Sir od dunja, kitnikez (kitnkez) ili kantonjata je idealan jesenski desert čiji okus i miris će vas oduševiti. Recept je veoma jednostavan i ne priželjkuje puno vašeg vremena. Za pripremu ove poslastice trebat će vam dunje, šećer i voda. Malo se dulje kuha te zatim suši, no krajnji rezultat će vas oboriti s nogu. Ovaj desert obožavale su naše bake, njegov okus i miris zasigurno će vas vratiti u djetinjstvo.
Dunje se nazivaju voćem plodnosti i pravi su lijek za imunitet i naše zdravlje. Možete ih jesti svježe ili od listova skuhati čaj. Kuhanjem dunja možete napraviti kompot, liker, marmeladu, džem, sirup te sir od dunja. Odličan je izbor voća za preradu jer sadrži veću količinu pektina koja pomaže pri zgrušavanju. Pune su prirodnog šećera pa im nije ni potrebno dodavati šećer. Ako vam fali sladila, uvijek postoji i zdrava varijanta poput meda.
Karakteristike dunje
Dunje se nazivaju i zlatnim jabukama jer im fizički nalikuju. Prvi uzgoji dolaze iz Mezopotamije, s područja današnjeg Irana. Pripada porodici Rosaceae, a vjeruje se da njeno botaničko ime potječe iz naziva grčkog grada, Kydonia. Predstavlja simbol ljubavi, sreće, plodnosti, zdravlja i ljepote. Prema legendama, pomoću ove voćke određivala se sudbina. Prema mitologiji, Paris je poklonio ovu voćku, božici ljepote, Afroditi.
Dunja raste na stablu koje je visine od 4 do 6 metara te se može pronaći u Europi i Aziji. Cvjetovi su bijele i ružičaste boje, a sam proces cvjetanja odvija se u svibnju i lipnju. Plod dunje oblikom sliči jabuci i kruški te prema tome postoje dvije glavne sorte dunje: kruškolika i jabukolika. Plod je žuto-zlatne boje te nepravilnog-kvrgavog oblika.
Kako bi dunja uspješno rasla i rodila mnoštvo plodova, potrebno joj je sunčano i zaštićeno mjesto. Ova voćka slabije podnosi niske temperature, mladi plodovi često se smrznu na -2°C. Osim toplog područja, voćki je potrebno i vlažno tlo. Dunja jako dobro uspijeva na našim područjima te se u Hrvatskom primorju, mogu pronaći i samonikle, divlje dunje.
Dunje za preradu
Dunja je jedna od voćki koja nema puno sorti, po tom pitanju je prilično siromašna. U svijetu se uzgaja svega 10 različitih sorti. Po obliku one se dijele na kruškolike, jabukolike i one zvonastog oblika. Sve sorte dunja pogodne su za preradu pa se tako od njih proizvode marmelade, likeri, sokovi i sirupi, džemovi, pekmezi, kompoti te sirevi od dunja. Sastojak su mnogih kolača i slastica. U nastavku donosimo popis najpoznatijih sorti te njihove karakteristike.
Dunja prkos
Ova sorta pripada takozvanim kvalitetnim dunjama. Obilno rodi svake godine, a sami plodovi su joj veoma krupni. Plod je kruškolikog oblika, zlatno-žute boje s debelom kožicom. Prekriven je gustim mekim dlačicama te je jako ugodnog mirisa. Plodovi sazrijevaju u jesen, rujan i listopad kada se i odvija njihova berba.
Leskovačka dunja
Ova sorta je jako popularna u preradi jer je također krupnog oblika te je smatrana najkvalitetnijom, ujedno i najpoznatijom, dunjom. Kruškasto - jabučastog je oblika te limunsko-žute boje. Kao i ostale sorte dunje, krasi ju aromatičan miris. Obilno rodi svake godine, a sazrijevanje se odvija polovicom listopada.
Rasinjska dunja
Stablo ove sorte je jako veliko i obilno plodovima. Popularna je sorta pri uzgoju jer je otporna na biljne bolesti i nametnike. Plod je jabukolikog oblika, aromatičnog mirisa te žuto-zlatne boje. Ova sorta pogodna je za preradu jer su plodovi sočni i slatkog okusa.
Berba i kupovina
Berba dunja odvija se od početka jeseni pa sve do siječnja prije prvog snijega i hladnoće. Ona započinje kada plodovi postanu zreli te poprime zlatno-žutu/limunsko-žutu boju. Berba se mora odvijati jako oprezno jer su plodovi osjetljivi i meki na dodir. Ako se plodovi beru u svrhu prerade, najbolje bi bilo da se beru prije nego u potpunosti postanu zreli. Tako, oni će sadržavati veću količinu pektina.
Prilikom kupovine dunja, morate obratiti pozornost na izgled ploda. Izbjegavajte one koje sadrže smeđe fleke i imaju naznake propadanja. Premekane dunje također izbjegavajte. Najbolje bi bilo kupiti voćke na tržnici ili od nekog domaćeg uzgajivača.
Recepti za sir od dunja
Desert koji odlično pristaje uz čaj ili kavu. Mnogi ovu poslasticu opisuju kao domaće želee bombone koji ne sadrže nikakve konzervanse. U nastavku donosimo recepte za domaći sir od dunja ili kitnkez. Na osnovan recept vi možete dodavati sastojke po želji, npr. orahe ili bademe. Ako želite svjetliji kitnkez, dodate 2 jabuke. Možete koristiti i razne kalupe za ovaj desert ako ne želite izgled kockica.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sir od dunje
U nastavku vam donosimo recept po kojem su naše bake pravile ovaj desert. Potrebno vam je svega 3 sastojka i nešto slobodnog vremena i volje. Finalne kockice deserta, prema tradicionalnom receptu, valjaju se u šećer, no vi ih možete uvaljati i u kokos. Sir od dunja možete čuvati i nekoliko mjeseci.
Sastojci
- 1 kg očišćenih dunja
- 700 g šećera
- 1 limun
Priprema
- Dunje operite, očistite od koštica pa ih zajedno s korom, narežite na kockice.
- Narezane dunje stavite u lonac i prelijte s vodom. Kuhajte dok ne omekšaju.
- Mekane dunje procijedite iz lonca te ih umutite u pire pomoću štapnog miksera.
- U pire dodajte šećer i limunov sok te dobro sve promiješajte.
- Smjesu stavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhajte otprilike 2 sata. Pazite da se smjesa ne zalijepi za dno lonca.
- Sir od dunja je gotov kada smjesa poprimi narančastu boju i postane gušća.
- Izlijte ga u lim na papir za pečenje te ga poravnajte i pustite da se hladi minimalno 24 sata.
- Odstajali kitnkez prebacite na dasku te ga narežete na kockice.
- Stavite ih na nekakav pladanj gdje će biti razmak između svakoga te prekrijte ubrusom ili krpom i pustite desert da se suši idućih dva dana.
- Nakon što su odstajale, uvaljajte kockice u šećer.
- Desert čuvajte u zatvorenoj posudi kako bi se mogao konzumirati i idućih nekoliko mjeseci.
Sir od dunje s klinčićima i orasima
Postupak za ovaj recept sličan je kao onaj u prethodnom receptu. Za ovaj recept potrebno vam je nešto više sastojaka. Sir od dunja možete izliti u kalupe nekakve ili u lim pa narezati na kockice, vama na izbor. Orahe možete usitniti ili ostaviti krupne.
Sastojci
- 1,5 kg očišćenih dunja
- 1 kg šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- malo klinčića u prahu
- 150 g oraha
Priprema
1. Dunje operite te ih očistite od koštica. Zajedno s korom, narežite ih na kockice.
2. Stavite ih u lonac te prekrijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju.
3. Skuhane dunje umutite u pire pomoću štapnog miksera ili blendera.
4. U pire dodajte šećer i vanilin šećer te klinčiće u prahu. Sve dobro promiješajte.
5. Stavite smjesu kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhajte 2 - 2 i pol sata te pazite da se smjesa ne zalijepi za dno lonca.
6. Kada se sir zgusne i njegova boja postane narančasta, tada je on gotov.
7. Smjesi dodajte nasjeckane orahe i sve dobro promiješajte.
8. Kuhajte još 10-ak minuta te smjesu izlijte u kalupe ili lim.
9. Pustite desert da se suši minimalno 24 sata te ga narežite onda na kockice.
10. Ako ste desert izlili u kalupe, onda ga pustite 3 dana da se suši.
11. Kockice deserta stavite na pladanj gdje će imati razmak jedna od druge, prekrijte krpom i pustite da se suše 2 dana.
12. Odstajali desert, uvaljajte u šećer.
13. Spremite ga u zatvorenu posudu te negdje na tamno i suho mjesto. Možete ga spremiti i u hladnjak, ali nije obavezno.
Sir od dunje s jabukama i đumbirom
Za ovaj recept trebat će vam nekoliko sastojaka. Umjesto šećera možete koristiti med. Orahe također možete ili ne morate dodati, vama na izbor. Postupak je sličan kao u prethodnim receptima.
Sastojci
- 2 kg očišćenih dunja
- 3 - 4 očišćene jabuke
- 1,5 kg šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 limun
- 150 g oraha
- naribani đumbir
Priprema
- Dunje operite te ih očistite od koštica. Narežite ih na kockice zajedno s korom.
- Jabuke također očistite od koštica i narežite na kockice.
- Stavite voćke u lonac te ih prelijte vodom. Kuhajte dok ne omekšaju.
- Meko voće umutite u pire pomoću štapnog miksera ili blendera.
- U pire dodajte vanilin šećer, šećer, limunov sok te naribani đumbir. Pripazite da ne stavite previše đumbira jer on ima dominantan i jak okus pa da ne bi prevladao.
- Sve dobro promiješajte.
- Smjesu prelijte u lonac te kuhajte na laganoj vatri 2 - 2,5 sata uz povremeno miješanje.
- Desert je pri kraju kada mu boja postane lagano narančasta i dostigne željenu gustoću. S obzirom na jabuke u receptu, boja će biti svjetlija nego uobičajena.
- Dodajte nasjeckane orahe te desert kuhajte još 10-ak minuta.
- Smjesu izlijte u kalupe ili lim.
- Pustite da se suši minimalno 24 sata.
- Smjesu u kalupima pustite 3 dana da se suši.
- Smjesu iz lima narežite na kockice te stavite na pladanj i pustite još 2 dana da se suši.
- Nakon toga, uvaljajte ih u šećer ili kokos, vama po izboru, te spremite u zatvorenu posudu.
- Čuvajte ih na tamnom i suhom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Desert je potrebno spremiti u nekakvu posudu s poklopcem. Ako je dobro zatvoren i čuvan na hladnom i suhom mjestu, može ga se konzumirati i idućih nekoliko mjeseci. Ako želite, sir od dunja možete držati i u hladnjaku, no nije obavezno. Ako je desert napravljen po receptu i dovoljno dugo kuhan te sušen, neće biti problema s njegovim skladištenjem.
Ljekovita svojstva
Dunja je niskokalorična voćka prepuna vitaminima C i B kompleksa, mineralima poput bakra, željeza, kalija, magnezija te vlaknima. Pomaže kod crijevnih viroza i problema sa želudcem te smiruje proljev.
Potpomaže pri procesu mršavljenja, smanjuje stres i nesanicu. Pomaže pri regulaciji kolesterola.
Pomlađuje i hidratizira kožu te odlično djeluje na probleme s aknama i kožnim nepravilnostima.
Čaj od dunjinih sjemenki ublažava napetost i otklanja neugodan zadah, dok sluz iz sjemenki liječi opekline i rane.
Foto: Victor Bayon / CC
Zimnica od dunja
Odgovori