• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
umak od tikvica

Umak od tikvica

Objavljeno: 17.01.2021. Autor: Isabell Janjanin

  • Tikvice za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za umak od tikvica
  • Domaći umak od tikvica
  • Umak od tikvica i rajčica
  • Umak od tikvice i mrkve
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Ako volite svoje najmilije iznenaditi nekakvim drugačijim ručkom ili večerom, umak od tikvica je pravi izbor. Ovim umakom vašem pečenju pružit će te drugačiji okus i aromu. Osim s pečenjima, umak se odlično slaže uz tjesteninu ili rižu.

Tikvice su jedna od povrtnih kultura koju uvijek možete pronaći na policama trgovine. Od njih se pripremaju razna jela jer je njihov okus vrlo blag i odlično se slaže uz razne namirnice i začine. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za ovaj ukusan umak od tikvica.

Karakteristike tikvica

Tikvica je jednogodišnja zeljasta povrtna kultura koja pripada porodici bundeva. Njen naziv dolazi od latinske riječi Cucurbita pepo convar. giromontiina. Porijeklom, tikvica dolazi iz Amerike, a danas se uzgaja diljem svijeta. Ova biljka vrlo je tražena na tržištu upravo zbog svog finog okusa i iznimne ljekovitosti.

Tikvice prilikom rasta formiraju oblik grma. Ne granaju se po zemljištu što im je veliki plus prilikom uzgoja nekoliko kultura jer njeno korijenje ne ugrožava druge kulture. Listovi ove biljke su veliki i pomalo nazubljeni na rubovima. Plod je čvrst, duguljastog oblika i različitih veličina. Postoji poprilično puno sorti, no osnovna podjela tikvice odnosi se na boju ploda, stoga postoje bijele i žute tikvice.

Uzgoj ove povrtne kulture je vrlo jednostavan, a sama rodnost im je visoka, što je i najveći razlog njene popularnosti među poljoprivrednicima. Tikvice traže osunčano područje i vlagu. Potrebno im je svakodnevno zalijevanje kako bi plod bio zdrav, ukusan i kvalitetan.

Iako postoji nekoliko vrsta tikvice, u Hrvatskoj se pretežito uzgaja tzv. obična tikvica na koju će te najčešće i pronaći na policama trgovine. Ona sadrži nekoliko podvrsta čiji opis i karakteristike slijede u nastavku.

Tikvice za preradu

Prilikom pripreme umaka od tikvice, možete koristiti bilo koju sortu tikvice. Sve su odlične za ovu namjenu, a u nastavku donosimo najpoznatije sorte i one koje možete pronaći na policama trgovina ili kod domaćeg uzgajivača.

Špageti

Ova sorta pripada sortama kasnog sazrijevanja. Vanjski oblik te sama boja ploda podsjeća pomalo na dinju. Ima mnoštvo obožavatelja upravo zbog toga što nije zahtjevna prilikom uzgoja te je sam okus ploda fantastičan i vrlo ukusan. Okus tikvice je vrlo sočan i aromatiziran. Jedna je od omiljenih sorti uzgajivača upravo zato što je otporna na sušu te sam plod ima mogućnost dugotrajnog skladištenja.

Gribovsky

Ova sorta pripada tikvicama bijele boje i sortama srednjeg sazrijevanja. Plodovi mogu narasti čak i do 20 cm, bijele su boje te im je sama pulpa vrlo sočna i bogata okusima što ju čini idealnim kandidatom prilikom pripreme umaka. Vrlo je popularna pri uzgoju jer dobro podnosi biljne bolesti i nametnike te nagle klimatske promjene. Stopa rodnosti i produktivnosti je vrlo visoka što ju i čini vrlo popularnom među uzgajivačima.

Astronom

Ova sorta je također vrlo tražena na tržištu. Pripada grmolikim sortama tikvica. Kora je blijedo zelene boje, a sama unutrašnjost odnosno pulpa, bijele je boje i vrlo aromatičnog okusa. Vrlo je sočna i odličan je izbor prilikom pripreme umaka ili sličnih jela. Nije zahtjevna za uzgoj i vrlo je otporna na biljne nametnike i bolesti.

Berba i kupovina

Berba tikvica uvijek se odvija ručno kako se plodovi ne bi oštetili i izgubili na svojoj kvaliteti. Berba započinje kada plod dostigne potpun stupanj zrelosti koji se procjenjuje po boji tikvice. Tikvice se mogu ubirati posve male, kada im je veličina svega 10-ak cm ili veće. Najčešće se ubiru kada dostignu nekakvu srednju veličinu.

Prilikom kupovine ove povrtne kulture, obratite pozornost na sam izgled ploda. Birajte one zdravog izgleda i zadovoljavajuće kvalitete. Izbjegavajte one koje sadrže oštećenja, smeđe mrlje i fleke te one koje su premekane na dodir. Idealno bi bilo kupiti tikvice na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.

Recepti za umak od tikvica

Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj ukusan umak. Količinu sastojaka možete prilagoditi svojim potrebama kao i same začine. Prije same pripreme ovog ukusnog i vrlo jednostavnog umaka, temeljito očistite i sterilizirajte staklenke. Ako prilikom pripreme koristite mliječne proizvode, imajte na umu da takav umak ne možete dugo skladištiti. U nastavku donosimo tri recepta koje će vaše jelo učiniti aromatičnijim.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći umak od tikvica

U ovom receptu se ne koriste mliječni proizvodi iako možete dodati vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje što će zasigurno oplemeniti okus samog umaka, no onda ga ne možete skladištiti dulje od 2-3 dana. Začine možete prilagoditi svom ukusu. Iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike količinski umak za jednu četveročlanu obitelj.

Sastojci

  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 tikvice srednje veličine
  • malo maslinovog ulja (2 žlice)
  • sol, papar (po želji)

Priprema

  1. Luk i češnjak očistite od ljuske te nasjeckajte na sitne komadiće.
  2. U dublju tavu ili lonac, dodajte nasjeckan luk i maslinovo ulje te pirjajte na laganoj vatri.
  3. Kada luk malo potamni, dodajte mu češnjak. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  4. Tikvice temeljito operite i narežite ih na manje komadiće.
  5. Dodajte ih u tavu zajedno s lukom i češnjakom. Sve temeljito promiješajte.
  6. Možete dodati još maslinovog ulja, no nije obavezno.
  7. Tavu poklopite i pustite neka se povrće kuha do 5 minuta kako bi ispustilo svoju tekućinu.
  8. Temeljito sve promiješajte i kuhajte bez poklopca 20-ak minuta.
  9. Dodajte sol i papar.
  10. Ako smatrate da je umak prerijedak, pojačajte vatru i kuhajte još 5 minuta uz povremeno miješanje.
  11. Vruć umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
  12. Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac. Pustite da stoje 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum koji omogućuje dulje skladištenje.
  13. Čuvajte u hladnjaku.

Umak od tikvica i rajčica

Ako preferirate pomalo kiselkaste umake, ovo je recept za vas. Ovaj umak odlično se slaže s tjesteninom, rižom ili pireom od bilo kojeg povrća. Začine možete prilagoditi vlastitom ukusu, možete dodati i neke druge poput peršina, bosiljka, origana ili čili papričica. Od navedenih sastojaka dobiti će te otprilike 4 - 5 staklenki od 300 ml.

Sastojci

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 8 rajčica srednje veličine
  • 2 crvena luka
  • 4 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje (2 - 3 žlice)
  • sol, papar

Priprema

  1. Luk i češnjak očistite od ljuske i narežite na manje komadiće.
  2. U dublju tavu ili lonac dodajte maslinovo ulje i nasjeckan luk. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  3. Kada luk malo promijeni boju, dodajte mu češnjak. Sve temeljito promiješajte.
  4. Tikvice temeljito operite i narežite na trakice ili manje komadiće.
  5. Dodajte ih u tavu i pirjajte zajedno s lukom i češnjakom. Povremeno povrće promiješajte.
  6. Rajčice također dobro operite i nasjeckajte na željene komadiće.
  7. Kada tikvice omekšaju, dodajte rajčice u tavu. Možete dodati još malo maslinovog ulja.
  8. Sve temeljito promiješajte i pirjajte 10-ak minuta.
  9. Tavu poklopite i povrće kuhajte još 10-ak minuta.
  10. Maknite poklopac s tave te nastavite kuhati još 20-ak minuta uz povremeno miješanje.
  11. Dodajte sol i papar.
  12. Ako vam je umak prekiseo, možete dodati žličicu šećera.
  13. Vruć umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
  14. Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac. Pustite neka odstoje 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
  15. Čuvajte u hladnjaku.

Umak od tikvice i mrkve

Kombinacija tikvice i mrkve izrazito je zdrava i zasigurno će vaše jelo obogatiti okusima. Ovaj umak možete pripremiti uz svega nekoliko sastojaka i vrlo malo slobodnog vremena. Začine možete prilagoditi svom ukusu. Od  navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 4 staklenke od 300 ml.

Sastojci

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 2 do 3 srednje mrkve
  • jedan veći ili dva manja crvena luka
  • 1/2 l povrtnog temeljca
  • malo maslinovog ulja (2 - 3 žlice)
  • žlica brašna
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • sol, papar

Priprema

  1. Mrkvu ogulite te ju kuhajte dok malo ne omekša.
  2. Tikvice temeljito operite te ih narežite na trakice ili manje komadiće.
  3. Luk očistite od ljuske te ga narežite na željenu veličinu. Možete dodati i češnjak, on će vašem umaku pružiti dodatnu aromu.
  4. U dubljoj tavi, na laganoj vatri, pirjajte luk na maslinovom ulju. Povremeno promiješajte.
  5. Kada primijetite promjenu boje nasjeckanog luka, dodajte mu tikvice. Sve temeljito promiješajte i nastavite pirjati povrće na laganoj vatri.
  6. Omekšanu mrkvu narežite na trakice i dodajte ju u tavu. Sve temeljito promiješajte.
  7. Možete dodati još maslinovog ulja.
  8. Kada povrće poprimi pomalo zlatnu boju, dodajte žlicu brašna i sve temeljito promiješajte.
  9. Dodajte bijelo vino te miješajte dok alkohol ne ispari.
  10. Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem i nastavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  11. Umak kuhajte 20-ak minuta na laganoj vatri.
  12. Dodajte začine po želji.
  13. Vruć umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
  14. Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac kako bi se stvorio vakuum.
  15. Čuvajte u hladnjaku.

Svi recepti za zimnicu od tikvica >>

Čuvanje i skladištenje

Umak od tikvica čuvajte u prethodno opranim i steriliziranim staklenkama. Čuvajte u hladnjaku. Ako ste koristili mliječne proizvode, koji se doista odlično slažu s tikvicama, umak potrošite kroz 2 - 3 dana. Ako ste pripremali umak prema gore navedenim receptima, umak možete skladištiti do 2 tjedna.

Upotreba u kuhinji

Umak od tikvica možete poslužiti uz raznovrsna mesna pečenja ili uz nekakve popečke. Možete svoju tjesteninu poslužiti s ovim vrlo ukusnim umakom ili ako više preferirate - verziju s rižom. Ovaj umak odlično se slaže uz razne namirnice pa vam može poslužiti i kao umak uz razne grickalice.

Ljekovita svojstva

Tikvice su vrlo ljekovita povrtna kultura. Prepune su vitamina B i C te minerala kalija i mangana. Niskokalorične su pa su čest saveznik u procesima mršavljenja i raznim dijetama. Prepune su tekućine pa našem tijelu pružaju osjećaj sitosti.

Odličan su izbor za sve one koji pate od zatvora ili imaju problema s crijevima. Tikvice čiste crijeva i pospješuju probavu te pomažu pri regulaciji kolesterola i čuvaju sveukupno zdravlje našeg organizma. Odličan su saveznik kada naše tijelo napadaju virusi i bakterije jer ovo povrće ima protuupalnu funkciju i pomaže pri jačanju imuniteta.

Pomažu pri aktivaciji metabolizma stanica te pospješuju njihovo stvaranje. Tikvice su izuzetno važno povrće jer poboljšavaju rad mozga i doprinose vitalnosti organizma.

Foto: Manfred Richter / Pixabay 

Zimnica od tikvica

  • Čips od tikvica
  • Kompot od tikvica
  • Pire od tikvica
  • Rezanci od tikvica
  • Zamrzavanje tikvica

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR