• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
sjeckani kopar

Umak od kopra

Objavljeno: 02.03.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Kopar za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za umak od kopra
  • Domaći umak od kopra
  • Umak od kopra s mlijekom
  • Umak od kopra bez kuhanja
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Savjeti
  • Ljekovita svojstva

Kopar je biljka koja je poznata i po nazivima koper, koprić, dil ili mirođija. Proširio se Europom u srednjem vijeku i od tada ostao kao ljekovita, ali i začinska biljka. Na našem području u posljednje vrijeme sve se više uzgaja kao začinska biljka u malim posudama koje se stavljaju u kuhinju te se prilikom pripreme jela trgaju i koriste svježi listovi.

Iako ima mnogo ljekovitih svojstava, na našem području je prepoznat kao začin raznim jelima. Listovi kopra dodaju se prilikom pripreme salata, juha i variva. Osim kao začin, može biti i glavni sastojak tako da od njega napravite ukusan umak. Potrebno je svega nekoliko sastojaka i otprilike 30 minuta kako bi napravili ovaj umak.

Karakteristike kopra

Kopar je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki koja svoje korijene vuče s područja Palestine. Svojim okusom, list podsjeća na anis i kumin i svježeg je, ali ujedno i slatkastog okusa, dok sjemenka kopra podsjeća na okus kima.

Stabljika kopra je zeljasta i može dosegnuti visinu 40 - 150 cm što uvelike ovisi o prirodnim uvjetima u kojima biljka raste. Listovi koji proizlaze iz stabljike za koju su pričvršćeni s tankim peteljkama formirani su u rozetu. Tanki su i izgledom podsjećaju na iglice koje su od tamnozelene do svijetlozelene boje.

Stabljika i listovi kopra izgledom podsjećaju na mrkvu jer su sličnog izgleda te ih se vrlo lako može zamijeniti. Korijen kopra je zadebljan i slabo raščlanjen te najviše može narasti do 20 cm. Svaka stabljika na vrhu ima štitasti cvat promjera 15 - 20 cm, a sastoji se od sitnih narančastih ili žutih cvjetova.

Plod kopra koji nastaje iz cvijeta je dužine 5 mm i širok oko 3 mm, plosnatog je i jajastog oblika te smeđe boje. Sjemenka je prikladna za konzumaciju i pomoću nje se kopar razmnožava.

Kopar za preradu

Sjetvom i uzgojem kopra na raznim područjima u svijetu došlo je do razvoja raznih sorti, a ljudskim utjecajem i do hibrida koji su se dobili križanjem više vrsta. Svaka sorta pripada jednoj od glavnih vrsta s obzirom na vrijeme zriobe ploda odnosno sjemenke tako da imamo rane, srednje i kasne sorte. Za pripremu umaka od kopra birajte sorte koje se mogu uzgojiti na našem području, a najbolje sorte koje možete koristiti su Reduta i Grenadier kopar. Rane sorte su najprikladnije za pripremu umaka jer od sjetve do berbe svježih listova nećete morati čekati da prođe puno vremena, a samim tim ćete imati i konstantno svježu namirnicu.

Reduta kopar

Reduta kopar je rana sorta koja je spremna za branje nakon 35 dana od sadnje. Zbog visine biljke koja doseže do 27 cm prikladan je za uzgoj u posudama ili u vrtovima. Ima bujnu stabljiku i listove i aromatičan miris. Prilikom uzgoja ne zahtijeva posebnu njegu i vrlo je popularan za korištenje kao začinsko bilje. Uzgaja se često i u malim posudama koje se mogu držati u kuhinji te se može konstantno brati i dobro se obnavlja.

Grenadier kopar

Još jedna od ranih sorti koje se koriste kao začin je Grenadier kopar. Stabljika je nižeg rasta i ima intenzivan miris koji proizlazi iz smaragdno zelenih listova. Sušeni listovi ne gube aromu i dobri su za korištenje prilikom pripreme umaka. Kao i ostale sorte kopra, nije zahtjeva za uzgoj i može se uzgojiti u posudama ili u vrtovima.

Berba i kupovina

Kopar se za potrebe začina bere u početku vlatanja kada visina biljke dosegne 30 - 40 cm što je najčešće mjesec dana od dana sjetve. Ako se bere, odnosno kosi, na ispravan način mogu se obaviti dvije košnje u godinu dana, a ispravna košnja se odvija tako da se listovi kopra kose ili režu pomoću škara na visinu od 20 cm od tla. Ako ga berete prije nego mu se formira plod, odnosno prije cvjetanja, tada kopar u svojim listovima ima više eteričnog ulja. Listove nakon berbe nemojte prati, pogotovo ako ih odmah nećete koristiti u pripremi jela.

Nakon berbe kopar će biti svjež narednih 2 - 3 dana ako ga držite u hladnjaku, nakon čega će uvenuti. Listove povežite u svežnjeve ili ga čuvajte u suhim plastičnim vrećicama u hladnjaku. Ako želite da što dulje traje onda ga možete i osušiti na suncu, dehidratoru ili pećnici. Prilikom pripreme umaka ipak koristite svježe listove koje ste ubrali netom prije same pripreme umaka kako bi dobili što jaču aromu.

Osim vlastitog uzgoja možete ga kupiti u supermarketima, trgovinama koje prodaju sadnice biljaka ili u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Svježe listove možete kupiti povezane u svežnjeve ili kao cijelu biljku posađenu u posudicu. Začinsko bilje je najbolje kupovati kao male sadnice čije listove možete konstantno brati te ćete od takvih biljaka stalno imati svježi začin.

Ako kupujete ubrane listove i stabljike kopra koji su povezani u buketić morate ga potrošiti u roku od najviše 3 dana jer nakon toga počinje venuti i suši se i ako se ne drži u hladnjaku može se pojaviti i plijesan. Osim svježeg kopra postoji i sušeni kopar koji se prodaje pakiran u vrećice ili staklenke, ali morate znati da takav kopar ima slabiju aromu i neće umaku dati adekvatan okus.

Recepti za umak od kopra

Kao začin može se koristiti ili u obliku svježih listova, sušenih ili kao plod kopra (sjemenka). Prilikom pripreme umaka koristite što je više moguće svježeg lista kopra kako bi sačuvali što više njegovih nutritivnih vrijednosti iz biljke. Ako niste u mogućnosti nabaviti svježe listove onda možete koristiti i sušene listove. Sjemenke nemojte koristiti jer za razliku od listova koji imaju aromu sličnu anisu, sjemenke imaju drugačiji okus i to sličan kimu što ne daje isti okus umaku.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Domaći umak od kopra

Za bazu umaka koriste se brašno, kiselo vrhnje i kopar. Umak koji se radi na ovaj način je super dodatak jelima koja u sebi sadrže meso, ali i dobro se slaže s povrćem. Iako je u ovakvom obliku teško čuvati umak duže vrijeme, ako ga spremite u staklenke i držite u hladnjaku, možete ga koristiti u roku od tjedan dana. U suprotnom ga zamrznite u kalupu za led i odmrznite po potrebi. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 300 ml umaka od kopra.

Sastojci

  • 20 g brašna
  • 20 g maslaca
  • 1 velika žlica lista kopra
  • 250 ml vode
  • 50 ml kiselog vrhnja
  • 1 velika žlica limunovog soka

Priprema

  1. U posudu stavite maslac i otopite ga na laganoj vatri. Miješajte ga sve dok se ne rastopi.
  2. U maslac dodajte brašno i miješajte sve dok dobije žutu boju (zaprška)
  3. Dodajte vodu u maslac i brašno te sve dobro izmiješajte. U tekućinu dodajte sol te pustite da sve zajedno kuha oko 5 minuta.
  4. Kada primijetite da se tekućina zgusnula dodajte vrhnje i limunov sok. Sve zajedno kuhajte oko 1 - 2 minute.
  5. Svježe listove kopra operite i nasijecite na sitne komade. Stavite ga u umak koji ste pripremili i sve dobro promiješajte.
  6. Probajte umak te posolite ako vam nije dovoljno slan ili dodajte još kopra ako vam okus nije dovoljno intenzivan.
  7. Umak maknite sa štednjaka i spremite u staklenke. Okrenite ih naopako (na poklopac) kako bi se staklenka vakumirala ili sipajte u kalupe za led i zamrznite.

Umak od kopra s mlijekom

Ako vam je vrhnje za kuhanje preteško i želite umak koji će biti laganiji onda prilikom pripreme koristite mlijeko i malu količinu maslaca. Ovaj umak također ne može dugo stajati i jedina opcija za dugotrajno skladištenje je zamrzavanje. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 200 ml umaka od kopra.

Sastojci

  • 1 vezica svježeg lista kopra
  • 1 velika žlica ulja
  • 2 velike žlice brašna
  • 25 g margarina
  • 100 ml mlijeka
  • sol po želji
  • papra po želji

Priprema

  1. Listove kopra operite i narežite na sitne komade. Stavite ga u blender i dodajte mlijeko te sve zajedno dobro izblendajte.
  2. U posudu stavite ulje te ga stavite na štednjak i dodajte brašno te miješajte dok brašno ne požuti.
  3. U ulje i brašno dodajte izblendanu tekućinu mlijeka i kopra.Tekućinu miješajte cijelo vrijeme kako se ne bi pojavile grudice te kako bi se svi sastojci sjedinili.
  4. Dodajte soli i papra po želji.
  5. Smjesu kuhajte na laganoj vatri 10 minuta uz konstantno miješanje.
  6. Nakon što se umak zgusnuo dodajte u vruću smjesu margarin te ga dobro umiješajte u smjesu.
  7. Umak spremite u kalupe za led, pričekajte da se ohladi, a zatim zamrznite. Nakon što su se kockice umaka zamrznule, možete ga prebaciti u vrećicu za zamrzivač i odmrzavati po potrebi.

Umak od kopra bez kuhanja

Majoneza može poslužiti umjesto margarina kao sastojak koji će dati mazivost ovome umaku koji neće biti toliko mastan i imati umjetan okus već će biti pomalo slatkast. A najbolje je što nije kompliciran za napraviti i ne zahtijeva dugotrajno ukuhavanje kako bi se smjesa sjedinila. Dovoljno je samo pomiješati sastojke i možete ga poslužiti uz ribu ili povrće. Mogućnost skladištenja ovakvog umaka je u hladnjaku (skladišti se kao majoneza). Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 400 ml umaka od kopra.

Sastojci

  • 1 vezica svježeg lista kopra
  • 150 g svježeg sira
  • 100 g tvrdog sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 150 ml jogurta
  • 2 velike žlice majoneze

Priprema

  1. Listove kopra operite i sitno narežite. Tvrdi sir naribajte na sitni ribež.
  2. U posudu stavite svježi sir, kiselo vrhnje, jogurt i majonezu te sve dobro izmiješajte.
  3. U smjesu dodajte narezani kopar i naribani tvrdi sir te sve zajedno izmiješajte kako bi se sjedinilo.
  4. Umak možete konzumirati odmah nakon pripreme ili gaspremiti u hladnjak.

Svi recepti za zimnicu od kopra >>

Čuvanje i skladištenje

Umak je potrebno držati u hladnjaku i to u zatvorenoj staklenki ili posudi. U takvim uvjetima može izdržati i do 7 dana, ali najbolje ga je konzumirati odmah nakon pripreme dok je još svjež. Zbog vrhnja koje se nalazi u umaku nije ga dobro dugo ostavljati na toplom kako ne bi došlo do kvarenja, a samim tim i trovanja hranom ako konzumirate takav umak.

U nekim receptima moguće je skladištiti ga i zamrzavanjem u kalupima za led, nakon čega možete odmrznuti točnu količinu po potrebi. Kod recepta s majonezom ne preporučuje se zamrzavanje zbog odvajanja sastojaka prilikom odmrzavanja, no ako koristite samo mliječne proizvode (mlijeko, jogurt, sir), zamrzavanje je moguće.

Upotreba u kuhinji

Kao začin, kopar se izvrsno slaže s ribom i morskim plodovima, a samim tim i umak od kopra poslužujte s takvim jelima. Losos je jedna od riba koja se izvrsno slaže s ovim umakom te se kao specijalitet poslužuje u skandinavskim zemljama. Osim lososa tu su i rakovi, Jakobove kapice pa čak i račići koji su dobra kombinacija s ovim umakom.

Umak od kopra možete poslužiti i kao dobar dresing za salatu jer u sebi sadrži vrhnje, limunski sok ili ocat koji se i inače dodaju prilikom začinjavanja salata. Dobar je u kombinaciji s korjenastim povrćem te kupusom i cvjetačom, a možete ga dodati i u krumpir salatu.

Savjeti

Prilikom pripreme limunov sok možete zamijeniti s alkoholnim octom. Kada koristite limunov sok dobit ćete prirodniji okus umak dok dodatkom octa umak će biti teži i imat će jaču aromu i kiselost. Ako umak pripremate kao dresing za salatu onda ga možete dodati malo više octa ili limunovog soka kako bi bio više kiselog okusa.

Osim kopra prilikom pripreme umaka možete dodati i druge začine koji se dobro slažu s koprom, a to su bosiljak, kapari, češnjak, hren, senf, crvena paprika i peršin.

Ljekovita svojstva

Kopar ima mnogo ljekovitih svojstava, a najpoznatija je njegov utjecaj na želučane tegobe i probavne smetnje. U narodnoj medicini poznat je kao lijek za nesanicu, kašalj, sporu probavu, mučnine, artritis pa čak poremećaje menstrualnog ciklusa. Koristite li svježe listove kopra sačuvat ćete njegove nutritivne i ljekovite vrijednosti te će te u organizam kroz konzumaciju unijeti vitamin A i C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu.

Foto: Larry White / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR