• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kadulja u tegli

Sok od kadulje

Objavljeno: 20.03.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Kadulja za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za sok od kadulje
  • Domaći sok od kadulje
  • Sok od kadulje bez šećera
  • Sok od kadulje i mente
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Kadulja je biljka poznata po tome što se lako ukorjenjuje, a predstavnik je ljekovitog bilja koje pronalazimo kao samoniklo u prirodi. Zbog ljekovitih sastojaka koje posjeduje od nje se izrađuju razni kozmetički proizvodi, ali se koristi i u prehrani kao začinsko bilje. Osim kao začin, može biti i glavni sastojak raznih pića kao što su sirupi i sokovi.

Ako niste ljubitelj sirupa od kadulje jer su je presladak, onda je priprema soka idealno rješenje za vas. Sok možete pripremiti i spremiti u boce i piti odmah nakon otvaranja. Kadulja kao ljekovita biljka tijekom pripreme soka ispušta korisna svojstva koja konzumacijom ovoga napitka organizmu donose mnoge dobrobiti. Ako imate grlobolju, prehladu ili ste prehlađeni svakako probajte simptome bolesti ublažiti konzumacijom soka.

Karakteristike kadulje

Kadulja je višegodišnja polugrmolika biljka koja pripada porodici usnača te se svrstava u ljekovito bilje. Na našem području se može pronaći kao samoniklu biljku u primorskom kraju dok se u kontinentalnim predjelima uzgaja u vrtovima ili u posudama.

Stabljika kadulje je razgranata i povijena te u donjem dijelu je drvenasta, a u prosijeku može narasti oko 70 cm dok je korijen razgranat i jako dobro razvijen. Listovi su uski i duguljasto eliptični i u prosijeku dugi oko 5 cm, a široki oko 3 cm. Stabljika i listovi prekriveni su sa sitnim dlačicama, a peteljke listova su prosječno dugačke oko 3 cm. Stabljika i listovi su, u većini slučajeva, maslinasto zelene boje dok neki dijelovi biljke mogu s vremenom čak poprimiti i tamnoljubičastu boju.

Cvjetovi su veličine 2 - 3 cm i rastu na vrhu biljke u skupini od 5 - 10 pršljenastih cvatova s peteljkama dužine 2 - 4 mm. Latice cvjetova mogu biti od plave do ljubičaste boje dok se kod nekih sorti pojavljuju i cvjetovi bijele boje, a cvjetaju od svibnja do srpnja. Cvatnja traje oko 20 dana nakon čega se pojavljuje plod kalavac s kuglastojajastim i glatkim oraščićem veličine 2 - 3 mm tamnosmeđe boje.

Kadulja za preradu

Postoji više vrsta kadulje, a najviše se koriste 3 sorte koje se pretežno uzgajaju na našem području. Sorte koje možete koristiti prilikom pripreme soka od kadulje su Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba. Sve navedene vrste imaju ljubičaste cvjetove i jedino ćete ih razlikovati po obliku lista i visini biljke.

Salvia officinalis

Salvia officinalis je kadulja koja se još naziva i Ljekovitom žalfijom. Za pripremu soka koriste se tamnoljubičasti cvjetovi ove biljke koja u prosijeku naraste oko 50 cm. Listovi su dugački i ovalni te tamnozelene do ljubičaste boje koja se pojavljuje na rubovima lista. Možete ju pronaći u prirodi te je zbog toga i pogodna za pripremu soka jer je lako dostupna.

Salvia sclarea

Salvia sclarea ili Muškatna kadulja još je jedna od sorti koje se koristi kod pripreme soka iako za razliku od prethodne sorte ima cvjetove svjetloljubičaste boje stoga će vam i sok od ovih cvjetova biti svjetlije boje. Listovi su skupljeni u rozetu i dugi su oko 20 cm te po sebi imaju sitne dlačice. Stabljika ove biljke je viša od prethodne sorte i može doseći visinu i do 120 cm.

Salvia triloba

Grčka kadulja ili Salvia triloba je posljednja sorta koju možete naći na našem području, a također je samonikla biljka srednjeg rasta koja ima stabljiku koja je formirana u obliku grma visine do 60 cm. Stabljika i ovalni duguljasti listovi prekriveni su sitnim dlačicama dok su cvjetovi ružičasti ili svjetloljubičasti. Ova sorta ima jaku aromu i više se koristi za pripremu eteričnog ulja, ali ako nemate na raspolaganju prethodne dvije sorte onda možete koristiti cvjetove i ove biljke.

Berba i kupovina

Za potrebe pripreme soka od kadulje, berba se vrši kada biljka procvjeta jer se koriste cvjetovi. Uvijek berite cvjetove koji su se netom rascvjetali jer oni sadrže najviše ljekovitih i aktivnih sastojaka. Kod branja budite oprezni i nikada ne berite previše cvjetova ili listova kako ne bi uništili biljku. Također, nakon berbe biljci dajte vremena da se oporavi.

Kadulju možete kupiti i u obliku male biljke koja se često kupuje za potrebe u kulinarstvu. Takva biljka se sadi u malu posudu i od nje nećete imati dovoljno cvjetova za pripremu soka stoga je jedina od opcija sakupljanje samonikle kadulje jer ih nigdje na tržištu kao takve nećete pronaći. Cvjetovi se, za razliku od listova, ne prodaju na tržnicama i u trgovinama zdrave hrane već ih jedino možete nabaviti direktno od uzgajivača kadulje.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Recepti za sok od kadulje

Gotovo da ne postoji izgovor da bar jednom ne napravite sok od kadulje jer je do ove biljke jednostavno doći. Cvjetove koji se koriste u pripremi možete uzgojiti i u posudama ili ju nabrati u prirodi. Ako pak imate manje cvjetova nego je navedeno u receptima prepolovite količinu sastojaka i napraviti manje soka. Uvijek umjesto običnog bijelog šećera možete dodati i smeđi šećer ili steviju, a najzdravija varijanta je svakako dodavanje meda.

Domaći sok od kadulje

Domaći sok od kadulje ne samo da ima jak i aromatičan miris već mu je i takav okus. Iznimno je ljekovit stoga nemojte propustiti priliku i napravite ovaj ukusni, osvježavajući napitak. U navedenom receptu se kao jedan cvijet računa cijela grančica koja je dužine otprilike 5 - 6 cm stoga će vam biti potrebna malo veća količina kadulje za pripremu ovoga soka, a limunsku kiselinu možete kupiti u bilo kojem supermarketu.  Navedena količina sastojaka je dovoljna za malo manje od 5 l soka od kadulje.

Sastojci

  • 120 cvjetova kadulje
  • 5 kg šećera
  • 5 l vode
  • 120 g limunske kiseline

Priprema

  1. U posudu stavite vodu, šećer i limunsku kiselinu te dobro promiješajte.
  2. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru i miješajte dok se šećer ne rastopi.
  3. Kada se šećer rastopio i tekućina prokuhala maknite posudu sa štednjaka.
  4. Cvjetove kadulje dodajte u vruću tekućinu i posudu poklopite s poklopcem te ostavite da stoji 2 dana u kuhinji.
  5. Nakon 2 dana, sok procijedite kroz cijedilo ili gazu i spremite ga u staklene boce.

Sok od kadulje bez šećera

Neki radije umjesto šećera koriste prirodne zaslađivače poput meda, pa tako možete napraviti i sok od kadulje koji neće imati istu dozu slatkoće kao onaj sa šećerom i imat će malo jaču aromu kadulje od verzije sa šećerom. Prilikom izbora meda za pripremu soka najbolje je izabrati neki koji nema specifičan miris kao što su livadni ili cvjetni. Navedena količina sastojaka dovoljna je za malo manje od 5 l soka od kadulje.

Sastojci

  • 120 cvjetova kadulje
  • 3 kg meda
  • 5 l vode
  • 120 g limunske kiseline

Priprema

  1. U posudu stavite vodu i limunsku kiselinu te dobro promiješajte.
  2. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru da se voda lagano zagrije, ali ne i prokuha.
  3. Posudu maknite sa štednjaka i dodajte med koji polako miješajte sve dok se ne rastopi u vodi.
  4. Cvjetove kadulje dodajte u tekućinu, posudu poklopite s poklopcem i ostavite da stoji 2 dana u kuhinji ili smočnici.
  5. Nakon 2 dana, sok procijedite kroz cijedilo ili gazu i spremite ga u staklene boce.

Sok od kadulje i mente

Sok od kadulje i mente dobar je za dišne puteve, probavni sustav i umirenje organizma. Kombinacija kadulje i mente je izvrsna za zdravlje, ali i vrlo ukusna za konzumaciju. Ovaj napitak se preporučuje konzumirati u ljetnim mjesecima, dobro rashlađen, a za pripremu vam je potrebno svega nekoliko minuta. Ako ga pripremate na ovaj način morate ga popiti u roku od jednog dana. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 4 l soka od kadulje i mente.

Sastojci

  • 250 ml soka od svježeg limuna
  • 100 g meda
  • 12 grančica mente
  • 6 grančica cvjetova kadulje
  • 3,5 l vode

Priprema

  1. U posudu stavite vodu i stavite na štednjak da se zagrije. Maknite sa štednjaka prije nego prokuha.
  2. U zagrijanu vodu stavite med i miješajte sve dok se med ne rastopi.
  3. Kada se med rastopi, dodajte grančice mente i cvjetove kadulje. Promiješajte tekućinu i poklopite s poklopcem te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 1 dan.
  4. Procijedite sok kroz cijedilo ili gazu, dodajte sok od limuna i sve dobro promiješajte.
  5. Sok ulijte u boce, zatvorite s poklopcem i skladištite na tamnom mjestu.

Svi recepti za zimnicu od kadulje >>

Čuvanje i skladištenje

Kao i sve ostale vrste soka najbolji način čuvanja ovakvog proizvoda je na hladnom, tamnom i suhom mjestu, najbolje u smočnici ili podrumu pa čak i kuhinjskom ormariću ako je dovoljno udaljen od štednjaka.

Nakon pripreme sok je najbolje prilikom cijeđenja preliti u staklene boce tamne boje. Važno je da se boce mogu dobro zatvoriti te je sok potrebno popiti u roku od tjedan dana nakon pripreme. Ako ga niste otvarali, možete ga čuvati i do tri mjeseca, naravno ako je adekvatno skladišten.

Ako pripremate brzu varijantu soka od kadulje kada ne prokuhavate vodu onda je takav sok potrebno konzumirati u roku od jednog dana. Nakon pripreme sok možete spremiti u staklenu bocu ili u vrč te se ne mora zatvarati s poklopcem ili čepom.

Savjeti

Za pripremu soka možete koristiti cvjetove ili listove, no ako koristiti listove, sok vam neće biti sladak nego  gorkastog okusa i žute boje dok je prilikom pripreme od cvjetova slatkast i crvenkastoružičast. Listovi kadulje se koriste kod pripreme sirupa pa se stoga ne koriste tako često za pripremu soka.

Sok i sirup nisu isti pojam iako se ove pojmove često poistovjećuje, ali ako ste pripremili sirup od kadulje njegovim razrjeđivanjem možete dobiti sok. Važno je da pogodite omjer vode i sirupa koji vam odgovara.

Ako sok pripremate s medom onda birajte onaj koji ima neutralni okus. Med poput bagremovog ili kestenovog nemojte stavljati jer zbog svoje jake arome med može prevladati nad okusom kadulje koja se tada neće ni osjetiti.

Limunsku kiselinu možete zamijeniti i sa svježim sokom limuna u omjeru da 120 g limunske kiseline zamijenite sa sokom od dva svježa limuna.

Upotreba u kuhinji

Sok od kadulje je najbolje konzumirati rashlađen, a većina ga zbog njegovog posebnog okusa voli piti ljeti uz kockicu leda. Može se dodavati u koktele, miješati s limunadom ili nekim drugim sokovima i ledenim čajevima. Najčešće se poslužuje kao napitak, ali ga možete dodati i prilikom pripreme biskvita umjesto vode kako bi vam kolač imao drugačiju aromu.

Ljekovita svojstva

Ljekovitost kadulje prvenstveno se ogleda u konzumaciji njenih listova i cvjetova, a njen iznimno pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje otkrili su stari Rimljani te joj dali naziv Salvia što u prijevodu znači zdravlje i spas. Daljnjim istraživanjima u novije doba došlo se do zaključaka kako je ova biljka iznimno ljekovita i idealan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe. Osim toga ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, ali i ublažava simptome gastritisa.

Sok od kadulje pokazao se i dobrim u ublažavanju bolova kod upale grla, ali i u suzbijanju kašlja. Pomaže i kod zubobolje i infekcija usne šupljine dok njegov pozitivan utjecaj na imunitet proizlazi iz jačanja organizma te ga se preporučuje konzumirati u zimskim mjesecima.

Naravno, kao i kod svih ljekovitih biljaka, prilikom konzumacije ovoga soka nije dobro pretjerivati te ga je poželjno konzumirati svega dva do tri puta tjedno, a u slučaju da bolujete od nekih bolesti ili ste na nekoj terapiji lijekovima svako se prije upotrebe ovoga soka posavjetujte s liječnikom.

Foto: Elle Katie / Pixabay 

Zimnica od kadulje

  • Čaj od kadulje
  • Liker od kadulje
  • Sirup od kadulje

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR