• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
skladištenje začina

Začini

Objavljeno: 25.08.2021. Autor: Maja Z.

Začinsko bilje i začini su nam najbolji prijatelji i saveznici u kuhinji, a razlog tome je što sušeno bilje ima jače arome i okuse od svježeg. Jedna žličica suhog bilja ekvivalent je jednoj velikoj žlici svježeg začinskog bilja. U nastavku naučite kako postupati s biljkama i pretvoriti ih u začine koji će vašim jelima dati najbolje okuse.

Začinsko bilje

  • Bosiljak
  • Češnjak
  • Cimet
  • Curry
  • Đumbir
  • Gorušica
  • Hren
  • Kadulja
  • Kim
  • Komorač
  • Kopar
  • Korijander
  • Kurkuma
  • Lavanda
  • Lovor
  • Majčina dušica
  • Menta (metvica)
  • Mirta
  • Origano
  • Paprika

Što su začini?

Iako mnogi ne znaju razliku između začinskog bilja i začina, ona ipak postoji. Začinsko bilje je lisnati dio biljaka, dok su začini osušeno sjeme, kora, plod ili mljeveno korijenje biljke, no svi pripadaju zajedničkoj kategorizaciji - začinima.

Svaka kuhinja ima poneki začin. Ovisno o tome koliko uživate u kuhanju, možda imate bogatu zbirku ili se oslanjate tek na osnove. No, jeste li znali da se neki začini zapravo lako uzgajaju kod kuće? Uzgoj vlastitih proizvoda ekonomičan je i odličan način za sudjelovanje u cikličkom procesu hrane i biljaka koje jedemo. Većina začina prijeđe tisuće kilometara prije nego što stigne do naše kuhinje, no, ako imate mogućnost uzgajati ih sami, domaći začini će jelima dodati nove intenzivnije arome.

Mnogi od začina mogu se posaditi u rano proljeće ili jesen, a možete početi od sjemena ili ako želite prednost, sadnice kupiti kod lokalnog uzgajivača, trgovini ili vrtnom centru. Ono što je odlično kod uzgoja začina je da ne zahtjeva puno prostora, stoga se mogu uzgajati i na balkonima ili stanovima.

Kad su sjemenke ili dijelovi biljke spremne za berbu, potrebno ih je jednostavno osušiti na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, gdje ima dovoljno cirkulacije zraka, bez izravne sunčeve svjetlosti. Nakon toga svoje začine možete spremiti u staklene posude za višekratnu uporabu ili posude koje već imate kod kuće.

Foto: monicore / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR