• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
šparoge

Šparoga

Objavljeno: 16.04.2022. Autor: Ivana Đilas Hedl

Ako imate obilje šparoga koje biste željeli sačuvati, zamrzavanje je najbolja opcija. Imat ćete kvalitetniju namirnicu od konzervirane inačice koja može biti kašasta Za najbolju pripremu zimnice, koristite lokalno uzgojene šparoge ili ih berite kad je sezona. Šparoge izvan sezone koje su uvezene iz drugih zemalja imaju tendenciju imati nježnije okuse, a ako se odlučite za zamrzavanje, birajte stabljike debljine olovke.

Nadalje, za svaku daljnju preradu, šparoge se moraju blanširati. Ovaj korak sprječava promjenu boje i zadržava bolju teksturu. Također, ako volite samo svježe šparoge, sušene šparoge će biti dobra alternativa i isplativ način skladištenja ove ukusne namirnice tijekom cijele godine. Možete ih koristiti u juhama, marinadama i varivima, ali također prvo zahtjeva blanširanje. Sve postupke i metode konzerviranja šparoga pronađite u nastavku.

Vrste zimnice od šparoga

Ako ste ljubitelj šparoga, onda ćete zasigurno htjeti isprobati jednu od metoda priprema zimnice kako biste uživali u delikatnim okusima tijekom cijele godine. Šparoge možete konzervirati, kiseliti, zamrznuti, sušiti ili usoliti, mogućnosti su zaista razne, a u nastavku vam donosimo isprobane recepte.

  • Umak od šparoga

Priprema šparoga za zimnicu

Šparoge se u toplijim krajevima beru već u travnju i svibnju dok se u kontinentalnim područjima berba obavlja u svibnju i lipnju. Beru se zeleni uspravni izdanci koji rastu na površini zemlje kada dosegnu visinu 18 - 23 cm te se lome ili režu nožem malo iznad tla. Vrh šparoge, prilikom berbe, mora biti zatvoren, a ako berete bijele šparoge onda prvo morate maknuti foliju kojom su prekrivene.

Nakon berbe potrebno ih je što prije termički obraditi, a u hladnjaku ih možete skladištiti do tjedan dana. Ako stoje duže, stabljika omekša i počinje se povijati te šparoga gubi nutritivne vrijednosti. Izdanke možete oprati odmah nakon berbe te ih spremiti u hladnjak dok ih ne počnete pripremati za zimnicu.

Prije nego ih počnete skladištiti, potrebno je izrezati donji drvenasti dio stabljike, a jestivi gornji dio izdanka možete narezati na manje komade tako da ih lakše termički obradite. Izdanci se mogu i oguliti, ali samo do glave šparoge, a za pripremu zimnice odaberite samo zdrave, uspravne i svježe šparoge.

Sušenje šparoga

Sušene šparoge mogu se koristiti kao dodatak juhama, varivima i rižotima. Mogu se sušiti na zraku, u pećnici ili dehidratoru. Najzdraviji način sušenja je na zraku ili dehidratoru dok ćete ih najbrže osušiti u pećnici. Nije ih moguće sušiti u mikrovalnoj je sadrže prevelike količine vode koje se ne mogu isušiti ovim načinom sušenja.

Sušenje na zraku

Šparoge je najbolje sušiti na zraku tako da se povežu u stručak i objese na sjenovito mjesto. Ne izlažite ih direktnoj sunčevoj svjetlosti jer će posmeđiti i izgubit će sve nutritivne vrijednosti. Možete ih narezati na manje komade i posložiti na čistu pamučnu krpu te sušiti u prozračnoj prostoriji. Šparoge se mogu sušiti od 2 - 4 tjedna ovisno o vlazi u zraku i vremenskim uvjetima. Nakon što se osuše potrebno ih je skladištiti na hladno, tamno i suho mjesto.

Sušenje u pećnici

Sušenje u pećnici je najbrži način sušenja izdanaka, a prije sušenja možete ih narezati na manje komade ili sušiti u jednom komadu. Složite ih na lim, obložite papirom za pečenje i stavite u pećnicu na 50 - 60°C oko 1 sat. Povremeno provjeravajte koliko su šparoge suhe. Kada se smanje i smežuraju izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Nakon toga ih spremite u posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Sušenje u dehidratoru

Dehidrator je uređaj namijenjen za sušenje povrća i voća koje u sebi sadrži veće količine vode. Složite ih na rešetke dehidratora narezano na manje komade kako bi se brže osušile. Uključite dehidrator na 40°C i ostavite šparoge da se suše 3 - 4 sata. Ako je potrebno produžite vrijeme sušenja sve dok ne budu suhe. Nakon sušenja, ostavite ih da se ohlade i spremite u staklene ili plastične posude.

Mljevenje šparoga

Nakon sušenja šparoge možete samljeti u mlincu za kavu ili blenderu, ali prije toga ih narežite na manje komade. Mljeveni izdanci mogu se koristiti kao začin, a najbolje ih je mljeti prije dodavanja u jela. Nemojte prah spremati u posude ili vrećice jer tako gube aromu, ali i sve vitamine i minerale.

Blanširanje šparoga

Blanširanje šparoga je najčešći način pripreme šparoga za zimnicu. Očišćene šparoge stavite u kipuću vodu na 2 - 4 minute te se nakon toga izvadite, ocijedite i potopite u hladnu vodu u koju ste stavili nekoliko kockica leda. U vodi ih ostavite 2 - 4 minute, a nakon toga ih procijedite i dobro posušite s pamučnom krpom ili papirnatim ručnicima. Nakon blanširanja možete ih zamrznuti do godinu dana ili ih spremite u hladnjak i pripremite od njih jelo u roku od tjedan dana.

Kiseljenje šparoga

Šparoge su povrće koje se može kiseliti i tako sačuvati kao zimnica. Za pripremu kiselih šparoga potrebna vam je voda, ocat, šećer, sol i začini po ukusu. Nakon što ih očistite, operete i osušite, posložite ih u staklenku tako da je vrh okrenut prema gore. Začinite ih prema vlastitom ukusu i zalijte s prokuhanom vodom, octom, šećerom i soli. Sterilizirane staklenke sa šparogama napunite s pripremljenom tekućinom i zatvorite s poklopcima. Ostavite ih na hladno, tamno i suho mjesto kao što je smočnica ili podrum. Mogu se konzumirati mjesec dana nakon pripreme i savršene su kao prilogu uz mesna jela, salate ili sendviče.

Soljenje šparoga

Izdanci šparoga se mogu i soliti tako da se šparoge poslože u staklenku i preliju s hladnom otopinom soli i vode. Staklenke stavite u posudu napunjenu s vodom i kuhajte 1 sat na 85°C. Ovaj način soljenja naziva se još i čuvanjem u salamuri, a pomaže kod održavanja namirnica svježima. Prilikom slaganja izdanaka u staklenku važno je da ostavite oko 2 cm od vrha staklenke slobodno.

Prženje šparoga

Iako se smatra da se samo blanširano povrće može zamrznuti, prženo je isto ukusno kada se odmrzne. Šparoge se mogu kratko pržiti na maslinovom ulju te nakon toga zamrznuti. Nakon prženja ih spremite u plastične vrećice ili posude koje se mogu hermetički zatvoriti i nakon hlađenja stavite u zamrzivač. Važno je da ih dobro ocijedite od viška ulja i ohladite prije zamrzavanja.

Zamrzavanje šparoga

Blanširane šparoge najbolje je zamrznuti odmah nakon prokuhavanja i sušenja. Svježe šparoge se mogu isto zamrznuti samo što postoji mogućnost da izgube boju. Spremite ih u plastične vrećice ili plastične posude, a tako spremljene mogu se čuvati od 8 - 12 mjeseci. Prilikom pripreme nije ih potrebno odmrzavati nego se od njih može odmah pripremati jelo. Važno je da ih dobro osušite nakon blanširanja kako se na njima ne bi pojavili kristali leda tijekom zamrzavanja.

Skladištenje šparoga

Svježe šparoge nemojte držati u hladnjaku duže od tjedan dana jer se peru odmah nakon što se uberu. Dužim stajanjem na zraku, ubrane šparoge mogu početi trunuti i gube nutritivne vrijednosti. Zamrznute šparoge se mogu najduže čuvati i to do godinu dana, a skladištite ih u plastične vrećice ili plastične posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Pržene šparoge mogu se isto zamrznuti i to na rok od 6 mjeseci, a potrebno ih je staviti u plastične posude ili vrećice. Kuhane šparoge ili umak spremite u plastične posude, a možete i u kalupe za led te ih skladištite najduže 4 mjeseca dok ga u hladnjaku možete čuvati do tjedan dana. Zimnica pripremljena od šparoga može se pohraniti u smočnici ili podrumu, a staklenke i posude nakon otvaranja se obavezno čuvaju u hladnjaku.

Kisele šparoge možete konzumirati mjesec dana nakon što ih pripremite, a u podrumu ili smočnici možete ih čuvati i do godinu dana. Kisele se u staklenke koje nakon otvaranja obavezno držite u hladnjaku. Usoljene šparoge slične su kiselima i mogu se čuvati oko godinu dana, ako ih skladištite u staklenkama na tamnom i hladnom mjestu.

Sušene šparoge potrebno je čuvati dalje od izvora vlage i vode te ih spremite u hermetičke posude, a držite ih na suhom i tamnom mjestu, daleko od svjetlosti kako ne bi izgubile boju i požutjele.

Foto: Christine Siracusa / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR