Ako volite svoje najmilije iznenaditi nekakvim drugačijim ručkom ili večerom, umak od tikvica je pravi izbor. Ovim umakom vašem pečenju pružit će te drugačiji okus i aromu. Osim s pečenjima, umak se odlično slaže uz tjesteninu ili rižu.
Tikvice su jedna od povrtnih kultura koju uvijek možete pronaći na policama trgovine. Od njih se pripremaju razna jela jer je njihov okus vrlo blag i odlično se slaže uz razne namirnice i začine. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za ovaj ukusan umak od tikvica.
Karakteristike tikvica
Tikvica je jednogodišnja zeljasta povrtna kultura koja pripada porodici bundeva. Njen naziv dolazi od latinske riječi Cucurbita pepo convar. giromontiina. Porijeklom, tikvica dolazi iz Amerike, a danas se uzgaja diljem svijeta. Ova biljka vrlo je tražena na tržištu upravo zbog svog finog okusa i iznimne ljekovitosti.
Tikvice prilikom rasta formiraju oblik grma. Ne granaju se po zemljištu što im je veliki plus prilikom uzgoja nekoliko kultura jer njeno korijenje ne ugrožava druge kulture. Listovi ove biljke su veliki i pomalo nazubljeni na rubovima. Plod je čvrst, duguljastog oblika i različitih veličina. Postoji poprilično puno sorti, no osnovna podjela tikvice odnosi se na boju ploda, stoga postoje bijele i žute tikvice.
Uzgoj ove povrtne kulture je vrlo jednostavan, a sama rodnost im je visoka, što je i najveći razlog njene popularnosti među poljoprivrednicima. Tikvice traže osunčano područje i vlagu. Potrebno im je svakodnevno zalijevanje kako bi plod bio zdrav, ukusan i kvalitetan.
Iako postoji nekoliko vrsta tikvice, u Hrvatskoj se pretežito uzgaja tzv. obična tikvica na koju će te najčešće i pronaći na policama trgovine. Ona sadrži nekoliko podvrsta čiji opis i karakteristike slijede u nastavku.
Tikvice za preradu
Prilikom pripreme umaka od tikvice, možete koristiti bilo koju sortu tikvice. Sve su odlične za ovu namjenu, a u nastavku donosimo najpoznatije sorte i one koje možete pronaći na policama trgovina ili kod domaćeg uzgajivača.
Špageti
Ova sorta pripada sortama kasnog sazrijevanja. Vanjski oblik te sama boja ploda podsjeća pomalo na dinju. Ima mnoštvo obožavatelja upravo zbog toga što nije zahtjevna prilikom uzgoja te je sam okus ploda fantastičan i vrlo ukusan. Okus tikvice je vrlo sočan i aromatiziran. Jedna je od omiljenih sorti uzgajivača upravo zato što je otporna na sušu te sam plod ima mogućnost dugotrajnog skladištenja.
Gribovsky
Ova sorta pripada tikvicama bijele boje i sortama srednjeg sazrijevanja. Plodovi mogu narasti čak i do 20 cm, bijele su boje te im je sama pulpa vrlo sočna i bogata okusima što ju čini idealnim kandidatom prilikom pripreme umaka. Vrlo je popularna pri uzgoju jer dobro podnosi biljne bolesti i nametnike te nagle klimatske promjene. Stopa rodnosti i produktivnosti je vrlo visoka što ju i čini vrlo popularnom među uzgajivačima.
Astronom
Ova sorta je također vrlo tražena na tržištu. Pripada grmolikim sortama tikvica. Kora je blijedo zelene boje, a sama unutrašnjost odnosno pulpa, bijele je boje i vrlo aromatičnog okusa. Vrlo je sočna i odličan je izbor prilikom pripreme umaka ili sličnih jela. Nije zahtjevna za uzgoj i vrlo je otporna na biljne nametnike i bolesti.
Berba i kupovina
Berba tikvica uvijek se odvija ručno kako se plodovi ne bi oštetili i izgubili na svojoj kvaliteti. Berba započinje kada plod dostigne potpun stupanj zrelosti koji se procjenjuje po boji tikvice. Tikvice se mogu ubirati posve male, kada im je veličina svega 10-ak cm ili veće. Najčešće se ubiru kada dostignu nekakvu srednju veličinu.
Prilikom kupovine ove povrtne kulture, obratite pozornost na sam izgled ploda. Birajte one zdravog izgleda i zadovoljavajuće kvalitete. Izbjegavajte one koje sadrže oštećenja, smeđe mrlje i fleke te one koje su premekane na dodir. Idealno bi bilo kupiti tikvice na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za umak od tikvica
Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj ukusan umak. Količinu sastojaka možete prilagoditi svojim potrebama kao i same začine. Prije same pripreme ovog ukusnog i vrlo jednostavnog umaka, temeljito očistite i sterilizirajte staklenke. Ako prilikom pripreme koristite mliječne proizvode, imajte na umu da takav umak ne možete dugo skladištiti. U nastavku donosimo tri recepta koje će vaše jelo učiniti aromatičnijim.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći umak od tikvica
U ovom receptu se ne koriste mliječni proizvodi iako možete dodati vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje što će zasigurno oplemeniti okus samog umaka, no onda ga ne možete skladištiti dulje od 2-3 dana. Začine možete prilagoditi svom ukusu. Iz navedenih sastojaka dobit ćete otprilike količinski umak za jednu četveročlanu obitelj.
Sastojci
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 tikvice srednje veličine
- malo maslinovog ulja (2 žlice)
- sol, papar (po želji)
Priprema
- Luk i češnjak očistite od ljuske te nasjeckajte na sitne komadiće.
- U dublju tavu ili lonac, dodajte nasjeckan luk i maslinovo ulje te pirjajte na laganoj vatri.
- Kada luk malo potamni, dodajte mu češnjak. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Tikvice temeljito operite i narežite ih na manje komadiće.
- Dodajte ih u tavu zajedno s lukom i češnjakom. Sve temeljito promiješajte.
- Možete dodati još maslinovog ulja, no nije obavezno.
- Tavu poklopite i pustite neka se povrće kuha do 5 minuta kako bi ispustilo svoju tekućinu.
- Temeljito sve promiješajte i kuhajte bez poklopca 20-ak minuta.
- Dodajte sol i papar.
- Ako smatrate da je umak prerijedak, pojačajte vatru i kuhajte još 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Vruć umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac. Pustite da stoje 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum koji omogućuje dulje skladištenje.
- Čuvajte u hladnjaku.
Umak od tikvica i rajčica
Ako preferirate pomalo kiselkaste umake, ovo je recept za vas. Ovaj umak odlično se slaže s tjesteninom, rižom ili pireom od bilo kojeg povrća. Začine možete prilagoditi vlastitom ukusu, možete dodati i neke druge poput peršina, bosiljka, origana ili čili papričica. Od navedenih sastojaka dobiti će te otprilike 4 - 5 staklenki od 300 ml.
Sastojci
- 2 tikvice srednje veličine
- 8 rajčica srednje veličine
- 2 crvena luka
- 4 češnja češnjaka
- maslinovo ulje (2 - 3 žlice)
- sol, papar
Priprema
- Luk i češnjak očistite od ljuske i narežite na manje komadiće.
- U dublju tavu ili lonac dodajte maslinovo ulje i nasjeckan luk. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Kada luk malo promijeni boju, dodajte mu češnjak. Sve temeljito promiješajte.
- Tikvice temeljito operite i narežite na trakice ili manje komadiće.
- Dodajte ih u tavu i pirjajte zajedno s lukom i češnjakom. Povremeno povrće promiješajte.
- Rajčice također dobro operite i nasjeckajte na željene komadiće.
- Kada tikvice omekšaju, dodajte rajčice u tavu. Možete dodati još malo maslinovog ulja.
- Sve temeljito promiješajte i pirjajte 10-ak minuta.
- Tavu poklopite i povrće kuhajte još 10-ak minuta.
- Maknite poklopac s tave te nastavite kuhati još 20-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Dodajte sol i papar.
- Ako vam je umak prekiseo, možete dodati žličicu šećera.
- Vruć umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac. Pustite neka odstoje 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Umak od tikvice i mrkve
Kombinacija tikvice i mrkve izrazito je zdrava i zasigurno će vaše jelo obogatiti okusima. Ovaj umak možete pripremiti uz svega nekoliko sastojaka i vrlo malo slobodnog vremena. Začine možete prilagoditi svom ukusu. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 4 staklenke od 300 ml.
Sastojci
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 do 3 srednje mrkve
- jedan veći ili dva manja crvena luka
- 1/2 l povrtnog temeljca
- malo maslinovog ulja (2 - 3 žlice)
- žlica brašna
- 1 dl suhog bijelog vina
- sol, papar
Priprema
- Mrkvu ogulite te ju kuhajte dok malo ne omekša.
- Tikvice temeljito operite te ih narežite na trakice ili manje komadiće.
- Luk očistite od ljuske te ga narežite na željenu veličinu. Možete dodati i češnjak, on će vašem umaku pružiti dodatnu aromu.
- U dubljoj tavi, na laganoj vatri, pirjajte luk na maslinovom ulju. Povremeno promiješajte.
- Kada primijetite promjenu boje nasjeckanog luka, dodajte mu tikvice. Sve temeljito promiješajte i nastavite pirjati povrće na laganoj vatri.
- Omekšanu mrkvu narežite na trakice i dodajte ju u tavu. Sve temeljito promiješajte.
- Možete dodati još maslinovog ulja.
- Kada povrće poprimi pomalo zlatnu boju, dodajte žlicu brašna i sve temeljito promiješajte.
- Dodajte bijelo vino te miješajte dok alkohol ne ispari.
- Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem i nastavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Umak kuhajte 20-ak minuta na laganoj vatri.
- Dodajte začine po želji.
- Vruć umak izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Umak od tikvica čuvajte u prethodno opranim i steriliziranim staklenkama. Čuvajte u hladnjaku. Ako ste koristili mliječne proizvode, koji se doista odlično slažu s tikvicama, umak potrošite kroz 2 - 3 dana. Ako ste pripremali umak prema gore navedenim receptima, umak možete skladištiti do 2 tjedna.
Upotreba u kuhinji
Umak od tikvica možete poslužiti uz raznovrsna mesna pečenja ili uz nekakve popečke. Možete svoju tjesteninu poslužiti s ovim vrlo ukusnim umakom ili ako više preferirate - verziju s rižom. Ovaj umak odlično se slaže uz razne namirnice pa vam može poslužiti i kao umak uz razne grickalice.
Ljekovita svojstva
Tikvice su vrlo ljekovita povrtna kultura. Prepune su vitamina B i C te minerala kalija i mangana. Niskokalorične su pa su čest saveznik u procesima mršavljenja i raznim dijetama. Prepune su tekućine pa našem tijelu pružaju osjećaj sitosti.
Odličan su izbor za sve one koji pate od zatvora ili imaju problema s crijevima. Tikvice čiste crijeva i pospješuju probavu te pomažu pri regulaciji kolesterola i čuvaju sveukupno zdravlje našeg organizma. Odličan su saveznik kada naše tijelo napadaju virusi i bakterije jer ovo povrće ima protuupalnu funkciju i pomaže pri jačanju imuniteta.
Pomažu pri aktivaciji metabolizma stanica te pospješuju njihovo stvaranje. Tikvice su izuzetno važno povrće jer poboljšavaju rad mozga i doprinose vitalnosti organizma.
Foto: Manfred Richter / Pixabay
Zimnica od tikvica
Odgovori