• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
slatki kruh stollen

Slatki kruh

Objavljeno: 17.12.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Brašno za pripremu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za slatki kruh
  • Slatki kruh Pinca
  • Slatki kruh Stollen
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Slatki kruh se najčešće priprema u posebnim prigodama kao što su Božić i Uskrs kada se poslužuje uz meso i jede za doručak. Uskrsni slatki kruh naziva se i Pincom te se poslužuje uz kuhanu šunku, a prilikom pripreme obavezno morate dodati maslac i kvasac kako bi imala lijepu teksturu i sladak okus. Božićni slatki kruh Stollen se najviše priprema u Njemačkoj i Francuskoj, ali i kod nas sve više dobiva na važnosti. Ovaj slatki kruh, za razliku od uskrsnog, sadrži sušeno voće i još je slađi.

Ponekad nepotrebno zanemaren, potiče probavu i ugodan je za konzumaciju, ali morate paziti da ga dozirate u manjim količinama jer zbog većeg udjela šećera i glutena može izazvati i probavne smetnje.

Karakteristike slatkog kruha

Slatki kruh, kao što mu i sam naziv kaže, je sladak, ali i mekan i bijele do žute boje. Posebnog je slatkog mirisa, a često mu je kora i masnija u odnosu na klasične vrste kruhova koje konzumiramo svaki dan. Unutrašnjost mu je prozračna te je nadignut i nije zbijen.

Kora je tamnije boje i prilikom pripreme se urezuju razni oblici kako bi ljepše izgledao nakon pečenja ili se peče u posebnom kalupu za kruh. Često se konzumira kao kolač jer ga zbog mekane teksture i slatkog okusa nije potrebno kombinirati s nekim drugim sastojcima. Ako se prilikom pripreme dodaju razne grožđice ili drugo sušeno voće, može biti vlažniji i sočniji.

Brašno za pripremu

Glatko bijelo pšenično brašno bijele je boje i u komercijalnoj proizvodnji se naziva brašnom tip 400. Obično glatko pšenično brašno se proizvodi od endosperme zrna koje se melje na najmanju granulaciju. Bijele je boje i čestice su jako sitne te izgleda kao prah. Miris pšeničnog brašna je neutralan, ali u nekim situacijama može biti i slatkastog mirisa, ako je svježe mljeveno. Sadrži gluten te bi ga trebale izbjegavati osobe koje su alergične na njega, a koristi kada je potrebno da se tijesto brzo digne.

Može se miješati s drugim vrstama brašna, a koristi se za pripremu dizanih tijesta jer dobro reagira u kombinaciji s kvascem i praškom za pecivo. Tijestu daje elastičnost pa se koristi u pripremu vučenih tijesta kao što su pite i savijače.

Berba i kupovina

Zrna pšenice ili samljeveno brašno možete kupiti u supermarketu ili trgovini zdrave hrane. Prilikom kupnje brašna morate biti oprezni te obratite pažnju na teksturu i miris jer ne smije biti grudasto, vlažno ili pljesnivo.

Recepti za slatki kruh

Slatki kruh se priprema u blagdansko vrijeme, ali može biti i kruh koji se peče svaki tjedan. Ako volite uživati u jutarnjoj kavi i čaju, ovaj kruh će biti izvrstan dodatak. Ima poseban miris, ali i okus, a za pripremu vam neće trebati ništa više vremena nego za pripremu običnog kruha.

Slatki kruh Pinca

Domaći slatki uskrsni kruh naziva se još i Pincom, a poseban je po karakterističnoj žutoj boji i izrezanoj sredini te izbočenom vrhu nakon što se ispeče. Slatkastog je okusa, ali se može jesti uz slane namirnice. Za pripremu nećete trebati nikakve posebne sastojke niti ćete potrošiti puno vremena. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 600 g slatkog kruha.

Sastojci

  • 400 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g suho kvasca
  • 50 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žlica naribane korice limuna i naranče
  • 2 žlice ruma

Priprema

  1. U plastičnu posudu stavite brašno, suhi kvasac i šećer i sve dobro izmiješajte.
  2. U sredini suhih sastojaka napravite rupu i počnite dodavati ostale sastojke. U suhe sastojke dodajte maslac koji ste prethodno ostavili da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se omekšao, mlijeko, 2 jaja, naribanu koricu limuna i naranče i rum.
  3. Tijekom dodavanja sastojaka konstantno mijesite tijesto kako bi se svi sastojci ravnomjerno sjedinili.
  4. Kada tijesto postane glatko i ne budu vidljive grudice stavite ga u posudu, prekrijte s krpom i ostavite da se diže od 30 - 40 minuta na sobnoj temperaturi. Posudu možete prekriti i s prozirnom folijom.
  5. Tijesto premijesite i oblikujte u kuglu te prekrijte s krpom ili folijom i ostavite da se još jednom diže oko 30 minuta.
  6. Izvadite tijesto iz posude i stavite na pleh prethodno obložen papirom za pečenje.
  7. Zarežite ga od sredine na tri strane do rubova.
  8. U posudi razmutite jaje i premažite tijesto te ga pospite krupnim šećerom.
  9. Zagrijte pećnicu na 170°C i stavite peći od 35 - 40 minuta. Slatki kruh je pečen kada ga probodete s čačkalicom, a kada ju izvadite ona bude suha.
  10. Nakon što je kruh pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Slatki kruh Stollen

Osim slatkog uskrsnog kruha postoji i božićni koji se priprema na sličan način, ali se dodaju posebni sastojci kao što su kandirano voće. Naziva se još i Stollen, a tradicionalna je njemačka božićna poslastica koja se priprema na našem području. Priprema se s kvascem ili praško za pecivo, a možete dodati i kiselo vrhnje ili kravlji sir kako bi bio još ukusniji. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1,8 kg slatkog kruha odnosno 3 srednja kruha.

Sastojci

  • 800 g glatkog pšeničnog brašna
  • 300 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 400 ml milerama ili kiselog vrhnja
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 100 g grožđica
  • 100 g suhih marelica
  • 100 g suhih brusnica
  • 100 g kandirane narančine kore
  • 100 g sitno sjeckanih badema
  • 1 mala žličica soli
  • 3 jaja
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 3 žlice ruma
  • 100 g šećera u prahu

Priprema

  1. Suho voće usitnite, stavite u plastičnu posudu i dodajte 200 ml mlijeka u koje ste dodali rum. Ostavite sve sastojke da odstoje 20 minuta dok suho voće ne omekša.
  2. U čistu posudu stavite brašno, šećer, sol, bademe i kvasac.
  3. U sredini sastojaka napravite udubljenje i dodajte jaja, maslac, mileram ili kiselo vrhnje i mlijeko.
  4. Umijesite sve sastojke rukama tako da dobijete glatko i kompaktno tijesto. Ako imate mikser sa spiralnim nastavkom možete tijesto umijesiti i pomoću njega, ali na kraju ga svakako dobro izmijesite rukama.
  5. Tijesto stavite u posudu i prekrijte s plastičnom folijom ili krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji 30 minuta.
  6. Suho voće izvadite iz mlijeka i dobro ga iscijedite rukama. Dodajte ga u prethodno pripremljeno tijesto i rukama dobro sve umjesite tako da se suho voće ravnomjerno rasporedi po tijestu.
  7. Tijesto podijelite na tri dijela i svaki dio razvaljajte u duguljasti oblik debljine oko 1,5 cm.
  8. U sredini valjkom napravite udubljenje te preklopite dvije polovice jednu preko druge.
  9. Oblikovano tijesto stavite na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče na 160°C na 50 minuta.
  10. U posudu stavite maslac i stavite ga na štednjak na laganu vatru da se rastopi.
  11. Nakon što se kruh ispekao izvadite ga iz pećnice i premažite s rastopljenim maslacem i pospite sa šećerom u prahu te ga nakon toga možete konzumirati.

Svi recepti za zimnicu od pšenice >>

Čuvanje i skladištenje

Nakon pečenja, slatki kruh ostavite da se dobro ohladi prije nego ga spremite u plastičnu vrećicu ili zamotate u plastičnu foliju. Kruh režite prije nego ga namjeravate jesti ili poslužiti gostima jer se može osušiti ako ga ostavite narezanog da stoji na zraku. Pojedite ga u roku od 2 - 3 dana od pripreme jer je tada najsvježiji. Imajte na umu da ovaj kruh možete čuvati duže nego klasične kruhove jer je mekaniji zahvaljujući sastojcima kao što su maslac i jaja.

Slatki kruh možete zamrznuti samo ga je prije toga potrebno umotati u prozirnu foliju. Nemojte ga držati zamrznutog duže od mjesec dana, a kada ga poželite ponovo jesti samo ga ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrzne.

Savjeti

Ako tijesto tijekom dizanja prekrijete s plastičnom folijom neće se stvoriti korica na tijestu.

U tijesto možete dodati razne sastojke kako bi poboljšali okus slatkog kruha. Najčešće se dodaje korica limuna ili naranče, rum, ružino ulje ili prošek, a neki stavljaju kruškovac.

Tijesto prije pečenja možete posuti s krupnim šećerom, sjeckanim bademima ili lješnjacima. U slatki kruh dodajte kandirano voće poput grožđica, suhih marelica, brusnice, ušećerene naranče, limunovu koricu ili ušećerene bademe ako pripremate božićni slatki kruh.

Začini mogu poslužiti za poboljšanje okusa slatkog kruha i za smanjivanje slatkoće. Možete dodati cimet, kardamon ili marcipan.

Upotreba u kuhinji

Slatki kruhovi se najčešće poslužuju za doručak u posebnim prigodama, ali ga možete jesti i svaki dan uz šalicu kave ili čaja. Prava je poslastica i nije mu potreban dodatni sastojak kako bi bio ukusan, a može se mazati sa slatkim i slanim namazima.

Slaže se s mesnim jelima tako da se jede uz šunku ili kuhano meso. Ipak ga je najbolje jesti samoga uz jutarnju kavu ili doručak, a odlično se slaže u kombinaciji s biljnim čajevima ili čajem od cimeta, đumbira ili nekom drugom vrstom božićnih začina.

Ljekovita svojstva

Slatki kruh posebno je koristan za probavni sustav jer zbog sastojaka kao što su maslac, jaja i mliječni proizvodi potiče probavu. Dobar je za želudac i ako u njega dodate suho voće dodatno ćete u organizam unijeti dodatne vitamine i minerale.

Prilikom konzumacije morate biti oprezni jer sadrži veći udio šećera nego klasični kruhovi, ali i gluten.

Foto: Couleur / Pixabay 

Recepti za kruh

  • Banana kruh
  • Crni kruh
  • Domaći kruh
  • Dvopek
  • Graham kruh
  • Heljdin kruh
  • Integralni kruh
  • Krušne mrvice - prezle
  • Krutoni
  • Kukuruzni kruh
  • Panko mrvice
  • Pirov kruh
  • Proteinski kruh
  • Raženi kruh
  • Tapioka kruh
  • Zobeni kruh

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR