Tjestenina od slanutka je odlična alternativa klasičnoj tjestenini od pšeničnog brašna, a razlika između ova dva proizvoda je u tome što tjestenina od slanutka ne sadrži gluten. Priprema se od slanutkovog brašna koje je izvrsna zamjena za pšenično brašno. Mljeveno slanutkovo brašno puno je proteina i vlakana te aromatičnog okusa slanutka.
Tradicionalna tjestenina može biti sušena ili svježa s tim da su kupovne tjestenine sušene, a ako ih pripremate u kućanstvu možete napraviti i svježu varijantu. Svježa tjestenina se odmah nakon pripreme kuha i sprema za konzumaciju, a za njenu pripremu potrebna su samo tri sastojka.
Tjestenina od slanutka je dobra za one koji ne podnose gluten, imaju problem s probavnim sustavom ili boluju od celijakije. Zbog toga što se ne pravi s jajima mogu je pripremati i konzumirati vegani i vegetarijanci.
Karakteristike slanutka
Slanutak je zeljasta jednogodišnja biljka koja pripada porodici mahunarki. Jedna je od najstarijih biljki koje su ljudi kultivirali i koja se danas uzgaja u cijelome svijetu. Biljka je otporna na sušu, mraz te hladnoću zbog čega ne zahtjeva puno brige prilikom rasta.
Stabljika slanutka je uspravna i razgranata i može narasti do 80 cm dok je korijen razgranat i može doseći i do 1 m dubine. Veći dio korijena razvija se na dubini većoj od 2 cm što znači da je dobro ukorijenjen, ali i da ima dobru opskrbljenost vodom i hranjivim tvarima. Listovi su nalaze jedan nasuprot drugoga i neparno su posloženi na stabljici. U prosjeku se na jednoj stabljici nalazi 13 - 17 listova, koji su perasti s konkavnim listkama sa sitnim dlačicama.
Cvijet slanutka može biti bijele, ružičaste i plavičaste boje te je smješten u pazušcima listova. Nakon cvjetanja razvija se plod odnosno sjeme ili zrno slanutka koje se razvija u kratkoj i dlakavoj mahuni koja se naziva i komuškom. Mahuna može narasti 1 - 4 cm, a jedna biljka može imati i do 100 mahuna. Unutar svake mahune razvije se 1 - 2 okrugla zrna bež, žute, zelene, smeđe ili crne boje. S obzirom na to da je jako tvrdo, zrno slanutka se prije kuhanja mora namočiti u vodi.
Slanutkovo brašno za preradu
Slanutkovo brašno koristi se za pripremu tjestenine od slanutka. Brašno se dobiva mljevenjem suhog zrna slanutka, a boja brašna može biti od tamnožute do svijetlo žute boje. Fina struktura brašna dobije se nakon prosijavanja dobivene namirnice, a naziva se još i Besan brašnom. Ovo brašno je visoke nutritivne vrijednosti i 100 g slanutkovog brašna sadrži oko 400 kalorija. Najviše ima ugljikohidrata, bjelančevina, a najmanje masti.
Za razliku od ostalih vrsta brašna, slanutkovo brašno ima dvostruko više proteina i veliki udio folne kiseline te konzumacijom samo 100 g ovog brašna dovoljno je da zadovoljite dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Slanutkovo brašno ne sadrži gluten, ali prilikom pripreme tjestenine nećete dobiti ljepljivo tijesto već slično tijestu od pšeničnog brašna.
Slanutkovo brašno se priprema od slanutka sorte Channa i Desi koji imaju zrna tamno žute boje zbog čega je i brašno tamno žute do svjetložute boje. Zrna slanutka možete mljeti u kuhinjskom malom mlinu za brašno, mlincu za kavu ili u blenderu. Brašno od slanutka je slatkastog i orašastog okusa te podsjeća na okus kuhanog slanutka.
Berba i kupovina
Slanutak je biljka koja dozrijeva jednolično, a mahune ne pucaju zbog čega ih je lako brati i odrediti vrijeme berbe. Berba slanutka se naziva žetvom, a u komercijalnoj proizvodnji se obavlja pomoću kombajna koji je prilagođen za berbu mahunarki. Biljka se vrlo lako uzgaja i voli toplu klimu, ali podnosi i niske temperature zbog čega ga je moguće uzgajati i našem području.
Biljka slanutka otporna je na sušu i može se saditi i u kontinentalnom, ali i mediteranskom dijelu Hrvatske od ranog proljeća do kasne jeseni. Ako ste slanutak zasadili u vlastitom vrtu onda ga možete obrati tako da cijelu biljku iščupate iz zemlje ili pokosite kosom ili srpom. Nakon što biljke počupate, stavite mahune da se suše, a zrna nakon toga možete termički obrađivati i prerađivati.
Zrele mahune slanutka pucaju, a ako imate zasađene manje površine onda ih možete ručno obrati bez da čupate cijelu biljku. Svako zrno slanutka nalazi se u posebnoj mahuni te se ona treba otvoriti. Zrno je zrelo kada je tvrdo na dodir, a stabljika na kojoj raste je potpuno suha. Mahune oberite prije nego što padnu sa stabljike jer kada počnu opadati to je znak da je slanutak prezreo.
Očišćena zrna slanutka možete kupiti i trgovini zdrave hrane pakirana u vrećice najčešće po 500 g. Prodaje se kao suhi i konzervirani slanutak, ali za pripremu brašna uvijek kupujte suhi. Obratite pažnju na suhoću slanutka i provjerite da zrno nije oštećeno od raznih nametnika. Vrećica treba biti suha, bez naznaka vlage i plijesni te bez ikakvog specifičnog mirisa. Ako kupujte već mljeveno slanutkovo brašno također obratite pažnju na suhoću brašna i boju. Mora mora biti tamnožute do svjetložute boje bez specifičnog mirisa.
Recept za tjesteninu od slanutka
Mnogi konzumiraju običnu tjesteninu koja se priprema od pšeničnog brašna. Najčešći razlog tome je što su naučeni na njen okus, ali i razloga što su sve druge vrste tjestenine skuplje od obične. Ako imate suhi slanutak, u nekoliko koraka možete napraviti domaće slanutkovo brašno te od njega i svježu tjesteninu spremnu za kuhanje i posluživanje za ručak.
Bezglutensko slanutkovo brašno sjajna je namirnica za pripremu tjestenine za sve koje boluju od celijakije, ali i one koji imaju želučanih problema. Okusom ukazuje na to da je pripremljena od slanutka te je slatkastog okusa i žute boje iako ne sadrži jaja. Priprema se od tri sastojka te je u potpunosti bezglutenski proizvod, a kao zamjena za jaja koriste se sjemenke lana koje stvaraju gel i tako povezuju sastojke. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 180 g svježe tjestenine od slanutka.
Sastojci
- 170 g brašna od slanutka
- 6 velikih žlica tople vode
- 2 velike žlice mljevenog lana
Priprema
- U plastičnu posudu stavite toplu vodu te dodajte mljeveni lan i sve dobro izmiješajte. Smjesu ostavite da stoji 5 minuta kako bi sjemenke lana pustile sluz. Smjesa će se zgusnuti i postat će želatinasta.
- U drugu posudu stavite slanutkovo brašno te u sredini tijesta napravite udubljenje i ulijte prethodno pripremljenu i odstajalu smjesu vode i sjemenki lana.
- Rukama ili drvenom ili plastičnom kuhačom zamijesite tijesto. Ako u početku miješate tijesto kuhačom kasnije ga prstima još izmiješajte tako da "razbijete" sve grudice i mijesite ga sve dok ne dobijete kompaktno glatko tijesto.
- Dobiveno tijesto izvadite iz posude i zamotajte u prozirnu foliju te ga ostavite da odstoji najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Nakon što je tijesto odstajalo izrežite ga na tri jedna dijela.
- Svaki dio posebno izvaljajte na brašnom posutoj kuhinjskoj radnoj površini ili stolu koji ste prethodno posuli s brašnom. Kada ste tijesto razvaljali na debljinu od 1 - 2 mm izrežite ga na željene oblike, trakice, kockice, leptiriće, mašnice.
- Nakon pripreme pripremljenu tjesteninu odmah morate kuhati jer se radi o svježoj tjestenini koju ne možete sušiti. Tjesteninu možete spremiti u hladnjak i skuhati ju u roku do 3 dana.
Čuvanje i skladištenje
Svježa tjestenina od slanutka nakon pripreme se ne može dugo skladištiti već ju je odmah potrebno skuhati i poslužiti ili ju skuhanu spremiti u hladnjak te jesti drugi dan. Suhe tjestenine za razliku od svježih mogu se čuvati i do godinu dana, što nije slučaj i s tjesteninm od slanutka.
Svježu tjesteninu od slanutka koju ste skuhali je potrebno čuvati u hladnjaku jer ona sadrži vlagu koja stajanjem na sobnoj temperaturi dovodi do pojave plijesni. Svježu nekuhanu tjesteninu od slanutka možete držati 2 - 3 dana u hladnjaku prije nego ju odlučite pripremiti, ali svaki dan provjeravajte miris i izgled tjestenine.
Ako želite produljiti vrijeme čuvanja svježe tjestenine onda ju možete zamrznuti i to najduže na rok od 3 mjeseca te ju odmah nakon što ju izvadite iz zamrzivača možete kuhati bez prethodnog odmrzavanja.
Savjeti
Slanutkovo brašno samo po sebi je zamjena za jaja koja se, kod pripreme ove vrste tjestenine, ne mora koristiti. Možete ga koristiti i u drugim receptima kao zamjenu za jaja.
Ako miješate slanutkovo brašno s nekom drugom vrstom brašna onda savjetujemo kombinirati brašna u omjeru 50:50.
Upotreba u kuhinji
Tjestenina od slanutka se koristi u kulinarstvu kao i ostale vrste tjestenine, ali kod nas nije previše zatupljena. Nakon kuhanja se poslužuje u kombinaciji s raznim umacima. Dobro se slaže s umakom od avokada, slanutka, rajčice te raznim pesto umacima. Bilo koji umak koji se koristi kao dodatak običnoj tjestenini dobro će se slagati i s ovom tjesteninom.
Priprema se tako da se svježa tjestenina stavi u kipuću vodu i pusti da kuha 2 - 3 minute. Nakon toga se procijedi pomoću cjedila i poslužuje topla ili hladna s raznim umacima ili kao prilog gulašima, pečenom i pohanom mesu. Može se stavljati i u razna variva te se čak kombinira i s varivom od slanutka, a kod pripreme graha koristite ju kao zdravu zamjenu za običnu pšeničnu tjesteninu.
Ljekovita svojstva
Tjestenina od slanutka bogata je proteinima i vlaknima, a ne sadrži gluten. Hranjivi sastojci su dvostruko veći nego kod obične pšenične tjestenine stoga tijelu daje energiju i preporučuje se za konzumaciju veganima i vegetarijancima. Zato što ne sadrži gluten najviše ju koriste osobe koje boluju od celijakije i koje imaju probavnih smetnji i osjećaj nadutosti u crijevima te zatvor.
Tjestenina od slanutka je bogata o željezom, fosfatom, kalcijem, magnezijem, cinkom, vitaminom K i manganom koji su potrebni svakom ljudskom tijelu da održava normalne vitalne funkcije. Visoki udio vlakana pozitivno utječe na smanjenje kolesterola u krvi, a kalij, vitamin C i vitamin B dobro utječu na zdraviji rad srca.
Mineralni selen koji se nalazi u slanutkovom brašnu, od kojega se ova tjestenina priprema, ne nalazi se u puno povrća i voća koje se konzumira zato je ova tjestenina dobra za održavanje normalne funkcije i detoksikaciju jetre.
Foto: Mustafa shehadeh / Pixabay
Zimnica od slantuka
Odgovori