• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
sok od ananasa

Sok od ananasa

Objavljeno: 04.12.2020. Autor: Maja Z.

  • Ananas za obradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za sok od ananasa
  • Sok od ananasa bez šećera
  • Sok od ananasa i jabuka
  • Sok od ananasa i đumbira
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Mnogima je ananas omiljeno voće egzotičnog okusa. Čest je dodatak ljetnim voćnim salatama, jer osim primamljive arome, bogat je vitaminima koji održavaju naše zdravlje. Jedan od načina da se svjež ananas potpuno iskoristi je i u obliku voćnog soka. Osim što se može vrlo jednostavno napraviti svježi sok od ananasa, može se napraviti i sirup koji je njegova dugotrajnija varijanta.

U svim svojim verzijama, sok od ananasa je osvježavajuće piće dobro za svakodnevnu upotrebu.

Karakteristike ananasa

Ananas je tropska biljka koja potječe s područja Južne Amerike odakle je u 17. stoljeću donesena u Europu. Havaji su jedan od poznatih većih izvoznika ananasa. Raste u obliku niskog grma te može doseći visinu do 1.5 m. Listovi su mu debeli i mesnati, voštanog izgleda, a cvjetovi su ružičaste boje.

Njegovi plodovi su vrlo prepoznatljivi i ugodnog su mirisa. Nastaju tako što se individualni cvjetovi biljke koji daju plod spajaju u jedan veliki plod.

Poznato je više klasa ananasa, ali samo neke od njih se uzgajaju za masovnu upotrebu.

Ananas za obradu

Iako plodovi različitih klasa ananasa izgledaju vrlo slično, neke razlike među njima ipak postoje. Neke klase su puno otpornije na razne bolesti i bolje su za transport, dok su neke pak puno osjetljivije. Zbog toga, ananas koji je dostupan u trgovinama, najviše ovisi o mjestu u kojem živite. U nastavku se možete upoznati s nekim od najpoznatijih klasa ananasa.

Smooth Cayenne

Smooth Cayenne je klasa ananasa koja se najviše uzgaja na Havajima. Ananas koji je dostupan u trgovinama u konzervama je najčešće ove klase. Plodovi su veliki i sočni. Kora je lijepe narančaste boje, a unutrašnjost je žuta. Plodovi ove klase dobri su za preradu i svježi.

Abacaxi

Plodovi klase Abacaxi vrlo su slatki i sočni te ih se smatra jednima od najukusnijih ananasa. Njihova unutrašnjost bijele je do žute boje, ovisno o sorti. Vrlo je otporna na bolest pa je dobra za uzgoj, ali teško podnosi transport, tako da nije uobičajena na našim područjima. Plodovi su odlični svježi i za preradu.

Queen

Klasa Queen daje plodove nešto manje veličine. Odlična je zbog toga što je vrlo otporna, a i podnosi hladnije temperature od ostalih ananasa. Unutrašnjost je tamno žuta i središnji tvrdi dio je manji. Ovi plodovi se ne koriste za preradu jer se ne konzerviraju dobro. Najbolji su svježi.

Red Spanish

Red Spanish ananas najviše se uzgaja na Karibima. Bogati su vlaknima i imaju ugodnu aromu. Izvana su narančaste boje, a iznutra svijetlo žuti. Odlično podnose transport i zbog toga su pogodni za izvoz u sve dijelove svijeta. Dobri su za preradu i svježi.

Berba i kupovina

S ananasom se najvjerojatnije uvijek susrećete u trgovinama u kojima je dostupan cijele godine. Kako biste odabrali najbolji ananas za svoj sok, birajte zrele i neoštećene plodove. Najbolji način za provjeru zrelosti ananasa je njegov miris. Pomirišite bazu, odnosno donji dio ananasa. Ako miriši ugodno i slatko, znači da je zreo i dobar za korištenje.

Ananas se može uzgajati u lončanicama u zatvorenom prostoru. Budući da je tropska biljka, niske temperature mu ne odgovaraju i ne pogoduju njegovom rastu. Ako ste uspjeli uzgojiti vlastiti ananas, pratite razvoj plodova. Nezreli su zeleni, a prilikom dozrijevanja poprimaju žutu boju. Najbolji su za berbu kada iz žute počne prelaziti u smeđu boju. Također mora imati lijep, slatkast miris.

Recepti za sok od ananasa

Ananas, svojim slatkim, tropskim okusom, jedna je od omiljenih ljetnih namirnica. Sokovi od ananasa odlično su osvježenje, a vrlo su popularni kao sastojci raznih koktela. Prigodni su za posluživanje na raznim okupljanjima, a i odličan zdrav napitak za svaki dan. U nastavku možete pronaći recepte za sok za razrjeđivanje od ananasa i za svježi sok od ananasa.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Sok od ananasa bez šećera

Ako želite recept za sok od ananasa izuzetno prirodnog okusa, onda je ovo pravi recept za vas. Od ovih sastojaka dobit ćete ukusni, osvježavajući sok bez šećera, a potreban vam je samo blender, ananas, voda i limun. Preporučujemo koristiti što slađu sortu ananasa. Količina koju ćete dobiti dovoljna je za 3 čaše soka.

Sastojci

  • 1 ananas
  • 125 ml vode
  • sok od pola limuna

Priprema

  1. Ananas operite, očistite i narežite na kockice.
  2. U blender stavite ananas i vodu. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez većih komadića.
  3. Sok procijedite u bokal kroz fino sito. Često se miksanjem u blenderu napravi veća količina pjene.
  4. Dok cijedite sok, žlicom miješajte smjesu u situ, kako biste brže iscijedili sok i iscijedili ga što više. Pulpu koja vam ostane (ako ju ne želite baciti) možete iskoristiti za smoothie.
  5. Sok odmah poslužite uz nekoliko kockica leda. Ako ga želite zasladiti, dodajte žličicu zaslađivača poput stevije ili meda, po želji.
  6. Sok potrošite u roku od 24 sata, a ako ga želite duže skladištiti, zamrznite ga u kalupu za led i odmrznite kad vam se pije.

Sok od ananasa i jabuka

Ovaj recept odličan je zbog toga što osim ananasa, možete u njega dodati još neko drugo voće koje vam je pri ruci, poput jabuka, krušaka, limuna, marelica i slično. Bitno je da ne dodate više od 3 kg voća. U nastavku je recept za sok od ananasa i jabuka. Od ovog recepta dobiva se sirup za razrjeđivanje s vodom te od navedene količine sastojaka možete dobiti 9 boca od 700 ml soka.

Sastojci

  • 1 ananas
  • 500 g jabuka
  • 2 kg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 20 g limunske kiseline
  • 10 l vode

Priprema

  1. Za ovaj recept potrebna vam je velika posuda u kojoj ćete kuhati voće s vodom. Ananas očistite i narežite na kockice.
  2. Jabuke dobro operite i prerežite na četiri dijela. Ne morate ih guliti, a koštice možete očistiti ili ostaviti po želji.
  3. Voće stavite u posudu i prelijte vodom. Stavite na štednjak i pustite da prokuha. Kada prokuha, kuhajte samo 5 minuta.
  4. Posudu maknite s vatre, poklopite i ostavite da stoji preko noći, odnosno barem dvanaest sati da se u potpunosti ohladi.
  5. Staklene boce u koje namjeravate staviti sok, dobro operite zajedno s njihovim poklopcima.
  6. Stavite ih u pećnicu koja nije zagrijana te ju uključite na 100°C. Ostavite boce 20 minuta u pećnici. Time postižete sterilizaciju boca.
  7. Voće koje je u posudi izvadite i propasirajte kroz cjedilo nad drugom posudom.
  8. Zadržite dio koji je prošao kroz cjedilo te ga vratite u posudu u kojoj je voda. Ostatak koji nije prošao kroz cjedilo bacite.
  9. U vodu s propasiranim voćem dodajte limunsku kiselinu, šećer i vanilin šećer te stavite na štednjak da prokuha. Kada prokuha, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha dvadeset minuta.
  10. Kada je kuhanje gotovo, ne morate čekati da se sirup ohladi.
  11. U još vruće boce, ulijte sirup pomoću lijevka. Na lijevak stavite sito, kako svi veći dijelovi ne bi prošli i kako biste dobili bistar sirup.
  12. Boce dobro zatvorite i posložite ih preokrenute u kutiju ili posudu na čije ste dno stavili krpu. Preokretanjem boca stvorit će se vakuum koji će vam omogućiti dugotrajno skladištenje soka.
  13. Prije uporabe, sirup držite u preokrenutim bocama na tamnom mjestu (ne u hladnjaku) 48 sati.
  14. Sok potrošite u roku od godinu dana. Nakon otvaranja, čuvajte ga u hladnjaku.

Sok od ananasa i đumbira

Za ovaj ukusni sok od ananasa potreban vam je cijeli ananas, čak i njegova koža. Bitno je ananas koji ćete koristiti dobro oprati. Dostupan je u dvije varijante, sa šećerom i bez njega, što ovisi o slatkoći samog ananasa kojeg imate. U nastavku je recept u kojem se koristi šećer. Za pravljenje ovog soka potreban vam je blender. Od ovih sastojaka, dobit ćete otprilike 1,5 l soka.

Sastojci

  • 1 veći ananas
  • 1,2 l vode
  • 150 g smeđeg šećera
  • 3 kriške svježeg đumbira

Priprema

  1. Ananas prvo temeljito operite i očistite kožu. Središnji tvrdi dio također odvojite. Narežite ga na komadiće.
  2. U posudu stavite kožu, tvrdi središnji dio, vodu, šećer i đumbir te prokuhajte. Kada prokuha, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha 25 - 30 minuta.
  3. Tako skuhani sirup maknite s vatre i pustite da se ohladi. Nakon toga ga procijedite.
  4. Ananas narezan na kockice stavite u blender i dodajte pola sirupa koji ste prethodno skuhali. Miksajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez komada voća.
  5. Tako dobivenu smjesu potrebno je procijediti kroz fino sito. Kako biste ubrzali proces cijeđenja, smjesu lagano miješajte u situ.
  6. Dok cijedite, postepeno ulijevajte i ostatak sirupa. Cijedite smjesu dok vam u situ ne ostane samo pulpa. Ako ju ne želite baciti, možete ju iskoristiti za smoothieje ili muffine.
  7. Takav sok ohladite ili odmah poslužite s ledom. Odličan je sam, a možete u njega dodati i malo ruma.
  8. Potrošite ga u roku od 24 sata, a ako ga želite duže skladištiti, zamrznite ga u posudama za led i odmrznite po želji.

Svi recepti za zimnicu od ananasa >>

Čuvanje i skladištenje

Dugotrajnost soka od ananasa ovisi o načinu njegove pripreme. Ako pravite svježi sok od ananasa potrebno ga je potrošiti u roku od 24 sata, jer takvi prirodni sokovi se mogu brzo pokvariti. Najbolja metoda kojom možete sačuvati prirodni sok je da ga zamrznete čim ga napravite. Za zamrzavanje vam mogu poslužiti kalupi za led, plastične posude za hranu ili plastične boce s čepom, a zamrznuti sok vam može trajati i do dvije godine. Prije konzumiranja, potpuno ga odmrznite.

Jedan od načina na koji možete produljiti trajanje svježeg soka je da mu dodate malo votke. U bocu u koju ste stavili sok ulijte 30 - 50 ml votke i začepite bocu. Lagano promućkajte sadržaj unutra tako što ju nekoliko puta preokrenete. Taj mali dodatak votke trebao bi produljiti životni vijek soka do mjesec dana i takav sok morate skladištiti u hladnjaku. Ova metoda je najučinkovitija za sok kojem je dodana neka vrsta sirupa od šećera i vode, kao što je opisana u receptu za sok od ananasa s đumbirom.

Ako radite sok za razrjeđivanje, odnosno sirup, trajat će vam dulje. Sirup od ananasa, u čistim, steriliziranim i dobro zatvorenim bocama trajat će i do godinu dana. Čuvajte ga na tamnom mjestu, poput smočnice ili podruma, a jednom otvoren sirup čuvajte u hladnjaku.

Upotreba u kuhinji

Sok od ananasa prvenstveno se konzumira kao samostalna namirnica. Odličan je dobro ohlađen ili uz dodatak nekoliko kockica leda. Sok od ananasa jedan je od sastojaka i za popularni Blue Hawaiian koktel. Ako ste obožavatelj smoothieja, možete ga dodati u smoothie po izboru.

Sirup možete dodati u voćne salate kao dresing, a odličan je i kao preljev za sladoled.

Ljekovita svojstva

Ananas je zdravo voće bogato brojnim vitaminima i korisnim tvarima. Bogat je cinkom i željezom te sadrži velike količine vitamina C. Samo jedna čaša soka od ananasa dovoljna je za preporučeni dnevni unos tog vitamina. Ananas je odličan za održavanje zdravlja dišnih puteva, borbu protiv kašlja, sprečavanje infekcija i smanjenje upale sinusa.

Sadrži bromelain koji štiti organizam od mnogih toksina.

Ananas pomaže u održavanju tjelesne mase, odnosno mršavljenju. Sok od ananasa može umanjiti želju za slatkim i potaknuti rad metabolizma, a smanjuje i osjećaj nadutosti.

Foto: Andy M. / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR