Senf je gusti začin koji svakom jelu pruža dašak gorčine i dodatnu aromu. Odlično se slaže uz sva mesna pečenja i roštilj, a zbog svog specifičnog i vrlo aromatičnog okusa, često se koristi kao dressing za salate i tortilje. Glavni sastojak su sjemenke gorušice koje možete pronaći u svakoj trgovini. Umak od senfa pripremit ćete uz svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovaj fenomenalan i vrlo jednostavan umak.
Karakteristike senfa
Senf je gusti umak, neki ga nazivaju i namazom, koji se proizvodi od sjemenki gorušice. Za dobivanje senfa, sjemenke je prvo potrebno samljeti dok ne postanu prah u koji se zatim dodaju voda, ocat i začini po želji. Postupak nije zahtjevan, a sama boja senfa i njegova aroma ovisi o vrsti sjemena gorušice.
Prema različitim sjemenkama koje se koriste prilikom pripreme, danas postoje razne vrste ovog umaka koje se razlikuju po okusu - slatke (blage) i gorke (ljute) verzije. Upotreba senfa, njegova ljekovitost i aromatičnost, prepoznata je u dalekoj povijesti te se koristio prije papra i sličnih začina. Prepun je minerala, vitamina i masnih kiselina, a nutritivna vrijednost mu je vrlo niska. Danas postoje i umaci od senfa kojima se dodaje voće ili neka druga namirnica - smokvin senf, kruškin senf, pivski senf i medeni senf, a može se skladištiti i do godinu dana u hladnjaku.
Karakteristike gorušice
Gorušica je jedna od najstarijih začina na svijetu. Jednogodišnja je zeljasta biljka koja pripada porodici kupusnjača. Već se desetljećima uzgaja pretežito kao začinsko bilje, no može se upotrijebiti i na druge načine. Postoje tri vrste sjemenki gorušice čiji se okusi znatno razlikuju. Bijela ili žuta gorušica ima blag i pomalo orašast okus, dok crna gorušica ima pomalo gorkast i vrlo aromatičan okus. Smeđa gorušica koja se još naziva i Sarepta te je njen okus kombinacija prijašnji dviju vrsta.
Sjeme je vrlo sitno, okruglog oblika i dolaze u tri boje, ovisno o vrsti stoga razlikujemo svijetlo-žute/bijele, crne ili smeđe sjemenke. Osim kao začinsko bilje, sjeme se koristi i u medicinske svrhe.
Senf za preradu
Postoji nekoliko vrsti senfa koje se međusobno razlikuju po okusu i samoj boji umaka. U nastavku donosimo najpopularnije vrste koje možete koristiti prilikom pripreme svog umaka.
Dijon senf
Ovo je najstarija vrsta senfa, porijeklom je iz Francuske. Priprema se od crnih ili smeđih sjemenki gorušice, odabranih začina te bijelog vina ili vinskog octa. Boja je svijetložuta, a tekstura je glatka i kremasta. Najpopularnija je vrsta senfa, okus joj je aromatičan i odlično se kombinira s raznim namirnicama.
Engleski senf
Engleski senf, kao što sam naziv kaže, porijeklom je iz Engleske. Priprema se od bijelih, smeđih ili crnih sjemenki, brašna i kurkume. Svijetložute je boje i glatke strukture, a karakterizira ga ljut i aromatičan okus.
Američki senf
Ovo je jedna od najblažih vrsti senfa. Priprema se od sjemena bijele gorušice čiji je okus vrlo blag, ali aromatičan. Osim sjemena, za pripremu se koriste ocat, sol, začini po želji i kurkuma za željenu nijansu žute boje. Tekstura je glatka, a okus odlično odgovara raznim namirnicama. Ovo je ujedno i najpopularnija vrsta u Americi.
Gorušica za preradu
Sjeme gorušice najviše se uzgaja kako bi se kasnije od nje pripremio gusti začin – senf. Postoje tri sorte ove biljke, ali na našim područjima rijetko se uzgaja. Među tri sorte najpopularnija je bijela gorušica koja se najčešće koristi kao začin jer joj okus nije previše gorak već je blaži, ali opet sadrži odličnu dozu aromatičnosti. U nastavku donosimo karakteristike bijele i crne gorušice čije se sjeme najčešće koristi u kulinarstvu.
Bijela gorušica
Ova sorta naziva se još i žuta gorušica jer prilikom rasta ima male žute cvjetove. Sjemenke su bijele ili svijetlo žute boje, vrlo sitne i okruglog oblika. Bagog je i orašastog okusa i najčešće se koristi kao začinsko bilje. Osim sjemena, kod bijele gorušice koriste se i njeni listovi od kojih se najčešće priprema čaj ili ljekoviti oblozi.
Crna gorušica
Ova sorta najčešće se pojavljuje u prirodi kao samonikla biljka i može se pronaći uz potoke, rijeke ili na divljim poljima. Sjemenke crne gorušice također su vrlo sitne i okruglog oblika. Tamnije su boje, smeđe-crne te im je okus vrlo ljut i gorak. Latinski naziv joj je Brassica nigra, a poznata je i pod nazivima crna slačica, mustard i senf. Listovi su također jestivi i od njih se pripremaju čajevi ili variva. Sjemenke se najčešće koriste za pripremu gustog začina senfa ili za proizvodnju ulja.
Berba i kupovina
Plodovi gorušice sazrijevaju različito. Oni plodovi koji se nalaze pri dnu biljke najčešće se beru dok je još biljka u cvatu, dok ljuske u kojima se nalazi sjeme vrlo lako pucaju pa se plod mora ubrati u pravo vrijeme. Kada primijetite da se stabljika počinje sušiti i sam plod poprimi zlatno-žutu boju, tada je pravo vrijeme za berbu.
Gorušica, odnosno njeno sjeme, kupuje se kada je već osušeno i spremno za upotrebu, a može se pronaći u gotovo svakoj trgovini.
Recepti za umak od senfa
Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj fantastičan umak. Njegova priprema je vrlo jednostavna i potrebno vam je svega nekoliko minuta. Začine možete prilagoditi svom ukusu, a prije same pripreme, staklenke temeljito očistite i sterilizirajte. U nastavku donosimo nekoliko recepata za umak od senfa.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Tradicionalni umak od senfa
Ovo je osnovni recept za umak od senfa. Sa svega nekoliko sastojaka, svom pečenju pružite jedan poseban, vrlo aromatičan okus. Začine i količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusima, a od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2 staklenke od 370 ml.
Sastojci
- 40 ml ulja
- 40 g brašna
- 3 šalice povrtne juhe
- manja glavica luka
- sol, papar (količina po ukusu)
- 1/2 žlice senfa
Priprema
- Luk očistite i nasjeckajte na manje komadiće.
- U dubljoj tavi zagrijte ulje na laganoj vatri.
- Dodajte brašno i pržite ga uz miješanje.
- Kada brašno porumeni, postepeno dodajte juhu i neprekidno miješajte kako bi se sastojci sjedinili.
- Umak posolite i popaprite.
- Dodajte nasjeckani luk i senf i sve promiješajte.
- Nastavite kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku ili ga poslužite toplog.
Umak od senfa bez kuhanja
Ovaj umak odlično se kombinira s mesom s roštilja. Njegov slatko-gorki okus vašem mesu pružit će posebnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna i bez kuhanja! U svega 10-ak minuta svoje najmilije iznenadite vrlo ukusnim i aromatičnim umakom. Začine i količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusu. Možete dodati i začine poput origana ili češnjaka u granulama. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike jednu staklenku od 300 ml.
Sastojci
- 125 ml senfa
- 100 ml meda
- 3 žlice smeđeg šećera
- 50 ml jabučnog octa
- 1 žlica blagog-slatkog kečapa
- 1 žlica Worcestershire umaka (možete ga zamijeniti soja umakom)
- 1 žličica luka u granulama
- 1/4 žličica šarenog papra
Priprema
- U dublju zdjelicu dodajte sve navedene sastojke.
- Sve temeljito promiješajte dok se sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična.
- Po potrebi neke sastojke povećajte - ako želite više sladak okus stavite više meda, ako želite ljuću aromu onda senf ili ako ste ljubitelj kiselkastih umaka, onda dodajte više octa.
- Temeljito promiješan umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku.
- Ako ga planirate konzumirati isti dan, pustite ga da odstoji barem 60-ak minuta kako bi se njegova kompaktnost usavršila.
Domaći umak od senfa
Ovaj umak se najčešće koristi kao dressing za salate, ali se odlično slaže i sa svim vrstama mesnog pečenja, a možete ga pripremiti u svega 10-ak minuta. Njegov slatko-kiseli okus zasigurno će vas oduševiti. Začine i samu količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama i ukusu. Prilikom pripreme možete dodati i druge začine poput češnjaka u granulama, origana, papra ili limunovog soka. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike jednu staklenku od 300 ml.
Sastojci
- 100 ml meda
- 100 ml senfa
- 50 ml jabučnog octa
- 1 žličica krupne soli
- 40 ml maslinovog ulja
Priprema
- U dublju zdjelu dodajte sve sastojke osim maslinovog ulja.
- Sve promiješajte dok smjesa ne postane jednolična i kompaktna.
- Ako želite da određen okus prevlada, npr. slatki - dodajte više meda.
- Nakon što ste sastojke dobro izmiješali, umaku postepeno dodajte maslinovo ulje.
- Prekrijte folijom i prije upotrebe ga ostavite da odstoji barem sat vremena ili spremite u staklenke i čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Umak od senfa najbolje je čuvati u prethodno steriliziranim staklenkama, a možete ga upotrijebiti odmah ili ga skladištiti u hladnjaku čak do dva tjedna. Postoje recepti u kojima se koriste mliječni proizvodi, no onda je njegov rok upotrebe znatno kraći.
Upotreba u kuhinji
Umak od senfa možete koristiti na više načina. Najčešće se kombinira s mesnim pečenjima ili roštiljem jer okus umaka odlično odgovara bilo kojoj vrsti mesa. Osim uz mesna pečenja, umak možete koristiti kao dressing za salatu ili tortilje, kao namaz ili uz grickalice, ovisno o gustoći. Možete ga kombinirati s pire krumpirom ili rižom, a osim s mesnim pečenjima, odlično se slaže i s ribljim jelima poput tune na roštilju ili neke druge vrste ribe.
Ljekovita svojstva
Senf je prepun minerala, vitamina i masnih kiselina i ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost. Pomaže pri ubrzavanju metabolizma i probave, a često se koristi kao laksativ. Pomaže i pri povećanju apetita, a njegova svojstva neutraliziraju toksine koji se nakupljaju u našem tijelu. Senf je prepun sumpora koji se koristi kod liječenja kožnih bolesti.
Sjeme gorušice stimulira određene enzime koji pomažu našem tijelu u borbi protiv navedenih bolesti. Osim kožnih oboljenja, koristi se i kod regulacije kolesterola i krvnog tlaka. Ono čuva naše srce i cjelokupno tijelo.
Senf pomaže kod opekotina i raznih tjelesnih bolova, kod opuštanja mišića te se njegova upotreba preporučuje kada su prisutne upale mišića. Njegova konzumacija preporučuje se osobama koji imaju loš zadah i onima koji često obolijevaju od prehlada i virusa. Također je prepun vitamina poput betakarotena, kalcija i željeza koji pomažu pri jačanju kose, održavanju kvalitete zubi i kostiju.
Foto: Engin Akyurt / Pixabay
Zimnica od gorušice
Odgovori