• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kandirani đumbir

Ušećereni (kandirani) đumbir

Objavljeno: 16.11.2020. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Đumbir za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za kandirani đumbir
  • Domaći ušećereni đumbir
  • Ušećereni đumbir s medom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Ušećereni ili kandirani đumbir, kako se još naziva u kulinarstvu slovi za zdravu grickalicu koju se preporučuje konzumirati u zimskim mjesecima. S obzirom na ljekovita svojstva đumbira od kojih se najviše ističe ublažavanje kašlja te smanjenje upalnih procesa, ova biljka dobiva na sve većoj važnosti.

Ušećereni đumbir vrlo je lako pripremiti u kućnoj radinosti i koristiti ga kao grickalicu. Ako niste ljubitelj ušećerenog đumbira i radije ga jedete u kombinaciji s drugim kandiranim voćem, imamo rješenje i za vas. Naime, ovaj slatki sastojak možete dodati u vaše kolače te tako dobiti sladak, ali i zdrav kolač.

Karakteristike đumbira

Đumbir je trajna ljekovita biljka odnosno gomoljasti korijen iz porodice ljiljana koji se može konzumirati neoguljen, oguljen, cijeli ili samljeven. Okus đumbira je specifičan stoga se u kulinarstvu spominje kao slatkast, ali i istovremeno ljutkast odnosno rezak. Jestivi dio ove biljke odnosi se na izdanke odnosno korijen đumbira koji se nalazi ispod površine tla.

Stabljike narastu u prosijeku 1 m i uspravne su i čvrste te tamnozelene boje. Listovi su uski, dugi i u obliku koplja. U prosijeku su dugački 15 cm, a cvijet je žute boje te kada uvene daje znak da je plod odnosno korijen spreman za vađenje. Korijen ove biljke je kvrgav i tvrd, može biti žute do ružičaste boje i raste u većim grmovima. Razmnožava se pomoću korijenja ili sjemena s tim da se više preferira razmnožavanje korijenom zbog klica koje ima na sebi što pospješuje uspješnost uzgoja i sadnje.

Podrijetlo ove gomoljaste biljke dolazi iz Kine gdje je korišten pretežno u medicinske svrhe, a osim svoje svrhe u kulinarstvu i medicini važno je spomenuti da je bogat i vitaminom B, kalijem, bakrom, magnezijem i manganom.

Đumbir za preradu

Đumbir, kao trajnica, ima mnogo vrsta koje se razlikuju po boji cvijeta i boji korijena. Prilikom pripreme ušećerenog đumbira preporučuje se korištenje žutog đumbira i Hidden sorte.

Žuti đumbir

Ova vrsta đumbira je klasična vrsta koja se može kupiti i u našim trgovinama. Đumbir je, kao biljku, na našem području teško uzgojiti te se moramo fokusirati na sastojke za izradu koje možemo nabaviti u našem okruženju. Ne samo zbog pristupačnosti, ova vrsta đumbira je i svojom žutom bojom također prikladna za kandiranje jer ćete dobiti lijepu boju ušećerenog đumbira koju zapravo treba i imati. Ovu vrstu odlikuje i intenzivan miris te snažan okus koji se neće niti nakon kandiranja promijeniti.

Hidden đumbir

Druga vrsta đumbira koja se preporučuje je Hidden đumbir koji također ima žutu boju te je pogodna i za uzgoj u posudama. Prilikom uzgoja jako se brzo razmnožava i širi pa ako želite ušećereni đumbir napraviti u većoj količini ova vrsta je idealna za to. Ima intenzivan okus, ali i lijep miris i nakon prerade neće izgubiti okus što je pogodno za pripremu ušećerenog đumbira.

Berba i kupovina

Đumbir je biljka koja je podrijetlom smještena u tropsko i suptropsko područje te ako želite uzgojiti vlastiti đumbir morate pronaći vrstu koja će najbolje odgovarati podneblju u kojemu ga želite uzgajati. Moguće ga je uzgojiti i u posudi, ali računajte na činjenicu da ćete ga nakon nekoga vremena morati negdje presaditi u prirodu jer se korijenje ove biljke jako brzo razmnožava i širi.

Najbolje ga je presaditi u plastenik jer ova biljka ne podnosi temperature koje su niže od 12°C. Ako ga nećete presađivati u prirodu preporučuje se čupanje cijelog korijena i sađenje jednog manjeg djela koji klija ponovo u posudu te čekati da ponovo naraste, a iskoristiti onu količinu đumbira koja vam je potrebna i stalno ponavljati proces.

Ako imate sreće pa živite na području gdje vam đumbir uspijeva ili ste ga uspješno uzgojili u posudi, moguće je korijen već vaditi 6 do 8 mjeseci nakon što ste ga zasadili jer se do tada već dovoljno razmnožio. Ako želite biti sigurni da je korijen dovoljno zreo za vađenje to možete procijeniti i po stabljici koja treba biti visoka minimalno 1 m visine te cvijet treba otpasti sa stabljike.

Berbu korijena možete obaviti na dva načina - vađenjem i korištenjem cijelog korijena i vađenjem cijelog korijena s tim da jedan dio s klicama ponovo zasadit. Nakon berbe odnosno vađenja korijena plod se pere od ostatka zemlje i priprema za rezanje kako bi se dalje kuhao i sušio za šećerenje.

Ako đumbir ne uzgajate sami već ga kupujete u trgovini važno je da kupujete sirov i svjež plod. Prilikom odabira obratite pozornost da je korijen čvrst, gladak i kvrgav. Na korijenu ne bi trebalo biti nikakvih oštećenja niti pokazatelja plijesni jer vam takav đumbir neće biti upotrebljiv prilikom pripreme ušećerenog đumbira.

Recepti za kandirani đumbir

Ušećereni đumbir moguće je pripremiti u dvije varijante. Jedna od tih varijanti je ušećereni đumbir na bazi šećera dok njegova zdrava varijanta uključuje korištenje meda u zamjenu za šećere. Korištenjem meda umjesto šećera želi se dobiti prirodnija aroma ovoga proizvoda koji se često voli konzumirati u zimskom periodu. Kandiranje đumbira stvara slasticu slatkog, ali istovremeno i ljutog okusa, a dodavanjem šećera ili meda birate varijantu koja vama više odgovara.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • kondicioniranje hrane
  • sterilizacija staklenki

Domaći ušećereni đumbir

Recept koji u sebi koristi šećer klasični je recept koji većina ljudi koristi prilikom pripreme ove poslastice. Đumbir i šećer kao glavni sastojci ovog recepta tvore jednostavan, ali sladak proizvod. Navedena količina dovoljna je za jednu staklenku zapremnine 750 ml.

Sastojci

  • 1 šalica narezanog korijena đumbira
  • 1 šalica šećera
  • 3 šalice vode

Priprema

  1. Korijen đumbira ogulite i narežite na tanke ploške.
  2. Vodu ugrijte na laganoj vatri te postepeno dodavajte samo 5 žlica šećera i otopite ga u vodi.
  3. Kada voda zakuha dodajte đumbir i kuhajte ga na laganoj vatri 20 minuta.
  4. Pećnicu zagrijte na 90°C i u vatrostalnu posudu posložite đumbir koji se prethodno kuhao u vodi.
  5. Sušite ga u pećnici minimalno 5 sati te ako nije dovoljno suh i ima još vode u sebi ostaviti ga sve dok ne bude dovoljno suh da se dalje suši u pećnici.
  6. Nakon što je đumbir osušen i moguće ga je konzumirati, uvaljajte ga u šećer koji ste prethodno izdvojili.
  7. Ušećereni đumbir spremite u staklenku i zatvorite.

Ušećereni đumbir s medom

Zdrava varijanta ušećerenog đumbira koristi med umjesto šećera te se priprema na sličan način kao i njegova klasična varijanta sa šećerom. Od navedene količine sastojaka u receptu dobit ćete otprilike 250 g ušećerenog đumbira.

Sastojci

  • 500 g đumbira
  • 500 g meda
  • 0,5 l vode

Priprema

  • Ogulite đumbir ili ga samo dobro oribajte četkom za povrće.
  • Izrežite ga na tanke ploške i stavite ga u posudu te preliijte vodom i medom.
  • Stavite posudu na umjerenu vatru i ostavite da polako zakuha.
  • Nakon što lagano proključa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 30 minuta.
  • Sklonite posudu s vatre i ostavite da se ohladi.
  • Procijedite đumbir i pričekajte da se ocijedi.
  • U vatrostalnu posudu ili na pleh rasporedite đumbir koji se prethodno ocijedio.
  • Ostavite da se suši oko 12 sati na zraku i probajte kako biste provjerili je li dovoljno suh. Ako nije, ostavite ga da se još suši.
  • Nakon što đumbir osušio, spremite ga u posudu koju je moguće hermetički zatvoriti.

Svi recepti za zimnicu od đumbira >>

Čuvanje i skladištenje

Ušećereni đumbir koji ste pripremili uz pomoć šećera čuvajte u zatvorenim staklenkama na hladnom mjestu, ali ne  nužno u hladnjaku. Možete ga držati i u smočnici ili podrumu, ali pripazite da nije na vlažnom mjestu. Ako ste pripremali đumbir s medom čuvajte ga u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi ili staklenci.

Vrijeme za čuvanje ovako spravljenog đumbira je 3 - 6 mjeseci dok ga neki čuvaju i do godinu dana.

Savjeti

Prilikom pripreme sirovine odnosno korijena đumbira za preradu u ušećereni đumbir vodite računa o nekoliko stvari. Kao prvo narežite ga na što tanje ploške kako bi se što prije prokuhao i osušio prilikom obrade.

Nemojte se striktno držati vremena koje je propisano u receptu za sušenje đumbira nego prema vlastitoj želji provjerite da li je đumbir dovoljno osušen i da je onakve teksture kakva želite da bude. Neki ljudi vole kada je malo više presušen dok su drugi skloniji malo manjoj hrskavosti ovoga proizvoda.

Upotreba u kuhinji

Ušećereni đumbir može se konzumirati sam kao grickalica uz gledanje serija ili uz druženje s prijateljima, ali često ga se dodaje i u kolače. Ako želite kolač slatko gorkastog okusa, koji će iznenaditi vaše nepce, umjesto ušećerene naranče ili nekoga drugoga voća, možete ubaciti ušećereni đumbir koji će također poslužiti svojoj svrsi.

Ljekovita svojstva

S obzirom na to da đumbir prilikom kuhanja i sušenja nije previše prerađen te ako je još pripremljen s medom nije izgubio sva svoja ljekovita svojstva. Ovako pripremljen đumbir poticajno će djelovati na vašu probavu, ali će djelovati i protuupalno te preventivno kod pojave prehlade. Pomoći će vam i ako imate problema s mučninom prilikom vožnje i smanjit će vam mučninu ako gricnete nekoliko komada ušećerenog đumbira prije putovanja.

Ipak, važno je napomenuti da je ušećereni đumbir sa šećerom potrebno umjereno konzumirati. Tako pripremljen ušećereni đumbir u sebi može sadržavati 3 - 5 g šećera i sadržavati 20 kalorija. Prilikom konzumacije ove poslastice trebalo bi biti vrlo oprezan te bi ga trebali izbjegavati oni koji imaju ozbiljnije bolesti probavnog sustava, što uključuje i vrlo osjetljiv želudac te dijabetes.

Foto: Liz Mochrie / CC

Zimnica od đumbira

  • Čaj od đumbira
  • Đumbir u prahu
  • Pivo od đumbira
  • Sirup od đumbira

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR