Jesen je idealno vrijeme za pripremu zimnica. Turšija se često može pronaći u skoro pa svakom kućanstvu. Voljena je zbog kombinacije raznog povrća i fantastično kiselo-slatkog okusa. Njen pripravak nije kompliciran, potrebno vam je svega nekoliko minuta i malo dobre volje. Ove godine iznenadite svoje najmilije pripravkom domaće turšije.
Postoji nekoliko različitih recepata za ovu zimnicu. Turšija se pripravlja od nekoliko vrsta povrća, a na vama je da izaberete koje povrće ćete koristiti. U nastavku donosimo nekoliko različitih recepata za ovu fenomenalnu i vrlo popularnu zimnicu.
Karakteristike turšije
Turšija polazi od perzijske riječi Torsh koja u prijevodu znači kiselo. Ova zimnica je vrlo popularna u bliskoistočnim i balkanskim zemljama. Turšija je zimnica koja se najčešće priprema od povrća, no postoji i varijante u kojima se turšija priprema od voćki. Glavni proces prilikom pripreme ove zimnice je kiseljenje.
Najčešći sastojci turšije su paprika, kiseli krastavac, zelena rajčica, cvjetača i mrkva. Naravno, vi svojoj zimnici možete dodati bilo koje drugo povrće ili napraviti kombinaciju slatko-kiselog okusa - voće i povrće. Izbor začina prilagodite sebi i svom guštu, najčešće se koriste sol, papar u zrnu, lovorov list i kopar.
Iako je prisutna velika "sloboda" prilikom izrade ove zimnice, postoje neki savjeti koji bi se trebali pratiti. Prilikom pripreme turšije nikad se ne koriste crveni plodovi jer zbog fermentacije u kombinaciji s octom i šećerom, povrće počinje truliti i dobiva specifičan, ne baš ugodan miris.
Povrće za preradu
Za pripremu turšije možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprike i zelena rajčica, a vrlo često se u staklenkama može pronaći i karfiol. Sve tri povrtne kulture vrlo su popularne na tržištu i njihova je namjena raznolika. Zelene rajčice i paprika su vrlo popularne pri preradi i može se pronaći mnoštvo različitih proizvoda od navedenog povrća. Karfiol nije toliko popularan, najčešće se konzumira u svježem stanju, no postoje i njegove prerađevine.
Paprika za preradu - babura
Prilikom pripreme turšije važno je koristiti zeleno povrće, pa se prema tome izbjegavaju crvene paprike. Najidealnije bi bilo koristiti zelenu ili žutu sortu paprika babura. Njihova je popularnost poprilično visoka pa se često mogu pronaći na policama trgovina.
Rajčica za preradu
Za ovu zimnicu i proces kiseljenja, koriste se isključivo zelene rajčice. Njih možete, bez pretjeranog napora, uzgojiti i u vlastitom vrtu. Najpoznatije sorte zelene rajčice su: Lime green i Evergreen. Obje sorte su mesnate i vrlo sočne. Zelene rajčice se ne mogu uvijek pronaći u trgovinama, no zasigurno ih možete kupiti kod domaćeg uzgajivača.
Karfiol za preradu
Karfiol ili cvjetača pripada podvrsti divljeg kupusa. Prilikom pripreme turšije možete koristiti bilo koju sortu ovog povrća. Odličan je izbor povrća za pripremu zimnica i kiseljenja. Neke od poznatijih sorti cvjetače su: Baldo F1, Amfora F1, Bora i Vinson. Karfiol se često može pronaći na policama trgovina, ali i kod domaćeg uzgajivača ili na tržnici.
Berba i kupovina
Berba povrća razlikuje se kod svake vrste i sorte izabranog povrća. Ubiranje plodova odvija se kada oni dostignu potpun stupanj zrelosti koji se procjenjuje prema boji ploda, njegovoj čvrstoći i veličini.
Rajčice se ubiru nakon što prođe 90 - 120 dana od sadnje. Plod paprika ubire se 50 dana nakon procesa rasađivanja, zelene babure ubiru se nešto ranije od ostalih sorti. Prosječno vrijeme koje je potrebno da karfiol sazre je 100 do 120 dana. Nakon što on dostigne potpun stupanj zrelosti, spreman je za proces berbe koja se najčešće obavlja ručno.
Prilikom kupovine povrća za turšiju, obratite pozornost na sam izgled plodova. Birajte zrele i zdrave plodove. Izbjegavajte plodove koji sadrže smrđe mrlje i one koji su premekani na dodir. Prilikom pripreme ove zimnice, bitno je da je povrće zdravo i zrelo. Idealno bi bilo kupiti povrće na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za turšiju
Turšiju možete pripremiti od povrća ili voća koji god želite. Načelni recept je jednak, a vi se možete slobodno poigrati sa sastojcima i začinima. Da biste dobili 5 l ove zimnice, potrebno vam je 2,5 - 3 kg nasjeckanog povrća/voća, voda, alkoholni ocat, odabrani začini i, ako se odlučite, vinobran. Prije same pripreme ove ukusne zimnice, staklenke je potrebno temeljito oprati te ih sterilizirati. Ako pripremate zimnicu bez konzervansa, onda ju je nakon pripreme potrebno pasterizirati.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća turšija
U ovom receptu od povrća se koriste zelene rajčice, paprike, karfiol i kiseli krastavci. Navedeno povrće, nasjeckano, treba iznositi 3 kg. Vi se odlučite za omjer povrća, ako ste veliki ljubitelj npr. karfiola, njegovu količinu povećajte. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 3 staklenke od 2 - 3 l. Proces pasterizacije nije potreban u ovom receptu.
Sastojci
- 3 kg nasjeckanog povrća
- 200 g soli
- 400 g šećera
- papar u zrnu
- lovorov list
- 3 l vruće vode
- 2 žličice vinobrana
- 3 žličice konzervansa
- 1 l alkoholnog octa
Priprema
- Povrće je potrebno temeljito oprati, posušiti uz pomoć kuhinjske krpe i izrezati na željene veličine.
- Narezano povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke. Posložite ga jedno na drugo, a svakom sloju dodajte papar. Povrću dodajte i lovorov list.
- U lonac dodajte vruću vodu te stavite na laganu vatru kako bi se ostali sastojci brže otopili. Vodi dodajte sol, šećer, vinobran i konzervans. Sve dobro promiješajte.
- Nakon što su se začini otopili i sjedinili, lonac maknite sa vatre.
- Tekućini dodajte ocat i sve temeljito promiješajte.
- Izmiješanom tekućinom prelijte prethodno poslagano povrće do vrha staklenke.
- Na vrh staklenke stavite plastičnu zaštitu kako se povrće ne bi pokvarilo i poklopite nečim težim kako bi povrće ostalo u tekućini.
- Staklenku dobro zatvorite i pustite na nekom hladnom i tamnom mjestu. Neka zimnica odstoji barem 3 tjedna prije konzumacije.
Turšija bez konzervansa
Ovaj recept vam omogućuje da imate turšiju prepunu boja. Obogaćena je raznovrsnim povrćem i fantastičnog je okusa. Upravo zbog raznolikosti povrća, prepuna je vitamina i minerala. Omjer određenog povrća možete prilagoditi svom ukusu. U ovom receptu ne koriste se konzervansi pa je zimnicu potrebno pasterizirati. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 5 l vrlo ukusne zimnice.
Sastojci
- 1 kg krastavaca
- 1 kg mrkve
- 500 g zelene rajčice
- 500 g zelenih paprika
- 1 kg karfiola
- 1 kg kupusa
- 750 ml alkoholnog octa
- 250 g šećera
- 150 g soli
- 250 ml vode
- 500 ml ulja
- 1 vrećica papra u zrnu
Priprema
- Temeljito operite povrće. Mrkvu ogulite, paprike očistite od sjemenki i krastavce od peteljki.
- Karfiol također očistite, odnosno izrežite stabljiku.
- Mrkvu nasjeckajte na kolutiće, ostalo povrće nasjeckajte po vlastitom izboru i veličini.
- U veći lonac, slažite red po red povrća.
- Prvo posložite kolutiće mrkve te na njih posložite krastavce, zatim male cvjetove karfiola i sitno narezanu papriku i zelenu rajčicu.
- Kupus naribajte te njega zadnjeg stavite na ostalo povrće.
- U drugi lonac izlijte ocat i vodu te im dodajte šećer, sol, papar i ulje. Sve dobro promiješajte i stavite kuhati na umjerenoj vatri.
- Kuhajte dok tekućina ne proključa, povremeno miješajte kako bi se sastojci otopili i sjedinili.
- Kada sadržaj iz lonca proključa, vrućeg ga izlijte u prethodno pripremljeno povrće.
- Lonac s povrćem i tekućinom poklopite te pustite 20-ak minuta da odstoji.
- Zatim ponovno pretočite tekućinu u poseban lonac, pripazite da povrće ostane u prvom loncu.
- Tekućinu ponovno stavite kuhati i pričekajte da proključa.
- Vruć sadržaj još jednom izlijte u povrće, poklopite i pustite neka odstoji preko noći.
- Idućeg dana u prethodno sterilizirane staklenke posložite povrće te ga zalijte s istom tekućinom.
- Povrće mora biti pokriveno tekućinom kako se ne bi pokvarilo.
- Staklenke dobro zatvorite i pripremite ih za proces pasterizacije.
- Nakon pasterizacije, vase zimnice su spremne za konzumaciju i skladištenje.
- Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Turšija s celerom
Celer je vrlo zdravo povrće i odlično se kombinira s ostalim povrćem. Odličnog je okusa nakon procesa kiseljenja. Količinu povrća možete prilagoditi svom ukusu. Konzervans ne morate koristiti, no onda ćete morati zimnicu naknadno pasterizirati kako bi njen rok trajanja bio dulji. Iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 5 l domaće turšije.
Sastojci
- 1 korijen celera
- 1 kg krastavaca
- 1 kg mrkve
- 500 g zelene rajčice
- 500 g paprika
- 1 kg kupusa
- 750 ml alkoholnog octa
- 250 g šećera
- 150 g soli
- 2 žlice kopra
- 250 ml vode
- 1 žlica konzervansa
- 1 žlica vinobrana
Priprema
- Povrće temeljito operite. Celer i mrkvu ogulite te narežite na kolutiće.
- Papriku, krastavce i rajčice očistite te nasjeckajte na željene komade.
- Nasjeckano povrće posložite u staklenke.
- Povrće pritisnite kako bi vam što više stalo u staklenku. Što je gušće posloženo, to će zimnica biti uspješnija.
- U lonac dodajte ocat, vodu, začine, vinobran i konzervans. Stavite kuhati na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
- Kada sadržaj iz lonca proključa i svi sastojci se otope, maknite s vatre.
- Vruću tekućinu izlijte u staklenke. Neka tekućina prekrije povrće.
- Staklenke dobro zatvorite, okrenite na poklopac i pustite 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Nakon toga spremite ih na tamno i hladno mjesto.
- Nakon 20-ak dana vaša zimnica je spremna za konzumaciju.
Čuvanje i skladištenje
Turšija se sprema u prethodno sterilizirane staklenke koje se čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja staklenke, potrebno ju je skladištiti u hladnjaku. Ispravno pripremljene zimnice mogu stajati i do godinu dana ako su čuvane u preporučenim uvjetima.
Upotreba u kuhinji
Turšija se najčešće poslužuje kao salata ili prilog glavnom jelu. Zbog svog okusa i raznovrsnog povrća odlično se slaže s raznim namirnicama. Možete ju posluživati i uz razna variva, gulaše, rižota, složence i slična jela.
Ljekovita svojstva
Turšija je izrazito zdrava zimnica. Glavni sastojci su povrće pa je niz ljekovitih svojstva poprilično dugačak. Svako povrće donosi određene vitamine i minerale našem tijelu, pa kombinacijom različitih povrća udio vitamina i minerala se povećava.
Turšija jača imunitet i opskrbljuje tijelo potrebnom energijom i snagom. Niskokalorična je zimnica, vrlo lagana i zdrava. Pospješuje probavu i rad crijeva. Idealna je namirnica kada naše tijelo napadaju virusi i bakterije jer je postotak vitamina C poprilično visok.
Foto: Thomas Pate / FreeImages
Zimnica od miješanog povrća
Odgovori