Kadulja je medonosna biljka koja ne samo da hrani pčele već je i ljudima tijekom godina postala privlačna ljekovita biljka. Koristeći listove i cvjetove kadulje mogu se napraviti mnogi korisni pripravci kao što su čajevi, sirupi, tinkture, ali i kreme i losioni te sapuni.
Kao samonikla višegodišnja biljka može se pronaći na našim obalama, ali i lako uzgojiti u posudi i držati u kuhinji na prozoru. Iako je gorkog okusa, vrlo je zdrava i korisna, a prilikom uzgoja pokazala je veliku otpornost na razne vremenske uvjete. Uz ružmarin, origano, lavandu i bosiljak najčešća je biljka koja se koristi u kulinarstvu, ali i u industriji kozmetičkih proizvoda.
Sirup od kadulje ne samo da nije kompliciran za pripremu već je i koristan iz zdravstvenih razloga jer svojim antiseptičkim djelovanjem pozitivno utječe na grlo i dišne puteve. Uz pomoć nekoliko cvjetova kadulje i malo vode dobiti ćete pravi lijek za kašalj iz kućne radinosti.
Karakteristike kadulje
Kadulja je ljekovita višegodišnja polugrmolika biljka koja pripada porodici usnača. Najčešće raste na kamenitom i brdovitom području, a posebno u priobalju.
Stabljika je povijena i razgranata s donjim drvenastim dijelom te u prosjeku naraste do 70 cm visine. Korijen kadulje je dobro razvijen i razgranat dok su listovi jednostavni, naborani i sivozelene boje. Listovi su duguljasti i usko eliptični, a u prosijeku su dugački od 2 - 9 cm i široki od 1 - 5 cm. Prekriveni su sa sitnim dlačicama i za stabljiku su pričvršćeni s peteljkama dužine od 1 - 5 cm. Iz stabljike listovi niču naizmjenično dok se cvjetovi nalaze na samom vrhu stabljike.
Cvjetovi su veliki od 2 - 3 cm i skupljeni u buketiće po 5 - 10 pršljenastih cvatova s peteljkama dužine 2 - 4 mm kojima su pričvršćeni za stabljiku. Latice su izdužene plave ili ljubičaste boje, a mogu biti i bijele dok je čaška izdužena u obliku zvončića te prekrivena sitnim dlačicama kao i listovi. Cvatnja kadulje traje od svibnja do srpnja i traje oko 20 dana nakon čega se iz cvijeta pojavljuje plod koji je kalavac s dva tamnosmeđa, kuglastojajasta i glatka oraščića dužine 2 - 3 mm.
Kadulja za preradu
Na našem području ukupno se uzgaja 11 vrsta kadulja, a najviše su zastupljene 3 i to Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba. Sve 3 vrste mogu se koristiti za pripremu sirupa i koju god da odaberete nećete pogriješiti.
Salvia officinalis
Salvia officinalis je kadulja poznata i pod nazivom "ljekovita žalfija", a grmolikog je oblika te može narasti od 30 - 60 cm. Ima jak korijen i dugačke i ovalne listove tamnoljubičaste boje. Često je samonikla biljka koju je moguće pronaći u prirodi, ali se može i zasaditi u vrtu za potrebe pripremanja raznih pripravaka kao što je i sirup od kadulje. Za pripremu sirupa možete koristiti listove i cvjetove ove sorte.
Salvia sclarea
Naziva se još i Muškatnom kaduljom, a stabljika joj može doseći visinu i do 120 cm. Listovi su skupljeni u rozetu i jednostavni su i dugi oko 20 cm te na sebi imaju sitne bijele dlačice. Cvjetovi mogu biti bijele do ružičasto ljubičaste boje te se po tome također razlikuje od ostalih sorti. Listovi i cvjetovi koriste se za pripremu sirupa od kadulje.
Salvia triloba
Poznata i pod nazivom Grčka kadulja ova sorta je niskog do srednjeg rasta jer grm doseže maksimalnu visinu do 60 cm. Stabljika i listovi prekriveni su sitnim dlačicama, a listovi su ovalni i duguljasti te tamnozelene boje. Cvjetovi su ružičaste do ljubičaste boje i mogu se kao i listovi koristiti za pripremu sirupa. Imaj jaku aromu i karakterističan miris, ali i veći udio ulja u listovima stoga se manje koristi za pripremu sirupa, a više za pripremu eteričnog ulja.
Berba i kupovina
Kadulja raste u primorskim krajevima, ali ju je moguće zasaditi i u kontinentalnim krajevima pa čak i u manje posude koje možete držati u kuhinji. Količina cvjetova i listova koju možete ubrati ovakvim uzgojem bit će dovoljna za pripremu sirupa. Prilikom berbe važno je da biljku ne oberete previše kako bi se mogla oporaviti i kako bi izrasli novi listovi i cvjetovi.
Na velikim površinama kadulja se skuplja košenjem, ali berbu za pripremu sirupa obavite ručno i to berući listove ili režući škarama cvjetove. Listove je najbolje brati u srpnju ili listopadu, ako biljku uzgajate u vrtu, dok kod kadulje koja se uzgaja u posudi berbu možete obavljati kada god želite. Cvjetovi se beru od svibnja do srpnja, a najbolje ih je brati odnosno odrezati odmah čim procvjetaju.
Listove kadulje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane gdje se prodaju u obliku malih buketića. Najbolja opcija je kupiti kadulju posađenu u malu posudu, posebno ako namjeravate sirup praviti nekoliko puta ili biljku koristiti i za pripremu nekih drugih pripravaka. Takve biljke možete kupiti u većim supermarketima ili u trgovinama koje prodaju sadnice biljaka. I ne samo da ćete moći iskoristiti listove, već ćete imati i cvjetove koji se ne mogu kupiti i trgovinama.
Recepti za sirup od kadulje
Sirup od kadulje može se kupiti kao gotov pripravak, ali kada ga sami napravite znat ćete od kakve se vrste kadulje radite da li je biljka tijekom rasta tretirana sa štetnim preparatima ili je iz organskog uzgoja.
Prilikom pripreme sirupa morate znati da je kadulja vrlo aromatična biljka te da daje smolast, mentolast i gorkast okus svakome preparatu koji ćete napraviti od nje. Dijelovi biljke koji se koriste za pripremu sirupa su cvjetovi ili listovi. Nikada nemojte miješati obje vrste već uvijek koristite samo listove ili samo cvjetova. Za pripremu sirupa možete koristiti i sušenu kadulju, ali tada će sirup imati blažu aromu i više će podsjećati na čaj, a ne na sirup. Zato u nastavku donosimo recepte za pripremu sirupa od svježih listova ili cvjetova kadulje.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Sirup od listova kadulje
Ako sirup pravite prvi put onda koristite listove kadulje. Do njih ćete najlakše doći i nećete morati čekati da vam kadulja procvjeta kako bi napravili ovaj napitak. Samim tim što sirup pravite od listova, dobit ćete iznimno aromatičan napitak. Navedena količina dovoljna je za oko 200 ml sirupa.
Sastojci
- 8 svježih listova kadulje
- 240 ml vode
- 400 g šećera
Priprema
- U posudu stavite vodu i šećer te ju stavite na štednjak na srednje jaku vatru i ostavite da se smjesa prokuha. Tijekom zagrijavanja promiješajte šećer nekoliko puta kako bi se rastopio.
- Nakon što se smjesa prokuhala maknite ju s vatre i ostavite da se ohladi.
- U bocu ili staklenke ulijete tekućinu te dodajte svježe listove kadulje koji moraju biti potopljeni u tekućini.
- Zatvorite bocu ili staklenku i ostavite ju na hladnom i mračnom mjestu da stoji 2 - 3 dana kako bi listovi ispustili svoju aromu.
- Nakon što prođe previđeno vrijeme listove izvadite iz sirupa i možete ga početi konzumirati.
Sirup od cvjetova kadulje
Kada kadulja počne davati prve cvjetove odmah ih uberite te napravite ovaj ukusan sirup od kadulje. U roku od dva dana dobiti ćete sirup koji ćete moći konzumirati u narednom razdoblju.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 2,5 l sirupa od kadulje.
Sastojci
- 300 g cvjetova kadulje
- 3 l vode
- 50 g limunske kiseline
- 2,5 kg šećera
Priprema
- U posudu stavite vodu, cvjetove kadulje i limunsku kiseline. Cvjetove kadulje prije stavljanja u vodu operite pod mlazom hladne vode kako bi ukloniti nečistoće i kukce.
- Posudu stavite na štednjak na srednje jaku vatru i ostavite da sve zajedno prokuha te nakon toga posudu maknite sa štednjaka.
- Posudu s tekućinom poklopite s poklopcem i ostavite da odstoji 24 sata.
- Nakon što je tekućina odstajala procijedite ju kroz cijedilo i stavite u drugu posudu te dodajte šećer i ponovo prokuhajte na štednjaku na laganoj vatri.
- Šećer koji ste stavili mora vam se potpuno istopiti zato tekućinu promiješajte nekoliko puta tijekom kuhanja.
- Vrući sirup koji ste nakon kuhanja dobili u posudi prelijte u staklene boce i dobro ih zatvorite s čepom.
- Sirup možete konzumirati nakon što se ohladi.
Sirup od kadulje bez šećera
Šećer ne mora biti jedini zaslađivač koji ćete koristiti prilikom pripreme sirupa jer njega uvijek može zamijeniti med kao prirodniji i zdraviji sastojak. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 200 ml sirupa od kadulje.
Sastojci
- 6 listova kadulje
- 240 ml vode
- 2 velike žlice meda
- 1/2 limuna
Priprema
- Vodu stavite u posudu i na štednjak na laganu vatru da prokuha.
- Listove kadulje dodajte u kipuću vodu i ostavite 3 - 4 minute da se sve zajedno kuha.
- Posudu nakon toga maknite sa štednjaka i ostavite da se tekućina ohladi.
- Nakon što se tekućina ohladila iscijedite pola limuna i med te sve dobro izmiješajte do se sirup ne sjedini.
- Sirup prelijte u staklenu bocu ili staklenku te dobro zatvorite ili ga možete odmah konzumirati.
Čuvanje i skladištenje
Sirup od kadulje najbolje je čuvati u staklenim bocama koje se mogu hermetički zatvoriti s čepovima. Nakon spremanja u boce stavite ih na hladno i tamno mjesto gdje nema na vlage, a najbolje bi bilo da boce u koje spremate sirup imaju tamnije staklo.
Ako nemate staklene boce mogu poslužiti i staklenke s hermetičkim poklopcima. Važno je samo da prilikom spremanja boce i staklenke možete dobro zatvoriti. Sirup možete držati i u hladnjaku i tako mu još više produžiti rok upotrebe.
Savjeti
Za potrebe pripreme sirupa od kadulje najbolje je brati vrhove odnosno cvjetove koji su se tek rascvjetali jer oni sadrže najviše aktivnih i ljekoviti sastojaka. Sirup od kadulje imat će intenzivniji okus i miris ako ga pravite od listova kadulje.
Umjesto dodatka limunova soka možete koristiti bilo koju drugu vrstu citrusa kao što su grejp ili naranča. Ovisno koje voće dodate tako će vam se razlikovati i okus sirupa.
Upotreba u kuhinji
Sirup od kadulje najčešće se dodaje prilikom pripreme alkoholnih pića i koktela kako bi dao gorkast okus. Kao što mu i sam naziv kaže može se konzumirati i poput kupovnih sirupa gdje se na određenu dozu sirupa dodaje količina vode po želji ovisno koliko sladak ili gorak sok želite.
Osim za pripremu pića možete ga koristiti prilikom pripreme kolača i to biskvita ili krema. Tijekom pripreme dodajte samo određenu dozu sirupa kako bi obogatili okus kolač koji pripremate, a najčešće je riječ o kolačima koji se rade o voća kao što su naranče ili limuni.
Ljekovita svojstva
Kadulja se još naziva i salvijom što u prijevodu znači "spasiti", stoga se može nazvati i "spasiteljicom zdravlja" jer njezina konzumacija ima jako puno pozitivnih utjecaja na zdravlje. Od davnina je poznata kao biljka korisna za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje simptoma menopauze. Njena protuupalna i sedativna svojstva imaju blagotvoran i pozitivan učinak na probavu i hormone.
Sirup od kadulje izvrstan je za prevenciju od nakupljanja zubnog plaka, smanjenja šećera u krvi, ali i lošeg kolesterola u krvi. Pozitivno utječe i na opuštanje crijevnih mišića i smirivanje proljeva, ali i poboljšava pamćenje, opušta i pomaže kod mentalnog zdravlja. Osim kod ozbiljnih zdravstvenih problema pomaže i kod mršavljenja gdje ima utjecaj na enzime lipaze u gušterači što dovodi do usporavanja debljanja.
Kao i sa svim drugim ljekovitim biljem tako i sa sirupom od ove biljke treba biti oprezan i ne konzumirati ga više od 2 - 3 puta tjedno.
Foto: cferrigno426 / Pixabay
Zimnica od kadulje
Odgovori