Kao i svaki drugi prirodni, domaći sok tako i sok od mandarine jako je zdrav i ukusan. Pravi je pogodak u hladnim zimskim danima kada se želimo vratiti u jesenske mjesece u kojima uživamo u njima. Ukusno je piće i može se koristiti u razne svrhe, a oduševit će sve generacije.
U nastavku teksta naći ćete neke važne informacije o mandarini, njezinom uzgoju, berbi i slično, ali ono najvažnije što ćete pronaći je nekoliko recepata o tome kako napraviti ukusan napitak. Donosimo vam klasičan, domaći recept, zatim recept za sok od mandarine bez šećera i za kraj vam donosimo recept za sok od mandarine bez kuhanja.
Karakteristike mandarine
Mandarina je stablo citrusa i plod roda Citrus, jedna od izvorne tri vrste zajedno s limunom i pomelom. Otkako je općeprihvaćena teorija da su sve ostale vrste citrusa samo hibridi koji su se tijekom stoljeća razvili iz ove tri vrste, mandarina je postala najistaknutija među agrumima.
Mandarina je plod koji raste na istoimenom stablu mandarine. Zimzeleno je drvo koje obično ne naraste više od 3 m. Ima tamnozelene, sjajne listove. Cvjetovi su mali, bijeli i rastu u grozdovima. Narančasti plodovi mandarine podsjećaju na male naranče, no razlikuju se u čvrstoći, sastavu vitamina i kori. Kora mandarine nije jestiva, meso je slatko i sočno s puno sjemenki. Postoje brojne križane vrste mandarine koje su nastale miješanjem sjemena običnih mandarina i nekih drugih vrsta. Naizgled su sve slične, no postoje manje, veće, raznih boja i okusa, ali okus im je savršeno sočan i ukusan bez obzira na to o kojoj vrsti pričamo.
Mandarine za preradu
Postoje brojne vrste mandarina koje su nastale tijekom godina i godina razmnožavanja ove biljke. Mandarine se razmnožavaju sjemenom ili križanjem, a sorte se najčešće dijele prema vremenu dozrijevanja, ali i prema boji. Kao neke najvažnije vrste mandarina za izradu soka izdvajamo Okitsu, Klementina, Seto i Zorica rana.
Okitsu
Ovo je rana sorta koja dozrijeva tijekom listopada. Srednje je bujna s velikim plosnatim plodovima glatke, tanke kore. Nastala je u Aziji, na području Japana, a zbog njezinih dobrih osobina brzo se proširila na velik broj zemalja Azije, ali i Europe pa je postala popularna i na našim područjima. Svijetlo je narančaste boje, meso je isto narančaste boje, a obiluje sokom i izrazito je sočna. Upravo zbog toga je jedna od najpoželjnijih sorti za obradu u sok.
Klementina
Klementina spada u skupinu kasnih sorti mandarina. Berba počinje u prosincu i može se trajati sve do početka siječnja. Razvija se u izrazito bujna stabla visine 2 m. Plodovi su srednje veličine, plosnato-okruglog oblika i jako tanke kožice. Ukusne arome i izuzetno velike sočnosti ovo je jedna od najukusnijih vrsti mandarine. Dobra je za naša podneblja jer je otporna na niske temperature. Poznata je po svojoj aromi, a upravo zato je i jedna od najboljih vrsta za izradu sokova i džemova od mandarina.
Seto
Seto je sorta koja spada u skupinu kasnih sorti, nije toliko kasna kao klementina, ali zori tijekom kraja studenog, a stabla su joj srednje bujna i rodna. Plodovi su srednje veličine i plosnatog oblika. Meso je izrazito ukusno i sočno, bez sjemenki. Uzgaja se na našim područjima zbog svojih osobnosti. Ova sorta pogodna je za izradu sokova i likera zbog ne posjedovanja sjemenki i velike sočnosti.
Zorica rana
Kao što joj samo ime kaže ovo je jedna od ranih sorti mandarine. Ime je dobila po Zorici Velagić koja je koncem 70-tih godina sudjelovala u izdvajanju ove sorte iz populacije uvezenih i zasađenih mandarina sorte Kawano Wase. Dozrijeva već tijekom rujna, a ima srednje krupe plodove, plosnatog oblika, kao i druge sorte. Meso je svijetle boje, ugodnog slatko-kiselog okusa i bez sjemenki. Razvija srednje bujna i visoka stabla. Dobro podnosi niske temperature i zato je pogodna za uzgoj na našim područjima. Zbog ranog dozrijevanja i sočnosti te ugodne arome jedna je od najboljih sorti za preradu u sočan sok.
Berba i kupovina
Berba mandarina traje različito za svaku vrstu. Ovisno o vrsti, razlikujemo berbe koje započinju tijekom rujna, kod jako ranih vrsta, i traju sve do prosinca. Berba se odvija većinom ručno, ubiranjem plodova sa stabla. Mandarine nisu toliko izdržljive kao naranče, imaju kraći rok trajanja od berbe do konzumacije nego naranče pa je važno da uvijek beremo dobro zrele mandarine, a kod kupovine je izrazito važno da kupujemo svježe kako ne bi došlo do prebrzog truljenja.
Kupovina mandarina u našim područjima je češća nego samo uzgajanje, no ni uzgajanje nije nepoznato, pogotovo u južnoj Dalmaciji. U našim krajevima jedne od najpoznatijih domaćih i potpuno prirodno uzgojenih su Neretvanske mandarine.
Recepti za sok od mandarina
Postoje brojni recepti kako spremiti ovaj ukusni napitak, no najbolji su oni klasični, po tradicionalnim receptima, bez aditiva i dodatnih, štetnih, sastojaka. Za svaki ukus donosimo nekoliko zdravih i ukusnih recepata za sok od mandarina.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok mandarina
Svaki recept ima neke svoje posebne i tajne sastojke koje ga čine tako ukusnim, no najbolji recept za prvi pokušaj izrade soka od mandarina je upravo klasični recept nakon kojeg ćete znati nedostaje li vam koji sastojak ili ne. Od sastojaka navedenih u sljedećem receptu dobit ćete 4 l soka od mandarina.
Sastojci
- 2 kg mandarina
- 4 l vode
- 800 - 1.000 g šećera
- 2 žlice limunske kiseline (20 g)
Priprema
- Mandarine dobro operite u vodi, a zatim ih ostavite neko vrijeme namočene u otopini vode i octa ili vode i soda bikarbone kako bi uklonili sve nečistoće i štetne tvari.
- Otopinu možete pripremiti tako da u 1 l vode dodate 2 žličice sode bikarbone i jednu veliku jušnu žlicu octa.
- Sve pomiješajte i mandarine natopite tom vodom.
- Dobro oprane mandarine izrežite na manje komade (zajedno s korom) i usitnite u blenderu ili ih izrežite na sitne komadiće i dobro zgnječite.
- Usitnjene mandarine stavite u veći lonac, dodajte vodu i kuhajte do vrenja.
- Zatim dodajte šećer (više ili manje, ovisno o slatkoći mandarina) i limunsku kiselinu pa kuhajte sok još dodatnih 10 minuta.
- Kuhani sok spremite u sterilizirane staklene boce - oprane i zagrijane u pećnici.
- Sok ohladite na sobnoj temperaturi pa spremite na suho i tamno mjesto.
Sok od mandarina bez šećera
Za svaki ukus i bez straha od debljanja ili povišenja šećera u krvi donosimo vam recept za sok od mandarine bez dodatnih šećera. Od sastojaka u receptu dobit ćete 3 l soka od mandarine.
Sastojci
- 2 kg mandarina
- 1 limun
- 3 l vode
Priprema
- Mandarine dobro očistite od opne i kore. Operite i ostavite ih pola sata u otopini octa, sode bikarbone i vode kako bi uklonili sve nečistoće s njih.
- Očišćene mandarine izrežite na sitne komade i stavite ih u lonac napunjen vodom te ih kuhajte do vrenja.
- Za vrijeme kuhanja dodajte limun i po želji malo meda kako bi okus bio malo slađi, ali naravno prirodan.
- Kuhajte još 4 - 10 minuta i nakon toga sipajte vrući sok u staklenke koje su prethodno sterilizirane i zagrijane.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sok od mandarina bez kuhanja
Ako nemate vremena za dugo kuhanje soka, a želite brzo osvježenje u tmurnim danima donosimo vam pravi recept za to. Ovim receptom dobit ćete 2 litre soka.
Sastojci
- 2 kg mandarina
- 2 l vode
- 1 kg šećera
- 1 vrećica limunske kiseline
Priprema
- Mandarine očistite od kore i ocijedite. Preporučuje se korištenje električnog cjedila voća, no ako ga nemate koristite obično sredstvo za cijeđenje voća.
- Iscijeđeni sok od mandarina pomiješajte sa šećerom i nakon toga mu dodajte vodu i limunsku kiselinu.
- Po želji možete dodati limuna ili naranče kako bi dobili što ukusniju aromu.
- Ostavite da se ohladi i poslužite sok uz kockicu leda i krišku svježeg limuna.
- Preporučeno vrijeme u kojem bi trebali popiti ovaj sok je 3 - 5 dana i skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu.
- Ako želite duže čuvati sok, zamrznite ga u kalupima za led i odmrzavajte po potrebi.
Čuvanje i skladištenje
Kod skladištenja samih mandarina važno je da se čuvaju na jako hladnom mjestu, da dođu do stupnja zamrznutosti jer ćete jedino tako izbjeći neizbježno kvarenje. Nakon odmrzavanja ne dolazi do nekih bitnih promjena u sastavu i sočnosti voćke, no naravno uvijek treba preferirati svježe ubrano voće. Mandarine nisu pogodne za čuvanje na sobnoj temperaturi jer to dovodi do njezinog propadanja.
Sok od mandarine potrebno je čuvati na hladnom i tamnom mjestu gdje se ne može brzo pokvariti. Isto tako kako bi produžili vijek soka potrebno je, prije izrade, dobro sterilizirati staklenke u kojima ćete spremiti sok. Dobro sterilizirane i zatvorene staklenke su bitne kako bi vijek soka bio što duži i kako bi se onemogućio napad bakterija na sok. Tamno mjesto skladištenja omogućuje da sok ne prokuha na visokim temperaturama.
Sok se nakon otvaranja treba čuvati u hladnjaku kako bi spriječili njegovo brzo propadanje i kvarenje. Moguće je i zamrzavanje, a nakon odmrzavanja sok će imati isti okus kao i prije.
Savjeti
Pri izradi sokova mandarine najprije dobro očistite od bakterija koje imaju na svojoj kori, koja je bila u doticaju s velikim brojem stvari kao što su ljudske ruke, kutije, itd.. Također pri izradi soka potrebno je paziti kakve mandarine koristimo i koliko su one svježe i aromatične. Kako bi napravili što ukusniji sok naše mandarine trebaju biti što svježije, ali isto tako trebaju biti zrele, a ne prezrele ili nedovoljno zrele jer bi u oba slučaja moglo doći do lošeg okusa soka.
Upotreba u kuhinji
Osim što se sok od mandarine koristi za piće, može se koristiti i u svrhu prerade u likere, vina, pa čak i neke preljeve za slatka ili slana jela. Česta je pojava u slasticama i kolačima, ali se koristi i pri izradi sladoleda.
Ljekovita svojstva
Kao što i sami znate, naranče su jedna od poznatijih vrsta agruma na našim područjima, no mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. U svom sastavu imaju bogat udio vitamina A i B, a i bogat su izvor vlakana i minerala, magnezija i kalcija.
Karakterizira ih izuzetno narančasto-žuta boja izuzetno zdravih karotenoida, alfa- i beta-karoten, lutein, beta-kriptoksantin, zeaksantin. Sadrže i flavonoide poput npr. nobiletin i tangeretin. Jedući mandarine, poput ostalih agruma, osiguravamo optimalnu ravnotežu vitamina i minerala u tijelu. Mandarine također blagotvorno djeluju na probavu zbog svoje velike količine antioksidansa, a njih ćete u mandarinama najbolje iskoristiti ako ih jedete sirove.
Antioksidanti u mandarini mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola.
Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, sadrže čak 3 g vlakana na 100 g. Redoviti unos vlakana doprinosi osjećaju sitosti. Općenito, djeca i odrasli trebali bi unositi oko 20 g vlakana dnevno.
Foto: Couleur / Pixabay
Zimnica od mandarina
Odgovori