Umak od hrena, ili jednostavno svima poznat kao hren, je zanimljiv zato što njegova priprema ne zahtijeva puno vremena, a možete ga jesti i danima nakon što ga pripremite. Ljekovitost hrena jedan je od dobrih aduta kojima se ovaj umak može pohvaliti.
Možete ga poslužiti uz doručak ili ručak dok ga ipak zbog njegove ljutine izbjegavajte za konzumaciju uz večeru. Iako na prvu ovaj lagani umak od vrhnja i hrena ne mora svima odgovarati jer zbog svoje ljutine može izazvati želučane i probavne probleme. U nastavku donosimo detaljne upute kako napraviti poznati umak, kao i razne varijacije recepata u kojima će moći uživati svi.
Karakteristike hrena
Hren je trajna biljka iz porodice kupusnjača rasprostranjena na području Europe i zapadne Azije. Najčešće raste na sunčanim mjestima gdje je umjereno vlažno tlo.
Stabljika hrena je uspravna i na vrhu razgranata dok je cijelom dužinom izbrazdana te dostiže visinu do 130 cm. Korijen biljke je čvrst, razgranat, zadebljan i mesnat, a oblik mu je cilindričan, izdužen i šiljast. Biljka se razmnožava isključivo putem korijena. Unutrašnjost je bijele boje dok je vanjska kora žute boje. Na stabljikama rastu listovi koji su jednostavni, krupni i uspravni, zelene su boje, nazubljenih i valovitih rubova te mogu narasti i do 1 m.
Cvjetovi hrena su mali i promjera oko 6 mm te su skupljeni u grozdaste cvatove i nalaze se na vrhovima stabljika. Bijele su boje i sastoje se od četiri bijele latice, a cvate od svibnja do srpnja. Plod koji nastaje iz cvijeta je komuška u prosjeku promjera oko 5 mm te u nekoliko pregrada ima male i okrugle, glatke sjemenke.
Kao plod ove biljke ne smatra se samo sjemenka koja nastaje iz cvijeta već i korijen i listovi koji su jestivi dio ove biljke. Korijen ima jako i aromatičan okus, dok se listovi beru dok su mladi i također imaju pomalo ljutkastog okus koji je ipak blaži od arome korijena.
Hren za preradu
Hren je otporna biljka koja može uspjeti na bilo kojem području na kojemu se posadi. Zbog toga je su se tijekom godina razvile i razne sorte hrena. Za pripremu umaka od hrena najbolje je koristiti sorte koje se mogu uzgojiti i kod nas tako da je za pripremu umaka od hrena najbolje nabaviti Maliner hren i Ludbreški hren.
Maliner hren
Maliner hren je sorta koja se najčešće koristi i uzgaja za privatnu, ali i komercijalnu upotrebu te ga je lako i kupiti u slučaju da ga sami ne uzgajate. BIma zgužvano i veliko lišće tamnozelene boje. Plod (korijen) je razgranat i karakteristične je bijele boje te ima i nekoliko manjih korijena sa svake strane. Urod od ove sorte je zadovoljavajući i ako ga sami uzgajate možete ga dobiti dovoljno za pripremu umaka, ali i za druge svrhe.
Ludbreški hren
Ova sorta je karakteristična po tome što se isključivo uzgaja na području Ludbrega. Riječ je o autohtonoj i staroj sorti s našeg područja koja ima plod karakterističnog okusa i mirias. Berba se obavlja krajem listopada dok se krajem kolovoza počinje formirati korijen. Korijen je bijele boje i izduženog ovalnog oblika dok je vanjska kora smećkasto žute boje.
Berba i kupovina
Jednogodišnja biljka hrena ima korijen koji se u jesen vadi iz zemlje kada lišće požuti i biljka dođe u stanje mirovanja. Ako su povoljni uvjeti korijen možete vaditi i u proljeće, ali i zimu. Ako prilikom vađenja korijena primijetite da nije dovoljno razvijen i velik te nemate dovoljno biljke za daljnju preradu, ostavite ga da raste još jednu godinu.
U komercijalnoj proizvodnji za vađenje hrena koriste se posebni strojevi za vađenje dok se kod manjeg uzgoja ručno vadi iz zemlje. Ako je zemlja dovoljno vlažna možete ga ručno iščupati tako da uhvatite stabljiku i listove što bliže korijenu i povučete. Ako je korijen manji, lakše ćete ga izvaditi, no ako vidite da vam ovaj proces ide teže to znači da je korijen veći, pa tako može doći do pucanja stabljike i lišća te ćete morati poslužiti koristiti vile ili lopatu. Pazite samo da ne oštetite korijen zato kopajte što dalje od korijena. Nakon vađenja, korijen nemojte prati već ga samo otresite ili pomoću četke odstranite višak zemlje.
Berba hrena na našim područjima započinje krajem listopada i nastavlja se sve to travnja. Najbolje ga je ipak ubrati u listopadu i uskladištiti kako bi imali dovoljno sirovine za pripremu raznih jela.
Dostupan je za kupnju u trgovinama ili supermarketima, ali i tržnicama. Možete ga kupiti kao svježi korijen hrena ili kao začinski hren koji se, osim svježeg korijena hrena, sastoji i od octa, ulja, šećera, soli i papra. Prilikom kupnje svježeg korijena važno je kupiti onaj koji je svjež i nije smežuran te ima žutu vanjsku koru. Ne smiju biti vidljivi znakovi truleži niti pljesni na korijenu te što ima više stabljike na vrhu to će dulje ostati svjež. Svježi korijen hrena mora imati aromatičan i jak miris.
Za razliku od svježeg korijena hrena, hren u staklenci ima blažu aromu i nije toliko zdrav koliko svježi. Možete ga kupiti u trgovinama na odjelu začina i u hladnjacima gdje se nalazi pored umaka.
Recepti za umak od hrena
Hren je biljka koja se pretežno veže za blagdanske obroke i često na sam spomen svi pomisle na uskrsni doručak. Ipak bi trebao biti više zastupljen u kulinarstvu pa tako i u pripremi umaka. Od svega nekoliko sastojaka može se napraviti bazični umak od hrena koji dalje možete nadograđivati sa začinima ili dodacima poput koncentrata rajčice, majoneze, ali i voća kao što su jabuke.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći umak od hrena
Jednostavniji umak sigurno nikada niste pravili, a za njega će vam trebati samo 20 minuta. Priprema sastojaka je vrlo jednostavna, a i samo trebate promiješati sve sastojke i umak je gotov. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 300 ml umaka od hrena.
Sastojci
- 100 g svježeg korijena hrena
- 200 ml vrhnja
- 50 ml slatkog vrhnja
- soli po želi
- 1/4 male žličice kopra
Priprema
- Korijen hrena ogulite te naribajte na sitni ribež.
- U posudu stavite naribani hren, vrhnje i slatko vrhnje te sve dobro izmiješajte.
- Smjesi dodajte soli po želji te kopar i sve dok se ne sjedini.
- Umak možete odmah konzumirati ili spremiti u staklenku i u hladnjak ili čak zamrznuti u kalupima za led i odmrznti po potrebi.
Umak od hrena i jabuka
Kombinacija hrena i jabuka ne čini nam se mogućom, ali ipak kao umak funkcioniraju odlično. Jabuke je najbolje naribati sirove i staviti u umak kako bi se očuvala njihova nutritivna vrijednost, a u tome dodatno pomaže i jabučni ocat. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 240 ml umaka, ali količina će vam ovisiti o veličini jabuka koje koristite.
Sastojci
- 3 velike žlice naribanog hrena
- 1 velika žlica jabučnog octa
- 2 velike žlice ulja
- 2 svježe jabuke
- 1 velika žlica kiselog vrhnja
- 1/2 limuna
- soli po želji
Priprema
- Jabučni ocat i ulje stavite u posudu i izmiješajte te u smjesu dodajte oguljen, naribani hren.
- Ogulite jabuke i naribajte ih na sitan ribež. Pažljivo ribajte samo sočni dio jabuke bez da ribate središte jabuke i sjemenke.
- Ako vam je lakše možete jabuku oguliti, narezati na četvrtine te odrezati unutarnji dio sa sjemenkama kako bi bili sigurni da prilikom ribanja nećete naribati i tvrdi unutarnji dio jabuke.
- Jabuke umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu octa, ulja i hrena.
- U smjesu dodajte vrhnje, sol i ocijedite sok iz polovice limuna.
- Sve sastojke dobro izmiješajte dok se sve ne sjedini.
- Umak je spreman za konzumaciju ili ga možete spremiti u staklenke u hladnjak i kasnije koristi.
- Također ga možete i zamrznuti u kalupima za led i kasnije odmrznuti po potrebi onoliku količinu koja vam je potrebna.
Umak od hrena s rajčicom
Ako dodate koncentrat rajčice prilikom pripreme hrena dobit ćete jedan kiselkasto-ljuti umak koji se odlično slaže s ribom. Uz svega nekoliko sastojak možete napraviti oko 350 ml umaka od hrena, a u receptu se koristi već kupovni hren.
Sastojci
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 velika žlica koncentrata rajčice
- 1 mala žlica bijelog papra
- 100 g hrena u staklenki
Priprema
- Slatko vrhnje stavite u posudu i dodajte koncentrat rajčice te posudu stavite na štednjak da prokuha na laganoj vatri.
- Uz konstantno miješanje kuhajte 2 - 3 minute.
- U smjesu dodajte kupovni hren iz staklenke, bijeli papar i soli po želji.
- Smjesu dobro izmiješajte kako bi se umak sjedinio.
- Umak možete odmah konzumirati ili pustite da se ohladi i spremiti ga u staklenku ili plastičnu posudu s poklopcem i spremiti u hladnjak.
Čuvanje i skladištenje
Umak od hrena je jedan od onih koji se poslužuju hladni i samim tim mogu u hladnjaku biti i do 10 dana. Kada ih pripremite, spremite ga u staklenku ili u plastičnu posudu s poklopcem i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu (hladnjaku). Također neke umake možete i zamrznuti u kalupu za led, nakon čega ga možete odmrznuti prema potrebi.
Prilikom korištenja samo nemojte da vam mrvice kruha ili tosta upadnu u umak jer će doći do kvarenja zbog vrhnja.
Upotreba u kuhinji
Umak od hrena može se poslužiti i uz pečeno, ali i uz kuhano meso. Zbog svoga neutralnog, ali ljutog okusa može se izgubiti okus jela uz koji ga stavljate kao prilog zato prilikom pripreme, ali i konzumacije, pazite koliku količinu hrena koristite.
Dobro ga je koristiti u kombinaciji s piletinom, ali i šunkom te nekim malo težim i prženim mesom. Svojom ljutinom, ali i kremastom strukturom dodat će poseban okus slanim jelima. Nemojte propustiti priliku da ga ne poslužite uz krokete ili pire krumpir pa čak i pečeni krumpir. Ali ako pripremate kuhanu ribu svakako poslužite umak od hrena s rajčicom.
Može ga poslužiti i kao dip uz grickalice kao što su čips, tortilje ili krekeri. Koristi se i kao dodatak za sendviče koji se prave s dimljenim salamama. Za doručak se može poslužiti umjesto majoneze ili kečapa te ga možete jesti i s kuhanim jajima ili kajganom te tostom i topljenim sirom.
Savjeti
Prilikom pripreme umaka od hrena možete dodati i razne začine prema vlastitom ukusu. Neki od začina mogu biti peršin, bosiljak ili timijan.
Ako želite blaži okus umaka od hrena prilikom pripreme koristite hren iz staklenke, a ne svježe naribani hren. Kupovni hren u staklenkama u sebi sadrži svježi hren, vodu, ocat, ulje, šećer i sol.
Ljekovita svojstva
Hren slovi kao jedna od onih biljaka koje su izvrsne za dišne puteve i sinuse, zbog čega se često preporučuje za konzumaciju onima koje imaju problema sa sinusima. Čestom konzumacijom osjeća se poboljšanje i lakša prohodnost dišnih puteva iako ni prilikom konzumacije hrena ne smijete pretjerati.
Osim za bolesti dišnih puteva dobar je i kao prirodni antibiotik i pročišćuje organizam te pospješuje izlučivanje mokraće i osnažuje imunitet. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti slovi kao jedan od boljih ljekovitih biljaka koje se u današnje vrijeme ne koriste koliko bi trebale.
Foto: Garrett Ziegler / CC
Odgovori