• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot i slatko
  • Čaj
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Sušeno
  • Brašno
  • Savjeti
ušećereni bademi

Ušećereni bademi

Objavljeno: 02.03.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Badem za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za kandirane bademe
  • Domaći ušećereni bademi
  • Ušećereni bademi iz mikrovalne
  • Ušećereni bademi s medom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Bademi su posljednjih godina postali prihvatljiva, zdrava i vrlo tražena namirnica koja se pretežno koristi ili u pripremi kolača ili kao grickalica. Osim bademima nazivaju se još i bajamima, mendula, mindulima i raznim drugim imenima. Ali kako god ih nazivali znamo da se radi o jednoj zdravoj namirnici bogatoj masnim kiselinama.

Ako ga posadite i imate vlastito stablo imat ćete konstantan izvor zdrave namirnice čija će konzumacija pozitivno utjecati na vas. Iako mnogi na spomen ušećerenih badema pomisle da je riječ o masnoj i preslatkoj namirnici to zapravo nije točno. Jedenjem ovako pripremljenih badema vrlo malom količinom zdrave hrane možete zadovoljiti potrebu za slatkim. Zašto je dobro jesti ušećerene bademe i kao ih napraviti saznajte u nastavku.

Karakteristike badema

Badem je listopadno stablo koje pripada porodici ruža, podvrsti badema, a potječe s područja Azije gdje raste kao samoniklo drvo. Plod badema počeo se koristiti u Kini u 10. stoljeću prije Krista, a danas se uzgaja i kod nas na području Jadrana.

Stablo badema može narasti do 10 m visine s vrlo širokom i piramidno formiranom krošnjom. Korijen stabla je jak te se duboko ukorjenjuje dok je deblo promjera oko 30 cm s glatkom sivo zelenom korom kada je riječ o mladom drvetu dok tijekom godina postaje svijetlosiva i prekrivena ljuskama. Grane stabla su gole i na njima se nalaze naizmjenično smješteni listovi. Peteljke listova su dužine oko 2 - 3 cm, a površina lista je oko 10 - 12 cm sa zašiljenim vrhom i nazubljenim bočnim stranama.

Stablo badema ima cvjetove koji cvjetaju u siječnju i veljači prije listanja stabla. Cvijet se sastoji od 5 latica bijele ili ružičaste boje, a promjera su oko 2 cm iz kojega se razvija plod koji je koštunica sa sivozelenim dlačicama koje su obavijene s mesom koje se otvori u jesen prilikom dozrijevanja. Nakon dozrijevanja stvara se tvrda i glatka smeđa ljuska koja na sebi ima puno malih rupica, a unutar koje se nalazi duga i spljoštena sjemenka smeđe boje dužine oko 2 cm.

Badem za preradu

Osnovna podjela badema odnosi se na gorki i slatki badem od kojih je samo slatki badem vrsta koja se konzumira. Gorki badem se nikako ne smije konzumirati jer ima plod koji je otrovan i gorak i samim tim i nejestiv. Slatki badem je zapravo badem koji se proizvodi, sadi u vrtovima i prodaje u trgovinama. Za pripremu ušećerenih badema koristite sorte slatkog badema koji se može uzgojiti na našem području, a to su Aromatični badem, Ferragnes i Tuona badem.

Aromatični badem

Najpoznatija sorta na našem području koja rađa svake godine krajem kolovoza. Stablo je srednje bujno s dobrim urodom dok je plod srednje krupnoće težine oko 3,5 g. Zbog svoje tanke i meke kore lako ćete doći do jestivog dijela ploda. Sjemenka je svijetlo žute boje i vrlo ukusna.

Ferragnes

Sorta badema s velikom količinom uroda je Ferragnes. Stablo je srednje bujno s plodovima veličine oko 3,5 g s tvrdom korom. Iako je kora ploda dosta tvrda sjemenka je izrazito ukusna i svijetlo smeđe boje, a koristi se u industriji slatkiša upravo zbog svoga okusa.

Tuona

Tuona sorta je vrlo visoke rodnosti kao i preostale dvije sorte te je prikladna za pripremu ušećerenih badema upravo zbog vrlo velikih plodova koji imaju veličinu oko 3,8 g. Kora ploda je polutvrda i samim tim ćete ga vrlo lako očistiti i pripremiti za preradu. Plod je okruglast i ima meku i tanku ljusku. I ova sorta koristi se u proizvodnji slatkiša upravo zbog dobrih karakteristika sjemenki.

Berba i kupovina

Prve plodove možete očekivati u drugoj ili trećoj godini od vremena sadnje. Svoj puni potencijal stablo ostvaruje tek nakon 8. godine od sadnje. Ovisno o sorti koju imate zasađenu ovisit će i vrijeme berbe, ali najčešće se odvija od polovice, kolovoza do polovice listopada. Da je pravo vrijeme za berbu znat ćete po plodu kojima zelena ljuska kojom su obavijeni pukne po pola. Morate pripaziti da berbu obavite na vrijeme kako vam plodovi ne bi počeli ispadati iz ljuske pa ćete ih morati skupljati s tla.

Berbu ćete morati obavljati nekoliko puta jer prvo dozrijevaju plodovi s vanjske strane krošnje dok kasnije dozrijevaju oni koji su u unutrašnjosti krošnje. Berite ih ručno jer ćete tako najbolje vidjeti koji je plod prikladan za berbu dok se voćnjacima gdje se sadi za komercijalnu proizvodnju koriste posebni strojevi za trešnju stabala.

Ako ih ne planirate odmah koristiti, ubrane bademe prvo je potrebno očistiti od vanjske ljuske i malo prosušiti te ostaviti na suhom i prozračnom mjestu. Vanjsku ljusku koju morate razbiti kako bi došli do unutarnje jestive sjemenke, a najlakše ćete ju skinuti tako da ih prelijete s prokuhanom vodom i ostavite da stoje 5 - 7 minuta nakon čega ih je potrebno procijediti i lagano rukom skinuti nakon čega će vam ostati jestiva sjemenka.

Bademe možete kupiti i očišćene na odjelu voća i povrća gdje se prodaju po kg, a možete ih kupiti već i pakirane u vrećice određene gramaže. Prilikom kupnje obratite pažnju da nisu pljesnivi i da nisu čudne boje, jer bi trebali biti ili smeđe boje ako imaju vanjsku opnu ili bijele boje ako su skroz oljušteni. Sjemenke badema ne bi smjele imati na sebi rupice ili bilo kakva oštećenja koja bi mogla ukazivati na utjecaj raznih kukaca ili parazita na plod.

Recepti za kandirane bademe

Ušećereni ili kandirani bademi su tradicionalna slastica na području Dalmacije, ali se konzumiraju i u ostalim dijelovima zemlje. Pripremaju se od davnina pa nisu nepoznanica ni našim bakama i mama koje su ih i same pravile. Iako se i u trgovinama s delikatesama mogu kupiti već ušećereni, na jednostavan način ih možete sami napraviti na nekoliko načina.

Za bržu varijantu pripreme poslužite se s mikrovalnom pećnicom ili tavom dok ih za uživanje prilikom pripreme možete karamelizirati na štednjaku. Za pripremu ušećerenih badema trebate imati sjemenke badema koje su očišćene od vanjske kore. Uz pomoć šećera dobit ćete slatkoću dok će voda pomoći da se šećer zalijepi za bademe. Uz nekoliko navedenih recepata možete dobiti ukusnu poslasticu za obiteljska ili prijateljska druženja.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Domaći ušećereni bademi

Bademe možete ušećeriti na štednjaku uz pomoću vode i šećera. Ovu bazičnu varijantu pripreme namirnice s vremenom možete i nadograđivati tako da dodajte neke od začina kao što su cimet, vinili šećer ili rum. Za početak će vam za pripremu možda trebati malo više vremena i možda nećete biti sigurni da li su bademi gotovi, ali nakon nekoliko priprema znat ćete napraviti bademe onako kako vama najbolje odgovaraju. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 300 g ušećerenih badema.

Sastojci

  • 300 g badema
  • 225 g šećera
  • 250 ml vode

Priprema

  1. U posudu stavite vodu i šećer te stavite na štednjak na jaku vatru da se šećer otopi i da sve zajedno prokuha. Tijekom zagrijavanja vode miješajte šećer kako bi se rastopio.
  2. Kada vam sirup od vode i šećera zakuha i pojave se mali balončići, na površini stavite bademe u tekućinu. Vatru i dalje ostavite da bude jaka i nemojte ju smanjivati.
  3. Sve zajedno ostavite da se kuha oko 20 minuta te nekoliko puta samo promiješajte. U ovom dijelu, voda vam treba još uvijek prekrivati bademe stoga oni ne mogu zagorjeti.
  4. Nakon što prođe 20 minuta voda će tijekom kuhanja ispariti i pojavit će se pjenasti šećer. Smanjite vatru na laganu vatru i cijelo vrijeme konstantno miješajte bademe kako ne bi zagorjeli zajedno sa šećereom.
  5. Kada primijetite da se šećer počeo lijepiti za bademe znači da ste pri kraju s pripremom, ali i dalje miješajte bademe.
  6. Proces karamelizacije ovisi o tome koliko ste smanjili vatru tako da ako miješajte bademe sve dok ne dobijete bademe koji na sebi imaju šećer. Ako vam na dnu lonca ostane nezalijepljenog šećera to je normalno tijekom ovoga procesa.
  7. Posudu s bademima maknite sa štednjaka i bademe stavite u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje te ih ostavite da se ohlade.
  8. Nakon što se ohlade možete ih konzumirati ili spremiti za kasniju konzumaciju.

Ušećereni bademi iz mikrovalne

Želite li ubrzati proces pripreme ušećerenih badema i ako u svojem kućanstvu imate mikrovalnu onda isprobajte ovaj recept. Za svega nekoliko minuta imat ćete ušećerene bademe doslovno prste polizati. Ovakvom pripremom nećete morati brinuti kako ćete uskladištiti i čuvati već pripremljene bademe već ćete ih moći odmah svježe jesti. Navedena količina sastojaka dovoljna je 200 g ušećerenih badema.

Sastojci

  • 200 g badema
  • 5 velikih žlica šećera
  • 1/4 male žličice cimeta
  • 2 velike žlice vode

Priprema

  1. U posudu stavite badem, šećere, cimet i vodu te sve dobro izmiješajte.
  2. Mikrovalnu prilagodite na 600 W na 2 minute i stavite posudu u kojoj ste prethodno sve sastojke izmiješali.
  3. Posudu nakon 2 minute izvadite iz mikrovalne i bademe dobro promiješajte kako bi se istopljeni šećer i cimet ravnomjerno rasporedio.
  4. Posudu ponovo stavite u mikrovalnu na 2 minute na 600 W.
  5. Nakon što je prošlo predviđeno vrijeme, izvadite bademe iz mikrovalne i sve dobro izmiješate te ih stavite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje da se ohlade.
  6. Nakon što su se ohladili možete ih odmah konzumirati.

Ušećereni bademi s medom

Ako ne volite koristiti šećer i pobornici ste nekih zdravijih i drugačijih okusa onda bademe možete ušećeriti i pomoću meda. Ovim načinom pripreme očuvat ćete što više nutritivnih sastojaka, a način pripreme je više nego jednostavan. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 150 g ušećerenih badema.

Sastojci

  • 150 g badema
  • 2 velike žlice meda

Priprema

  1. U tavu stavite bademe i stavite ju na štednjak na srednje jaku vatru.
  2. Bademe pržite uz stalno miješanje kako ne bi zagorjeli. Pržite ih sve dok malo ne potamne, otprilike 5 - 10 minuta ovisno o tome na koliko jakoj vatri iz pržite. Kada su počeli mijenjati boju maknite takvu sa štednjaka.
  3. U posebnoj posudu stavite med te ga malo zagrijte kako bi med bio što više tekući.
  4. U bademe koji su u tavi dodajte med te sve stavite na štednjak na laganu vatru i konstantno miješajte kako bi se med ravnomjerno rasporedio po bademima. Sve zajedno još miješajte i pecite u tavi oko 2 minute.
  5. Na pleh stavite papir za pečenje i na njega stavite smjesu badema i meda te ravnomjerno rasporedite.
  6. Ostavite ih da se ohlade i med da se stisne pa ih možete konzumirati.

Svi recepti za zimnicu od badema >>

Čuvanje i skladištenje

Ušećerene bademe možete odmah nakon hlađenja konzumirati i to je najbolja opcija jer će imati svjež okus. Ako ste pripremili količinu badema koje ne možete odmah pojesti, ušećerene bademe možete spremiti i u plastičnu kutiju s poklopcem ili u keramičke zdjelice koje se mogu zatvoriti. Važno je da ih ne držite na toplom kako ne bi došlo do topljenja šećera i kvarenja badema.

Savjeti

Prilikom pripreme ušećerenih badema birajte lonac u kojemu će vam se bademi ravnomjerno moći rasporediti na dnu lonca. Prilikom pripreme ćete ih lakše karamelizirati i miješati.

Recept za pripremu ušećerenih badema pomoću mikrovalne pećnice možete napraviti i u tavi tako da sve sastojke stavite u tavu i konstantno sve miješate dok se ne karameliziraju. Kada ih stavljate na hlađenje, probajte ih odvajati jedan od drugoga tako da nakon hlađenja ne morate puno vremena provesti odvajajući svaki badem.

Upotreba u kuhinji

Ušećereni bademi se najčešće koriste kao grickalica i poslastica. Odlično se slaže s Prošekom uz koji se često i poslužuju. Možete ih staviti i u kolače prilikom pripreme biskvita ili mogu biti jestiva dekoracija uz poslastice.

U božićno vrijeme vrlo su poznati desert koji se pakira u male vrećice te poklanja obitelji i prijateljima, a u Dalmaciji se na vjenčanju čak dobivaju i kao poklon pakiran u vrećice.

Ljekovita svojstva

Bademi su namirnica koja je poznata po svojem pozitivnom djelovanju na cjelokupni organizam. Bogati su osnovnim nutritivnim sastojcima koji su potrebni ljudskom organizmu na normalno funkcioniranje, a to su vlakna, proteini, masti, vitamina E, manganom i magnezijem.

Najveća važnost ove biljke leži u njenoj mogućnosti da snizi i regulira kolesterol  i osim što je dobar za srce odličan je i za one koji žele smršavjeti jer se samo 10 - 15% kalorija iz badema zadržava u ljudskom organizmu.

Foto: silviarita / Pixabay 

Zimnica od badema

bademovo brašno

Bademovo brašno

Bademovo brašno neizostavan je sastojak mnogih finih recepata. Sadrži brojne korisne tvari potrebne našem organizmu, baš kao i sami bademi. U trgovinama je često skupo, a uz malo volje i truda, lako ga je napraviti u udobnosti vlastitoga … [više] about Bademovo brašno

maslac od badema

Maslac od badema

Bademi, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo su zdravi za naše tijelo. Njihova upotreba u kuhinji je vrlo široka. Čest su sastojak raznih kolača, torti, slatkih krema i drugih sličnih slastica. Bademe možete dodati i u svoja slana jela jer … [više] about Maslac od badema

prženi bademi

Prženi bademi

Prženi orašasti plodovi su poželjna grickalica jer imaju karakterističnu aromu kojoj mnogi ne mogu odoljeti pa često znaju i pretjerati s njihovom konzumacijom. Osim što se najčešće prže lješnjaci, kikiriki, pistacije i orasi možda su ipak … [više] about Prženi bademi

ušećereni bademi

Ušećereni bademi

Bademi su posljednjih godina postali prihvatljiva, zdrava i vrlo tražena namirnica koja se pretežno koristi ili u pripremi kolača ili kao grickalica. Osim bademima nazivaju se još i bajamima, mendula, mindulima i raznim drugim imenima. Ali … [više] about Ušećereni bademi

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

sušeni bosiljak

Sušeni bosiljak

Suhi bosiljak ima intenzivan okus kad je svjež, ali se brzo razgrađuje, dok osušeni bosiljak … [više] about Sušeni bosiljak

pšenično brašno u vreći

Pšenično brašno

Pšenično brašno je najčešća vrsta brašna koja se koristi u kućanstvu za pripremu krušnih proizvoda, … [više] about Pšenično brašno

hrana u staklenkama

Kondicioniranje hrane

Jeste li se ikad susreli s tim da otvorite staklenku dehidriranog voća ili povrća i unutra pronađete … [više] about Kondicioniranje hrane

domaći kruh

Domaći kruh

Koji je najbolji način za izradu i skladištenje domaćeg kruha? Treba li ga praviti s kvascem ili bez … [više] about Domaći kruh

bezglutensko brašno u vreći

Brašno bez glutena

Brašno je čest sastojak mnogih namirnica, uključujući kruh, deserte i rezance. Često se koristi i … [više] about Brašno bez glutena

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.