• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
sok od aronije

Sok od aronije

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Dora Bunta

  • Aronija za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za sok od aronije
  • Domaći sok od aronije
  • Sok od aronije bez šećera
  • Sok od aronije s limunom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Sok od aronije u posljednje je vrijeme stekao veliku popularnost jer je postao sinonim za nektar zdravlja. Aronija ima mnogobrojna ljekovita svojstva, a sok od aronije sadrži brojne tvari koje poboljšavaju opće stanje organizma i koje imaju pozitivan učinak na zdravlje čovjeka.

Ako ste samostalni uzgajivač aronije, svakako preporučujemo da se okušate u pravljenju domaćeg soka od aronije kako bi obogatili svoju smočnicu i uvijek imali zdravi napitak nadomak ruke. Ako pak ne uzgajate aroniju, svakako nabavite ove moćne bobice i samostalno pripremite svoj sok prema vlastitom ukusu i s dodacima prema vlastitoj želji. Proizvodnja vlastitog soka svakako je bolja od kupovine sokova jer koristite provjerene, svježe i zdrave sastojke, a aronija može samo pridonijeti dobrobiti vašeg tijela!

Karakteristike aronije

Aronija je grmolika biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike, ali s obzirom na to da je otporna na mraz i niske temperature, često se sadi u sjevernim zemljama u kojima su zime izrazito hladne. Zbog svoje otpornosti na hladnoću naziva se još i sibirskom borovnicom. Aronija vrlo dobro uspijeva i na našim predjelima zbog čega sve češće krasi naše vrtove i okućnice.

Aronija može narasti i do promjera od 6 metara te visine od otprilike 2 do 3 metra. Vrlo je bujan i plodan grm kojeg odlikuju zeleni, ovalni listovi. U jesen, listovi poprimaju crvenu boju zbog koje aronija često služi kao dekorativna biljka. Cvjetovi aronije bijele su i svijetlo roze boje, a cvatu u svibnju. Plodovi aronije su tamno plave boje u obliku okruglih bobica koje su spljoštene na krajevima, a vise na crvenkastim stapkama. Aronije je plodonosna u kolovozu.

S obzirom na visok stupanj prilagodljivosti, aronija uspijeva u gotovo svim tipovima klima. Može preživjeti iznimno hladne zime, ali jednako dobro podnosi sušu pa može uspjeti u gotovo svim predjelima. Ne zahtijeva pretjeranu brigu, no ako se žele postići najbolji rezultati te imati bogatu i plodonosnu biljku, najbolje bi bilo uzgajati aroniju na plodnom, blago kiselom tlu te je zalijevati po potrebi.

Aronija za preradu

Postoje tri vrste aronije i svaka od tih vrsta može se koristiti za izradu soka i ostalih pripravaka od aronije. Vrste aronije su crvenoplodna aronija, ljubičastoplodna aronija i crnoplodna aronija.

Crvenoplodna aronija

Crvenoplodna aronija je vrsta aronije koju karakteriziraju crvene bobice. Bobice crvenoplodne aronije najmanje su od bobica svih vrsta aronije i veličine su do 10 milimetara. Crvenoplodna aronija raste u grmu okruglog oblika koji je srednje veličine, a cvjetovi su mu svijetlo roze boje. Bobice crvenoplodne aronije mogu se konzumirati i sirove jer imaju specifičan, bogat okus koji se ne odlikuje pretjeranom gorčinom.

Ljubičastoplodna aronija

Ljubičastoplodnu aroniju odlikuju ljubičaste bobice koje su srednje veličine. Bobice mogu postići i tamno ljubičastu, pa čak i crnu boju, a vise na crvenkastim stapkama. Cvjetovi su bijele do svijetlo roze boje, a ljubičastoplodna aronija cvate od travnja pa sve do srpnja. Ljubičastoplodna aronija može se konzumirati i sirova, ali često se koristi i u obliku sokova i sličnih pripravaka.

Crnoplodna aronija

Crnoplodna aronija ima karakteristične crne bobice. Bobice crnoplodne aronije su prilikom dozrijevanja crvene boje, no u punoj zrelosti dostižu crnu boju. Plodovi su srednje veličine. Crnoplodna aronija cvate cvjetovima bijele boje. Crnoplodna aronija se najčešće prerađuje pa se njeni plodovi konzumiraju u obliku sokova, džemova i slično.

Berba i kupovina

Ako ste samostalni uzgajivač aronije te ste posadili aroniju po prvi put, prvu berbu plodova aronije možete očekivati treću godinu nakon sadnje. U prvoj berbi možete očekivati do kilogram plodova po grmu aronije, no do sedme godine će biljka biti puno plodnija pa se može nabrati i do 10 kilograma plodova po grmu aronije.

Aronija je plodna u kolovozu te se berba plodova najčešće odvija tada, no zanimljivo je da se berba može i odgoditi za neko vrijeme jer plodovi aronije stajanjem na grmu neće propasti ili istrunuti. Kod branja aronije obratite pažnju na zrelost plodova što se može primijetiti po boji. Berite plodove u komadu zajedno sa stapkom jer će to olakšati i ubrzati berbu.

U slučaju da aroniju ne uzgajate samostalno, kupite aroniju od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili od lokalnih uzgajivača aronije. Bitno je da aronija nije tretirana i da je u potpunosti prirodno uzgojena kako bi izvukli najbolja svojstva iz plodova aronije. Možete svratiti i na tržnicu i odabrati zdrave i zrele plodove za pripremu vlastitog, domaćeg soka od aronije.

Recepti za sok od aronije

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći sok od aronije

Klasični sok od aronije sadrži samo tri sastojka, a to su bobice aronije, voda i šećer. Ovaj je recept za sok od aronije iznimno jednostavan i možete pripremiti vlastiti sok od aronije u tren oka.

Sastojci

  • 300 g bobica aronije
  • 750 ml vode
  • 200 grama šećera

Priprema

  1. 200 grama šećera otopiti na laganoj vatri u 300 mililitara vode.
  2. Bobice aronije dobro oprati od prašine i nečistoća. Također odstraniti i peteljke koje se nalaze na bobicama.
  3. 300 grama bobica aronije staviti u blender ili sokovnik i dodati vodu s otopljenim šećerom (300 mililitara) i ostatak vode (450 mililitara).
  4. Ako nema svježih bobica aronije, dobro će doći i smrznute bobice.
  5. Miksati smjesu sve dok se bobice u potpunosti ne pomiješaju s vodom. Smjesa mora biti tekuća, bez imalo komadića voća.
  6. Sok preliti u posudu i kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije. Smanjiti vatru i na kuhati još 5 minuta.
  7. Procijediti sok kroz gazu te uliti u dobro oprane staklene boce.

Ova je količina dovoljna za otprilike 1 litru soka od aronije.

Sok od aronije bez šećera

Sok od aronije možete vrlo jednostavno pripremiti sami u svojoj kuhinji. Sve što vam je potrebno za jednostavnu i veoma zdravu verziju soka od aronije su bobice aronije, svježi ili smrznuti, hladna voda i sokovnik ili blender.

Sastojci

  • 300 g bobica aronije
  • 750 ml vode

Priprema

  1. Bobice aronije dobro oprati od prašine i nečistoća. Također odstraniti i peteljke koje se nalaze na bobicama.
  2. 300 grama opranih bobica aronije staviti u blender ili sokovnik i dodati 750 mililitara vode. Ako nema svježih bobica aronije, poslužit će i smrznuti plodovi.
  3. Miksati smjesu tako dugo dok se bobice u potpunosti ne usitne i ne pomiješaju s vodom. Smjesa mora biti potpuno tekuća, bez komadića voća.
  4. Dobivenu smjesu preliti u lonac i kuhati dok ne zavrije. Nakon toga smanjiti vatru i na laganoj vatri kuhati još 5 do 10 minuta.
  5. Procijediti dobiveni sok kroz cjedilo ili gazu te uliti u dobro oprane staklene boce.

Ova je količina dovoljna za otprilike 1 litru soka od aronije. Ako želite veću količinu soka, upotrijebite veću ili manju količinu namirnica, ovisno o želji.

Sok od aronije s limunom

S obzirom na to da je aronija biljka trpkog i pomalo gorkog okusa, u sok od aronije često se dodaje šećer kako bi se povećala slatkoća soka. Uz šećer koristi se i limun koji daje dozu kiselosti soku od aronije i time sok od aronije poprima bogatiji okus.

Sastojci

  • 2 kg bobica aronije
  • 1 l vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun

Priprema

  • Bobice aronije dobro oprati i ocijediti.
  • U 1 litru vode dodati šećer i kuhati na srednje jakoj vatri. Kad smjesa zavrije, dodati svježe bobice aronije.
  • Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Prilikom miješanja, pritiskati bobice što više da puste svoj sok.
  • Kada sok zavrije, maknuti s vatre i procijediti kroz gazu. Istisnuti bobice čim više da puste dodatno svoj sok.
  • Vratiti iscijeđenu tekućinu na vatru, dodati limun i prokuhati još 10-ak minuta.
  • Vrući sok preliti u čiste staklene boce.

Od količine iznad navedenih namirnica može se dobiti otprilike 1,5 litra soka od aronije. Ako želite povećati ili smanjiti količinu dobivenog soka, koristite više ili manje namirnica u jednakom omjeru kao što je navedeno u receptu.

Svi recepti za zimnicu od aronije >>

Čuvanje i skladištenje

Sok od aronije bilo bi najbolje držati na tamnom i hladnom mjestu. Tako skladišten sok od aronije ima duži rok trajanja. Nakon otvaranja boce soka od aronije, bilo bi ga poželjno spremiti u hladnjak kako bi se što duže mogao konzumirati.

Savjeti

Bobice aronije i sok od aronije ne mogu se konzumirati u neograničenim količinama. Što se tiče sirovih bobica aronije, preporučuje se 300 grama bobica dnevno. Što se tiče soka od aronije, zdravim osobama preporučuje se konzumacija 100 mililitara soka od aronije ujutro na prazan želudac.

Osobama koje pak pate od nekih bolesti i oboljenja, preporučuje se 100 mililitara soka od aronije prije svakog obroka. Preporučen dnevni unos soka od aronije ne smije premašivati više od 300 mililitara dnevno pa budite na oprezu.

Upotreba u kuhinji

Sok od aronije samostalan je napitak, no ako vam je okus aronije preintenzivan, svakako preporučujemo da ga razrijedite vodom. U ljetne dane, ohladite ga mrvljenim ledom, dodajte cijeđeni sok jednog limuna i listiće mente za potpuni užitak, no uzmite u obzir da konzumacija soka od aronije ne smije premašiti 300 mililitara dnevno.

Ako je sok od aronije gušći, možete njime preliti sladoled, punjene palačinke ili voćnu salatu. Kod pripreme kolača, sokom od aronije natopite čokoladni biskvit da kolaču dodate bogatiji i potpuniji okus voća.

Ljekovita svojstva

Aronija je biljka koja ima iznimno pozitivan utjecaj na ljudski organizam i zdravlje čovjeka. Sadrži mnogobrojne biološki aktivne spojeve i gotovo sve esencijalne vitamine, vitamin C, A, E te vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9. Osim vitamina, sadrži i minerale poput fosfora, magnezija, cinka, kalija, kalcija i joda. Sve navedene tvari moguće je očuvati u proizvodnji soka od aronije koji time postaje pravi nektar zdravlja.

Aronija čisti organizam od štetnih tvari i toksina te teških metala, a uz to, aronija ima povoljan utjecaj i na kardiovaskularan sustav te snižava kolesterol i trigliceride stoga se preporučuje svima onima koji imaju problema s kardiovaskularnim bolestima.

Koristi se često i kod upala i infekcija, pomaže pri podizanju imuniteta, pridonosi boljem radu probavnog sustava te sprečava razvoj bakterijskih i virusnih oboljenja. Snižava krvni tlak, pomaže kod problema sa štitnom žlijezdom, ali i kod dijabetesa, stoga se njena konzumacija preporučuje i dijabetičarima.

Prednosti aronije i njenih pripravaka ima izuzetno mnogo pa se aronija često naziva i biljkom budućnosti. Pozitivan utjecaj na čitavo ljudsko tijelo nepobitan je, stoga se konzumacija aronije u obliku soka ili drugih pripravaka preporučuje na dnevnoj razini svima, a osobito ljudima koji se suočavaju s određenim zdravstvenim problemima.

Foto: Wild Rose / Facebook

Zimnica od aronije

  • Čaj od aronije
  • Džem od aronije
  • Liker od aronije
  • Pekmez od aronije
  • Sirup od aronije
  • Slatko od aronije
  • Vino od aronije

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR