Ulje crnog kima priprema se od davnina i poznato je u svijetu kao "lijek koji liječi sve osim smrti". U posljednje vrijeme ovo ulje dobiva na važnosti i mali poljoprivrednici sve se više odlučuju na proizvodnju. Kim je biljka s karakterističnim listovima oštrog ruba i svijetlo plavim cvjetovima, a postupkom hladnog prešanja dobiva se ljekovito ulje.
Ljekovitost potječe od timokinona koji, prema najnovijim istraživanjima, blagotvorno utječe na ljudsko zdravlje. Obiluje esencijalnim masnim kiselinama poput oleinske koja snižava loš kolesterol. Ipak ulje crnog kima najpoznatije je kao prirodni lijek za liječenje i prevenciju alergija. Potpuni utjecaj ovog ulja počinje djelovati tek nakon što se konzumira duže vremena, a ulje crnog kima možete sami pripremiti i u vlastitoj kuhinji.
Karakteristike kima
Crni kim naziva se i Crnim kuminom, Rimski korijanderom, Čurekotom ili Čorokotom. Kim je dvogodišnja ili jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici štitarki. Samonikla je biljka, a koristio se i u antičko doba kao lijek za liječenje raznih bolesti. Prepoznatljiv je prvenstveno po toplom, slatkastom i pikantnom okusu sjemenki. Danas je rasprostranjen na području Europe, Afrike i Azije.
Plod kima nastaje iz cvijeta, duguljast je i eliptičan kalavac dužine 3 - 4 mm. Unutar kalavca nastaju dva srpasta plodića aromatičnog mirisa, a sadrže oko 3 - 7% eteričnog ulja i 34 - 39% običnog ulja koje se dobiva postupkom hladnog prešanja.
Kim za preradu
U svijetu postoji oko 30 sorti kima, a za pripremu ulja crnog kima koristi se najpoznatija sorta crni kim. Sorte kima se dijele na jednogodišnje i dvogodišnje sorte, ovisno o tome kada se pojavljuje plod. Dvogodišnje sorte u prvoj godini razvijaju lišće, a u drugoj godini se pojavljuje stabljika i plod dok jednogodišnje sorte u prvoj godini formiraju lišće, stabljiku i razvija se plod. Sorta crni kim koristi se kao začin, ali i za pripremu ulja.
Crni kim
Najpoznatija i najrasprostranjenija sorta kima, naziva se i Crnjika i Crnika, a potječe iz Egipta. Plod crnog kima je napuhana, duguljasta i velika čahura koja sadrži 3 - 7 folikula, a svaka folikula sadrži sjemenke koje se koriste kao začin ili sirovina za pripremu ulja.
Berba i kupovina
Berbu odnosno žetvu crnog kima potrebno je obavljati u rano jutro ili predvečer jer se zbog manje vlage u zraku sjeme manje osipa. Berba se mora obavljati kada je 65 - 75% ploda u voštanoj zriobi, a veće površine zasađene kimom se žanju žitnim kombajnom.
Za pripremu ulja u kućanstvima, posijte manju površinu vrtu u proljeće, a prve plodove moći ćete brati nakon druge godine. Plod kima sakupljajte prije nego se počne rasipati iz čahura, u ljetnim mjesecima, najčešće u kolovozu i rujnu.
Prilikom ručne berbe kima otkidajte cijele cvjetne štitove u kojima se nalazi plod. Nakon berbe, ubrane štitove ostavite da se osuše sve dok stapka i vanjska čahura ne budu potpuno suhe.
Sjeme nakon berbe i sušenja samo otresite iz čahure odnosno cvjetnih štitova. Važno je da prilikom berbe što manje tresete štite kako ne bi došlo do rasipanja sjemena. Kim možete brati i tako da cijelu biljku iščupate iz zemlje, ali tada postoji veća mogućnost da će doći do osipanja sjemena i gubitka ploda.
Nakon berbe, sjeme čuvajte u nepropusnoj staklenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Sjeme nemojte čuvati u hladnjaku jer će zbog vlage doći do stvaranja plijesni i kvarenja.
Sjemenke crnog kima mogu se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane gdje ih prodaju pakirane u vrećice od 500 g. Prilikom kupnje obratite pažnju da na vrećicama nema naznaka vlage i vode, a sjemenke kima moraju biti crne boje bez bijelih točkica.
Recept za ulje crnog kima
Ulje crnog kima dobiva se postupkom hladnog prešanja sjemenki posebne sorte crnog kima. Ulje pripremljeno na ovaj način vrlo je ljekovito i sadrži velike količine vitamina i minerala.
Postupak hladnog prešanja uključuje čišćenje, mljevenje, prešanje, odvajanje taloga te skladištenje ulja. Za početak se uklanjanju nečistoće koje se mogu pojaviti u sjemenkama. Nakon toga se sjemenke melju kako bi se što lakše otpustila ulja, a mljevenje je važan tehnološki proces kojim se sjemenke pripremaju za prešanje.
Prešanje uključuje istiskanje ulja mehaničkim putem iz mljevenih sjemenki, a u kućanstvu ga možete provoditi u mužaru ili pomoću gaze. U komercijalnoj proizvodnji koriste se pužne ili hidraulične preše, a pomoću njih se može pripremiti veća količina ulja zbog snage kojom ovi strojevi istiskuju ulje iz sjemenki. Hladno prešanje predstavlja tehniku proizvodnje male količine ulja koje je iznimno kvalitetno, a navedenom tehnikom se zadržavaju svi korisni sastojci iz sjemenki kima.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaće ulje crnog kima
Ulje crnog kima možete pripremiti u vlastitoj kuhinji, no dobit ćete vrlo malu količinu ulja. U prosjeku sjemenka sadrži oko 36% ulja, a ostalo je talog koji nastaje nakon prešanja. Najlakši način pripreme ulja uključuje korištenje blendera i mužara te cijeđenje dobivene smjese.
Ovisno o tome koliko jako izgnječite sirovinu, dobit ćete veću ili manju količinu ulja. Navedena količina sastojaka bit će dovoljna za 1 - 2 žlice ulja crnog kima. Dobivena količina naravno ovisit će i o količini prirodnog ulja koje se nalazi u namirnici koju koristite.
Sastojci
- 500 g sjemenki crnog kima
Priprema
- Sjemenke kima stavite u blender i izblendajte nekoliko sekundi na najjačoj brzini.
- Dovoljno je da sjemenke samo malo usitnite i izlomite ih na nekoliko dijelova.
- Usitnjene sjemenke stavite u mužar i dobro izgnječite. Ako dovoljno jako pritišćete sjemenke na dnu mužara pojavite će vam se ulje. Sjemenke je najbolje gnječiti u nekoliko puta kako bi vam sve stalo u mužar.
- Dobivenu smjesu izvadite iz mužara i stavite u gazu te ju postavite iznad manje posude.
- Smjesu u gazi istisnite s prstima tako da izađe što veća količina ulja. Gazu stišćite nekoliko minuta sve dok više ulje ne prestane izlaziti.
- Dobiveno ulje prelijte u tamnu staklenu bočicu i dobro zatvorite s čepom te spremite na hladno, tamno i suho mjesto.
Čuvanje i skladištenje
Nakon pripreme, ulje crnog kima čuvajte u tamnim staklenim bočicama kako bi se sačuvale sve nutritivne vrijednosti. Ako nemate tamne boce onda staklene boce u koje ste ulje spremili, ostavite na tamno, suho i hladno mjesto sve dok ga ne počne koristiti. Nemojte ga izlagati sunčevoj svjetlosti jer može dovesti do promjene strukture ulja. Temperatura prostorije u kojoj se ulje čuva mora biti između 5 i 25°C. Temperatura niža od 5°C može uzrokovati stvaranje naslaga u ulju i tamnjenje.
Ulje crnog kima, kao i druge vrste eteričnih ulja, može oksidirati te ga je potrebno čuvati u dobro zatvorenim bocama i daleko od izvora topline.
Savjeti
Prilikom pripreme ulja od crnog kima nemojte dodavati nikakve druge sjemenke ili aditive. Ulje crnog kima priprema se jedino postupkom hladnog prešanja i tada se može reći da je to pravo ulje.
Upotreba u kuhinji
Ulje crnog kima se prije svega konzumira zato što je ljekovito i zdravo. U kućanstvima se koristi tako da se konzumira nakon jela, a preporučena doza je 40 kapi odnosno jedna velika žlica. Možete ga piti samog tako da kapljice ukapate u žlicu i progutate ili ga možete ukapati u med i pojesti. Kako bi se poboljšao okus ulja prilikom konzumacije koristite slatkaste proizvode poput kocke šećera ili sirupa od agave.
Gorkastog je, pomalo ljutkastog okusa zbog čega se ne koristi prilikom pripreme jela i slastica iako ga neki ljudi koriste kao začin kada žele da jelo bude gorko. Može se ukapati u hranu prilikom pripreme, ali pripazite da ne pretjerate s količinom.
Ljekovita svojstva
Ulje crnog kima je iznimno ljekovito i preporučuje se uzimati ga 8 - 12 tjedana u kontinuitetu kako bi se vidjeli pozitivni učinci na organizam. U počecima se ovo ulje počelo koristiti u Egiptu, a danas se provode razna istraživanja kako bi se otkrili i dokazali njegovi pozitivni učinci na organizam.
Sadrži vitamine i minerale kao što su kalcij, željezo, bakar, cink i fosfor. Sjemenke crnog kima od kojega se priprema ulje, sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, niacin, tiamin i folnu kiselinu.
Ulje crnog kima preporučuje se za konzumaciju osoba koje imaju alergije, kožna oboljenja, oslabljen imunitet, kronični umor, povišen kolesterol u krvi, visoki krvni tlak i razne bakterijske, gljivične i parazitske infekcije.
Koristi se i za jačanje kose i noktiju, a preporučuje se i kao terapija za psorijazu i crvenila te razne upale na koži.
Foto: GOKALP ISCAN / Pixabay
Zimnica od kima
Odgovori