Slatko se može pripremiti od raznih voćki, a u nastavku vam donosimo recept sa smokvama. Ova zimnica oduševit će vas okusom. Postupak pripreme je jednostavan i ne traži puno vašeg slobodnog vremena. Potrebni su vam osnovni sastojci, odabrana voćka, šećer i voda. Po vašem ukusu, možete dodati i orašaste plodove, limun, đumbir ili napraviti slatko od kombinacije voćki. S osnovnim receptom možete se poigrati i napraviti nekoliko "verzija" slatkog.
Smokve su mnogima jedno od najdražih voća. Svojim fantastičnim okusom osvojile su populaciju i danas se uzgajaju diljem svijeta. Izuzetno su zdrave, smatraju se najzdravijom voćkom Mediterana. Upotreba u kuhinji im je raznolika. Osim kao svježa voćka, smokve se često koriste u kolačima i tortama, marmeladama, pekmezima i džemovima te u likerima i rakijama. Zbog velike količine slatkoće koju imaju u sebi, vrlo su popularne pri preradi jer nije potrebno dodavati im mnogo šećera.
Karakteristike smokvi
Smokve su porijeklom iz Male Azije, no danas se uzgajaju diljem svijeta. Turska je vodeća zemlja po pitanju uzgoja i proizvodnji smokve. Danas možemo pronaći više od 150 vrsti smokava, a neke su čak i ugrožene vrste, jedna od njih je Ficus rubiginosa. Pripadaju porodici dudova, a samo stablo smokve živi od 50 - 70 godina.
Smokva je listopadno drvo koje daje plodove nakon 4 - 5 godina, a može narasti od 3 do 10 m. Postoji obična-pitoma (uzgojena) i divlja smokva. Često plodovi divlje smokve nisu pogodni za konzumaciju. Smokvu je jednostavno za uzgojiti i često se može pronaći u vrtovima.
Voli tople i sunčane dane, dobro podnosi i hladne zime. Jedna je od rijetkih voćki koja voli vlagu i otporna je na sušu. Iz tog razloga, smokva uspijeva u cjelokupnom području Lijepe Naše. Sadnja smokve odvija se od studenog pa sve do travnja. Vrijeme dozrijevanja plodova ovisi o sorti smokve, ono se odvija od lipnja pa sve do početka rujna. Plodovi se znaju razlikovati po sortama, dolaze u tri boje: ljubičasti, žuto-zeleni i tamno ljubičasti-crni. Plodovi su kruškastog oblika, često crvenkasti iznutra te sočnog i slatkog okusa.
Drvo smokve prepuno je ljekovitog mlijeka tzv. lateksa koji se koristi u mliječnoj i kozmetičkoj industriji. Mlijeko je prisutno u svim dijelovima biljke - stabljike, listovi, grane i samo deblo.
Smokve za preradu
Zbog svoje slatkoće i izrazito dugog niza ljekovitosti, smokve su veoma popularno voće za preradu. Lako ih je uzgojiti i održavati što im daje još jedan plus. Čest su sastojak sirupa, likera, rakija, marmelada, džemova i pekmeza. Postoji preko 150 sorti smokava, mi vam u nastavku donosimo 4 najpopularnije sorte koje odlično uspijevaju u RH.
Bjelica
Smokva bjelica, izvorno je talijanska sorta poznata i pod nazivom Fico ottato. Ima bujan rast i lijep oblik krošnje, no poprilično je niske rodnosti. Jedna je od starijih sorti smokava od koje su nastali novi hibridi. Plod je srednje veličine, žuto-zelene boje i slatkog okusa. Dozrijeva krajem srpnja i početkom rujna. Konzumira se kao svježa voćka ili se koristiti u proizvodnji marmelada, džemova, sokova i slatko.
Petrovača
Ovo je jedna od sorti čije je sazrijevanje ploda ranije od ostalih. Odvija se već sredinom lipnja, a drugo sazrijevanje je sredinom kolovoza. Ima bujan rast i čvrste plodove koji se prilikom procesa berbe malo teže odvajaju od stabljika. Svijetlo zelene je boje, asimetričnog oblika, sočnog i aromatičnog okusa. Pulpa je ružičaste boje. Konzumira se najčešće samo kao svježa voćka.
Šaraguja
Popularna sorta jer je jako otporna i na vremenske uvjete i na proces berbe. Plodovi su čvrsti i spljoštenog oblika. Također je često uzgajana jer ima visoku rodnost i rano sazrijevanje plodova. Sam plod je ljubičaste boje, a pulpa intenzivno crvena. Odlična je konzumacija kao svježe voćke i prilikom preradi u rakije i marmelade.
Zamorčica
Ova sorta najviše je zastupljena u Dalmaciji. Srednje je bujnosti s poprilično krhkim granama pa se prilikom procesa berbe treba pripaziti da ju se ne uništi. Rodnost je redovita i obilna, sami plodovi su kruškastog oblika, žuto-zelene boje. Smatra se jednom od naših najboljih sorti. Sazrijevanje se odvija od početka kolovoza do sredine listopada. Odlična je za konzumaciju svježa i sušena.
Berba i kupovina
Berba se odvija kada plodovi dostignu potpuni stupanj zrelosti, tada imaju najveći stupanj šećera u sebi. Zrelost plodova prepoznaje se po njegovoj veličini, boji i čvrstoći. Kada govorimo o boji, ona je drugačija kod svake sorte. Plodove treba ubirati s peteljkom jer se u suprotnom oni brzo pokvare. Također je važno naglasiti da kada se plodovi jednom uberu, oni ne mogu naknadno sazreti. Preporučuje se berbu odvijati u jutarnjim satima. Okvirno govoreći, berba se odvija od lipnja do listopada.
Prilikom kupovine smokava, važno je obratiti pažnju na sam izgled ploda. Izbjegavajte one koje su premekane, sadrže smeđe mrlje i udubljenja. Najpoželjnije je kupiti voćke na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za slatko od smokava
Još jedna u nizu zimnica koja ima fantastičan okus i jednostavan pripravak. Potrebno vam je svega 3 sastojka za osnovni, tradicionalan, domaći recept, no vi možete dodati sastojke koje volite npr. orahe, lješnjake i sl. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Smokve su poprilično slatke prirodno pa možete u potpunosti izostaviti sladilo ili dodati malo meda.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Slatko od smokava
Ovaj recept koristile su i naše bake. Temeljni je recept kojem se mogu nadodati razni sastojci. Omjer šećera možete prilagoditi svom ukusu, a ako želite zdraviju varijantu možete koristiti med ili steviju. Iz navedenog recepta dobit ćete 1 staklenku finog deserta.
Sastojci
- 1 kg smokvi
- 800 g šećera
- 1 limun
- 100 ml vode
Postupak
- Smokve dobro operite i očistite od peteljki.
- Stavite ih u lonac te prelijte s 100 ml vode. Kuhajte na umjerenoj vatri 40-ak minuta.
- Dodajte smjesi šećer i sve dobro promiješajte. Kuhajte još 20-ak minuta,
- Pustite da se ohladi te prelijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Limun narežite na kolutiće i dodajte ga u slatko.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Slatko od smokava s orasima
U nastavku slijedi recept za slatko od smokava s orasima. Postupak je nešto drugačiji, no ishod je isti - fantastičan okus uz dodatak oraha. Obavezno sterilizirajte staklenke prije same pripreme. Omjer šećera možete prilagoditi svom ukusu kao i količinu oraha. Od navedenih sastojaka, dobiti će te 2 staklenke deserta.
Sastojci
- 2 kg smokava
- 1,5 kg šećera
- 100 g oraha
- 2 limuna
- 300 ml vode
Priprema
- Smokve temeljito operite te ih očistite od peteljki.
- U dublji lonac stavite šećer i dodajte vodu.
- Kuhajte šećer dok ne dođe do njegove karamelizacije.
- Smokve dodajte na karamelizirani šećer.
- Nemojte miješati smjesu, već lonac protresite 2 - 3 puta. Kuhajte na umjerenoj vatri.
- Skidajte pjenu koja se stvara prilikom kuhanja. Smjesi dodajte limun narezan na kolutiće te kuhajte zajedno sa smokvama.
- Pred kraj kuhanja dodajte orahe. Usitnite ih po vašoj želji.
- Kuhajte dok ne postignete željenu gustoću.
- Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa posložite u prethodno sterilizirane staklenke.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Slatko od smokava u pećnici
Donosimo vam recept koji se priprema u pećnici. Omjer šećera možete prilagoditi svom ukusu. Ovaj desert možete konzumirati uz palačinke, vafle ili slične poslastice. Iz navedenih sastojaka dobiti će te 8 staklenki.
Sastojci
- 3,5 kg smokava
- 1,5 kg šećera
- 1 vrećica limunske kiseline
Priprema
- Smokve dobro operite i očistite od peteljki.
- Stavite ih u keramičku posudu, pospite šećerom i pustite tako 24 sata.
- Idućeg dana pecite slatko u pećnici na 200°C i povremeno promiješajte smjesu.
- Kada slatko postigne željenu gustoću onda je on gotov.
- Dodajte mu limunsku kiselinu i ostavite u pećnici još 5 minuta.
- Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga posložite u staklenke.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Slatko spremite u prethodno sterilizirane staklenke. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu. Desert može stajati i do 3 mjeseca ako je ispravno napravljen i skladišten. Koristite ga uz deserte poput palačinki, vafli, krofni i sličnog.
Upotreba u kuhinji
Smokve su jedno od voćki koje se koristi na razne načine. Možete ih jesti svježe ili pak sušene. Od njih se pripremaju razne zimnice poput marmelada, sirupa, džemova, pekmeza, likera, rakija ili slatko.
Čest su sastojak raznih kolača, torti, krema i sličnih poslastice. Obožavane diljem svijeta, smokve su veoma popularne u kuhinji. Možete od njih napraviti voćni jogurt, dodati ih u zobene pahuljice ili zdravi smoothie ili u voćnu salatu.
Od smokvina lista priprema se čaj koji je izrazito ljekovit.
Ljekovita svojstva
Smokve su jedno od najljekovitijih voćki. Osim samog ploda, list i stabljike su također ljekoviti. Mlijeko koje ispuštaju koristi se pri liječenju virusnih bradavica. Od samog lista biljke kuha se čaj koji pomaže pri prehladi i kašlju.
Sam plod, smokve, povoljno djeluju na cjelokupni organizam. Pomažu pri regulaciji šećera u krvi, štite naše srce i krvne žile. Pospješuju probavni trakt i ubrzavaju metabolizam. Snižavaju kolesterol i čuvaju zdravlje kostiju.
Niskokalorično su voće koje sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine. Svježe smokve prepune su vitamina A, K i E te antioksidansa. Suhe smokve bogate su mineralima kao što su kalcij, cink, selen, željezo, magnezij, kalij i bakar.
Smokve sadrže aminokiselinu triptofan koja jača naš imunološki sustav i pospješuje miran san. Posjeduje veliki niz šećera pa je ova voćka odličan izvor energija i još uz to, pospješuje pamćenje.
U kozmetici smokve su također popularne jer hidratiziraju kožu i daju joj blistavost i elastičnost. Smokve potiču rast kose pa se preporučuje u šampon staviti nekoliko kapi smokvina ulja. Koriste se i pri opeklinama i ranama.
Foto: Mrdidg / Pixabay
Zimnica od smokava
Odgovori