Na našim područjima do prije par godina nije bilo tolika potražnja, a niti ponuda aronije no u zadnje vrijeme stvari se mijenjaju i aronija se polako sve više popularizira u našim krajevima.
Brojne su ljekovite vrijednosti ove biljka, ali i mogućnosti njezine prerade. Svakako jedan od najzdravijih i najkvalitetnijih načina na koji se ova biljka može preraditi je upravo sirup od aronije.
Ovu pravu poslasticu često možemo naći na tržnicama i u dućanima no možemo se i odvažiti sami ju napraviti. Donosimo vam par recepata po kojima možete napraviti ukusan sirup od aronije. U nastavku možete pronaći recept za sirup od aronije i limuna, recept za sirup bez šećera i klasični recept koji odgovara svim ukusima.
Karakteristike aronije
Aronija spada u porodicu listopadnih biljaka, ali ne raste na drvetu nego u grmovima. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike. Bujnog je rasta pa ljudima često izgleda kao pravo malo drvo. Grm može narasti od 1 do 6 metara. Najčešće obitava na vlažnim i močvarnim područjima.
Listovi aronije su jednostavni, poredani naizmjenično, cvjetovi su mali i sastoje se od pet latica. Plodovi aronije su bobice gorkog okusa koje se ne preporučuju za svježu konzumaciju nego za preradu u vina, likere, sirupe, džemove i drugo.
Aronija se koristi i kao začini i boje za hranu. Osim što služi ljudima služi kao hrana brojnim životinjama.
Zanimljivo je kako je ova biljka otporna na suše, kukce, zagađenje i bolesti.
Aronija za preradu
Postoje tri vrste aronije koje su zastupljene po gotovo svim kontinentima gdje se nalazi dobro i pogodno tlo i klima za ovu vrstu. Vrste aronije su crvenoplodna aronija, crnoplodna aronija i ljubičastoplodna aronija.
Crvenoplodna aronija
Crvenoplodna aronija sorta je čiji grm naraste između 2 i 4 metra u visinu, a listovi su široki i daju izgled bujnosti. Cvijet je bijeli ili ružičast, veličine 1 cm. Plod je jestiv, no nije preporučen za jelo sirov nego prerađen. Kao što samo ime kaže plod je crvene boje, a njegova veličina je 4-10 mm. Ova vrsta otporna je na zimu.
Zbog svojih crvenih bobica pogodna je u izradi sirupa jer daje aromatičnost i boju.
Crnoplodna aronija
Ova vrsta u visinu raste samo do 1 m, listovi su najčešće jako široki pa daju izgled bujnog grma. Cvijet je bijele boje, a plodovi su u početku sazrijevanja crvene boje, a pravi zreli plod je crne boje.
Zbog promjene boje lako se prepoznaje koji je plod sazrio dovoljno, a koji nije. Upravo zbog ovoga lakši je odabir vrste u proizvodnji sirupa i likera.
Ljubičastoplodna aronija
Ljubičastoplodna aronija je, kao što samo ime kaže, ljubičaste boje. Grm naraste najčešće do 2 m, a cvijeta tijekom travnja i svibnja.
Kao i ostale nabrojane vrste pogodna je za izradu sirupa.
Berba i kupovina
Aronija ima jako sitne plodove i zbog toga nije pogodna za ručnu berbu. S obzirom na to da dozrijeva u ljetnim danima nije ju baš lako brati rukama, no kao i sve drugo voće manje otpadnih plodova ima ako se bere ručno, a ne mehanički. Mehanička berba ubrzava proces branja aronije no nije u potpunosti pogodna za ove sitne plodove.
Sama kupovina aronije nije tako česta u našim krajevima, ljudi nisu toliko navikli na ovo voće kao što su ne neke klasične plodove, no unatoč tome aroniju uvijek možemo naći na tržnicama ili u dućanima. Cijena jednog kilograma aronije za naše standarde nije previsoka stoga je svako može koristiti i pokušati doprinijeti svom zdravlju koristeći ovu biljku.
Što se tiče biranja proizvoda pri kupovini bitno je gledati da se sami plodovi nisu krenuli sušiti jer od njih onda nema koristi. Isto tako tražite li aronije za preradu nećete pogriješiti s niti jednom od tri nabrojane vrste. Sve tri su pogodne za preradu u sirup.
Recepti za sirup od aronije
Već smo napisali brojna ljekovita svojstva koja sadrži sirup od ove sitne biljke, no sam ukus ovog sirupa je jednostavno savršen i kad ga jednom probate nećete ga lako prestati piti. Aroma koju daje ova biljka u sirupu je pogodna za sve uzraste, a i za ljude koji pate od nekih bolesti. Ukoliko sami želite izraditi ovaj ukusni sirup donosimo vam par recepata kako ga napraviti.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sirup od aronije
Klasični recept uvijek ispadne po svim ukusima, jednostavno odlučite sviđa li vam se ili ne, a nakon toga krenete dodavati začine po svom ukusu i eksperimentirati. Donosimo vam starinski recept za ovaj sirup, jednostavan i brz.
Sastojci
- 2 kg aronije
- 1 l vode
- 1 kg šećera
Priprema
- U veliku posudu staviti vodu i šećer da provri, dodati oprane i očišćene bobice aronije, pustiti da ponovo provri, zajedno s bobicama, dok čekate da provri, štapnim mikserom pritiskati bobice da popucaju i ispuste sok.
- Kad provri, kuhati samo minutu ili dvije, maknuti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
- Ohlađenu smjesu presuti u cjediljku, ako treba iz nekoliko puta i ostaviti da se voće ocijedi od vode.
- Kad ste sve voće procijedili, procijediti još jednom kroz cjediljku, na koju ste stavili čistu gazu ili filter za kavu i uspite nazad u lonac i pustiti da se kuha desetak minuta.
- Bobice koje su ostale poslije cijeđenja soka, nemojte bacati, od njih se može napraviti džem.
- Staklenke dobro sterilizirati prije upotrebe pa sok stavljati u njih, dobro ih zatvorite i spremite na hladno mjesto.
Po ovom receptu dobilo se oko 1,75 l sirupa od aronije.
Sok od aronije bez šećera
Kako smo već napisali aronija je dobro poznata biljka po tome što je smiju jesti dijabetičari i ljudi koji su na preporučenim dijetama zbog zdravstvenih problema. Donosimo vam još zdraviji način izrade sirupa od aronije, bez šećera.
Sastojci
- 300 g svježih aronija
- 750 ml vode
Priprema
- U blender ubacite aronije te ulijte vodu pa sve dobro izblendajte, dok se aronije potpuno ne sljubi s vodom, bez preostalih komadića voća.
- Potom smjesu izlijte u lonac i kad zakuha, malo smanjite vatru pa kuhajte 5 minuta.
- Potom sirup od aronije procijedite kroz cjedilo.
- Po želji, u sirup možete staviti neko sladilo, ali može i bez njega.
- Sirup potom ulijte u boce i čuvajte na hladnome.
Ovim postupkom dobili smo 1 l sirupa od aronije.
Sirup od aronije s limunom
Još jedan ukusan sirup od aronije priprema se zajedno s sokom od limuna koji sirupu daje aromatičnost i malo neobičniji, ali fin ukus.
Sastojci
- 2 kg očišćenih bobica aronije
- 1,5 l vode
- 500 g šećera
- Jedan limun ili limuntos
- Po želji i jedna mala vrećica vanilin šećera
Priprema
- Očistiti bobice aronije od lišća i peteljki.
- Oprati bobice aronije.
- Staviti ih u posudu s vodom i pustiti da proključa.
- Ostaviti nekoliko minuta da kuha na umjerenoj vatri, a potom ukloniti pjenicu koja se pojavi na površini. Pjenica u sebi sadrži kiselost i dobro ju je ukloniti.
- Bobice aronije će pustiti boju u vodu, voda će biti tamno crvena, a same bobice blijede.
- Prebaciti plodove iz posude sa sokom te iste dodatno iscijediti nad posudom kako bi što više soka izašlo iz aronije.
- Dodati šećer i iscijeđeni sok od limuna (ili limuntos, te vanilin šećer po želji).
- Miješati sirup na vrućem kolu od štednjaka kako bi se šećer istopio i spojio sa sokom.
- Ostaviti sirup da se ohladi.
- Nakon što se ohladio, presuti ga u sterilizirane boce i ostaviti u hladnjak.
- Prilikom pripreme, sirup razrijediti s vodom.
Ovom vrstom pripreme dobit ćete 3 l sirupa od aronije.
Čuvanje i skladištenje
Berba aronije često zna potrajati i mjesec dana, a plodovi su građeni tako da imaju potkožnu stijenku koja brani njihove plodove neko vrijeme od propadanja.
Sami plodovi aronije pogodni su za čuvanje na niskim temperaturama i do dva mjeseca, no ako želite svoje plodove zamrznuti i koristiti ju nakon nekog dužeg perioda potrebno ih je zamrznuti. Zamrzavanje plodova aronije neće dovesti do gubitka soka ili arome ove biljke. Jako je bitno za znati da će plodovi aronije nakon odmrzavanja, prerađeni u sirupu, imati jednak okus kao i plodovi svježe ubrani i prerađeni.
Sirup od aronije nije kao ostale zimnice, Njega je najbolje upotrijebiti do 30 dana nakon njegove izrade. U sirupe ne idu određeni konzervansi i aditivi i upravo zbog toga lako su kvarljivi. Svaki domaći sirup trebao bi stajati u hladnjaku ili na nekom drugom tamnom mjestu kako ne bi došlo do njegova kvarenja.
Savjeti
Preporučena doza sirupa od aronije je 1 - 3 čašice rakije na dan, a samih bobica aronije je 300 g. Zdravim ljudima savjetuje se da piju samo jednu čašicu ovog sirupa i to jutrom, a osobama koje ga piju iz zdravstvenih razloga preporučuje se jedna čašica 30 minuta prije svakog obroka.
Isto kao što je aronija dobra i zdrava za ljudski organizam u pretjerano velikim količinama može biti opasna i može uzrokovati određene probleme. Najbolje je piti kako je preporučeno u ovisnosti o zdravstvenim problemima koje imate.
Za izradu sirupa od aronije preporučuje se spremanje u sterilizirane i tople staklenke kao i svaku što se preporučuje za svaku drugu zimnicu.
Nakon izrade sokova, sirupa i likera ostatak bobica možete iskoristiti za izradu džemova ili marmeladi od aronije koji također obitavaju vitaminima.
Upotreba u kuhinji
Osim što se naravno koristi za piće, sirup od aronije česta je pojava u kolačima i ostalim vrstama slastica te se ponekad zna naći i u sastojcima nekih glavnih jela zbog svoje aromatičnosti i ukusa.
Iako nije jako popularan posebno je zdrav i trebali bi ga koristiti često te se odreći nekih loših i nezdravih navika, a stvoriti naviku svakodnevne konzumacije sirupa koji čini dobro za vas i vaš organizam.
Ljekovita svojstva
Ljekovita svojstva aronije su poznata još od davnina, upravo ova biljka smatra se jednom od najzdravijih biljaka na svijetu. Male, tamne bobice su pune hranjivih tvari i antioksidansa kao što su vitamini C i antocijanina, a nudi brojne prednosti za sve koji se žele hraniti zdravije.
Aronija, također, poboljšava cirkulaciju i jača krvne žile, isto tako dobro utječe na kardiovaskularni sustav, probavni i na cijeli organizam.
Sam sok od aronije ima par jako bitnih ljekovitih svojstava, a neka od njih su da ublažava migrene i glavobolje, ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva te zatvara otvor, snižava krvi tlak, sprečava bakterijske i infekcijske bolesti i osnažuje imunološki sustav.
Foto: Wayne Marshal / CC
Zimnica od aronije
Odgovori