• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
trešnje

Trešnja

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Maja Z.

Iako se u svrhu dužeg skladištenja, trešnje najčešće konzerviraju u kompotima ili u obliku soka, malo je poznato se mogu konzervirati na više načina, između ostalog i sušiti i zamrznuti.

Konzerviranje je jednostavno i brzo, jedino što će vam oduzeti vrijeme je uklanjanje koštice, no ne brinite, ako nemate stroj za otkoštavanje, u nastavku vam donosimo sve savjete kako otkoštiti trešnje, kako ih odabrati ili kupiti, na što trebate pripaziti te kako ih sušiti i zamrznuti. Također pogledajte ideje i prijedloge za sve vrste zimnica koje možete napraviti s trešnjama.

Domaće marmelade, pekmeze i sokove od trešanja možete pripremati bez konzervansa i šećera zbog čega će ovi prirodni proizvodi napuniti vaše tijelo hranjivim vitaminima tijekom cijele godine.

Vrste zimnice od trešanja

Za one koji žele napraviti vlastitu zimnicu od trešanja, u nastavku se nalaze recepti s kojima nećete pogriješiti.

  • Džem od trešanja
  • Kompot od trešanja
  • Liker od trešanja
  • Marmelada od trešanja
  • Pekmez od trešanja
  • Sirup od trešanja
  • Sok od trešanja

Priprema trešanja za zimnicu

Naravno, najbolji način da saznate jesu li trešnje dobre za konzumaciju je da je probate. Slatke trešnje imaju intenzivne crvene nijanse, pa potražite plodove s tamnim bojama. Ako je stabljika netaknuta, jarko zelene boje to ukazuje na svježinu; međutim, nedostatak stabljike ne znači da su trešnje niske kvalitete. Crvene trešnje trebaju biti čvrste.

Mnogi ljudi misle da su crvenkasto-žute trešnje nedozrele, no ovo je prirodna boja kiselijih sorti. Također su prirodno manje čvrste od crvenih trešanja. Crveno ili ružičasto rumenilo ukazuje na izlaganje suncu, što dovodi do nakupljanja šećera. Smeđe mrlje uglavnom nisu nedostaci, već daljnji pokazatelj nakupljanja šećera. (I crvene trešnje imaju mrlje, ali manje su vidljive.)

Hladno skladištenje ključno je za održavanje svježine trešanja. Trešnje mogu izgubiti više kvalitete u jednom satu na sobnoj temperaturi nego jedan dan u hladnjaku. Stoga svoje trešnje čim prije stavite u hladnjak, po mogućnosti zamotane u plastičnu vrećicu.

Operite ih hladnom vodom neposredno prije jela ili daljnje prerade. Izbjegavajte pranje prije skladištenja, jer se vlaga može pojaviti na mjestu gdje se stabljika spaja s plodom i rezultirati kvarenjem.

Kako otkoštiti trešnje

Nema sumnje, ovo je najzamorniji dio bilo kojeg recepta ili metode konzerviranja trešanja. No, postoje načini kako si olakšati posao i otkoštiti ih brže.

  • Pomoću boce - sve što trebate je boca s uskim grlom, recimo boca od piva ili vina, trešnje i štapić za ražnjiće ili čačkalica. Na otvor boce stavite trešnju i probijte štapićem. Koštica će upasti u bocu, a očišćena trešnja na mjestu. Samo pripazite da su trešnje veće od grla boce kako vam i one ne bi upale u bocu.
  • Pomoću slamke - držite trešnju između palca i kažiprsta tako da stabljika bude okrenuta prema gore. Izbušite rupu prema koštici plastičnom slamkom za piće. Koštica će ući u slamku i jednostavno ju ispuhnite van.

Sušenje trešanja

Suhe trešnje su same po sebi ukusan, prenosiv i zdrav zalogaj. Iako ne toliko uobičajene kao sušene brusnice, grožđice, marelice ili šljive, trešnje se također suše za korištenje u desertima, kao preljev za salatu i u kompotima.

Suhe trešnje se dugo mogu skladištiti, ostaju trpke i slatke. Zadržavaju svoju bogatu i živopisnu boju. Svestrane su i dobra su zamjena za čips, krekere i druge obrađene grickalice. Tri su načina sušenja trešanja koje možete isprobati kod kuće - u dehidratoru, pećnici i na suncu.

Sušenje trešanja u dehidratoru

Dehidrator hrane koristi protok zraka i toplinu za smanjenje sadržaja vode u trešnjama i njihovo učinkovito sušenje. Trešnje dobro operite, uklonite peteljke i koštice. Posložite ih na pladnjeve u jednom sloju. Trešnje se ne bi trebale preklapati i između njih bi trebalo biti dovoljno prostora.

Zagrijte dehidrator na 60°C. (Koristite najvišu temperaturu). Stavite pladnjeve u dehidrator i ostavite trešnje da se suše 2 ili 3 sata. Smanjite temperaturu na 55°C. Nastavite sušiti na ovoj temperaturi još 8 - 15 sati. Trešnje se suše različitim brzinama, ovisno o njihovoj veličini i debljini. S vremena na vrijeme ih provjerite.

Izvadite ih iz dehidratora kada osjetite da su potpuno suhe. Trebale bi biti samo malo podatne na dodir i smežurane. Ostavite osušene višnje da se potpuno ohlade prije nego što ih spremite.

Sušenje trešanja u pećnici

Višnje operite i pustite da se ocijede u cjedilu nekoliko minuta. Uklonite i bacite peteljke. Očistite trešnje od koštica. Prerežite ih na pola i poslažite ih izrezane prema gore na pleh od pećnice prekriven papirom za pečenje. Slažite u jednom sloju, bez da se dodiruju jer zrak mora kružiti oko svakog komada voća.

Uključite pećnicu na 65°C. Trešnje bi trebale biti suhe za otprilike 10 sati. Na dodir bi trebale biti potpuno suhe, ali i dalje biti kožni i donekle savitljivi. Nemojte biti u iskušenju da povisite temperaturu pećnice kako biste ubrzali postupak, jer višnje želite dehidrirati, a ne kuhati/peći.

Nećete biti potpuno sigurni jesu li višnje potpuno dehidrirane dok se ne ohlade. Isključite pećnicu i otvorite je. Ostavite da se višnje hlade na pladnjevima 20 - 30 minuta. Nakon razdoblja hlađenja jednu od trešanja prelomite na pola. Duž površine prekida ne smije biti vidljive vlage.

Čak i nakon što su trešnje pravilno dehidrirane, u plodu još uvijek može biti zaostale vlage koju ne možete osjetiti. Ali imat ćete ukusniji, bolji proizvod ako napravite kondicioniranje - osušene, ohlađene višnje stavite u staklene posude, puneći staklenke samo otprilike 2/3. Pokrijte ih prozirnom folijom. Protresite staklenke nekoliko puta dnevno tijekom jednog tjedna. Ako se na stranama staklenki pojavi kondenzacija, vaše voće još nije dovoljno dobro osušeno i mora se vratiti u pećnicu na nekoliko sati.

Nakon što se vaše sušene višnje kondicioniraju, spremite ih u hermetičke posude dalje od izravne svjetlosti ili topline. U ovom trenutku možete potpuno napuniti staklenke.

Sušenje trešanja na suncu

Sušenje trešanja metodom sušenja na suncu može potrajati duže nego kad ih sušite u pećnici ili dehidratoru hrane. Međutim, ovo je puno jeftinija metoda. Ne trebate kupovati posebnu opremu ili trošiti na struju. Ono što je važno za sušenje trešanja na suncu je da imate konstantnih 5 dana lijepih i toplih dana.

Višnje operite i očistite od koštica. Stavite ih na rešetke za kako bi zrak mogao slobodno kružiti oko trešanja. Ako su trešnje manje, na rešetku stavite gazu kako vam ne bi propale kroz rešetku. Pokrijte trešnje još jednom gazom kako biste onemogućili pristup kukcima i pticama.

Potražite toplo, suho i sunčano mjesto za sušenje trešanja. Svako malo ih okrećite tako da se sve strane ravnomjerno osuše. Ne zaboravite noću unijeti rešetke i trešnje unutra i vratite ih van na sunce sljedeći dan. Trešnje bi se trebale lijepo osušiti u roku od 3 do 4 dana.

Skladištenje sušenih trešanja

Suho voće dulje će trajati ako ga pravilno skladištite. Nakon sušenja i kondicioniranja trešanja stavite ih u hermetičke posude. Bolje je koristiti spremnike s navojnim vrhovima jer će čvrsti poklopci čuvati trešnje od zraka, vlage i drugih onečišćenja.

Spremnike čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Držite ih dalje od sunčeve svjetlosti i izravne topline.

Ako imate puno suhih višanja i želite ih zadržati dulje vrijeme, možete ih spremiti u zamrzivač. U tu svrhu možete koristiti vakuumske vrećice za zamrzavanje. Neke su namirnice sklone nastanku opeklina u zamrzivaču. Suhe se trešnje, međutim, jako dobro smrzavaju.

Blanširanje trešanja

Trešnje nije potrebno blanširati osim ako ćete ih zamrzavati i tako sačuvati svježu boju i okuse. Blanširanje trešanja je jednostavno. Pripremite vodu u lonac i ostavite da proključa, a u drugu posudu stavite led i prelijte vodom. Trešnje (do 7 šalica odjednom) uronite u kipuću vodu. Prokuhajte svaku seriju 1 minutu nakon što voda ponovno zavri.

Trešnje zapravo ne "kuhate" - samo ih blanširate. Blanširanje znači kratkotrajno zagrijavanje na visokoj temperaturi kako bi se zaustavili enzimi koji mogu uzrokovati propadanje okusa tijekom skladištenja. Izvadite trešnje i odmah ih uronite u hladnu vodu na 1 minutu. Izvadite i ostavite na ručniku da se potpuno osuše

Zamrzavanje trešanja

Kako se ne bi zalijepile, trešnje je potrebno zamrzavati u serijama. Nakon što su se trešnje blanširale i potpuno osušile, na pladanj koji vam stane u zamrzivač stavite papir za pečenje i u jednom sloju stavite trešnje, bez da se dodiruju. Tako na pladnju ih stavite zamrznuti. Nakon što su se zamrznule, spremajte ih u vrećice i vratite u zamrzivač.

Foto: Anrita1705 / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR