Cikla je vrlo popularna i tražena povrtna kultura. Njena ljekovitost je iznimna, a sam autentičan okus daje joj još veću popularnost. Mnogima je omiljena zimnica upravo zato što se odlično slaže s drugim jelima, pogotovo uz mesna pečenja. Danas se cikla često može pronaći na policama trgovina, kao i njeni proizvodi, a osim zimnice, vrlo je popularna prerada cikle u sok ili sirup.
Sok od cikle izrazito je zdrav napitak. Prepun željeza i vitamina, stoga nije ni čudo da je njegova potrošnja znatno porasla. Sok od cikle možete pronaći u skoro pa svim trgovinama, no ove jeseni odvojite malo vremena i pripremite svoj domaći sok od cikle. Osim što je jeftinije i zdravije, sam okus soka možete zasladiti po svom ukusu i dodati neke druge povrtne kulture ili voćke. Uz svega nekoliko sastojaka i malo odvojenog vremena, moći ćete svakog jutra uživati u ovoj ukusnoj zimnici. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovaj fantastičan i vrlo zdrav napitak.
Karakteristike cikle
Cikla je dvogodišnja zeljasta biljka lat. naziva Beta vulgaris var. conditiva. Pripada rodu blitvi, a danas je uzgaja diljem svijeta. Porijeklom je iz Sredozemlja, a njena potražnja na tržištu se znatno povećala kroz godine, pa je s time i sam uzgoj.
U prvoj godini cikla formira vegetativne organe - korijen, stabljiku i listove, a u drugoj godini formira generativne organe, odnosno cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme. Sama stabljika cikle može narasti u visinu do 40 cm, a prilikom procesa cvatnje, stabljika može narasti i do 2 m. Korijenov sustav je vrlo dobro razvijen i dubok, a najveći dio korijena čini zadebljan dio koji je vrlo sočan i mesnat. Listovi se nalaze na tamnocrvenim hrskavim peteljkama, a sami cvjetovi su dvospolni i maleni. Plod je jednosjemeni oraščić koji je nepravilnog oblika. Cikla se razmnožava sjemenom.
Ovoj biljci odgovaraju sunčana područja i polusjena. Sunce je potrebno cikli kako bi njen korijen bio zdrav i jak. Osim sunčanog područja, ovoj biljci potrebna je i vlaga te svakodnevno zalijevanje. Prilikom pretjerane kiše, mogu se pojaviti pigmenti na listovima.
Cikla za preradu
Postoje tri osnovne podjele cikle, a to je prema obliku korijena. Prema tome dijelimo ju na cilindrične, okruglaste i spljoštene. Svaka vrsta sadrži nekolicinu sorti. Odlična stvar jest ta što prilikom pripreme soka od cikle, možete koristiti bilo koju sortu. Na našem području se uzgajaju svega nekoliko sorti. U nastavku donosimo najpopularnije sorte te njihove karakteristike.
Egipatska
Ova sorta pripada plosnatim, odnosno spljoštenim vrstama cikle. Rasprostranjena je u Europi i Americi. Rodnost joj je vrlo visoka što joj daje veliku popularnost prilikom uzgoja i daljnju preradu. Listovi ove sorte su tamnozelene boje i srcolikog oblika. Veliki dio korijena nalazi se na samoj površini zemlje.
Detroit
Ova sorta dolazi iz hladne Kanade, no danas je široko rasprostranjena. Manje je rodnosti i sami plodovi se ne mogu dugo skladištiti. Korijen je nježan i osjetljiv te tamnocrvene boje. Listovi su maleni i nazubljeni.
Bordo
Ova sorta odlična je za skladištenje i čuvanje. Odličan je izbor za pripremu zimnica jer je njena glavna namjena konzerviranje. Listovi su krupni i nježni, a sama sorta poprilično je osjetljiva na biljne nametnike i bolesti pa ju je potrebno dodatno zaštititi. Pripada srednje ranim sortama sazrijevanja.
Berba i kupovina
Listovi cikle također su jestivi i ubiru se već za vrijeme ljetne sezone. No, to isto lišće hrani sam korijen pa se ne bi trebalo ubrati svo lišće. Sam korijen može se ubrati krajem ljeta, no bolje je pričekati početak jeseni, odnosno rujan. Prilikom berbe treba paziti da se korijen cikle ne ošteti. Najbolje ga je iščupati uz pomoć lišća.
Prilikom kupovine cikle, obratite pozornost na sam izgled ploda. Birajte one koje su zdravog izgleda, čvrste na dodir i ne sadrže sumnjive mrlje i oštećenja. Izbjegavajte premekane plodove jer njihov okus nije baš ugodan. Idealno bi bilo kupiti cikle kod domaćeg uzgajivača ili ih potražiti na tržnici.
Recepti za sok od cikle
Sok od cikle možete pripremiti uz pomoć sokovnika, blendera ili miksera. Pripravak je vrlo jednostavan, a potrebna su vam svega 3 sastojka: cikla, voda i zaslađivač. Preporučuje se koristiti sirovu ciklu jer prilikom termičke obrade, ova kultura gubi mnoge hranjive sastojke. Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj sok, a svaki recept možete prilagoditi svom ukusu. Cikla ima specifičan okus koji se odlično slaže s drugim voćkama i povrtnim kulturama, pa prilikom pripreme, možete cikli dodati i druge biljke i začine.
U nastavku donosimo nekoliko recepata za sok od cikle koji se može skladištiti dulje vrijeme.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od cikle
Za pripremu ovog recepta potrebno vam je svega 15-ak minuta vremena. Prije same pripreme nemojte zaboraviti temeljito očistiti i sterilizirati staklenke. Količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama, kao i same začine. Možete dodati zaslađivač poput meda kako bi okus soka dobio slatkastu aromu. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike staklenku od 350 ml.
Sastojci
- 2 srednje cikle
- 1 šalica vode
- zaslađivač po želji
Priprema
- Ciklu ogulite i narežite na manje komadiće.
- Ubacite ju u blender te joj dodajte vode.
- Miksajte dok se cikla u potpunosti ne raspadne.
- Nakon što primijetite kako sadržaj počinje dobivati strukturu soka, možete dodati zaslađivač poput meda.
- Sok s pulpom izlijte u prethodno steriliziranu staklenku.
- Ako ga ne planirate konzumirati istog trenutka, hermički ga zatvorite i potrošite idući dan.
- Čuvajte u hladnjaku.
Sok od cikle mora se konzumirati svjež. Eventualno ga možete skladištiti jedan dan, osim ako ga ne zamrznete čime mu produžujete vijek trajanja. Sok od cikle možete zamrznuti u posudama za led, nakon čega kockice soka možete prebaciti u vrećicu i vratiti u zamrzivač te odmrzavati po potrebi.
Sok od cikle i jabuke
U ovom receptu donosimo vam sok od kombinacije nekoliko različitih kultura. Okus će vas vrlo ugodno iznenaditi, a sama ljekovitost je vrlo visoka. Svoj sok možete zasladiti s medom ili nekim drugim prirodnim sladilom. Iz navedenih sastojaka dobiti će te otprilike jednu srednju staklenku soka.
Sastojci
- 1 veća cikla
- 1 veća jabuka
- 2 stabljike celera
- 1 do 2 mrkve
- 0,5 limuna
- mali komadić svježeg đumbira ili žličica đumbira u prahu
- voda
Priprema
- Ciklu, jabuku i mrkvu ogulite te narežite na manje komadiće. Stabljike celera temeljito operite i odstranite nečistoće.
- Nasjeckano povrće i voće ubacite u blender.
- Dodajte mu limunov sok, đumbir i malo vode. Ako želite rjeđi sok, dodajte više vode.
- Miksajte dok se povrće i jabuka ne usitni te svi sastojci sjedine.
- Gotov sok prelijte u prethodno steriliziranu staklenku.
- Ako ga ne planirate popiti svježeg, staklenku hermički zatvorite i čuvajte ju do idućeg dana.
- Skladištite sok u hladnjaku.
Sok od cikle mora se konzumirati svjež. Eventualno ga možete skladištiti jedan dan, osim ako ga ne zamrznete čime mu produžujete vijek trajanja. Sok od cikle možete zamrznuti u posudama za led, nakon čega kockice soka možete prebaciti u vrećicu i vratiti u zamrzivač te odmrzavati po potrebi.
Sok od cikle i mrkve
Sok od cikle i mrkve je sličan prethodnoj inačici s jabukom, no manje slađi. Ovaj sok je bogat vrijednim nutritivnim vrijednostima i sastojcima koji će doprinijeti proljetnom detoxu i čišćenju organizma od toksina. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete pola litre do jednu litru soka, ovisno o veličine cikle i količini dodane vode.
Sastojci
- 1 cikla
- 2 mrkve
- 1 limeta ili limun
- naribani oguljeni đumbir
- voda (po potrebi)
Priprema
- Ciklu i mrkvu operite, ogulite i narežite na komadiće i ubacite u blender.
- Dodajte sok cijeđene limete ili limuna i naribani komadić oguljenog korijena đumbira i promiksajte u blenderu.
- Ako vam je sok pregust dodajte malo vode. Budite pažljivi s dodavanjem kako vam ne bi bio "prevodenast", a voće i povrće izgubilo svoj okus i ponovno miksajte dok ne dobijete sok željene gustoće.
- Gotov sok prelijte u prethodno steriliziranu staklenku i spremite u hladnjak. Ako ga ne planirate popiti u roku od 24 sata, ovako pripremljen sok od cikle i mrkve možete zamrznuti. Za zamrzavanje koristite posude za led, a kad se naprave ledene kockice soka od cikle i mrkve, premjestite ih u vrećice ili posude s hermetičkim poklopcem i koristite i odmrzavajte samo onoliku količinu koliku želite.
Čuvanje i skladištenje
Sok od cikle nije prigodan za skladištenje. Preporučuje se popiti ga svježeg i dok je tek napravljen upravo zbog svih ljekovitih djelovanja koje ima na naše tijelo. Ako se odlučite pripremiti veću količinu, imajte na umu kako ga možete čuvati do 2 dana u hladnjaku, a staklenka mora biti hermički zatvorena ili zamrznuti. Sirup od cikle puno je prigodniji za sam proces skladištenja. Ispravno napravljen sirup i skladišten na tamnom i hladnom mjestu može stajati i do godinu dana.
Upotreba u kuhinji
Sok od cikle konzumira se kao zaseban napitak. Odličan je za doručak ili kao sastojak u smoothieju. Možete ga konzumirati i navečer, no preporučuje se popiti ga na prazan želudac upravo zbog njegovih ljekovitih svojstva. Sirup od cikle možete upotrijebiti na nekoliko načina. Možete ga konzumirati kao zasebno piće koje razrijedite s vodom. Zbog svoje gustoće, možete ga koristiti i kao preljev za deserte poput sladoleda ili palačinki ili kao temeljnu bazu za slatko-kisele umake. Nekoliko je različitih varijacija upotrebe, a na vama je da se odlučite.
Ljekovita svojstva
Cikla je jedna od najzdravijih namirnica. Njena upotreba je vrlo raznolika, a najviše ljekovitih djelovanja ima kada se koristi svježa. Kao i svako drugo povrće i voće, njene hranjive tvari, vitamin ii minerali, gube se prilikom termičke obrade.
Ova korjenasta kultura sadrži dug niz minerala: mangan, željezo, bakar, magnezij, sumpor, folat, jod, kalij i fosfor, a od vitamina bogata je skupinom C i B6. Ovo povrće je niskokalorično što ju čini idealnim sastojkom i dodatku dijetne prehrane. Pomaže pri regulaciji šećera u krvi, ubrzava metabolizam te pospješuje rad crijeva. Bogata je antioksidansima što ju čini idealnim pri procesima detoksikacije organizma.
Pomaže kod anemije i slabokrvnosti. Sok od svježe cikle također pomaže pri menstrualnim tegobama i grčevima. Zbog velikog postotka aminokiselina koje sadrži, cikla se smatra protuupalnom namirnicom. Snižava krvni tlak i kolesterol te tijelu daje potrebnu energiju i snagu. Odličan izbor povrća kada želite ojačati i podignuti svoj imunološki sustav.
Foto: congerdesign / Pixabay
Zimnica od cikle
Odgovori