• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
sok od malina

Sok od malina

Objavljeno: 03.11.2020. Autor: Maja Z.

  • Maline za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za sok od malina
  • Domaći sok od malina
  • Sok od malina bez šećera
  • Sok od malina i brusnica
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Svaka domaćica koja pripremom zimnice želi svojim ukućanima, prijateljima i rodbini približiti domaće recepte ne smije zanemariti maline. Priprema soka od malina jedan je od načina na koji možete obogatiti svoju kolekciju zimnica. Naime, ovo bobičasto voće uz izrazito sladak i aromatičan okus ima i ljekovita svojstva koja pomažu u jačanju imuniteta o čemu ćete više moći pročitati u ovom članku.

Maline su zahvalno voće. Mogu se smrznuti, od njih možete raditi razne kompote, džemove. Smatra se da je jedna od najčešćih metoda konzerviranja malina u obliku soka. Upravo zbog toga za vas imamo 3 jednostavna i ukusna recepta za sok od malina.

Karakteristike malina

Iako su se maline tek posljednjih godina proslavile kao super voće, zapravo su jedna od najstarijih uzgajanih biljaka u Njemačkoj. Njegova rođakinja, "europska šumska malina", uzgajala se u samostanskim vrtovima u srednjem vijeku i koristila kao ljekovita biljka.

Maline (lat. Rubus spp.) su brzorastući listopadni grmovi koje karakteriziraju kratkotrajne trnovite stabljike i bobice bogate antioksidantima. Plodovi se obično pojavljuju ljeti i u jesen. Najpoznatije sorte maline su samonikla crvena malina (lat. Rubus ideaus), crna malina (lat. Rubus occidentalis) i žuta malina. Žuta malina je zapravo albino crvena malina.

Biljke maline dobro su poznate po tome što mogu rasti u bilo kojem smjeru i brzo postaju grmovi ako ih se ne kontrolira. Maline se mogu urednije održavati postavljanjem stupova na svakih 3 - 5 m i labavim vezanjem stabljike na stupove otprilike svaka 2 m.

Maline najbolje uspijevaju na otvorenom, izloženom i sunčanom mjestu s obilnom cirkulacijom zraka kako bi se spriječile bolesti. Podnose niz vrsta tla, ali daju svoj najbolji rast u dobro dreniranom, ilovastom tlu obilno obogaćenom organskim tvarima. Tlo bi trebalo biti dovoljno duboko da primi korijenje biljaka koje mogu korijenje pustiti i do 4 m u zemlju.

Zbog svog nježnog ploda najčešće se koriste u pripremi raznih zimnica. Kod pripreme soka od malina, maline nije potrebno dugo termički obrađivati. Već nakon samo nekoliko minuta kuhanja one će početi otpuštati svoj sok. Važno je pripaziti na sortu malina koju ćete koristiti u pripremi soka kako biste dobili okus po vlastitoj želji.

Maline za preradu

Postoji nekoliko sorti malina koje prevladavaju u našim krajevima, a najviše se prepoznaju po boji plodova koje varirati od svjetlo crvene do crne. Zanimljivo je da su sve sorte samooplodne. Ovisno o sorti, neke maline dozrijevaju ljeti dok druge u jeseni.

Malling Promise

Ova sorta malina dozrijeva sredinom lipnja. Plodovi su krupni te mogu težiti i do 4 g. Okruglasti su i izduženi, a prepoznatljivi su po svojoj svijetlocrvenoj boji. Plod je sladak do slatko-kiselkast te je odličan za pripremu pekmeza, džemova, marmelada i sokova

Malling exploit (Moling eksploit)

Plod Malling exploit je za razliku od ostalih vrsta malina vrlo velika. Ovalnog je i izdubljenog oblika. Okus ploda je sladak, a može se koristiti svjež, za zamrzavanje ili pripremu sokova, sirupa i marmelada.

Podgorina

Ova sorta sazrijeva sredinom lipnja. Plod je vrlo mesnat, a karakterizira ga intenzivno crvena boja. Zbog svoje arome i lijepe boje koristi se u pripremi raznih zimnica. Omiljena je sorta za pripremu sokova i sirupa.

Wilamette (Vilamet)

Plod sorte Wilamette je izduljen. Tamnocrvene je boje i čvrst na dodir. Zbog svog slatko kiselkastog okusa poželjan je u pripremi marmelada, pekmeza i džemova kao i sokova.

Berba i kupovina

Uvijek je najbolje kupiti maline na tržnici kako biste bili sigurni da su  svježe. S obzirom na to da maline ne sazrijevaju nakon branja, treba ih brati tek nakon što sazriju na grmu. Zrele bobice imaju debeljuškasti oblik, svijetlocrvene su i vrlo slatke. Postoje i sorte malina u žutoj i crnoj boji, ali su rijetke. Trebali biste biti oprezni pri transportu bobica jer su vrlo osjetljive na pritisak. Ako su ubrane prerano to ćete prepoznati po blago kiselkastom okusu.

Čuvanje malina može biti prilično nezgodno jer se plijesan može brzo razviti u previše toplom okruženju. Prvo sortirajte loše bobice, a preostale maline čuvajte u hladnjaku do 3 dana. Još je bolje ako ih rasporedite na tanjur tako da pojedini plodovi ne dolaze u kontakt jedni s drugima. Što ih brže pojedete, njihov će okus biti svježiji i intenzivniji.

Recepti za sok od malina

Malina je voće koje se može koristiti u pripremi raznih zimnica. Bilo da tražite recept za pripremu zdravog napitka za vruć ljetni dan ili večernji međuobrok, isprobajte jedan od ovih recepata za sok od malina.

Većinu ovih recepata lako je i brzo napraviti, a napravljeni su s osnovnom opremom koju, najvjerojatnije, svatko ima u svojoj kuhinji. Imajte na umu da je važno da za sve svoje recepte domaćih napitaka koristite samo visokokvalitetne sastojke.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći sok od malina

Za pripremu domaćeg soka od malina potrebno je izdvojiti samo par sastojaka i nekoliko minuta. Jedino na što morate obratiti pažnju je odabir kvalitetnih malina. Ovom količinom sastojaka dobiti ćete oko 1 l soka.

Sastojci

  • 2 kg malina
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Priprema

  1. Pažljivo sortirajte malinu po malinu kako biste uklonili jako oštećene i trule bobice.
  2. Maline nemojte namakati u vodi, jer brzo upijaju vlagu, samo ih stavite u sito i isperite tekućom vodom. Istodobno, mlaz vode ne smije biti jak inače će se osjetljivi oblik maline izgubiti.
  3. Potpuno osušite bobice složivši je jednim slojem na ručnik, a zatim prenesite u prostrani spremnik.
  4. Za spremanje koristite staklenu ili keramičku posudu. Metalna posuda može dovesti do oksidacije.
  5. Dodajte šećer pripremljenom voću.
  6. Maline pomiješajte sa šećerom, a da ih pritom ne oštetite. Pokrijte posudu debelim ručnikom, stavite na stranu 8 sati.
  7. Nakon određenog vremena, malina će u dodiru sa šećerom pustiti dovoljno soka. Na dnu će biti dio neotopljenog šećera.
  8. Stavite na vatru da prokuha kako bi se šećer u potpunosti otopio i dodajte vodu. Kad se šećer otopio maknite s vatre.
  9. Staklene boce unaprijed očistite otopinom sode, temeljito isperite, sterilizirajte na pari i osušite.
  10. Odvojite maline od soka tako što ćete sok procijediti kroz čistu gazu.
  11. Staklenke napunite sokom.

Sok od malina bez šećera

Maline su prirodno bogate šećerom. Upravo zbog toga nije potrebno dodavati rafinirani šećer. Uživajte u ovom zdravom i osvježavajućem soku u samo nekoliko minuta. Pripremom ovog soka od malina dobiti ćete oko 3 l soka.

Sastojci

  • 3 kg malina
  • voda
  • vrećica konzervansa

Priprema

  1. Stavite maline u lonac, a zatim dodajte vodu da pokrije voće. Zakuhajte sadržaj.
  2. Smanjite vatru i pustite da kuha 10 minuta, miješajući i gnječeći bobice dok se kuhaju.
  3. Povremeno promiješajte i odstranite pjenu. Pred kraj dodajte vrećicu konzervansa.
  4. Obložite veliko cjedilo s dva sloja gaze navlažene vodom. Cjedilo stavite iznad lonca tako da sok može slobodno teći.
  5. Polako ulijte vruće bobice u cjedilo.
  6. Ostavite sok da se procijedi najmanje 60 minuta. Ne istiskujte i ne tjerajte bobice kroz gazu jer će vam sok postati mutan.
  7. Sok hladite preko noći u čistoj pokrivenoj posudi da se krute tvari slegnu na dno. Sok će tako biti bistar.

Sok od malina i brusnica

Maline i brusnice su odlična kombinacija za sok. Brusnice će obogatiti vaš sok od malina i dodati jednu specifičnu aromu. S obzirom na to da su maline i brusnice pune vitamina, ovaj sok je odličan napitak u zimskim danima. Od sastojaka u receptu dobit ćete otprilike 2 l soka.

Sastojci

  • 200 g malina
  • 100 g brusnica
  • 70 g šećera
  • 2 l vode

Priprema

  1. U srednje veliki lonac stavite maline, brusnice i šećer.
  2. Dodajte kipuće vruću vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri 15 minuta.
  3. Sok prelijte u sterilizirane boce te dobro zatvorite.
  4. Ostavite da se sok ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu.

Svi recepti za zimnicu od malina >>

Čuvanje i skladištenje

Sok čuvajte u staklenim hermetički zatvorenim bocama. Napunite ga do vrha što je više moguće kako biste smanjili izloženost kisiku u boci. Odmah nakon pripreme sok spremite na hladno i mračno mjesto.

Zamrzavanje soka alternativa je ako imate više soka nego što možete popiti prije nego što se pokvari. Nije toliko dobro kao da je hladnu i svježu držite u hladnjaku, ali svejedno je bolja od opcija kupljenih u trgovini.

Savjeti

Opće je poznato da maline nije poželjno prati prije konzumacije. Budući da ne dolaze u kontakt s tlom, pranje malina samo će razrijediti okuse voća. Ako se iz bilo kojeg razloga nađete sa hrpom prljavih malina možete ih staviti u sito, umočiti u posudu s vodom i raširiti maline na papirnatom ručniku da se osuše. Ne stavljajte plodove pod tekuću vodu jer se vrlo lako mogu oštetiti.

Ako želite zamrznuti maline, stavite ih na tanjur s određenim razmakom i zamrznite oko sat vremena. Jednom zamrznute maline čuvajte u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču. Odmrznute maline uvijek su pomalo blatne i kašaste, ali od njih možete napraviti voćne smoothieje i slastice.

Upotreba u kuhinji

Nema ograničenja u pripremi malina bez obzira na to koristite li ih u slatkim ili kiselim receptima. Od muffina i tiramisua do torte od sira i osvježavajućeg kolača od jogurta od malina nema ljetne slastice koja se ne može zasladiti i pojačati malinama.

Čak i na vrućini bobice zadržavaju slatko-kiselu aromu zbog čega s njima lako možete peći kolače. Maline možete pomiješati s grčkim jogurtom ili mascarponeom i izmrvljenim keksima pa ćete začas dobiti ukusni desert. Dodajte ih salatama, jedite ih sa sirom ili ih koristite kao podlogu za chutney.

Sok od malina se u većini slučajeva konzumira pomiješan s običnom ili mineralnom vodom. Također ga možete koristiti u pripremi različitih koktela. Sokom od malina možete natopiti biskvit kako bi postao mekan i sočan. Ukoliko želite pripremiti voćni žele, sok od malina je savršen zbog svog slatkog okusa, ali i predivne boje.

Ljekovita svojstva

Jedna šalica malina osigurava preko 50% minimalnog dnevnog unosa vitamina C koji je bitan čimbenik u izgradnji imuniteta, utječe na zdravlje kože i pomaže u stvaranju kolagena. Malina sadrži mangan i vitamin K koji igraju bitnu ulogu u zdravlju kostiju. Također, malinama unosimo manje količine vitamina E, vitamina B, magnezija, bakra, željeza i kalija.

Maline su pune antioksidanta. Prirodne zaštitne tvari u malinama također su povezane s boljim popravljanjem DNA i blokiranjem enzima koji izazivaju bol kod artritisa.

Maline pomažu u suzbijanju oksidativnog stresa, što je u osnovi neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji štete stanicama i sposobnosti tijela da se bori protiv njihovih štetnih učinaka. Dokazano je i da flavonoidi u bobicama pomažu u poboljšanju koordinacije, pamćenja i raspoloženja. A bobičasto voće u općem "održavanju" mozga uklanjanjem toksičnih proteina povezanih s disfunkcijom mozga.

Šalica malina sadrži impresivnih 8 g prehrambenih vlakana, trećinu dnevnog minimalnog cilja. Ovaj visok sadržaj vlakana također smanjuje neto sadržaj ugljikohidrata u malinama na oko 7 g po šalici (budući da naša tijela nisu sposobna probaviti i apsorbirati vlakna). Ta vlakna također doprinose sitosti, otupljuju šećer u krvi usporavajući probavu i podržavaju dobro probavno zdravlje.

Vlakna maline također pomažu u procvatu korisnih crijevnih bakterija. Malina je jedno od voća s najmanje šećera, sa samo 5 g po šalici što ih čini izvrsnom opcijom za sve one koji vole slatko i žele smanjiti ukupan unos šećera.

Foto: Brooke Lark / Unsplash

Zimnica od malina

  • Čaj od lista maline
  • Džem od malina
  • Liker od malina - malinovac
  • Pekmez od malina
  • Sirup od malina

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR