Obožavane diljem svijeta, trešnje su mnogima jedno od najdražih sezonskih voćki. Njihov slatki okus i finoća čine ih toliko popularnima. Mnogi ih vole konzumirati svježe, no one su jako popularne i pri preradi. Proizvodi od trešanja mogu se pronaći na policama trgovina, od marmelada i džemova pa sve do kompota, sirupa i sokova. Od njih se pripremaju likeri i rakije, a čest su sastojak mnogih torti, kolača i sličnih poslastica.
U nastavku vam donosimo recept za domaći sok od trešanja gdje nema brige oko pitanja "od čega je napravljen", "jesu li trešnje prskane" i sl. Za pripremu domaćeg soka od trešanja potrebne su vam trešnje, šećer i voda. Ako želite pripremiti zdraviju varijantu, umjesto šećera možete koristiti neko drugo sladilo npr. steviju ili med.
Karakteristike trešanja
Trešnje pripadaju rodu Prunus, a podrijetlom su iz Male Azije. U Europi su se pojavile još u davnoj povijesti kao samoniklo, divlje drvo. Još u povijesti, njihova dobrobit za naše zdravlje je prepoznata. Smatrane su jako ljekovitom i ukusnom voćkom. Danas, trešnje su uzgajane i rasprostranjene diljem svijeta.
Najčešće, trešnje se uzgajaju za svježu uporabu, no i za preradu. Drvo trešnje može doseći i visinu od 20 m. Ono daje plod tek nakon 6 do 8 godina. Nije prezahtjevna za uzgoj, potrebno joj je osunčano i toplo mjesto. U doba mirovanja, ova voćka dobro podnosi i niske temperature. Ne podnose jake vjetrove pa ih je potrebno zaštiti kako se voćka ne bi uništila. Najbolje ih je posaditi u jesen kada je još toplo i osunčano vrijeme te je prisutna vlaga. Tada one odmah puste korijenje.
Cvatnja ove voćke odvija se kada temperatura dosegne 11 ili 12°C. Sazrijevanje plodova ovisi o sorti trešnje. No svi plodovi imaju sličan izgled, razlikuju se u nijansama boje. Mali, okrugli, mesnati plodovi sa zelenom peteljkom. Zeleni ovalni listovi i bijelo cvijeće čini ovo drvo prepoznatljivim.
Trešnje za preradu
Trešnje su sastojak mnogih proizvoda, neki od njih su i likeri, marmelade, džemovi, sirupi, sokovi, rakije i slično. Poznavajući sorte, bolje se može odrediti njihova upotreba u proizvodima. Sorte se razlikuju u boji plodova, veličini i njihovoj slatkoći. Prva podjela trešanja se odnosi na one koje imaju meko meso ploda ili čvrsto meso ploda. U nastavku donosimo popis najpoznatijih sorti trešanja.
Bing
Ovo je jedna od najstarijih sorti trešanja čiji uzgoj je i danas veoma popularan. Plodovi ove sorte su veoma kvalitetni. Krupni su, tamno-ljubičaste boje, meso im je sočno i lijepe arome. Sorta Bing je osjetljiva na pad temperature, mraz te sami plodovi ne podnose jaku kišu. Ova sorta sazre poprilično rano, već 60-70 dana nakon cvjetanja.
Lapins
Ova sorta smatrana je jednom od najljepših sorti trešanja crvene boje. Veoma je popularna jer je kvaliteta ploda iznimna. Krupne, crvene trešnje, sočnog i slatkog okusa. Ova sorta je popularna pri preradi jer plod sadrži puno slatkog soka u sebi. Jako dobro podnosi promjene temperature i mraz. Također je ranijeg sazrijevanja, otprilike 80 dana nakon cvjetanja.
Summit
Izrazito popularna sorta čiji plodovi imaju odličan balans slatko-kiselog okusa. Krupnije su veličine, crvene boje, hrskavi i čvrsti. Odlično podnosi niske temperature i vremenske promjene. Prilikom njenog uzgoja, mora ses pripaziti da ne dođe do njenog sušenja. Cvjetanje se odvija kasnije od prethodnih, što znači da automatski i samo sazrijevanje plodova.
Regina
Ovo je jedna od novonastalih sorti, porijeklom iz Njemačke. Sve je zastupljenija među prodajnim komercijalnim crvenim trešnjama. Plod je krupan, čvrst, veoma finog okusa te je i otporan na pucanje. Ova sorta odlično podnosi zimske uvjete i mraz i kišna razdoblja. Kasnog je cvjetanja i sazrijevanja.
Burlat
Veoma popularna sorta u Francuskoj. Plod je čvrst, tamno-crvene boje te srednje veličine. Ima izrazito sladak i aromatičan okus. Ovo je sorta ranog cvjetanja i sazrijevanja. Nije podložna bolestima i dobro podnosi vremenske promjene.
Berba i kupovina
Trešnje se beru kada plod dostigne potpun stupanj sazrijevanja. Ako se uberu prerano, one neće naknadno sazreti. Zrelost ploda potvrđuje se njegovom bojom i čvrstoćom, što ovisi o svakoj sorti. Preporučuje se ručna berba kako se plodovi ne bi uništili. Ubrani plodovi mogu stajati u hladnjaku i do 30 dana. Ako želite, možete ih i zamrznuti te čuvati za pripremu kolača, torti i sličnih slastica.
Prilikom kupovine trešanja važno je promatrati njen izgled. Birajte one krupnije, čvršće i mesnatije. Izbjegavajte one s crnim flekama, rupama od crviju i sličnih nametnika. Najbolje bi bilo kupiti trešnje na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za sok od trešanja
Sok od trešanja možete piti zasebno ili kao dodatak limunadi, koktelima, sladoledu ili drugim desertima. Za njegovu pripremu potrebno vam je svega 3 sastojka i 30-ak minuta slobodnog vremena. Prije same pripreme soka, potrebno je sterilizirati staklenke. U vaš sok možete dodati i pokoji listić mente i koju kockicu leda, pravi ljetni užitak.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći sok od trešanja
Ovaj recept koristile su i naše bake u pripremi ukusnog soka. Potrebno vam je svega 3 sastojaka i volja. Iz navedenog recepta dobiti će te litru soka. Šećer možete zamijeniti i nekim drugim sladilom poput meda ili stevije. Omjer šećera i voćki možete prilagoditi svom ukusu. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete 1,5 - 2 litre soka.
Sastojci
- 3 kg očišćenih trešanja
- 450 g šećera
- 5 vrećica vanilin šećera
- 1 l vode
Priprema
- Trešnje dobro operite i očistite ih od peteljki.
- Stavite ih u lonac te prekrijte vodom. Kuhajte ih na umjerenoj vatri 20-ak minuta. Pjenu koja se stvori od kuhanja, izvadite kuhačom ili žlicom.
- Sok procijedite kroz gazu kako bi u njoj ostali komadići i koštice. Možete koristiti i filter za kavu.
- Procijeđeni sok vratite u lonac te mu dodajte šećer i sve dobro promiješajte.
- Sok kuhajte uz povremeno miješanje dok se sav šećer ne otopi.
- Skinite svu pjenu koja je napravila prilikom procesa kuhanja.
- Gotov sok izlijte u prethodno steriliziranu staklenku i spremite u hladnjak.
Sok od trešanja bez šećera
Ovo je zdravija varijanta soka od trešanja. Umjesto šećera kao u klasičnim receptima, ovdje koristimo med. Vi njegovu količinu možete prilagoditi svom ukusu. Ako su trešnje prirodno slađe, onda možete staviti i manju količinu sladila. Po izboru, možete dodati i koju krišku limuna ako volite kiseliju varijantu. Obavezno prije pripreme recepta, sterilizirajte staklenke. Od 2 kg višanja dobit ćete 1 litru soka.
Sastojci
- 2 kg trešanja
- 700 g meda
Priprema
- Trešnje temeljito operite te ih očistite od peteljki.
- Stavite ih u lonac te prelijte vodom. Kuhajte 30-ak minuta na umjerenoj vatri.
- Sok procijedite kroz gazu ili filter za kavu kako bi odstranili koštice.
- Pustite sok da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nakon toga dodajte mu med te sve dobro promiješajte.
- Sok izlijte u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sok od trešanja bez kuhanja
Opće poznata činjenica jest kako prilikom procesa kuhanja, mnoge voćke, a i povrće, izgube svoje vitamine i minerale. U nastavku vam donosimo recept bez kuhanja, no za njega vam je potrebno sunčano razdoblje. Omjer šećera i voćki prilagodite svom ukusu. Ako želite zdraviju varijantu, dodajte soku med ili steviju. Obavezno sterilizirajte staklenke. Iz količinskih navedenih sastojaka, dobiti će te litru ukusnog soka.
Sastojci
- 4 kg očišćenih trešanja
- 2 kg šećera
- 4 limuna
Postupak
- Trešnje temeljito operite i očistite od peteljki. Prerežite ih na pola i odvojite od koštica.
- Limun također dobro operite i narežite na kriške.
- U prethodno sterilizirane staklenke, slažite red trešanja, red šećera i par kriški limuna.
- Staklenke dobro zatvorite i stavite na sunce. Pustite ih tako 3 tjedna ili dok se šećer ne otopi.
- Nakon 3 tjedna, sok procijedite kroz gazu ili filter za kavu.
- Izlijte ga u prethodno sterilizirane staklenke te spremite na hladno i tamno mjesto.
Sok od trešanja i malina
Sezonsko ljetno voće je izrazito popularno i obožavano. Sokovi od takvih voćki su osvježavajući i veličanstvenog okusa. Kombinacija trešanja i malina je doista dobitna. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Obavezno prije pripreme soka pripremite sterilizirane staklenke. Iz navedenih sastojaka, dobiti će te litru soka.
Sastojci
- 1,5 kg malina
- 550 g trešanja
- 1 kg šećera
Priprema
- Trešnje temeljito operite te očistite od peteljki.
- Stavite ih u lonac zajedno s malinama, prelijte vodom te kuhajte 20-ak minuta.
- Sok procijedite kroz gazu ili filter za kavu kako bi odvojili sve komadiće i koštice.
- Vratite ga u lonac te mu dodajte šećer. Kuhajte ga na umjerenoj vatri dok se sav šećer ne otopi.
- Gotov sok izlijte u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Prije same pripreme soka, obavezna je sterilizacija staklenki. Najbolje ih je držati na nekom hladnom i tamnom mjestu kako bi se mogao konzumirati što dulje. Možete ga držati i u hladnjaku. Dobro skladišten sok može stajati i do 2 mjeseca. Nakon 2 mjeseca ne preporučuje se njegovo korištenje jer sok brzo oksidira.
Upotreba u kuhinji
Trešnje se u kuhinji mogu koristiti na nekoliko načina. Najpopularnije konzumiranje ove voćke je svjež ubrani plod. Sastojak su mnogih kolača, torti i drugih poslatica. Trešnje se mogu pronaći kao sastojak marmelada, džemova, pekmeza te raznih sokova i sirupa. Likeri i rakije od trešanja također postaju sve popularnije. Izrazito česta konzumacija trešanja je i topli čaj koji se može pripremati od samog ploda ili od peteljki.
Sok od trešanja, osim odličnog okusa, nosi i mnoge zdravstvene dobrobiti. Jednostavan je pripravak te se same trešnje mogu kombinirati i uz neko drugo voće kao naprimjer maline. Uz malo vremena i dobre volje imat će te spremljen ljetni i osvježavajući napitak i za zimske dane.
Ljekovita svojstva
Trešnje su izrazito zdravo voće. Prepune su vitamina A, B, C i K te minerala željeza, bakra, mangana, magnezija, cinka, kalcija i fosfora. Potiču proizvodnju kolagena - pridonose mladenačkom izgledu i smanjuju upalne bolove. Niskokalorične su te poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam i rad crijeva. Odličan su dodatak prehrani prilikom procesa mršavljenja.
Pospješuju mentalne i fiziološke funkcije. Također čuvaju zdravlje kostiju i želudca. Sprječavaju taloženje zubnih naslaga i nastanak karijesa.
Sok od trešanja jača srce i krvne žile te daje tijelu potrebnu energiju. Peteljke ove voćke koriste se u pripravku čaja te pomažu pri bolovima u bubregu i čišćenju mokraćnih puteva.
Koriste se i u kozmetici protiv podočnjaka i u svrhu hidratiziranja kože. Sprječavaju nastanak bora te taloženje celulita.
Zimnica od trešanja
Odgovori