Tikvice su jedno od sezonskih povrća koje najčešće poželimo skladištiti, ali ne znamo kako. Iako se mogu naći u trgovinama tijekom cijele godine, izvan sezone su cjenovno nepristupačne, zbog čega najčešće veće količine kupujemo ljeti.
Skladištenje i konzerviranje tikvica da nam potraju i tijekom zime zapravo je jednostavno napraviti kod kuće. Četiri su glavne metode kako sačuvati tikvice: zamrzavanjem, konzerviranjem, fermentacijom i dehidracijom ili sušenjem, a u nastavku vam donosimo detaljne upute kako pravilno skladištiti tikvice kako bi što dulje mogli uživati u njihovom okusu, prijedloge i ideje s receptima za konzerviranje, sušenje i zamrzavanje.
Vrste zimnice od tikvica
Ako niste sigurni što učiniti s ostacima ili tražite savjete kako ga što duže skladištiti, pogledajte ideje, prijedloge i recepte u nastavku.
Priprema tikvica za zimnicu
Kad odabirete tikvice za konzerviranje, zamrzavanje ili sušenje, kao kriške, rezance ili polovice, odaberite čvrste tanke mlade tikvice promjera oko 5 cm, dužine 20 cm. Tikvice trebaju biti svijetle boje i bez mrlja, naborane kože. Kako tikvice rastu, postaju žilave i razvijaju više sjemenki. Velike tikvice najbolje se čuvaju usitnjene ili pasirane - jednostavno vrhom žlice izdubite sjeme i spužvasta područja. Potražite tikvice na kojima je još uvijek pričvršćen dobar dio stabljike, jer se one mogu duže skladištiti. Čuvajte ih u papirnatoj vrećici u ladici za povrće hladnjaka do jedan tjedan. Tikvice nemojte čuvati u plastičnim vrećicama, jer se u njima zadržava previše vlage, a tikvice će postati ljigave.
Idealno je ubrati ih neposredno prije prerade za najbolju kvalitetu ili čak do tri dana ranije. Neoprane tikvice uvijek čuvajte u hladnjaku.
Prije svake daljnje prerade, tikvice temeljito operite četkom, a zatim ih dobro osušite. Ako su posebno prljave, možete ih oprati blagim biljnim sapunom ili sapunom za ruke, no pripazite da koristite samo malu količinu sapuna i dobro ih isperite.
Sušenje tikvica
Očistite tikvice i narežite na kriške debljine pola centimetra. Poslažite ih u jednom sloju na pladnjeve za dehidrator ili pleh od pećnice obložen papirom za pečenje. Komadići se mogu dodirivati, ali pokušajte ih ne preklapati, jer se možda neće ravnomjerno osušiti. Postavite temperaturu dehidratora ili pećnice na 50 - 55°C. Ako pećnica nema nisku temperaturu, stavite na najnižu i lagano ostavite otvorena vrata pećnice (pomoću kuhače). Vrijeme sušenja ovisi o vlažnosti zraka i razini vlage u tikvicama, no morat će se sušiti između 5 - 11 sati. S vremena na vrijeme zamijenite mjesta plehovima, a kad su gotove primijetit ćete kada ih lagano možete slomiti na pola.
Izvadite ih i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi 10 minuta, a zatim ih spremite u vrećice ili posude s hermetičkim zatvaračem.
Blanširanje tikvica
Bez obzira na to sušite li tikvice ili ih planirate spremiti u zamrzivač za zimu, blanširanje tikvica presudna je vještina koju je potrebno svladati kako biste uspješno zadržali kvalitetu i okuse tikvice. Blanširanje tikvica potrebno je kako bi se očuvala njegova hranjiva vrijednost, kao i okus i izgled.
Temeljito operite i očistite tikvice. Odrežite im krajeve i nasjeckajte na kockice veličine 2,5 cm. Prerežite tikvicu uzdužno na dva dijela kuharskim nožem. Stavite dvije polovice tikvica na ploču za rezanje ravnim stranama prema dolje i svaku tikvicu ponovno prerežite po dužini na pola, a zatim je narežite u suprotnom smjeru, okomito na rezove dužine, kako biste napravili male kockice.
Tikvice uronite u kipuću vodu na 4 minute, a zatim prebacite u posudu s ledenom vodom na 1 - 2 minute kako biste zaustavili proces kuhanja. Procijedite ih i ostavite na ručniku ili čistoj kuhinjskoj krpi da se osuše, a zatim ih dalje zamrznite ili konzervirajte.
Zamrzavanje tikvica
Smrznute rezane tikvice savršene su za kasniju upotrebu u juhama, varivima, kruhu ili muffinima od tikvica. Preporučuje se zamrzavati manje količine, u jednakim mjerama kako bi točno znali koliko imate tikvice u svakoj vrećici. Odmrznute tikvice su kašaste i vodenaste, stoga ih se nakon odmrzavanja koristi samo u juhama, pecivima i sličnim jelima koji zahtijevaju kuhanje ili pečenje.
Ogulite i narežite tikvice na kockice, kolutiće, trakice ili ih naribajte, podijelite količinu na jednake dijelove i zamrznite u vrećici ili posudi s hermetičkim poklopcem. Ako planirate zamrznuti tikvice narezane na kockice zamrznite ih u serijama - na pladanj obložen papirom za pečenje poslažite tikvice u jednom sloju i stavite u zamrzivač na sat vremena. Nakon kratkog zamrzavanja, možete ih premjestiti u vrećice bez da se međusobno polijepe i tako ih lakše koristiti za daljnju preradu. Tikvice možete čuvati smrznute 8 - 10 mjeseci.
Ako želite napraviti "špagete" od tikvice i tako ih zamrznuti, odaberite svježe male, srednje ili velike tikvice. Dobro ih operite pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke i zemlju. Odrežite krajeve i ogullite. Ako su sjemenke velike, izvadite ih žlicom. Ako se u središtu naaze spužvasta područja, izvadite i njih.
Upotrijebite spiralizator za povrće kojim ćete ih narezati na rezance. Rezance od tikvica raširite na čistu kuhinjsku krpu i lagano tapkajte kako biste uklonili dodatnu vlagu. Spakirajte ih u vrećice i uklonite što više zraka iz njih i stavite u zamrzivač. Iskoristite ih u roku od 3 - 5 mjeseci. Smrznute ih dodajte u jela i prokuhajte samo kratko, otprilike 1 minutu.
Prilikom odmrzavanja tikvice će ispustiti mnogo tekućine, pa ih nemojte dodavati direktno smrznute u jela (osim smrznutih "rezanaca") kako ih ne bi "razvodnili".
Foto: congerdesign / Pixabay
Odgovori