• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
smoothy od celera

Sok od celera

Objavljeno: 22.09.2020. Autor: Maja Z.

  • Celer za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za sok od celera
  • Domaći sok od celera
  • Sok od celera s krastavcem ili jabukom
  • Kuhani sok od celera i limuna
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Trend pijenja soka od celera zabilježen je 2019. godine u Sjedinjenim Državama. Samoprozvani medicinski medij, bloger Anthony William prema svojoj knjizi "Sok od celera: najsnažniji lijek našeg doba koji liječi milijune u svijetu" govori o "detoksikaciji" i naprednim zdravstvenim informacijama dobivenim od onoga što naziva "duhom suosjećanja" za koji kaže da ga celer kanalizira. Ova knjiga naravno nema znanstvenu osnovu, ali je trend prouzročio značajan skok cijene i popularnosti celera.

Iako odnedavna popularan, sok od celera pripremao se u našoj kuhinji i ranije od trendovske popularnosti. Naša kuhinja dobro poznaje celer kao namirnicu pa čak ponekad koristimo korijen celera listaša kao sirovinu u izradi soka, iako ova praksa nije uobičajena, te se listaš skoro nikada ne koristi za izradu celerovog soka. Ova jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka dio je roda štitarki, ponekad ga nazivamo celerom rebrašem i jedina je vrsta celera od koje pripremamo celerov sok.

Isključivo se pije svježe pripremljen ili u idućih 24 sata i ne sprema se kao zimnica jer dugim čuvanjem i skladištenjem gubi sva svoja svojstva. Razlog zašto se nalazi na našem popisu zimnice je njegova ljekovitost zbog koje mnogi traže recepte, a koje vam donosimo u nastavku.

Karakteristike celera

Celer ima dugu vlaknastu peteljku koja se sužava u lišće. Ovisno o mjestu i uzgoju, jedu se i njegove peteljke, lišće ili hipokotil koji se koriste u kuhanju. Hipokotil je stabljika klijave sadnice koja se nalazi ispod kotiledona i iznad radikula.

Celer je prvi opisao Carl Linnaeus u svojem prvom volumenu "Vrste biljaka" iz 1753. godine.

Celer nalazimo od Azije do sjeverne Afrike, preko Sredozemlja do Europe i Engleske. Ova samonikla, divlja biljka poznata nam je iz pradavnih vremena po svom rastu na obalama, vlažnom tlu i močvarnim područjima.

Celer kultivirano uzgajamo kao povrće od 16. stoljeća, a danas ga nalazimo u skoro svakom vrtu. Simbol je sreće i veselja u Grčkoj, a u Francuskoj je rado viđen gost na svakom stolu. Smatramo ga vrlo vrijednom ljekovitom biljkom.

Korijen celera mesnat je ili vretenast, a katkada i gomoljasto odebljao, raste do 80 cm u razgranatoj formi stabljike, sa sjajnim tamnozelenim listovima. Cvjetni štit biljke ima kratku peteljku, zrakast je, a krase ga bijeli i sivobijeli cvjetovi koji cvjetaju od srpnja do rujna. Sam kuglasti plod celera je rebrast.

Korijen celera prepoznajemo po aromatičnom mirisu, koji nije svima ugodan. Sastoji se od eteričnih uljima (terpena) koji su zaslužni za spomenutu aromu i okus. Gomolj celera štiti od bakterija, gljivica i prirodnih neprijatelja.

Listovi celera često se koriste u kuhanju kako bi hrani dodali blagi začinski okus, sličan, ali blaži od crnog papra. U umjerenim zemljama celer se uzgaja i zbog sjemena. Od njega dobivamo esencijalno ulje koje koristimo u industriji parfema. Ulje sadrži kemijski spoj apiol.

Sjeme celera može se koristiti kao aroma ili začin, bilo kao cijelo sjeme ili kao mljeveno.Od ekstrakta korijena ili suhog lišća može se samljeti i pomiješati sa soli, dajući sol celera koji se koristi kao začin u koktelima (posebno za pojačavanje okusa koktela Bloody Mary), u Americi ga dodaju hrenovki u čikaškom stilu i u začinima Old Bay.

Celer za preradu

Od divljeg celera razvilo se nekoliko sorti pa tako razlikujemo korjenaš, lisnati celer i celer rebraš. Pored toga postoji podjela na bijeli i zeleni. Kada se tome dodaju još i sorte koje se dodatno razlikuju u izgledu, otvara se dosta mogućnosti za uzgoj celera. Treba odmah razjasniti da je samo vrtni celer rebraš, tj, njegova stabljika pogodna za pripremu soka od celera.

Celer rebraš (vrtni celer bjelaš) smatramo i vrtnim celerom, koji je ime dobio po svom obliku. Korijen celera mesnat je ili vretenast, a katkada i gomoljasto odebljao. S razgranatom stabljikom koja raste od 40 do 80 cm celer krase i tamnozeleni, sjajni listovi s listićima klinastog oblika koji su na vrhu urezani i nazubljeni. Cvjetni štit ove biljke s kratkom peteljkom zrakaste je forme, s bijelim i sivobijelim cvjetovima koji cvjetaju od srpnja do rujna, a kuglasti plod je rebrast. Vrtni celer okusom je oštar i začinski, ali kada se skuha okusom postaje blag i ugodan. Vrtni celer cijenimo radi delikatne arome, koja oplemenjuje jela, te obogaćuje okus jelima od povrća, ali i voća (odlično se slaže s jabukom). Rebraš je najpogodniji za sok.

Berba i kupovina

Ako je namijenjen za neposrednu prodaju lišće ostavljamo, ako je namijenjen za skladištenje ili preradu lišće se reže. Celer možemo vaditi strojno ako ga beremo s lišćem. Strojno celer možemo vaditi strojevima za vađenje repe ili krumpira, uz to da prethodno moramo odrezati njegovo lišće.

Beremo ga ručno, rezanjem u zoni korjenova vrata kada su vanjske peteljke jedre i hrskave. Prvi sloj vanjskih listova se uklanja, a reže se i gornje lišće tako da su peteljke duge 40 cm. Ako celer kasno oberemo njegove peteljke bit će neupotrebljivog, spužvastog oblika zato se ubire polovicom srpnja.

Najzdravija opcija je organski uzgojeni celer jer je celer za masovnu prodaju pun pesticida.

Osnovne upute za dobar izbor celera su čvrstoća korijena, svježina i hrskavost stabljike bez ikakvog sušenja i truleži. Ne preporučuje se kupovati narezani celer, takvo povrće nema boju ni svoje nutrijente jer ih je izgubilo stajanjem. Vodite računa da je celer koji kupujete svjež, sa svijetlozelenim listovima.

Celer možemo pronaći tijekom cijele godine, mada je najbolji u jesen. Korijen celera može stajati i do 7 tjedana na temperaturi između 0 i 2°C, dok stabljiku možemo čuvati maksimalno 1 tjedan, a nakon toga gubi svoje hranjive vrijednosti.

Rok trajanja celera je otprilike 6 - 8 mjeseci ako se čuva između 0 i 5°C i ne smije se osušiti. Međutim, povrće će nastojati trunuti kroz središte, ako sitnije stabljike koje okružuju podlogu ostanu pričvršćene. Ako korijen celera nije svjež, njegovo središte postaje šuplje, iako čak i kad je svježe ubrano može postojati mala srednja udubina. Svježina će također biti očita iz okusa; što je stariji, okus celera je slabiji.

Recepti za sok od celera

Recepti za pripremu celera iznimno su jednostavni. Sok celera može biti jakog okusa ako na njega nismo navikli. Zato sok od celera možete napraviti na više načina uz napomenu da sok od celera pravimo od stabljike ovog povrća.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći sok od celera

Klasičan, domaći sok najzdravija je opcija za konzumaciju. Za jednu čašu ovog zdravog napitka potreban vam je samo celer i voda. Ono što je važno kod ovog recepta je da se sok pije odmah, jer dužim stajanjem celer gubi svoja svojstva. Za sok preporučujemo organski celer jer ne sadrži pesticide. Za kupljeni celer preporuka je povrće oprati hladnom, a zatim toplom vodom.

Sastojci

  • 220 g nasjeckane stabljike celera rebraša
  • voda

Priprema

  1. Operite i očistite celer, a stabljike izrežite na komadiće.
  2. Celer stavite u sokovnik, a zatim dodajte malo vode.
  3. Uključite sokovnik i miksajte sve dok ne vidite glatku tekućinu, bez komadića ili ostataka celera.
  4. Procijedite sok kroz gazu i vaš napitak je spreman.
  5. Ostatak celera iskoristite i dodajte u smoothie.
  6. Za pripremu smoothieja, u blender nasjeckane stabljike, stavite u aparat i procesuirajte dok ne dobijete ujednačenu masu, a zatim kroz gazu procijedite smjesu da biste dobili sok.

Sok od celera s krastavcem ili jabukom

Ako vam je okus celera previše intenzivan dodajte mu krastavac ili jabuku. Pobrinite se da ne pravite sok od celera s listovima ove biljke da sok ne bude gorak. Kada vam okus celera postane manje intenzivan, smanjite količinu krastavca ili jabuke i polako prijeđite na čist celer za najbolji učinak. Za jednu čašu ovog zdravog napitka potreban vam je samo celer i voda te dodatak jabuke ili krastavca. Sok je potrebno popiti odmah, a savjetujemo odabir organskog celera, bez pesticida.

Sastojci

  • 110 g nasjeckane stabljike celera
  • 1 jabuka ili krastavac
  • voda

Priprema

  1. Operite i očistite sve sastojke.
  2. Stabljike celera i jabuku ili krastavac (ovisno o vlastitim željama ) izrežite na komadiće.
  3. Ubacite u sokovnik i dodajte malo vode.
  4. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete savršenu tekućinu, bez komadića ili ostataka celera, jabuke / krastavca
  5. Procijedite sok kroz gazu.
  6. Ostatak celera iskoristite i dodajte u smoothie.
  7. Za pripremu smoothieja u blender stavite nasjeckane stabljike i miksajte dok ne dobijete ujednačenu masu, a zatim kroz gazu procijedite smjesu da biste dobili sok.

Kuhani sok od celera i limuna

Za sve ljubitelje citrusnih okusa ovdje je sok korijena celera listaša i limuna za koji vam je potrebno 20 minuta kuhanja te 5 - 6 sati da se sok ohladi prije konzumacije. Za 2 l celerova soka potrebni su dolje navedeni sastojci.

Sastojci

  • 400 g korijena lisnatog celera
  • 1 kg limuna
  • 2 l filtrirane vode

Priprema

  1. Korijen celera dobro operite i ogulite.
  2. Narezani celer stavite u 2 litre filtrirane vode pa dodajte naribanu koricu limuna.
  3. Sve kuhajte oko 20 minuta.
  4. Sok ostavite da se ohladi 5 - 6 sati prije konzumacije.

Svi recepti za zimnicu od celera >>

Čuvanje i skladištenje

Najviše se preporučuje piti svježe iscijeđen sok, ali ako pripremite malo veću količinu, sok stavite u staklenu posudu, poklopite ga i tu količinu popijte u roku od 24 sata nakon što ste ga napravili.
Preporuka je sok od celera piti ujutro, prije doručka, i to svaki dan u količini od 475 ml soka. Ova preporuka nije znanstveno utemeljena, pa se ne može sa sigurnošću reći da ispijanje više ili manje soka od celera ima medicinski dokazane dobrobiti.

Celer rebraš je moguće očuvati na temperaturi 0 - 1°C, s relativnom vlagom zraka od 98% do 8 tjedana. U hladnjaku, na temperaturi od 5°C rebraš se može čuvati do 2 tjedna. Sve dok je celer svjež možemo praviti sok.

Upotreba u kuhinji

Listovi celera prikladni su sušeni kao posipani začini za upotrebu s pečenom, prženom ili pečenom ribom, mesom i kao dio mješavine svježih začina prikladni za upotrebu u juhama i varivima.
Korijen celera rado termički obrađujemo, jedemo ga kao prilog ili u ga možemo naribati te dodati u salatu.

Sok od celera se ne koristi u kuhinji za daljnji način upotrebe, konzumira se svjež i eventualno se koristi za pripremu smoothieja.

Ljekovita svojstva

Sirov, svježe istisnut sok iz stabljike sadrži najviše ljekovitih tvari,uz sve vitamin i minerale, kalcij, natrij, te eterična ulja.

Kada konzumiramo celer ili pijemo njegov sok unosimo eterična ulja celera koja djeluju antibakterijski i antimikotički u našim ustima, grlu, želucu i crijevima. Naš mokraćni sustav voli celer, izlučujemo ga putem bubrega te tako dezinficiramo i sluznicu.

Sastojci celera pomažu u pročišćavanju našeg tijela i potiču stvaranje žuči te pozitivno utječe na rad bubrega. U Engleskoj i Australiji sjemenke celera su uvriježene kao blagotvoran lijek protiv artritisa.

Posebno upozorenje!

Uz mnoge blagotvorne utjecaje na tijelo, celerov sok se ipak ne preporučuje svima. Može izazvati alergijske reakcije zato obratite pažnju na pojavu simptoma alergije, jer može biti krivac za osip, svrab, otežano disanje, oticanje usana i jezika i slično.

Isto tako sok od celera ili sam celer, u bilo kojem obliku, nikako se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Foto: Stux / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR