• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
umak od senfa

Umak od senfa

Objavljeno: 03.03.2021. Autor: Isabell Janjanin

  • Senf za preradu
  • Gorušica za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za umak od senfa
  • Tradicionalni umak od senfa
  • Umak od senfa bez kuhanja
  • Domaći umak od senfa
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Senf je gusti začin koji svakom jelu pruža dašak gorčine i dodatnu aromu. Odlično se slaže uz sva mesna pečenja i roštilj, a zbog svog specifičnog i vrlo aromatičnog okusa, često se koristi kao dressing za salate i tortilje. Glavni sastojak su sjemenke gorušice koje možete pronaći u svakoj trgovini. Umak od senfa pripremit ćete uz svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovaj fenomenalan i vrlo jednostavan umak.

Karakteristike senfa

Senf je gusti umak, neki ga nazivaju i namazom, koji se proizvodi od sjemenki gorušice. Za dobivanje senfa, sjemenke je prvo potrebno samljeti dok ne postanu prah u koji se zatim dodaju voda, ocat i začini po želji. Postupak nije zahtjevan, a sama boja senfa i njegova aroma ovisi o vrsti sjemena gorušice.

Prema različitim sjemenkama koje se koriste prilikom pripreme, danas postoje razne vrste ovog umaka koje se razlikuju po okusu - slatke (blage) i gorke (ljute) verzije. Upotreba senfa, njegova ljekovitost i aromatičnost, prepoznata je u dalekoj povijesti te se koristio prije papra i sličnih začina. Prepun je minerala, vitamina i masnih kiselina, a nutritivna vrijednost mu je vrlo niska. Danas postoje i umaci od senfa kojima se dodaje voće ili neka druga namirnica - smokvin senf, kruškin senf, pivski senf i medeni senf, a može se skladištiti i do godinu dana u hladnjaku.

Karakteristike gorušice

Gorušica je jedna od najstarijih začina na svijetu. Jednogodišnja je zeljasta biljka koja pripada porodici kupusnjača. Već se desetljećima uzgaja pretežito kao začinsko bilje, no može se upotrijebiti i na druge načine. Postoje tri vrste sjemenki gorušice čiji se okusi znatno razlikuju. Bijela ili žuta gorušica ima blag i pomalo orašast okus, dok crna gorušica ima pomalo gorkast i vrlo aromatičan okus. Smeđa gorušica koja se još naziva i Sarepta te je njen okus kombinacija prijašnji dviju vrsta.

Sjeme je vrlo sitno, okruglog oblika i dolaze u tri boje, ovisno o vrsti stoga razlikujemo svijetlo-žute/bijele, crne ili smeđe sjemenke. Osim kao začinsko bilje, sjeme se koristi i u medicinske svrhe.

Senf za preradu

Postoji nekoliko vrsti senfa koje se međusobno razlikuju po okusu i samoj boji umaka. U nastavku donosimo najpopularnije vrste koje možete koristiti prilikom pripreme svog umaka.

Dijon senf

Ovo je najstarija vrsta senfa, porijeklom je iz Francuske. Priprema se od crnih ili smeđih sjemenki gorušice, odabranih začina te bijelog vina ili vinskog octa. Boja je svijetložuta, a tekstura je glatka i kremasta. Najpopularnija je vrsta senfa, okus joj je aromatičan i odlično se kombinira s raznim namirnicama.

Engleski senf

Engleski senf, kao što sam naziv kaže, porijeklom je iz Engleske. Priprema se od bijelih, smeđih ili crnih sjemenki, brašna i kurkume. Svijetložute je boje i glatke strukture, a karakterizira ga ljut i aromatičan okus.

Američki senf

Ovo je jedna od najblažih vrsti senfa. Priprema se od sjemena bijele gorušice čiji je okus vrlo blag, ali aromatičan. Osim sjemena, za pripremu se koriste ocat, sol, začini po želji i kurkuma za željenu nijansu žute boje. Tekstura je glatka, a okus odlično odgovara raznim namirnicama. Ovo je ujedno i najpopularnija vrsta u Americi.

Gorušica za preradu

Sjeme gorušice najviše se uzgaja kako bi se kasnije od nje pripremio gusti začin – senf. Postoje tri sorte ove biljke, ali na našim područjima rijetko se uzgaja. Među tri sorte najpopularnija je bijela gorušica koja se najčešće koristi kao začin jer joj okus nije previše gorak već je blaži, ali opet sadrži odličnu dozu aromatičnosti. U nastavku donosimo karakteristike bijele i crne gorušice čije se sjeme najčešće koristi u kulinarstvu.

Bijela gorušica

Ova sorta naziva se još i žuta gorušica jer prilikom rasta ima male žute cvjetove. Sjemenke su bijele ili svijetlo žute boje, vrlo sitne i okruglog oblika. Bagog je i orašastog okusa i najčešće se koristi kao začinsko bilje. Osim sjemena, kod bijele gorušice koriste se i njeni listovi od kojih se najčešće priprema čaj ili ljekoviti oblozi.

Crna gorušica

Ova sorta najčešće se pojavljuje u prirodi kao samonikla biljka i može se pronaći uz potoke, rijeke ili na divljim poljima. Sjemenke crne gorušice također su vrlo sitne i okruglog oblika. Tamnije su boje, smeđe-crne te im je okus vrlo ljut i gorak. Latinski naziv joj je Brassica nigra, a poznata je i pod nazivima crna slačica, mustard i senf. Listovi su također jestivi i od njih se pripremaju čajevi ili variva. Sjemenke se najčešće koriste za pripremu gustog začina senfa ili za proizvodnju ulja.

Berba i kupovina

Plodovi gorušice sazrijevaju različito. Oni plodovi koji se nalaze pri dnu biljke najčešće se beru dok je još biljka u cvatu, dok ljuske u kojima se nalazi sjeme vrlo lako pucaju pa se plod mora ubrati u pravo vrijeme. Kada primijetite da se stabljika počinje sušiti i sam plod poprimi zlatno-žutu boju, tada je pravo vrijeme za berbu.

Gorušica, odnosno njeno sjeme, kupuje se kada je već osušeno i spremno za upotrebu, a može se pronaći u gotovo svakoj trgovini.

Recepti za umak od senfa

Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj fantastičan umak. Njegova priprema je vrlo jednostavna i potrebno vam je svega nekoliko minuta. Začine možete prilagoditi svom ukusu, a prije same pripreme, staklenke temeljito očistite i sterilizirajte. U nastavku donosimo nekoliko recepata za umak od senfa.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Tradicionalni umak od senfa

Ovo je osnovni recept za umak od senfa. Sa svega nekoliko sastojaka, svom pečenju pružite jedan poseban, vrlo aromatičan okus. Začine i količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusima, a od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2 staklenke od 370 ml.

Sastojci

  • 40 ml ulja
  • 40 g brašna
  • 3 šalice povrtne juhe
  • manja glavica luka
  • sol, papar (količina po ukusu)
  • 1/2 žlice senfa

Priprema

  1. Luk očistite i nasjeckajte na manje komadiće.
  2. U dubljoj tavi zagrijte ulje na laganoj vatri.
  3. Dodajte brašno i pržite ga uz miješanje.
  4. Kada brašno porumeni, postepeno dodajte juhu i neprekidno miješajte kako bi se sastojci sjedinili.
  5. Umak posolite i popaprite.
  6. Dodajte nasjeckani luk i senf i sve promiješajte.
  7. Nastavite kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta uz povremeno miješanje.
  8. Umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku ili ga poslužite toplog.

Umak od senfa bez kuhanja

Ovaj umak odlično se kombinira s mesom s roštilja. Njegov slatko-gorki okus vašem mesu pružit će posebnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna i bez kuhanja! U svega 10-ak minuta svoje najmilije iznenadite vrlo ukusnim i aromatičnim umakom. Začine i količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusu. Možete dodati i začine poput origana ili češnjaka u granulama. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike jednu staklenku od 300 ml.

Sastojci

  • 125 ml senfa
  • 100 ml meda
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 50 ml jabučnog octa
  • 1 žlica blagog-slatkog kečapa
  • 1 žlica Worcestershire umaka (možete ga zamijeniti soja umakom)
  • 1 žličica luka u granulama
  • 1/4 žličica šarenog papra

Priprema

  1. U dublju zdjelicu dodajte sve navedene sastojke.
  2. Sve temeljito promiješajte dok se sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična.
  3. Po potrebi neke sastojke povećajte - ako želite više sladak okus stavite više meda, ako želite ljuću aromu onda senf ili ako ste ljubitelj kiselkastih umaka, onda dodajte više octa.
  4. Temeljito promiješan umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku.
  5. Ako ga planirate konzumirati isti dan, pustite ga da odstoji barem 60-ak minuta kako bi se njegova kompaktnost usavršila.

Domaći umak od senfa

Ovaj umak se najčešće koristi kao dressing za salate, ali se odlično slaže i sa svim vrstama mesnog pečenja, a možete ga pripremiti u svega 10-ak minuta. Njegov slatko-kiseli okus zasigurno će vas oduševiti. Začine i samu količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusu. Prilikom pripreme možete dodati i druge začine poput češnjaka u granulama, origana, papra ili limunovog soka. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike jednu staklenku od 300 ml.

Sastojci

  • 100 ml meda
  • 100 ml senfa
  • 50 ml jabučnog octa
  • 1 žličica krupne soli
  • 40 ml maslinovog ulja

Priprema

  1. U dublju zdjelu dodajte sve sastojke osim maslinovog ulja.
  2. Sve promiješajte dok smjesa ne postane jednolična i kompaktna.
  3. Ako želite da određen okus prevlada, npr. slatki - dodajte više meda.
  4. Nakon što ste sastojke dobro izmiješali, umaku postepeno dodajte maslinovo ulje.
  5. Prekrijte folijom i prije upotrebe ga ostavite da odstoji barem sat vremena ili spremite u staklenke i čuvajte u hladnjaku.

Svi recepti za zimnicu od gorušice >>

Čuvanje i skladištenje

Umak od senfa najbolje je čuvati u prethodno steriliziranim staklenkama, a možete ga upotrijebiti odmah ili ga skladištiti u hladnjaku čak do dva tjedna. Postoje recepti u kojima se koriste mliječni proizvodi, no onda je njegov rok upotrebe znatno kraći.

Upotreba u kuhinji

Umak od senfa možete koristiti na više načina. Najčešće se kombinira s mesnim pečenjima ili roštiljem jer okus umaka odlično odgovara bilo kojoj vrsti mesa. Osim uz mesna pečenja, umak možete koristiti kao dressing za salatu ili tortilje, kao namaz ili uz grickalice, ovisno o gustoći. Možete ga kombinirati s pire krumpirom ili rižom, a osim s mesnim pečenjima, odlično se slaže i s ribljim jelima poput tune na roštilju ili neke druge vrste ribe.

Ljekovita svojstva

Senf je prepun minerala, vitamina i masnih kiselina i ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost. Pomaže pri ubrzavanju metabolizma i probave, a često se koristi kao laksativ. Pomaže i pri povećanju apetita, a njegova svojstva neutraliziraju toksine koji se nakupljaju u našem tijelu. Senf je prepun sumpora koji se koristi kod liječenja kožnih bolesti.

Sjeme gorušice stimulira određene enzime koji pomažu našem tijelu u borbi protiv navedenih bolesti. Osim kožnih oboljenja, koristi se i kod regulacije kolesterola i krvnog tlaka. Ono čuva naše srce i cjelokupno tijelo.

Senf pomaže kod opekotina i raznih tjelesnih bolova, kod opuštanja mišića te se njegova upotreba preporučuje kada su prisutne upale mišića. Njegova konzumacija preporučuje se osobama koji imaju loš zadah i onima koji često obolijevaju od prehlada i virusa. Također je prepun vitamina poput betakarotena, kalcija i željeza koji pomažu pri jačanju kose, održavanju kvalitete zubi i kostiju.

Foto: Engin Akyurt / Pixabay 

Zimnica od gorušice

  • Senf

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR