Menta je izrazito ljekovita samonikla biljka koja raste na poljima i livadama, a sok od mente je zdravi napitak koji možete konzumirati svaki dan. Listove mente možete sušiti i pripremati čaj od mente, ali od svježih listova možete pripremati i jednako ukusan sok. Mentol koji se nalazi u ovoj biljci poznat je već dugi niz godina kao sredstvo za pročišćenje dišnih puteva i poticanje probave.
Sokovi od ljekovitog bilja najbolji su za konzumaciju u ljetnim mjesecima, ali ih možete konzumirati i zimi ako ih pravilno skladištite. Veće količine soka pripremajte u ljetnim mjesecima i spremajte u tamne boce te skladištite u podrume kako bi tijekom cijele godine mogli uživati u ovom ukusom napitku.
Karakteristike mente
Menta ili metvica je višegodišnja ljekovita biljka iz porodice cvjetnica i rasprostranjena je na području Europe i Azije. Konzumira se najčešće kao čaj ili začin za jela te se koristi u kulinarstvu u cijelom svijetu. Listovi i stabljika su jesti dijelovi biljke koji se mogu jesti sirovi ili sušeni. Od ove biljke pripremaju se čajevi, začni i sokovi, ali i ljekovita i eterična ulja. Menta u prvoj godini cvijeta od lipnja do srpnja, a u narednim samo u lipnju. Miris cvijeta i listova je vrlo intenzivan kao i okus. Mentol je sastojak koji biljci daje okus svježine i hlađenja, a najviše mentola imaju mladi listovi.
Menta za preradu
Postoji više od 250 vrsti mente koje rastu u cijelome svijetu, a za pripremu soka se mogu koristiti dvije sorte koje rastu na našem području. Najbolje je koristiti Paprenu metvicu/mentu ili Dugolisnu mentu koje se koriste i za pripremu ostalih napitaka od mente.
Paprena metvica ili menta
Paprena menta je nastala križanjem Vodene metvice i Klasaste metvice i smatra se hibridnom vrstom. Mora se uzgojiti jer nije samonikla biljka, a možete ju kupiti u specijaliziranim trgovinama. Vrlo je osjetljiva i odmah nakon berbe je potrebno pripremiti sok kako listovi ne bi povenuli.
Dugolisna metvica ili menta
Ova menta je najbolja za pripremu soka i sadrži jako antioksidativno i antibakterijsko djelovanje. Samonikla je biljka, ali se može i uzgojiti u vrtu ili u posudici. Plodonosna je, a cvjetovi su smješteni na vrhu stabljike te se listovi lako beru jer imaju tanke peteljke.
Berba i kupovina
Sok od mente se priprema od listova mente koji se lako beru. Kada poprime maslinastozelenu boju, listovi su spremni za branje, a mladi listovi uvijek imaju više mentola od onih starijih. Njih ćete prepoznati po svijetlo zelenoj boji i manji su u odnosu na starije. Biljku možete uzgajati u vrtu, brati ju u prirodi ili ju posaditi u posude i staviti na prozorsku dasku. Prilikom berbe važno je da ne prelomite stabljiku i da biljku previše ne oberete, ako ju namjeravate opet brati. Najbolje je obrati jednu trećinu biljke kako bi se ona mogla ponovo obnoviti. Listove berite jedan po jedan i stavljajte ih u posudu ili vrećicu te ih koristite za pripremu soka.
Menta koju berete mora biti zdrava i ne smije imati kukce i nametnike, a listovi ne smiju biti oštećeni. Miris joj mora biti intenzivan, a kada ga jedete mora se osjetiti okus peckanja i hlađenja. Ako je biljka razgranata možete brati bočne stabljike i lišće, ali nikada ne berite glavnu stabljiku koja ide iz korijena. Berbu obavljajte prije cvatnje jer su tada ljekovita svojstva u listovima. Tijekom cvatnje ljekovitost biljke prelazi u cvjetove koji se ne mogu koristiti za pripremu soka.
Recepti za sok od mente
Sok od mente jednostavan je za pripremu, a veće količine ovog soka idealne su kao napitak na ljetnim zabavama. U ustima ostavlja okus mentola i hladi te osvježava. Dodavanjem limuna ovaj napitak postaje blago kiselkast i još više osvježava. Prilikom pripreme možete dodati i neke druge citruse kao što su limeta ili naranča te grejp.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od mente
Domaći sok od mente odnosno metvice priprema se od svježih listova i grančica mente. Prije pripreme ih dobro operite kako bi uklonili prljavštinu i insekte koji su se nakupili na lišću. Ovisno o količini soka koji želite pripremiti možete povećati količinu sastojaka, a pripremljeni sok najbolje je skladištiti na hladnom mjestu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 10 l soka od mente.
Sastojci
- 10 svježih grančica s listovima mente ili šaka svježih listova mente
- 11 l vode
- 1 kg šećera
- 1/2 svježeg limuna
- 10 g limunske kiseline
Priprema
- Listove mente operite i ostavite da se ocijede.
- Polovicu limuna izrežite na kriške.
- Stavite u posudu 1 l vode i limunsku kiselinu, posložite listove ili grančice mente te kriške limuna. Poklopite s poklopcem ili prekrijte s krpom i ostavite da odstoji 24 sata kako bi svi sastojci pustili aromu.
- Nakon što je smjesa odstajala, procijedite ju i dobivenu tekućinu stavite u drugu posudu.
- U tekućinu dodajte šećer i sve promiješajte da se šećer dobro otopi. Ostavite ju da odstoji 24 sata te ju svakih 4 - 5 sati promiješajte.
- Nakon što je tekućina odstajala procijedite ju u veliku posudu.
- Ulijte 10 l vode i sve dobro promiješajte.
- Dobiveni sok ulijte u staklene boce i zatvorite s čepom. Sok možete odmah konzumirati.
Kuhani sok od mente
Kuhani sok od mente priprema se brže od domaćeg soka od mente i ima blažu aromu. Ovom metodom pripreme šećer će se bolje istopiti i sjediniti s ostalim sastojcima. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 21 l soka od mente.
Sastojci
- 1 šaka svježih listova mente
- 22 l vode
- 1,5 kg šećera
- 20 g limunske kiseline
Priprema
- U posudu stavite 2 l vode i šećere te ju stavite na štednjak na laganu vatru. Tekućinu zagrijavajte i miješajte sve dok se šećer ne rastopi te ju maknite sa štednjaka. Potrebno je 20 - 30 minuta da se šećer rastopi.
- U tekućinu dodajte limunsku kiselinu i promiješajte. Ostavite tekućinu da se skroz ohladi.
- U ohlađenu tekućinu dodajte listove mente koje ste prethodno oprali u hladnoj vodi i narezali na manje komade.
- Posudu poklopite i ostavite da stoji 24 sata.
- Nakon što je tekućina odstajala ulijte ju u dvije veće posude i razrijedite s preostalo vodom. Sok možete odmah konzumirati.
Sok od mente bez šećera
Ako ne volite šećer i ne konzumirate ga onda sok možete pripremiti s medom. Listove mente možete kombinirati s đumbirom te pripremiti sok koji je dobar za dišne puteve, a ujedno i osvježavajuć. Navedena količina sastojka dovoljna je za oko 500 ml soka od mente s đumbirom i medom.
Sastojci
- 1/2 male žličice sjeckanih svježih listova mente
- 600 ml vode
- 1/2 male žličice naribanog svježeg korijena đumbira
- 2 žlice iscijeđenog limunovog soka
- 2 žlice meda
Priprema
- U posudu ulijte vodu i dodajte med, stavite ju na štednjak na laganu vatru i zagrijavajte dok se med ne otopi.
- Skinite tekućinu sa štednjaka i dodajte svježu mentu i đumbir te svježi limunov sok.
- Sve sastojke dobro promiješajte i ostavite da odstoji 24 sata.
- Sok procijedite i prelijte u staklenu bocu te ga spremite u hladnjak te ga popijte u roku od tjedan dana.
Čuvanje i skladištenje
Domaći sokovi se moraju čuvati na hladnom, tamnom i mračnom mjestu, a sok od mente nije iznimka. Mora se čuvati u podrumu ili smočnici, a manje količine koje pijete možete skladištiti u hladnjaku. Boce u koje skladištite sok moraju biti što tamnije kako se sok ne bi pokvario i pod utjecajem svjetlosti izgubio aromu. Sok od mente možete konzumirati do 6 mjeseci nakon pripreme, ako ga ispravno skladištite.
Savjeti
Jači okus mente u soku dobit ćete ako koristite mlade listove koji su svjetlije boje.
Umjesto meda možete koristiti steviju ili neki sličan zaslađivač.
Upotreba u kuhinji
Sok od mente možete poslužiti kao osvježavajuće ljetno piće uz nekoliko kockica leda. Može se kombinirati s narezanim kriškama svježeg limuna kako bi dobili kiselkasti okus. Najčešće se koristi kao piće uz razne deserte, a može se koristiti i u pripremi kolača. Dodajte ga u voće salate kao preljev ili koristite za pripremu kompota. Često se koristi za pripremu koktela jer daje blago opor i osvježavajući okus.
Ljekovita svojstva
Menta je ljekovita biljka koja sadrži vitamine C i B te minerale kao što su cink, fosfor i kalcij. Sok od mente potiče imunitet te tijelu daje energiju, ali i razbuđuje i osvježava. Na organizam djeluje blago antiseptički i antibakterijski, a neka istraživanja navode da pomaže i kod jutarnjih mučnina za trudnice.
Prilikom konzumacije budite oprezni te se posavjetujte s liječnikom jer velike količine metvice mogu biti opasne za organizam. Ne preporučuje se za konzumaciju osobama koje imaju želučanih problema ili žgaravicu jer opušta mišiće želuca što dovodi do obrnutog toka želučane kiseline. Ako imate žučne kamence budite oprezni s konzumacijom soka i prije konzumacije se posavjetujte s liječnikom.
Foto: pastel100 / Pixabay
Zimnica od mente
Odgovori