Limun je od davnina poznat kao jedna od najzdravijih biljaka, pun vitamina i ukusne, kisele arome zadovoljava sve generacije već godinama. Ova biljka sprema se na razne načine, dostupna je tijekom skoro cijele godine, no unatoč tome brojni ljudi od nje prave džemove, marmelade i ukusne napitke kao što su hladne limunade i sirupi te ih spremaju za zimu.
Sirup od limuna ukusan je napitak koji se često izrađuje kako bi nas osvježio za vrijeme tmurnih, zimskih dana. Upravo zato donosimo vam nekoliko recepata za za sirup koji će vas oduševiti. U nastavku možete pronaći recept za sirup od limuna na klasičan način, zatim recept bez šećera za što prirodniji ukus ovog napitka, ali i recept bez kuhanja.
Donosimo vam i brojne savjete o skladištenju, kupovini i odabiru limuna za daljnju preradu.
Karakteristike limuna
Agrumi spadaju u tropsko ili suptropsko voće. Ima puno sorti, no najčešće ih povezujemo s limunom i narančom.
Stablo je visoko oko 6 metara, rađa više puta godišnje i ima razvedene i zašiljene listove. Ne zahtijeva posebnu kvalitetu tla, moguć je uzgoj na glinenom, ali i pjeskovitom tlu. Vrlo je osjetljiv na hladnoću, mraz i visoke temperature, više od ostalih stabala agruma. Cvjetovi su veliki i ljubičasto-bijeli, grupirani su u cvatove.
Limun je okruglo, blago izduženo voće, ima jaku i otpornu kožicu, intenzivno svijetložute boje kad je potpuno zreo, a kad se reže i jede daje posebnu aromu kiselosti. Unutrašnjost ove voćke je blijedo žuta, sočna i kisela, podijeljena na gredice.
Karakteristike limuna su vrlo slične ostalim agrumima, jer su im i koža i unutrašnjost slični, njegova boja i okus se u potpunosti razlikuju, pogotovo ako ga usporedimo s najreprezentativnijim plodom iz porodice agruma, narančom.
Postoji karakteristika koja razlikuje stablo limuna od ostatka citrusa, a to su da rađa više od jednom godišnje. Na istom stablu možemo pronaći limune u različitim fazama rasta. Ova pojava nam je omogućila da imamo svježe voće dostupno tijekom cijele godine. Osim toga, kontrolirajući cvjetanje, limun se može čuvati duže bez gubitka kvalitete.
Limun za preradu
Limun pripada velikoj porodici citrusa ili agruma, a postoje i brojne varijacije i sorte stabla limuna. Najčešće se dijeli na zelene i žute, no tu su neke dublje podjele na koje bi trebali paziti ako želimo praviti sirup od limuna.
Mjesečar
Ovo je jedna od najpoznatijih vrsta limuna u cijelom svijetui jedna od najboljih sorti koju možete koristiti u pripremi sirupa od limuna zbog veličine i sočnosti plodova koje daje. Glavne odlike su da obilno cvate i daje velik broj plodova. Izgled ploda je žut te je jedna od najpoznatijih sorti na našem području.
Često ga pronalazimo i u domaćim uzgojima, u sanducima ili u zemlji, no potrebno je znati da ovu sortu ne možemo uzgojiti tako lako da dobijemo velik broj plodova nego se plodovi moraju skupljati. Okus mu je slatko kiseo, daje posebnu aromu u svakoj vrsti prerade za koju se koristi. Rasprostranjen je po cijelom svijetu zbog mogućnosti prilagodbe na razne vrste tla i temperature.
Pavlovsky
Pavlovsky je jedna od zanimljivijih sorti limun te je pogodna za male prostore i uzgajanje u vlastitom domaćinstvu, obilno rađa tek kada je dovoljno razvijena i ako imamo cijele nasade limuna, no ako nemamo, bit će potrebno neko vrijeme kako bi skupili dovoljan broj plodova za preradu.
Kora ploda je sjajna i glatka, a plodovi na sadržavaju sjemenke. Jako su sočni i izuzetno ukusni za svježu upotrebu. Slatkastog okusa, smatra se jednom od najslađih sorti na našim područjima što ga svakako čini pogodnim za preradu u marmelade i džemove i za proizvodnju sirupa.
Mayer
Svima dobro poznata vrsta limuna je Mayer. Čest je gost u brojnim dućanima, ali i na tržnicama. Ova sorta pogodna je za velike nasade limuna pa je zato toliko česta na tržištu. Smatra se da je nastala križanjem limuna i naranče i zbog toga je izrazito ukusnog i bogatog okusa. Mnogi smatraju upravo ovu vrstu najidealnijom za izradu sirupa zbog arome i velikih plodova koje daje.
Kineski limun
Kao što mu samo ime govori, ova je sorta stigla iz daleke Kine i već godinama se uzgaja i na našim područjima, ali i često se uvozi u dućane. Rađa u velikim količinama, a plodovi su blago kiseli i blago gorki. Boja plodova je žuta, a meso je izuzetno sočno i sadrži puno soka. Upravo se ova sorta najčešće koristi u ljekovite svrhe, ali je odličan i za pripremu sirupa zbog bogatstva vitamina koje posjeduje.
Jubilej
Ovo je jedna od najviših sorti limuna, a uz to i najkompliciranijih. Rad na njezinom razvoju nikako nije lak, rađa tek tijekom druge godine života, no ne obilno. Biljka zahtijeva puno pažnje i dobre uvjete za rast.
Upravo zbog svoje kompleksnosti rađa jedne od najukusnijih i najsočnijih plodova na zemlji. Težina plodova je oko 500 g, a sočnost je neupitna. Boja plodova je žuta, kora je hrapava i tvrda, a okus im je kiseo.
Velik broj se koristi u izradi džemova i marmelada, ali ga mnogi koriste i za pripremu sirupa.
Berba i kupovina
Limuni su spremni za berbu čim su žute ili žuto zelene boje, no uz boju potrebno je paziti na njihovu čvrstoću. Plod treba biti veličine 5 - 7,5 cm, stoga je bolje pričekati dok ne dobiju pravu veličinu i čvrstoću, nego se brinuti toliko o boji jer njihova boja ovisi o vrsti, ali i o sunčevoj svjetlosti koja do njih dolazi.
Berba limuna se odvija tijekom dužeg perioda, a pri kupovini je potrebno paziti na nekoliko stavki. Najbolje je kupovati domaće i lokalno sezonsko voće, no ako niste u mogućnosti pripazite da kupujete čiste, bez znakova oštećenja i čvrste limune koji su teški i nemaju zelene nijanse. Zelene nijanse koje se pojavljuju na limunu označavaju da on još nije u potpunosti zreo. Izbjegavajte vrlo blijede limune jer su stariji i sadrže manje soka. Najsočniji limuni su oni s glatkom korom, a upravo ti su vam potrebni za izradu sirupa.
Recepti za sirup od limuna
Postoje brojni recepti kako napraviti ukusni sirup od limuna, no uvijek se možete poigrati s raznim okusima pa dodati određene začine. Ukusi se razlikuju i upravo zbog toga najbolje je da sami isprobate napraviti sirup i dodavati po želji što želite. Donosimo vam par recepata kako napraviti ukusan sirup od limuna, a da je jednostavan i da ga možete napraviti kod kuće uz malo truda i volje.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sirup od limuna
Domaće je uvijek najbolje, još ako je klasični postupak izrade sirupa nikako ne možete pogriješiti. Sljedeći recept je upravo takav, bez ikakvih drugih sastojaka, konzervansa i aditiva. Sljedećim postupkom dobit ćete 1 bocu sirupa od limuna.
Sastojci
- 0,5 l soka od limuna
- 0,5 l vode
- 1 kg šećera
- 1 mala žlica limunske kiseline
Priprema
- Zakuhajte vodu i šećer u loncu u koji može stati duplo više tekućine.
- Kada prokuha, kuhajte još par sekundi dok se tekućina na razbistri.
- Maknite posudu s štednjaka.
- Dodajte limunsku kiselinu i promiješajte. Tekućina će se nakratko zapjeniti i ponovno razbistriti.
- Kada je tekućina ponovo bistra, dodajte sok od limuna, kojeg ste prethodno procijedili kroz gusto cjedilo.
- Promiješajte i punite u staklene boce.
- Boce ne morate prethodno zagrijavati, jer nakon kuhanja ostavite sirup da se najprije prohladi pa ga tek onda sipajte u boce.
Sirup od limuna bez šećera
Ako želite što zdraviji i prirodniji sok u svojoj kuhinji donosimo vam recept za sirup bez šećera i konzervansa. Ako odlučite pratiti ovaj recept dobit ćete 8 boca sirupa od limuna.
Sastojci
- 1 kg limuna
- 2 žličice limunske kiseline
- 8 l vode
Priprema
- Limun sameljite u blenderu ili ga izmiksajte uz pomoć štapnog miksera.
- Stavite limune u veliku posudu, dodajte vodu i med po želji.
- Ostavite da stoji 24 sata, povremeno promiješajte da se sastojci sjedine.
- Sutradan dodajte limunsku kiselinu.
- Procijedite kroz cjediljku, da vam ne ostanu veliki komadi, zatim dobiveni sirup procijedite kroz gazu.
- Tako dobijete čisti sirup.
- Sipajte u boce i čuvajte u hladnjaku.
- Prilikom konzumiranja razblažite s vodom, kao i svaki kupovni sirup.
Sirup od limuna bez kuhanja
Ako nemate vremena niti volje za dugotrajna iskuhavanja donosimo vam brz i jednostavan recept za sirup od limuna koji će vas oduševiti. Pripremom ovog recepta dobit ćete 8 boca sirupa od limuna.
Sastojci
- 1 kg limuna
- 240 g limunske kiseline
- 8 l vode
- 8 kg šećera
Priprema
- Limune dobro operite i narežite ih na tanke kolutiće. Prelijte s 8 l vode.
- Dodajte limunsku kiselinu, a zatim dobro promiješajte.
- Ostavite tako da stoji 48 sati.
- Ocijedite sirup preko cjediljke te dodajte šećer.
- Miješajte dok se sav šećer ne otopi.
- Ulijte sirup u staklene, dobro sterilizirane boce, zatvorite ih i držite na hladnom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Sam limun nije potrebno čuvati u nekim određenim uvjetima, jedino što je potrebno je da limun nije izložen suncu i da nije u prostoriji gdje je visoka temperatura. Tijekom skladištenja limuna za preradu moguće je spremiti ga u hladnjak gdje on može preživjeti mjesec dana, no ako ga želite spremiti na neki duži period možete ga zamrznuti. Zamrzavanje ove voćke neće dovesti do truljenja ili gubitka njegovih nutritivnih vrijednosti.
Pri čuvanju i skladištenju sirupa koji ste izradili potrebno je paziti da on bude na hladnom i tamnom mjestu, ukoliko je to moguće najbolje bi bilo da ga čuvate u hladnjaku, a često ga ljudi spremaju u smočnice ili podrume. Možete ga i zalediti te kada ga želite piti izvadite ga van iz zamrzivača. Ako ne koristite konzervans najbolje ga je popiti u što kraćem vremenskom roku. Isto tako, najbolje bi bilo nakon otvaranja držati ga u hladnjaku i ne koristiti ga nakon 15 - 20 dana nakon otvaranja.
Savjeti
Savjeti za izradu sirupa od limuna se ne razlikuju posebno od nekih drugih zimnica.
Staklenke u koje ćete sipati sirup trebaju biti dobro sterilizirane, no boce ne trebaju biti prethodno jako ugrijane jer sirup ne stavljate vruć u njih nego pričekajte da se malo ohladi.
Pri izradi sirupa potrebno je paziti da koristite krupne i sočne plodove jer su oni najpovoljniji za izradu, a bitno je i paziti omjere u kojima stavljate sastojke.
Upotreba u kuhinji
Sirup od limuna često se koristi u brojnim juhama, kao prilog brojnim jelima, u umacima, ali i kao sam napitak. Isto tako često ga se može pronaći u brojnim receptima za kolače, sladoledima i drugim sličnim slasticama.
Ljekovita svojstva
Brojni lijekovi, kako prirodni, domaći, a tako i kemijski napravljeni, sadržavaju limun upravo zbog njegove velike količine posjedovanja vitamina C te vitamina A, B, P, K.
Često se koristi kao prirodni lijek u borbi s probavnim sustavom, zato što limunska kiselina potiče bolji rad organizma i proizvodnju želučane kiseline. Osim što limunska kiselina pomaže u probavi, pokazala se korisna i u liječenju akni i prištića s kože. Zbog velikog broja vitamina C, koji ubijaju bakterije, limun pomaže u uklanjaju nečistoća i prištića s lica ili nekog drugog dijela tijela.
Isto tako ima umirujuće djelovanje i prepoznata je u smanjivanju razine anksioznosti i stresa, sprečava širenje i nastajanje ranica unutar usta, poznata su njezina djelovanja kao lijeka protiv prehlade i gripe, a tu je i njezino svojstvo osvježavanja daha.
Brojni koriste limun u prehrani tijekom dijete, u dijabetičkoj prehrani, a prepoznata su i njegova pozitivna svojstva kod borbe s nesanicom i hipertenzijom.
Foto: Pixabay
Zimnica od limuna
Odgovori