Cikla je vrlo popularna i tražena povrtna kultura. Njena ljekovitost je iznimna, a sam autentičan okus daje joj još veću popularnost. Mnogima je omiljena zimnica upravo zato što se odlično slaže s drugim jelima, pogotovo uz mesna pečenja. Danas se cikla često može pronaći na policama trgovina, kao i njeni proizvodi, a osim zimnice, vrlo je popularna prerada cikle u sok ili sirup.
Sirup od cikle izrazito je zdrav napitak. Prepun željeza i vitamina, stoga nije ni čudo da je njegova potrošnja znatno porasla. Sok od cikle možete pronaći u skoro pa svim trgovinama, no ove jeseni odvojite malo vremena i pripremite svoj domaći sirup od cikle. Osim što je jeftinije i zdravije, sam okus sirupa možete zasladiti po svom ukusu i dodati neke druge povrtne kulture ili voćke. Uz svega nekoliko sastojaka i malo odvojenog vremena, moći ćete svakog jutra uživati u ovoj ukusnoj zimnici. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovaj fantastičan i vrlo zdrav napitak.
Karakteristike cikle
Cikla je dvogodišnja zeljasta biljka lat. naziva Beta vulgaris var. conditiva. Pripada rodu blitvi, a danas je uzgaja diljem svijeta. Porijeklom je iz Sredozemlja, a njena potražnja na tržištu se znatno povećala kroz godine, pa je s time i sam uzgoj.
U prvoj godini cikla formira vegetativne organe - korijen, stabljiku i listove, a u drugoj godini formira generativne organe, odnosno cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme. Sama stabljika cikle može narasti u visinu do 40 cm, a prilikom procesa cvatnje, stabljika može narasti i do 2 m. Korijenov sustav je vrlo dobro razvijen i dubok, a najveći dio korijena čini zadebljan dio koji je vrlo sočan i mesnat. Listovi se nalaze na tamnocrvenim hrskavim peteljkama, a sami cvjetovi su dvospolni i maleni. Plod je jednosjemeni oraščić koji je nepravilnog oblika. Cikla se razmnožava sjemenom.
Ovoj biljci odgovaraju sunčana područja i polusjena. Sunce je potrebno cikli kako bi njen korijen bio zdrav i jak. Osim sunčanog područja, ovoj biljci potrebna je i vlaga te svakodnevno zalijevanje. Prilikom pretjerane kiše, mogu se pojaviti pigmenti na listovima.
Cikla za preradu
Postoje tri osnovne podjele cikle, a to je prema obliku korijena. Prema tome dijelimo ju na cilindrične, okruglaste i spljoštene. Svaka vrsta sadrži nekolicinu sorti. Odlična stvar jest ta što prilikom pripreme soka od cikle, možete koristiti bilo koju sortu. Na našem području se uzgajaju svega nekoliko sorti. U nastavku donosimo najpopularnije sorte te njihove karakteristike.
Egipatska
Ova sorta pripada plosnatim, odnosno spljoštenim vrstama cikle. Rasprostranjena je u Europi i Americi. Rodnost joj je vrlo visoka što joj daje veliku popularnost prilikom uzgoja i daljnju preradu. Listovi ove sorte su tamnozelene boje i srcolikog oblika. Veliki dio korijena nalazi se na samoj površini zemlje.
Detroit
Ova sorta dolazi iz hladne Kanade, no danas je široko rasprostranjena. Manje je rodnosti i sami plodovi se ne mogu dugo skladištiti. Korijen je nježan i osjetljiv te tamnocrvene boje. Listovi su maleni i nazubljeni.
Bordo
Ova sorta odlična je za skladištenje i čuvanje. Odličan je izbor za pripremu zimnica jer je njena glavna namjena konzerviranje. Listovi su krupni i nježni, a sama sorta poprilično je osjetljiva na biljne nametnike i bolesti pa ju je potrebno dodatno zaštititi. Pripada srednje ranim sortama sazrijevanja.
Berba i kupovina
Listovi cikle također su jestivi i ubiru se već za vrijeme ljetne sezone. No, to isto lišće hrani sam korijen pa se ne bi trebalo ubrati svo lišće. Sam korijen može se ubrati krajem ljeta, no bolje je pričekati početak jeseni, odnosno rujan. Prilikom berbe treba paziti da se korijen cikle ne ošteti. Najbolje ga je iščupati uz pomoć lišća.
Prilikom kupovine cikle, obratite pozornost na sam izgled ploda. Birajte one koje su zdravog izgleda, čvrste na dodir i ne sadrže sumnjive mrlje i oštećenja. Izbjegavajte premekane plodove jer njihov okus nije baš ugodan. Idealno bi bilo kupiti cikle kod domaćeg uzgajivača ili ih potražiti na tržnici.
Recepti za sirup od cikle
Sirup od cikle možete pripremiti uz pomoć sokovnika, blendera ili miksera. Pripravak je vrlo jednostavan, a potrebna su vam svega 3 sastojka: cikla, voda i zaslađivač. Preporučuje se koristiti sirovu ciklu jer prilikom termičke obrade, ova kultura gubi mnoge hranjive sastojke. Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj sirup, a svaki recept možete prilagoditi svom ukusu. Cikla ima specifičan okus koji se odlično slaže s drugim voćkama i povrtnim kulturama, pa prilikom pripreme, možete cikli dodati i druge biljke i začine.
U nastavku donosimo nekoliko recepata za sirup od cikle koji se može skladištiti dulje vrijeme.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Sirup od cikle
Ovaj recept pogodan je za dulje skladištenje. Možete ga konzumirati kroz cijelu godinu. Sirup od cikle potrebno je razrijediti s vodom. U ovom receptu koristi se šećer zbog dodatne slatkoće, no vi ga možete zamijeniti prirodnim sladilom poput meda. Okus će vas zasigurno oduševiti. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 3 l ukusnog napitka
Sastojci
- 2 kg ribane cikle
- 2 l vode
- 2,2 kg šećera
- 2 vrećice vanillin šećera
- 80 g limunske kiseline
Priprema
- Cikle ogulite te ih naribajte u posudu.
- U veći lonac dodajte vode i stavite ju kuhati na umjerenoj vatri.
- Dodajte naribanu ciklu i temeljito promiješajte.
- Kuhajte dok cikla ne pusti svoj sok.
- Izvadite ju iz lonca te uz pomoć gaze istisnite ju kako bi pustila dodatan sok.
- Sok koji cikla ispusti dodajte u vodu u kojoj se prethodno kuhala.
- Sadržaj nastavite kuhati na umjerenoj vatri.
- Dodajte mu šećer, vanillin šećer i limunsku kiselinu i povremeno promiješajte kako sirup ne bi zagorio.
- Kada sirup dostigne željenu gustoću, maknite lonac s vatre.
- Vruć sirup izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dobro ih zatvorite te staklenku okrenite na poklopac i pustite da tako odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sirup od cikle, mrkve i jabuke
U ovom receptu donosimo vam kombinaciju nekoliko kultura čiji okusi će vašu zimu učiniti znatno ugodnijom i toplijom. Ovaj sirup također možete skladištiti na dulje vrijeme. Količinu šećera možete zamijeniti sa zdravijim sladilom poput meda. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 3 do 3 i pol l sirupa.
Sastojci
- 500 g cikle
- 1 kg mrkve
- 500 g jabuka
- 2 kg šećera
- 2 vrećice vanillin šećera
- 1 limun
- 40 g limunske kiseline
- 3 l vode
Priprema
- Ciklu i mrkvu ogulite te naribajte u posudu.
- Prelijte s 3 l vode i pustite neka odstoji minimalno 24 sata kako bi povrće ispustilo svoj sok.
- Sljedeći dan ogulite i naribajte jabuke te ih dodajte odstajaloj smjesi.
- Limun narežite na kolutove i dodajte ga u posudu zajedno s vanillin šećerom.
- Sve temeljito promiješajte i pustite neka odstoji još 2 sata.
- Tekućinu procijedite u veći lonac, a voće i povrće istisnite uz pomoć gaze kako bi dobili što više soka.
- Sadržaj u loncu kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
- Dodajte šećer i limunsku kiselinu i miješajte dok se sav šećer ne otopi.
- Vruć sirup izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac. Pustite neka tako odstoje 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Sirup od cikle prigodan je za sam proces skladištenja. Ispravno napravljen sirup i skladišten na tamnom i hladnom mjestu može stajati i do godinu dana.
Sok od cikle nije prigodan za skladištenje. Preporučuje se popiti ga svježeg i dok je tek napravljen upravo zbog svih ljekovitih djelovanja koje ima na naše tijelo. Ako se odlučite pripremiti veću količinu, imajte na umu kako ga možete čuvati do 2 dana u hladnjaku, a staklenka mora biti hermički zatvorena ili zamrznuti.
Upotreba u kuhinji
Sirup od cikle možete upotrijebiti na nekoliko načina. Možete ga konzumirati kao zasebno piće koje razrijedite s vodom. Zbog svoje gustoće, možete ga koristiti i kao preljev za deserte poput sladoleda ili palačinki ili kao temeljnu bazu za slatko-kisele umake. Nekoliko je različitih varijacija upotrebe, a na vama je da se odlučite.
Ljekovita svojstva
Cikla je jedna od najzdravijih namirnica. Njena upotreba je vrlo raznolika, a najviše ljekovitih djelovanja ima kada se koristi svježa. Kao i svako drugo povrće i voće, njene hranjive tvari, vitamini i minerali, gube se prilikom termičke obrade.
Ova korjenasta kultura sadrži dug niz minerala: mangan, željezo, bakar, magnezij, sumpor, folat, jod, kalij i fosfor, a od vitamina bogata je skupinom C i B6. Ovo povrće je niskokalorično što ju čini idealnim sastojkom i dodatku dijetne prehrane. Pomaže pri regulaciji šećera u krvi, ubrzava metabolizam te pospješuje rad crijeva. Bogata je antioksidansima što ju čini idealnim pri procesima detoksikacije organizma.
Pomaže kod anemije i slabokrvnosti. Sok od svježe cikle također pomaže pri menstrualnim tegobama i grčevima. Zbog velikog postotka aminokiselina koje sadrži, cikla se smatra protuupalnom namirnicom. Snižava krvni tlak i kolesterol te tijelu daje potrebnu energiju i snagu. Odličan izbor povrća kada želite ojačati i podignuti svoj imunološki sustav.
Foto: congerdesign / Pixabay
Zimnica od cikle
Odgovori