• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
tradicionalni sataraš

Sataraš

Objavljeno: 12.11.2020. Autor: Isabell Janjanin

  • Luk za preradu
  • Paprika za preradu
  • Rajčica za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za sataraš
  • Tradicionalni sataraš
  • Sataraš s tikvicama
  • Sataraš s patlidžanom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Sataraš je mnogima omiljeno ljetno jelo. Vrlo je lagano i veoma ukusno što je i razlog njegovoj popularnosti. Priprema se od sezonskog povrća i potrebno vam je svega nekoliko minuta za njegovu pripremu. Zbog svog kiselo-slatkog okusa, odlično se kombinira s mesnim jelima. Odlična stvar ovog jela je to što ga možete skladištiti i čuvati za hladne zimske dane. Njegov okus zasigurno će vam vratiti osjećaj vrućeg ljeta.

Karakteristike sataraša

Sataraš je povrtno jelo, porijeklom je iz Baranje. Veoma je popularno na našem području, a jela slična satarašu mogu se pronaći i u drugim dijelovima Europe. Veliki plus ovog jela je to što je veoma ukusno i kada je hladno. Najčešće se poslužuje kao prilog, odlično se slaže uz sve vrste mesa i različite pripravke. Sataraš se može poslužiti i kao samostalno jelo uz rižu ili krumpir pire.

Postoji nekoliko različitih recepata za pripremu ovog jela, no osnovni i tradicionalni recept sadrži luk, papriku i rajčicu. Danas se u satarašu mogu pronaći i ostala povrća poput tikvica, patlidžana, mahuna, feferona, mrkve i sličnog. Neki vole odmah u svoj sataraš dodati šačicu riže kako bi upila sok iz povrća koji se ispustio prilikom termičke obrade.

Mnogo je različitih metoda pripreme i kombinacije samih sastojaka, no sve varijacije imaju isti ishod - odličan okus. Prilikom pripreme jelo možete začiniti po svom ukusu, sol je obavezan sastojak, a tu se mogu pronaći i metvica, čili, bosiljak, šećer, papar i slični začini.

Glavni sastojci sataraša su luk, paprika i rajčica. U nastavku donosimo sorte navedenih povrća koje je najbolje koristiti pri pripremi ovog jela, također njihove karakteristike i opis.

Luk za preradu

Prilikom pripreme ovog fantastičnog jela, možete koristiti dvije vrste luka - crveni i žuti. Obje vrste se odlično slažu s ostalim odabranim povrćem. Na vama je da izaberete koju vrstu više preferirate, možete napraviti jelo i od kombinacije obje vrste luka.

Crveni luk

Ova vrsta luka, kao i žuti luk, može se čuvati i skladištiti dulje vrijeme. Nakon branja luka, on se neko vrijeme suši pa je njegova ljuska poprilično krhka i suha. Crveni luk ima ljutkast okus, ali i slatku aromu što ga i čini popularnim pri kuhanju. Intenzivnog je mirisa i idealan je za pripremu zimnica i proces kiseljenja.

Žuti luk

Ova sorta luka je najpopularnija pri uzgoju i pri samom izboru luka za pripremu jela. Vrlo je ukusnog i jakog okusa. Ova sorta luka najčešće se koristi za pripremu povrtnih temeljaca, rižota i umaka. Odlično se kombinira s raznim namirnicama zbog čega je i visoka njegova popularnost. Termičkom obradom ovaj luk dobiva slatkasti i aromatičan okus.

Paprika za preradu

Prilikom pripreme sataraša najčešće se koriste dvije sorte paprika: crvena babura i rog paprika. Možete koristiti i zelenu papriku, no češće je korištena crvena upravo zbog svog slađeg okusa. Obje sorte paprika možete pronaći na policama trgovina. Prilikom pripreme svog sataraša možete koristiti i čili papričice ili feferone.

Babura

Ovo je najpoznatija sorta paprika na našem području. Paprika babura dolazi u nekoliko boja - žuta, crvena i zelena. Prilikom pripreme sataraša najbolje je koristiti zelenu baburu jer je njen okus kiselkast i specifičan. Zelena babura je jedna od omiljenih upravo zbog lakoće uzgoja i aromatičnog, finog okusa. Odličan je izbor pri pripremi zimnica i procesa kiseljenja.

Rog

Rog paprika dolazi također u tri boje - crvena, žuta i bijela. Prilikom pripreme ovog jela najbolje bi bilo koristiti crvenu rog papriku jer je sočna i slatkastog okusa te je idealna za termičku obradu. Vrlo je popularna prilikom prerade, koristi se pri pripremi zimnica poput ajvara. Odlično se slaže uz razne namirnice pa se često može pronaći kao sastojak u rižotu, tjestenini, salati, grahu, varivu i sličnim jelima.

Rajčica za preradu

Postoji nekoliko sorti rajčica čija se namjena razlikuje. Neke su pogodnije za salate, a druge pak za termičku obradu i pripremu raznih zimnica. Prilikom pripreme sataraša najbolje je koristiti rajčice koje su veće, mesnatije i sočnije.

Domaća rajčica

Ova rajčica je najpopularnija na tržištu. Većeg je obujma i težine te okruglog oblika što ju čini odličnim izborom pri pripremi ovog jela. Slatkastog je okusa i vrlo sočna. Može se koristiti pri pripremi umaka, zimnica, rižota, ali se može koristiti i u pripremi salata.

San Marzano

Ova sorta popularna je pri uzgoju jer nije zahtjevna, no i samoj termičkoj obradi jer ne sadrži puno sjemenki. Odličan izbor pri pripremi sataraša jer su sočne i slatkog okusa. Duguljastog su oblika i žarko crvene boje. Najbolji umaci dobivaju se upravo od ove vrste rajčica.

Berba i kupovina

Berba se odvija kada plod dostigne svoj potpun stupanj zrelosti. Sataraš se priprema od nekoliko vrsta povrća pa se berba znatno razlikuje. Paprike i rajčica su sezonsko povrće. Berba rajčica se odvija 90 do 120 dana nakon procesa sadnje. Paprika se ubire 50 dana nakon rasađivanja, a sam luk bere se u mjesecu srpnju.

Prilikom kupovine najvažniji je izgled samog ploda. Birajte zrele plodove, zdravog izgleda i dobre čvrstoće. Izbjegavajte one koji sadrže sumnjive mrlje, plijesan ili graniče s prezrelošću. Prezreli plodovi ne mogu se dugo skladištiti i već kroz koji dan vrlo vjerojatno je da će istrunuti. Idealno bi bilo kupiti povrće na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.

Recepti za sataraš

U tradicionalnom receptu za sataraš koriste se luk, rajčica i paprika. Danas, postoje razne varijacije recepata. Klasični sastojci su uvijek prisutni, no na njih se nadodaju i druga povrća poput mahuna, mrkve, celera, tikvice i slično. Slična je stvar is a začinima, osim soli, receptu možete dodati čili, papar, lovorov list, metvicu, bosiljak itd.

Napravite sataraš po svome ukusu. U nastavku vam donosimo nekoliko različitih recepata. Priprema je jednostavna i trebat će vam svega 30-ak minuta, ovisno o veličini rezanog povrća.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Tradicionalni sataraš

Za ovaj recept potrebno vam je svega tri sastojka i odabrani začini, šećer nije potreban, ali jelu će svakako dati slatki štih. Češnjak možete koristiti, no nije obavezan. Ako ste ljubitelj ljutkastih aroma, možete dodati sitno nasjeckane čili papričice. Prije same pripreme, potrebno je temeljito očistiti i sterilizirati staklenke kako bi u njih spremili svoju ljetnu zimnicu. Iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 5 staklenki od 720 ml. U ovom receptu ne koriste se konzervansi pa je zimnicu potrebno pasterizirati kako bi rok trajanja bio dulji.

Sastojci

  • 1,2 kg paprike
  • 1,5 kg rajčice
  • 1 kg luka
  • 1/2 glavice češnjaka
  • 1/2 žličice šećera
  • sol, papar

Priprema

  1. Luk očistite i nasjeckajte ga na kockice.
  2. U dublju tavu ili lonac, dodajte maslinovo ili suncokretovo ulje.
  3. Na laganoj vatri pržite nasjeckani luk.
  4. Paprike temeljito operite te ih očistite od sjemenki. Možete ih nasjeckati na kockice ili trakice, vama na izbor.
  5. Nakon što je luk počeo malo tamniti, dodajte mu nasjeckane paprike.
  6. Rajčice dobro operite te ju nasjeckajte na kockice. Dodajte ju u lonac.
  7. Sve dobro promiješajte te nastavite kuhati na laganoj vatri.
  8. Češnjak očistite i usitnite. Nakon što su rajčice pustile sok, dodajte češnjak.
  9. Sve dobro promiješajte i nastavite kuhati dok povrće u potpunosti ne omekša.
  10. Dodajte začine te dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  11. Maknite s vatre te topal sataraš ulijte u tople, prethodno sterilizirane, staklenke.
  12. Dobro ih zatvorite te zimnicu pasterizirajte.
  13. Nakon procesa pasterizacije, vaša zimnica je spremna za skladištenje.

Sataraš s tikvicama

Ako ste ljubitelj tikvica i mahuna, onda je ovo recept za vas. Postupak pripreme je sličan kao u prethodnom receptu. Količinu tikvica i mahuna možete prilagoditi svom ukusu. Prije same pripreme recepta, dobro operite staklenke te ih sterilizirajte. U ovom receptu također se ne koristi konzervans, no ako želite možete ga dodati. Ako pripremate sataraš bez konzervansa potrebna je pasterizacija zimnice. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete 5 staklenki od 720 ml.

Sastojci

  • 1,2 kg paprike
  • 1,5 kg rajčice
  • 1 kg luka
  • 1 kg mahuna
  • 1 kg tikvica
  • 1/2 glavice češnjaka
  • 1/2 žličice šećera
  • sol, papar

Priprema

  1. Luk očistite i narežite ga na kockice ili trakice, vama na izbor.
  2. U duboku tavu ili veći lonac, dodajte maslinovo ulje ili suncokretovo.
  3. Dodajte nasjeckani luk i pržite na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  4. Papriku operite, očistite od sjemenki te ju nasjeckajte na kockice ili trakice.
  5. Dodajte ju luku i nastavite dinstati povrće na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  6. Tikvicu temeljito operite i nasjeckajte na kockice. Koru možete oguliti, no nije obavezno.
  7. Narezanu tikvicu dodajte u lonac. Sve dobro promiješajte.
  8. Pustite neka se povrće dinsta 5 minuta pa mu dodajte oprane mahune.
  9. Sve dobro promiješajte i pustite neka se kuha na laganoj vatri 10-ak minuta.
  10. U međuvremenu, operite rajčice i nasjeckajte ih na kockice.
  11. Dodajte ih povrću i promiješajte.
  12. Češnjak usitnite te kada primijetite da su rajčice pustile svoj sok, dodajte ga u lonac/tavu.
  13. Sve dobro promiješajte kako bi se povrće sjedinilo. Kada primijetite da se ono omekšalo, dodajte začine.
  14. Temeljito sve promiješajte i sklonite s vatre.
  15. Vruć sataraš izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
  16. Dobro ih zatvorite i pripremite za proces pasterizacije.
  17. Nakon što ste zimnice pasterizirali, one su spremne za skladištenje.

Sataraš s patlidžanom

Osnovno povrće za sataraš odlično se slaže s drugim sezonskim povrćem poput patlidžana i vrlo je slično đuveču. U ovom receptu donosimo recept s patlidžanom i čili papričicama. Količinu čili papričica prilagodite svom ukusu. Vi možete nadodati i tikvice ili mahune, ako želite. Postupak pripreme se ne razlikuje previše od prethodnih recepata. Također je potrebna pasterizacija zimnice kako bi ju mogli skladištiti i u njoj uživati u zimskim, hladnim danima. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete 5 staklenki od 720 ml.

Sastojci

  • 1,2 kg paprike
  • 1,5 kg rajčice
  • 1 kg luka
  • 1 kg patlidžana
  • čili papričica
  • 1/2 glavice češnjaka
  • 1/2 žličice šećera
  • sol, papar

Priprema

  1. Luk očistite od ljuske te ga narežite na kockice.
  2. U duboku tavu ili lonac dodajte maslinovo ili suncokretovo ulje.
  3. Nasjeckani luk dodajte u tavu/lonac te kuhajte 5 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  4. Paprike operite te ih temeljito očistite od sjemenki. Narežite ih na kockice ili trakice.
  5. Dodajte ih u lonac/tavu i sve dobro promiješajte.
  6. Patlidžan dobro operite i narežite ga na kockice ili trakice.
  7. Dodajte ga ostalom povrću u loncu/tavi i dobro promiješajte.
  8. Pustite neka se povrće pirja 10-ak minuta.
  9. Rajčice temeljito operite i narežite ih na kockice.
  10. Dodajte ih ostalom povrću i sve dobro promiješajte. Pustite neka se pirja 10-ak minuta.
  11. U međuvremenu operite čili paprike, očistite ih od sjemenki i narežite na kockice.
  12. Zajedno s usitnjenim češnjakom, dodajte ih ostalom povrću i dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
  13. Nastavite kuhati sve dok povrće ne omekša i rajčice puste sav sok.
  14. Dodajte začine i sve dobro promiješajte.
  15. Vruć sataraš izlijte u prethodno sterilizirane, tople staklenke.
  16. Dobro ih zatvorite i pripremite za proces pasterizacije.
  17. Nakon što se završili pasterizaciju zimnice, spremite ih na hladno i tamno mjesto.

Svi recepti za zimnicu od rajčice, paprike i luka!

Čuvanje i skladištenje

Sataraš se skladišti u prethodno steriliziranim staklenkama. Ako ne koristite konzervans, potrebno je pasterizirati zimnice kako bi njihov rok trajanja bio dulji. Ispravno napravljen sataraš i naknadno pasteriziran, može stajati i do 6 mjeseci. Staklenke je potrebno čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Možete ga spremiti i u hladnjak, no nije obavezno.

Upotreba u kuhinji

Sataraš je vrlo popularno jelo u kuhinji svake domaćice. Njegova upotreba je raznolika. Može se koristiti kao povrtna podloga za neka druga jela. Često se može pronaći na tanjuru kao prilog uz neko mesno jelo. Zbog svog okusa odlično se slaže s raznim vrstama mesa. Sataraš se može konzumirati i kao zasebno jelo uz kuhanu rižu, jaja, krumpir ili pire od povrća poput celera, mrkve ili krumpira. Možete ga pripremiti i zapečenog uz rižu, krumpir ili izabrano meso.

Ljekovita svojstva

Zbog kombinacije raznolikog povrća, sataraš je vrlo ljekovito jelo. Svako povrće ima svoja ljekovita svojstva pa kada ukomponirate nekoliko vrsta, to jelo naravno organizmu daje veliku količinu energije, vitamina i hranjivih tvari. Sataraš je lako probavljivo jelo zbog čega je i vrlo popularno. Ubrzava probavni sustav, metabolizam i rad crijeva. Zbog velikog udjela povrća, sataraš jača imunitet tijela i daje mu potrebnu snagu.

Foto: ©Filip Višić

Zimnica od paprika

  • Ajvar
  • Ciganska salata
  • Čili
  • Domaća šalša
  • Đuveč (đuveđ)
  • Kisele paprike
  • Kiseli feferoni
  • Ljuta paprika
  • Ljute papričice
  • Ljuti feferoni
  • Lovačka salata
  • Lovački grah
  • Meksička salata
  • Meksički grah
  • Miješana salata
  • Pečene paprike
  • Pinđur
  • Tabasco
  • Turšija

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR