Šipak, divlji šipak, šipurak ili šipurina - samo su neki od narodnih naziva za plod divlje ruže. U nas je najpoznatija vrsta divlje ruže pasja ruža. Može se pronaći kao ukras brojnih okućnica ili u divljini. Zanimljivo je da je svoje ime pasja ruža dobila zbog vjerovanja starih Rimljana da njen plod šipak liječi od bjesnoće. Iako se nije pokazao djelotvornim u liječenju bjesnoće, plod divlje ruže - šipak, zaista obiluje ljekovitim tvarima zbog čega se rado koristi za pripremu zimnice u mnogim krajevima Hrvatske.
U pripremi zimnice, šipak se najvećim dijelom koristi za pripremu džema ili sirupa, a u komercijalnoj upotrebi za pripremu čaja. No, ne treba zanemariti i ostale načine pripreme ove ukusne namirnice. Jedan od njih je upravo priprema soka od šipka koji će zbog visokog udjela vitamina C predstavljati zdravo i ukusno osvježenje tijekom hladnijih dana kada nam svima treba ojačanje imuniteta.
Karakteristike šipka
Šipak je plod divlje ruže, iako se šipkom nazivaju i plodovi ostalih vrsta ruže. Divlja ruža, listopadna je grmolika biljka, pripadnik porodice Rosacea. U prirodi je rasprostranjena diljem Europe, sjeverozapadne Afrike te srednje i zapadne Azije, a na Hrvatskom je području najpoznatiji predstavnik divljih ruža upravo pasja ruža (lat. Rosa canina L.). Prirodno stanište su joj osunčana, suha ili blago vlažna mjesta, najčešće rubovi šuma, živice i šikare.
Može narasti i do 3 m visine, iako grmovi uobičajeno budu nešto manji. Prepoznaje se po debelim, razgranatim granama koje u starijih grmova budu savijene i bodljikave. Bodlje su zavijene u luku i velike oko 1 cm. Divlja ruža cvate od svibnja do srpnja lijepim, mirisnim cvjetovima srcolikog oblika bijele do ružičaste boje. Cvjetove divlje ruže rado posjećuju pčele koje tamo skupljaju pelud i nektar zbog čega se ova biljka smatra još jednom medonosnom biljkom.
Njen plod - šipak duguljastog je i jajolikog oblika, gladak, crveno-narančaste boje, a doseže veličinu između 1,5 do 2 centimetra. Plod će se pronaći na golim stapkama dugima 1 do 2 centimetra, a na tjemenu će se uočiti ostaci čaške (osušenih cvjetova).
Unutar samog ploda, a ispod crvene, tvrde ljuske, nalaze se mnogobrojni mali žućkasto-smeđi plodovi uglasta oblika prekriveni čekinjastim dlačicama.
Postoji tridesetak vrsta divlje ruže koje se mogu pronaći u našem podneblju. One se međusobno razlikuju po boji i veličini ploda - šipka te po boji cvjetova. Zbog toga što su divlje ruže sklone hibridizaciji u prirodi, ponekad je i najiskusnijim botaničarima teško razlikovati pojedinu vrstu.
Šipak za preradu
Tijekom odabira šipka za preradu, treba znati da je, u pravilu, šipak svake ruže jestiv. Najbolji šipak za preradu je velik i mesnat šipak. Za pripremu soka se preporučuje probrati što veće šipke kako biste dobili veću količinu soka, dok se manje plodove preporučuje ostaviti za pripremu džema.
Također, ako namjeravate šipak iskoristiti za preradu, to biste trebali učiniti ubrzo nakon berbe jer će šipak tako zadržati najveću nutritivnu vrijednost.
Šipak pasje ruže
Ovo je najčešće korišten šipak za preradu u našim krajevima. Poznat je kao najljekovitiji od svih ostalih šipaka divljih ruža. Unatoč svojoj širokoj rasprostranjenosti, šipak nekultivirane pasje ruže nije veoma pogodan za preradu i uporabu u kulinarstvu zbog svoje malene veličine i slabe mesnatosti. Upravo zbog navedenih razloga, danas se za komercijalnu upotrebu kultiviraju pasje ruže koje imaju veći i mesnatiji plod, lakše se beru te su otpornije na bolesti. Premda se na taj način proizvodi veća količina šipka pogodnijeg za preradu, treba imati na umu da je takav šipak nešto manje kvalitete, nutritivne vrijednosti te slabije intenzivnosti okusa od šipka ubranog u divljini.
Šipak vinske ruže
Vinska ruža će roditi šipkom nešto opornijeg okusa i manje mesnatosti od šipka pasje ruže zbog čega se za preradu koristi puno rjeđe od šipka pasje ruže. Međutim, u nedostatku druge vrste, može se iskoristiti za pripremu prerađevina od šipka i tada se preporučuje koristiti ga za pripremu marmelade ili džema.
Berba i kupovina
Plod divlje ruže - šipak dozrijeva od rujna do listopada. Šipak najčešće ubire lokalno stanovništvo nalazeći ga u šumama ili šikarama, nakon čega ga prodaje na tržnici ili koristi za vlastite potrebe. U prijašnjim godinama, lokalni sakupljači su ubrani šipak predavali na otkup u otkupne stanice, ali danas je takav način nabavke šipka za preradu zamijenila proizvodnja kultiviranog šipka pasje ruže.
Šipak je spreman za berbu od sredine rujna do listopada, ali stručnjaci preporučuju da se bere nakon prvog jesenskog mraza jer je tada najslađi. Zreli šipak bi tijekom berbe trebao biti čvrst na dodir i jarko crvene ili crveno-narančaste boje. Boja šipka varira od vrste do vrste, ali, najvećim dijelom, jarko narančasti šipci su nepotpuno zreli dok su tamnocrveni šipci previše zreli.
Tamnocrveni, prezreli šipci nisu loši, dapače, slađi su, ali treba imati na umu da takav šipak sadrži puno manje vitamina C od nezrelijih plodova.
Šipak se ponekad može kupiti i nabaviti na tržnici, ali najčešće se do njega, za vlastite potrebe, dolazi branjem plodova u divljini.
Recepti za sok od šipka
Sok od šipka je ukusan i zdrav napitak koji bi se trebao pronaći u svakoj smočnici. Pronašli smo tri recepta za sok od šipka - dva recepta s dodatkom konzervansa za one koji žele da im sok dulje traje ili ga planiraju koristiti u narednim mjesecima te recept za sok bez šećera i konzervansa - za one koji paze na količinu unesenog šećera ili žele u svoj organizam unositi maksimalno zdrave namirnice bez dodatnih tvari.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od šipka
Ovaj recept je veoma jednostavan, a zahtjeva samo nekoliko sastojaka. Od količine navedenih sastojaka dobit ćete 1 do 1.5 litra soka od šipka, a vrijeme pripreme iznosi oko 60 minuta. Konzervans možete dodati, ali i ne morate. Limunska kiselina i šećer su prirodni konzervansi pa će upotrebom steriliziranih staklenki vaša zimnica biti sigurna. Također, limunsku kiselinu možete zamijeniti cijeđenim limunom i tako imati pravi domaći sok od šipka, bez ikakvih dodataka.
Sastojci
- 1 kg šipka
- oko 1 - 1,5 l vode
- 200 g šećera
- 10 g limunske kiseline (ili sok jednog limuna)
- pola vrećice konzervansa (po želji)
Priprema
- Šipak očistiti od stapki i ostataka osušenih cvjetova ruže te ga oprati pod mlazom hladne vode.
- U lonac ubaciti očišćeni šipak, šećer i limunsku kiselinu te uliti vodu tako da tek lagano prekrije šipak.
- Kuhati na umjerenoj vatri dok šipak ne omekša (20 - 30 minuta).
- Promiješati i procijediti tekućinu u staklenu posudu kroz fino sito ili gazu.
- Ostatak omekšanog šipka iz sita ponovo ubaciti u lonac i ponovo dodati, ovaj put manje, vode.
- Kuhati oko 10 minuta i ponovo procijediti tekućinu.
- Postupak ponoviti još jednom s još manje vode.
- Tijekom zadnjeg cijeđenja tekućine, pritisnuti šipak i istisnuti što više soka.
- U sok po želji dodati konzervans i puniti prethodno sterilizirane staklene boce.
Sok od šipka s cimetom i medom
Ako želite obogatiti svoj sok od šipka klasičnim zimskim okusima ili povećati njegovu ljekovitost, tada je ovaj recept ono što vam treba. Za ovaj recept će vam biti potrebno samo nekoliko sastojaka, a od navedene količine sastojaka ćete dobiti oko 1 litru soka. Za pripremu soka će biti potrebno oko 60 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- 1 - 1,5 l vode
- 250 g domaćeg meda
- 10 g limunske kiseline
- 1 žličica cimeta
- pola vrećice konzervansa (po želji)
Priprema
- Šipak očistiti od stapki i ostataka osušenih cvjetova ruže te ga oprati pod mlazom hladne vode.
- U lonac ubaciti očišćeni šipak i limunsku kiselinu te uliti vodu tako da tek lagano prekrije šipak.
- Kuhati na umjerenoj vatri dok šipak ne omekša (20 - 30 minuta).
- Promiješati i procijediti tekućinu u staklenu posudu kroz fino sito ili gazu.
- Ostatak omekšanog šipka iz sita ponovo ubaciti u lonac i ponovo dodati, ovaj put manje, vode.
- Kuhati oko 10 minuta i ponovo procijediti tekućinu.
- Postupak ponoviti još jednom s još manje vode.
- Tijekom zadnjeg cijeđenja tekućine, pritisnuti šipak i istisnuti što više soka.
- Dobiveni sok uliti u lonac, dodati žličicu cimeta te kuhati na laganoj vatri sok se sav sok ne zagrije.
- U zagrijani sok dodati med i pričekati da se otopi, a zatim ugasiti vatru.
- U sok po želji dodati konzervans i puniti prethodno sterilizirane staklene boce.
Sok od šipka bez šećera i konzervansa
Za one koji paze na liniju i žele zdraviju varijantu soka od šipka, pripremili smo recept bez šećera i drugih aditiva. Naravno, ovako pripremljen sok će kraće trajati, pa, po želji, možete dodati pola vrećice konzervansa kako biste mu produžili rok trajanja. Sastojci potrebni za ovaj recept će dati količinu soka od 1 do 1,5 litre, a vrijeme pripreme soka iznosi oko 60 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- 1 -1,5 l vode
Priprema
- Šipak očistiti od stapki i ostataka osušenih cvjetova ruže te ga oprati pod mlazom hladne vode.
- U lonac ubaciti očišćeni šipak te uliti vodu tako da tek lagano prekrije šipak.
- Kuhati na umjerenoj vatri dok šipak ne omekša (20 - 30 minuta).
- Promiješati i procijediti tekućinu u staklenu posudu kroz fino sito ili gazu.
- Ostatak omekšanog šipka iz sita ponovo ubaciti u lonac i ponovo dodati, ovaj put manje, vode.
- Kuhati oko 10 minuta i ponovo procijediti tekućinu.
- Postupak ponoviti još jednom s još manje vode.
- Tijekom zadnjeg cijeđenja tekućine, pritisnuti šipak i istisnuti što više soka.
- U sok po želji dodati konzervans i puniti prethodno sterilizirane staklene boce.
Čuvanje i skladištenje
Sok od šipka pripremljen s dodatkom konzervansa, preporučuje se čuvati u hladnjaku ili na tamnom i hladnom mjestu niske temperature u prethodno steriliziranim staklenim bocama. Tako pripremljen sok od šipka trajat će 3 do 4 mjeseca - ponekad i duže, a nakon otvaranja se preporučuje čuvati ga u hladnjaku i potrošiti ga u roku od nekoliko dana.
Sok od šipka bez šećera i konzervansa se mora čuvati u hladnjaku i tako se može čuvati 1 do 2 tjedna, a nakon otvaranja se preporučuje potrošiti ga u roku od nekoliko dana.
Savjeti
Tijekom čišćenja šipka, posebice ako se dolazi u dodir s usplođem, preporučuje se koristiti jednokratne gumene rukavice i nikako ne dodirivati oči. Naime, u usplođu šipka se nalaze dlačice koje izazivaju jaku iritaciju probavnog sustava i sluznica (zbog čega je šipak u narodu dobio ime svrbiguzica). Prije konzumacije, čekinjaste dlačice treba ukloniti.
Ostatak pulpe šipka od kuhanja se može iskoristiti za pripremu džema od šipka ili drugih džemova kada vam nedostaje mase za dobiti željenu količinu džema.
Upotreba u kuhinji
Sok od šipka se u kuhinji koristi kao zdrav i osvježavajući napitak u hladnijim, jesenskim ili zimskim danima kada vladaju prehlade i virusne infekcije. Sok od šipka bez šećera nema poseban okus pa se može koristiti kao zamjena za vodu u pojedinim receptima kako bi se u jelu povećala količina vitamina C i time povećala nutritivna vrijednost jela.
Ljekovita svojstva
Šipak je poznat kao biljka koja ima najveću poznatu količinu vitamina C - čak više od agruma poput limuna i naranče. Također, vitamin C iz šipka je izrazito stabilan. Otporan je na termičku obradu te se njegova koncentracija u prerađevinama od šipka stajanjem smanjuje sporije nego u prerađevinama od drugog voća. Pokazano je da se u marmeladi od šipka nakon jednu godinu stajanja može pronaći čak 25% početne vrijednosti vitamina C.
Šipak sadrži i druge ljekovite tvari koje su se u nekim istraživanjima pokazale djelotvornima protiv upale, posebice upale zglobova. Zbog svega navedenog, prerađevine od šipka, uključujući sok od šipka, se smatraju jednima od najzdravijih zimnica. Predstavljaju učinkovitog saveznika u jačanju imuniteta te borbi protiv upale i bakterijskih i virusnih infekcija.
Zimnica od šipka
Zimnica od ruže
Odgovori