Šljiva pripada među najčešće korišteno i najrasprostranjenije voće na svijetu, podrijetlom iz Azije. Postoji čak 2.000 sorti šljiva koje se razlikuju po boji, obliku i veličini plodova te po izgledu stabla. U svijetu su najraširenije one sorte čiji su plodovi blago ovalnog ili okruglog oblika.
Postoje plavo-crne, ljubičaste, žute i crvene vrste šljiva, a na našim prostorima najčešće se koriste ljubičaste ili plavo-crne za pripremu zimnice.
Osim što su ukusne u svojem svježem obliku, šljive se pripremaju za zimnicu u obliku pekmeza i džemova, kompota, suše se, a često se i zamrzavaju kako bi u njezinim svježim plodovima mogli uživati tijekom cijele zime, sve do iduće sezone.
Vrste zimnice od šljiva
Ako ste ljubitelj prerađevina od šljiva, saznajte kako pripremiti različite vrste ukusne zimnice od šljiva. Pronađite svog favorita ili pripremite sve redom. Trebat će vam samo dovoljne količine šljiva!
Priprema šljiva za zimnicu
Šljiva se od davnina priprema za zimnicu, a svoju popularnost vjerojatno može zahvaliti bogatim nutritivnim svojstvima u kojima ćemo tako moći uživati i tijekom zime kada je izbor voća ograničen.
Šljiva je niskokalorično voće prepuno vitamina i minerala, a ugodu za nepce daje joj idealan omjer čak pet vrsta šećera i voćnih kiselina. Prirodan su izvor sorbitola - šećernog alkohola koji se upotrebljava kao zdrava zamjena za šećer u mnogim dijetetskim proizvodima i onima namijenjenim dijabetičarima. Sorbitol sadrži čak 60 % slatkoće koju sadrži šećer, a ima puno manje kalorija.
Od šljiva se priprema poznata slatka zimnica - pekmez i džem od šljiva koji se danas pripremaju u kombinaciji sa šećerom ili bez šećera. Recepti bez šećera sve su popularnija, a šljiva je još jedno slatko voće koje je moguće pripremiti bez dodatka šećera.
Kuhane u običnoj vodi ili s dodatkom vina te limunove ili narančice korice i šećera, šljive se u trenu pretvaraju u ukusan i mirisan kompot kojem su naše bake pripisivale brojna ljekovita svojstva, posebice ona koja se tiču zdrave probave. A ono što danas znamo je to da su bake, kao i obično, bile u pravu. Naime, šljive su bogate vlaknima (pektinom) koje pozitivno djeluju na poboljšanje probave.
Šljive se mogu osušiti i jesti po potrebi ili kao dodatak u zobenoj kaši za doručak. A ako želite uživati u svježim plodovima šljiva i tijekom zime, zaledite ih i od njih po želji pripremite pitu od šljiva, knedle od šljiva ili ih iskombinirajte sa slanim jelima.
Od šljiva se priprema i poznata rakija šljivovica i to također od šljive bistrice. Rakija od šljiva peče se odmah nakon berbe šljiva, a koristi se kao aperitiv ili za flambiranje kod kuhanja.
Nakon berbe u kolovozu i rujnu prionite na posao i sve ono što ne pojedete, preradite u ukusne slatke prerađevine. Naravno, idealno bi bilo kada biste šljive mogli ubrati u svom voćnjaku, ali ako nemate tu privilegiju, možete ih nabaviti na tržnici ili u voćarnici.
Kao što smo spomenuli najpopularnija, ali i najbolja za preradu je šljiva bistrica. Šljiva za izradu slatkih delicija mora biti zdrava, neoštećena i čvrsta te ubrana s peteljkom.
Sušenje šljiva
Šljive se mogu sušiti na više načina: sušenje u dehidratoru, sušenje u pećnici i sušenje na suncu.
Skladištenje suhih šljiva
Kad se šljive potpuno osuše, spremite ih u staklenke ili vrećice za zamrzavanje u hladnom i vlažnom prostoru na sobnoj temperaturi, recimo kuhinjskom ormariću, ili u zamrzivaču.
Prije spremanja šljiva, obavezno napravite proces kondicioniranja - stavite suhe šljive u staklenku i držite ih tako 7 dana te svakodnevno protresite šljive u staklenci. Ako na stijenkama primijetite kondenzaciju, šljive još uvijek nisu dovoljno suhe i potrebno ih je ponovno vratiti na sušenje. Ako ne želite šljive dodatno sušiti, onda vam je jedini preostali način skladištenja zamrzavanje.
Blanširanje šljiva
Šljive blanširamo ako ih želimo oguliti, na primjer, ako u marmeladi, džemu ili pekmezu ne želimo komadiće kožice, šljive možemo kratko blanširati čime će se omogućiti lakše odvajanje kože od mesa.
Prokuhajte vodu u loncu na štednjaku. Odaberite lonac koji je dovoljno velik da vam stanu sve šljive i napunite polovicu vodom. Vjerojatno će vam trebati oko 10 minuta da voda proključa, no stavite poklopac na lonac kako bi voda brže prokuhala. U drugu veliku posudu stavite led i vodu u omjeru 50:50 što će poslužiti kao ledena kupka za šljive. Nožićem napravite "x" na dnu svake šljive, a svaki rez neka bude oko 2,5 cm dugačak. Ne brinite se hoćete li duboko zarezati, jednostavno zarežite kožu šljive. Pažljivo stavite šljive u lonac s kipućom vodom maksimalno 45 sekundi. Važno je ne držati ih u vodi duže, jer će meso postati kašasto, a šljive će se početi raspadati.
Nakon 45 sekundi, izvadite ih iz kipuće vode i odmah uronite u ledenu vodu na 5 minuta. Hladna voda će pomoći da se odvoji kožica od mesa šljiva. Pazite da su sve šljive potpuno uronjene u vodu. Nakon 5 minuta izvadite šljive iz vode, a koža bi se trebala moći lagano odvajati od mesa povlačenjem.
Zamrzavanje šljiva
Zamrzavanje šljiva vrlo je jednostavno, a najviše ćete vremena potrošiti na samu pripremu voća. Šljive operite, prepolovite i uklonite koštice. Ako ih više volite oguljene, prvo ih kratko blanširajte. Narežite šljive na polovine, četvrtine ili veličinu koja vam odgovara za kasniju preradu.
Posložite ih na pladanj koji ste obložili papirom za pečenje (a koji vam stane u zamrzivač) u jednom sloju. Stavite pladnjeve u zamrzivač dok se šljive ne zamrznu, od nekoliko sati do cijele noći, ovisno o vašem zamrzivaču i koliko su debeli komadi šljive. Premjestite smrznute šljive u plastične vrećice. Označite ih i držite smrznute dok ne budete spremni upotrijebiti ih.
Foto: congerdesign / Pixabay
Odgovori