Sok od bazge veoma je zdrav i osvježavajući napitak posebnog mirisa. Naše bake su od davnina odlazile u berbu predivnih cvjetova i njihovih bobica te od njih pripremale sok koji, osim što osvježava, savršeno gasi žeđ, a ujedno je i iznimno zdrav. Ta tradicija pripreme soka očuvala se do danas. Mnoge domaćice pripremaju sokove prema različitim receptima, a mi vam donosimo neke od njih.
Upustite se u avanturu upoznavanja bazge i pripreme njenog soka kako bi se opskrbili kapljicama čistog savršenstva. Možete ga pripremati na razne načine i u kombinaciji s raznim voćem, a sve ovisi o vašim preferencijama i željama. Jedna od osnovnih karakteristika bazge je da daje gustoću zbog čega je idealna biljka za pripremu gustog sirupa, no s obzirom na to da ćemo se u ovom tekstu fokusirati na sok koji je puno rjeđi od sirupa, on se priprema uz dodatak vode i spreman je za konzumaciju odmah, dok se sirup nakon pripreme razrjeđuje s vodom.
Karakteristike bazge
Bazga (lat. Sambucus nigra) biljka je koja pripada porodici moškovica (Adoxaceae). Raste samoniklo uz rubove šume, uz potoke i rijeke, u šikarama, na čistinama te uz puteve. Najviše joj odgovaraju bogata i vlažna tla te polusjenoviti i sunčani položaji. Najrasprostranjenija je na područjima Europe, istočne Amerike te zapadne Azije.
Može izrasti kao listopadni grm do 5 m visine ili kao stablo visine do 10 m. Krase ga glatke sive, iznutra šuplje grane te složeni perasti ušiljeni listovi. Glavna karakteristika bazge su njeni sitni mirisni cvjetovi bijele boje koji cvatu grupirani u štitaste cvatove u razdoblju od kraja travnja do lipnja, a koji se najčešće koriste za pripremu slatkih sirupa i sokova.
Plodovi bazge su sitne sočne koštunjičave bobice, veličine 3 - 6 mm, koje su u početku zelene pa ljubičasto-crvene te na kraju sazrijevanja crne boje. Dozrijevaju u kolovozu i rujnu. Osim u ljekovite svrhe, koriste se i u prehrani, prerađeni u liker, pekmez, sok, vino i kompot.
U narodu je još poznata pod imenima: zova, baz, bazgovina, zovika, aptovina, abda, bujad.
Bazga za preradu
Unutar porodice bazge postoji oko 30 vrsta, ali u našim krajevima su najpoznatije dvije vrste koje se ujedno i koriste za preradu u sirup i sok.
Crna bazga
Crna bazga najrasprostranjenija je vrsta bazge u našim krajevima. Glavne su joj karakteristike izuzetno mirisni cvjetovi te plodovi u obliku tamnih bobica. Grupirani u štitaste cvatove, cvjetovi su prepuni peluda te se najčešće koriste u kulinarstvu, ali i u ljekarstvu. Bobičasti plodovi ispunjeni su crvenim sokom i pripremaju se kuhani i to za razne prerađevine kao što su pekmez, džem, sok, kompot. Sirove bobice su jestive, ali u malim količinama te se ne preporučuju osobama s osjetljivim želudcem jer mogu izazvati mučninu, proljev i povraćanje. Jednako kao i cvjetovi, i plodovi su iznimno zdravi te se koriste u ljekarstvu.
Crvena bazga
Raste na visinama do 1.800 m, uz brdske i planinske putove, ali i rubove šuma. Može narasti do 6 m i lako ju je prepoznati po sitnim mirisnim cvjetovima, plodovima u obliku crvenih bobica i svijetlozelenim listovima. Sirovi plodovi su lagano toksični zbog otrovnih sjemenki pa mogu dovesti do probavnih tegoba ako se konzumiraju u većoj količini. Stoga je vrlo važno prije konzumiranja izvaditi sjemenke, a ostatak ploda prokuhati i preraditi, najčešće u sok, džem, kompot, liker. Crvena bazga je jednako kao i crna, iznimno zdrava biljka i koristi se kako u prehrani, tako i u ljekarstvu.
Berba i kupovina
Poznato je kako su svi dijelovi bazge ljekoviti, no za preradu u sok koriste se samo bobice i cvjetovi.
Berba cvjetova počinje u svibnju, po sunčanom i suhom vremenu, nikako nakon kiše. Odvija se tako da se reže cijela peteljka na kojoj su potpuno rascvjetani cvjetovi sa žutim mirisnim prahom. Najbolje ih je iskoristiti odmah nakon berbe, ali mogu se i sušiti tako da se objese na zraku. Tako osušeni, čuvaju se do 12 mjeseci na suhom i tamnom mjestu.
Plodovi se beru u rujnu, a njihovu zrelost prepoznat ćete po tamnoplavoj boji koju poprime kada su potpuno zrele. Prilikom berbe potrebno je plodove otkinuti od peteljki jer su otrovne.
Važno je napomenuti da je za berbu cvjetova i plodova važno odabrati grmove i stabla koji su udaljeni od prometnica, poljoprivrednih zemljišta ili bilo kakvog zagađenog okoliša kako bi dobili kvalitetne sastojke za daljnju preradu.
Kada je u pitanju kupovina cvjetova ili plodova bazge, rijetko se mogu pronaći na tržnicama, a u trgovinama su potpuno nedostupni. Uglavnom sami beremo plodove i cvjetove te ih prerađujemo u džem, pekmez, sok, liker ili kompot.
Recepti za sok od bazge
Sok od bazge se može raditi na dva načina - od plodova bazge ili od cvjetova. Obje varijante su iznimno zdrave i ukusne, a svaka nudi mnoštvo različitih recepata. U nastavku vam donosimo recepte za obje verzije, stari, domaći, tradicionalni recept za sok od bazge bez kuhanja, sok od bobica bazge i recept za sok od bazge u kombinaciji s narančom.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od bazge
Mnogi će se složiti s činjenicom kako su naše bake bile prave majstorice u kuhinji. Sve što su pravile, bilo je pripremljeno s mnogo ljubavi, ali i iskustva. Isto vrijedi i za ovaj sok od bazge. Prisjetite se djetinjstva i uživajte u mirisnom napitku. Od sastojaka u receptu dobit ćete otprilike 6 - 7 litara soka.
Sastojci
- 50 cvjetova bazge
- 6 l vode
- 2,5 kg šećera,
- 8 limuna (iscjeđen sok)
Priprema
- Bazgu dobro operite i očistite od zaostalih kukaca te skinite cvjetove s peteljki
- Cvjetove bazge natopite u hladnoj vodi i ostavite da stoje tako 24 sata
- Procijedite cvjetove kroz sitno cijedilo ili čistu gazu
- Stavite cvjetove u lonac i dodajte ostale sastojke, vodu, šećer i sok cijeđenih limuna
- Prokuhajte dok se šećer ne rastopi i postane proziran kao voda, isključite i ostavite da se prohladi
- Prohlađeni sok ponovno procijedite kroz sitno cijedilo ili čistu gazu, u sterilizirane staklene boce, zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sok od bazge bez kuhanja
Za sve vrijedne domaćice koje nemaju vremena kuhati i pripremati sok od bazge, ali svejedno žele uživati u ukusnim cvjetovima, u nastavku je sok od bazge koji se ne kuha. Iako ćete dobiti gušći sok, možete mu odmah dodati vodu i razrijediti ili ga razrijediti prije konzumacije. Također ga možete kombinirati s mineralnom vodom, kockicama leda, listićem mente i kriškom limete. Dobit ćete čisto savršenstvo. Od ove količine sastojaka dobit ćete oko 4 l soka.
Sastojci
- 30 cvjetova bazge
- 3 l vode
- 4 dag limunske kiseline
- 3 limuna
- 3 kg šećera
Priprema
- Cvjetove bazge potopite u vodu zajedno s limunskom kiselinom i limunima s korom, izrezanima na kriške.
- Dobro izmiješajte i ostavite na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
- Sljedeći dan procijedite tekućinu te dodajte šećer, dobro promiješajte i ostavite još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 24 sata, procijedite sok u čiste staklenke boce s čepom te ih čuvajte do godinu dana na tamnom i hladnom mjestu.
Sok od bazge i naranče
Smeta li vam jak miris i okus bazge u soku, razblažite ga citrusnom notom limuna i naranče i dobit ćete osvježavajući voćni napitak. Od količine navedenih sastojaka, pripremit ćete 9 - 10 l soka.
Sastojci
- 50 cvjetova bazge
- 6,5 l vode
- 50 g limuntusa
- 8 limuna
- 8 naranči
- 5 kg šećera
- konzervans (po želji)
Priprema
- Od limuna i naranči iscijedite sok.
- U lonac slažite cvjetove bazge zajedno s vodom, limuntusom i sokom od naranči i limuna te ostavite da stoje 24 sata.
- Dodajte šećer i ostavite još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 24 sata, sok ocijedite te ulijevajte u čiste sterilizirane boce i dobro zatvorite čepom.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do otvaranja, a otvorene u hladnjaku.
- Poslužite sok razrijeđen vodom uz kockice leda.
Ako želite spriječiti kvarenje, prije ulijevanje u boce, otopite 1 žlicu konzervansa u malo vode te dodajte u sok i dobro promiješajte.
Sok od bobica bazge
Jednako zdrav i ukusan, kao i onaj od cvjetova bazge, ovaj sok predivne crvene boje, kiselkastog je okusa i savršen serviran razrijeđen hladnom vodom uz kockicu leda i listić mente. Od količine sastojaka navedenih u receptu dobit ćete otprilike 4 litre soka od bazge.
Sastojci
- 1 kg zrelih bobica
- 3,5 l vode
- 3,5 kg šećera
- 2 vrećice limunske kiseline
- 2 - 3 žlice ruma
- 1 žličica konzervansa
Priprema
- Bobice odvojite od peteljki pa ih kuhajte 1 h u 3,5 l vode.
- Malo ohlađene procijedite kroz gazu, dodajte šećer, limunsku kiselinu i rum.
- Prokuhajte sve 15 minuta, uz povremeno miješanje.
- Pred kraj kuhanja, dodajte 1 žlicu konzervansa, ostavite da se otopi uz miješanje.
- Vruć sok ulijevajte u vruće sterilizirane boce te ih zatvorite čepom.
- Pune boce prekrijte krpom i ostavite da se ohlade.
Čuvanje i skladištenje
Sok od bazge je potrebno skladištiti na tamnom i hladnom mjestu koje nije vlažno. Ako je sok pravilno skladišten i zatvoren, može se tako čuvati do godine dana nakon pripreme. Otvaranjem boce, rok trajanja se skraćuje, te ga se nakon otvaranja preporučuje čuvati u hladnjaku i potrošiti u što kraćem roku.
Kako će sok stajati u smočnici ili podrumu, s vremenom će se na dnu boca stvoriti talog od cvjetne peludi no to neće utjecati na njegovu kvalitetu ili okus, već ga prilikom razrjeđivanja samo zamutiti. Želite li to izbjeći i dobiti lijepu čistu boju soka, potrebno ga je, prije razlijevanja u čaše, još jednom procijediti.
Savjeti
Tijekom pripreme soka od bazginih bobica preporučuje se korištenje jednokratnih rukavica. Naime, bazgine bobice pune su crvenog soka koji se teško ispire, kako s ruku, tako i s odjeće.
Ako uberete puno bobica bazge, a nemate dovoljno vremena za pripremu soka, možete ih zamrznuti pa sok napraviti naknadno po omiljenom receptu.
Izbjegavajte branje cvjetova bazge sa stabala koja se nalaze uz ceste i prometnice, ali ako nemate drugog izbora, takve cvjetove dobro operite i minimalno dva puta ispirite u vodi.
Upotreba u kuhinji
Osim što je ukusan domaći proizvod s jako povoljnim učincima na zdravlje i jačanje imuniteta, sok od bazge zastupljen je i u kuhinji. Najčešće se poslužuje kao samostalno piće, razrijeđeno s običnom ili mineralnom vodom, kockicama leda te nekoliko listića mente i kriškom limuna ili limete. Odličan je dodatak raznim koktelima, a može se koristiti i za premazivanje biskvita kako bi postigao sočnost i aromu tijekom pripreme torti i kolača.
Ljekovita svojstva
Poznato je da je bazga najstarija i najljekovitija biljka u Europi. Svi njeni dijelovi su iznimno ljekoviti i u raznim prerađevinama pridonose očuvanju našeg zdravlja.
Bobice bazge sadrže vitamine C i E, kalcij, kalij, razne minerale i antioksidanse te druge hranjive tvari koje djeluju antivirusno. Prerađene u sirup, služe za jačanje imuniteta, čišćenje krvi, pomažu kod nesanice, koriste se kod smetnji endokrinog sustava te kao laksativ. Imaju pozitivan učinak i kod grčeva i crijevnih kolika, a odlične su za poboljšanje apetita. Ako imate problem sa cirkulacijom ili migrenom, ovaj sok je idealno rješenje za te tegobe.
Osim što su idealni za pripremu soka, cvjetovi bazge mogu se pripraviti i u obliku čaja koji potiče na znojenje i smanjuje temperaturu, pomaže kod problema s dišnim sustavom, zaustavlja kašalj, a služi i za ispiranje očiju tijekom upale.
Lišće bazge koristi se za izlučivanje mokraće, protiv nakupljanja vode u tijelu, za čišćenje krvi i smanjivanje šećera u tijelu. Kora djeluje laksativno te se uzima kuhana u čaju protiv tvrde stolice, neki znanstvenici smatraju da rješava smetnje u bubregu te probleme s mokrenjem.
Foto: RitaE / Pixabay
Zimnica od bazge
Odgovori