Povrće je najbolje termički obrađivati i jesti onda kada je mlado ili dok je još svježe ubrano. Ako nemate mogućnost uvijek jesti svježe povrće najbolji način da sačuvate dio ljetne berbe je tako da višak povrća zamrznete. Špinat je lisnato povrće koje je moguće zamrznuti i tako sačuvati dio uroda za konzumaciju u zimskim mjesecima
Zamrzavanje špinata može se obaviti na dva načina, a to je da ga prvo blanširate pa zamrznete ili da svježe listove odmah (bez prethodne termičke obrade) spremite u zamrzivač. Iako neki nisu pobornici druge metode zamrzavanja možete sami isprobati i jednu i drugu varijantu i sami odlučiti koju varijantu ćete isprobati.
Karakteristike špinata
Špinat je dvogodišnja zeljasta i lisnata biljka iz porodice štirovki, a u prvoj godini izrastaju listovi dok se u drugoj godini pojavljuje cvijet i stabljika. Razmnožava se pomoću sjemena koje se stvara u cvijetu, a s obzirom na sortu koja se sije potrebno joj je 15 - 100 dana da biljka iznikne iz zemlje. Potječe iz Azije, ali se danas uspješno uzgaja u cijelome svijetu.
Korijen špinata je vretenast i razgranat te tanak i slabo ukorijenjen te se biljka tijekom berbe ponekad i čupa iz zemlje ako se ne namjerava dalje koristiti za razmnožavanje. Iz korijena u obliku rozete rastu tamnozeleni listovi koji mogu biti potpuno glatki ili ponekad naborani, ovisno o sorti. Listovi su jajastog oblika i duguljasti te imaju glatke rubove i šiljaste vrhove, a donji listovi imaju duguljaste peteljke u odnosnu na gorenje listove koji su sijedeći.
U drugoj godini izrasta stabljika koja može biti visoka i do 30 cm, a na vrhu se formira jednospolan cvijet. Muški cvijet je u obliku klasastog cvata, a ženski cvijet se nalazi u pazušcima listova. Sjeme je sivosmeđe boje, teško oko 10 g, a može zadržati klijavost i do pet godina.
Špinat za pripremu
Sorte špinata dijelimo s obzirom na vrijeme dozrijevanja tako postoje rane, srednje i kasne sorte. Na našem području jednako uspijevaju rane, srednje i kasne sorte, a za zamrzavanje je najbolje koristiti srednje i kasne sorte jer je mlade listove ranih sorti najbolje odmah konzumirati nakon branja. Mladi listovi su ukusniji ako se odmah nakon berbe kuhaju i jedu nego kada se zamrzavaju.
Izgled listova nije presudan za zamrzavanje špinata, važno je samo da je vama ukusan. Razlika koja se uočava kod sorti s glatkim listovima u odnosu na kultivare s naboranim listovima je u duljini peteljke koja je kod glatkih listova puno duža. Špinat koji se može koristiti i koji uspijeva na našem području je Matador, Čvrsti špinat, Victoria i Spokane špinat.
Matador špinat
Najpoznatija sorta špinata je Matador koji se najviše uzgaja u cijelome svijetu. Svrstavamo ga u srednje sorte špinata jer se može brati već 30 dana od sjetve. Rozeta može doseći visinu od 22 cm, a listovi su debeli i glatki te ovalnog oblika i sivozelene boje. Dobro podnosi niske i visoke temperature, a potrebno ga je stalno zalijevati tijekom rasta. Biljka daje jako dobar urod u prvoj godini, a jako dobro podnosi termičku obradu i može se zamrzavati.
Čvrsti špinat
Još jedna srednja sorta je Čvrsti špinat koji ima svjetlozelene naborane listove. Promjer rozete je oko 25 cm, a listove možete početi brati već 40 - 50 dana nakon sjetve. Otporna je na razne vremenske uvjete, a listove ne može oštetiti ni mraz. Prilikom rasta traži dosta vode te ga je potrebno konstantno zalijevati, ali daje i dobar urod.
Victoria špinat
Victoria špinat je sorta s bujnom rozetom koja je malo manjeg promjera u odnosu na prethodne sorte. Promjer rozete može biti 14 - 19 cm, ali pripada kasnoj sorti s debljim i naboranim listovima tamnozelene boje s plavkastom nijansom i mogu biti dugi oko 10 cm i široki 7 cm.
Spokane špinat
Ova sorta pripada hibridnoj kasnoj sorti koja je pogodna za uzgoj isključivo na otvorenim površinama. Rozeta Spokane špinata je visini oko 15 cm i širine oko 11 cm. Listovi su svjetlozelene boje i ovalnog oblika te blago valovite teksture. Dobro podnose termičku obradu te se mogu blanširati i zamrzavati.
Berba i kupovina
Berba špinata može se obavljati od početka proljeća pa sve do jeseni, ovisno koju sortu uzgajate i u kojem dijelu zemlje. Toplija klima omogućuje da špinat berete sve do početka zime dok se u hladnijim i kontinentalnim dijelovima zemlje špinat pretežno bere u proljeće i ljeto. Rane sorte špinata možete brati već 2 - 3 tjedna nakon sjetve dok srednje sorte tek nakon 35 - 60 dana. Kasne sorte zadnje sazrijevaju i biljci je potrebno 90 - 100 dana da izrastu listovi, a beru se u kasnu jesen.
Za zamrzavanje se preporučuje sjetva srednjih i kasnih sorti jer su njihovi listovi jači, tvrđi i bolje podnose blanširanje. Listovi se beru u nekoliko navrata i to samo s vanjske strane biljke jer se iz središta biljke razvijaju novi listovi koje ako uberete biljka vene. Kada primijetite da biljka ima 5 - 8 listova možete početi s berbom, ali pazite da ne uberete puno listova. U fazi pune zrelosti špinat može imati i do 25 listova i tada možete nabrati više. Listovi se beru isključivo samo u prvoj godini jer u drugoj godini biljka dobiva stabljiku i svi korisni nutrijenti odlaze u cvijet i sjemenke.
Prilikom uzgoja špinata u vlastitom vrtu, berbu obavljajte ručno tako da berete list po list i to samo s vanjske strane rozete. Nemojte brati listove koji nisu zdravi ili koje su oštetili kukci. Odmah nakon branja listove je potrebno termički obraditi i pripremiti jelo ili ih blanširati te zamrznuti. Listovi špinata su jako osjetljivi i lako venu bez obzira o kojoj je sorti riječ.
Ako ga ne uzgajate sami možete ga kupiti na tržnici ili u trgovini. Najčešće ćete pronaći sortu Matador koja je dobra za zamrzavanje, ali prilikom kupnje pripazite da list špinata nije pretaman, uvenuo, pljesniv ili sumnjivog mirisa. Najčešće se pakira u plastične vrećice s rupicama ili ga možete pronaći s korijenom zavezanog u male buketiće.
Zamrzavanje špinata
Listovi špinata ne samo da se mogu blanširati već se mogu i zamrznuti tako da tijekom cijele godine imate visokokvalitetnu namirnicu za pripremu raznih jela. Nakon blanširanja u vrućoj vodi možete ga zamrzavati u jednom komadu ili ga usitnjavati ovisno o načinu na koji ga dalje mislite pripremati. Osim blanširanja, listovi špinata se mogu zamrznuti i sirovi, odnosno bez prethodne termičke obrade. Iako neki ne prakticiraju ovaj način zamrzavanja neka su istraživanja pokazala da nema velike razlike u ove dvije metode.
Prije samog zamrzavanja, svježe listove špinata je potrebno dobro oprati i ukloniti listove koji nisu adekvatni za daljnju pripremu, a pri tome se misli na listove koje su oštetili kukci ili koji su truli. Takve listove nemojte blanširati niti zamrzavati jer mogu dovesti do kvarenja ostalih zdravih listova. Važno je napomenuti da špinat sadrži nitrate koji se pretvaraju u nitrine te je listove potrebno, što je brže moguće nakon berbe, pripremiti za zamrzavanje.
Postoje dvije varijante zamrzavanja špinata jedna je jednostavnija dok će vam druga oduzeti malo više vremena. S obzirom na vlastite preferencije isprobajte jedan od predloženih načina. Procesom zamrzavanja boja će se više očuvati ako špinat blanširate prije zamrzavanja dok će listovi izgubiti boju ako ih zamrzavate sirove. Stoga se ipak preporučuje listove vrlo kratko blanširati prije njihovog spremanja u zamrzivač. Nakon blanširanja listovi se mogu zamrznuti u vrećicama ili u plastičnim posudama, ali i u obliku briketa.
Priprema briketa od špinata je jednostavna i ako znate blanširati špinat nećete imati nikakvih problema kod zamrzavanja. Briketi se pripremaju tako da blanširane listove špinata stavite u blender i izblendate te dobivenu smjesu prelijete u silikonske kapule koji imaju izduženi ili kockasti oblik. Kalup je potrebno staviti u zamrzivač dok se smjesa ne smrzne te ih nakon toga premjestite u vrećice i ostavite ponovo u zamrzivač. Ovako pripremljeni briketi najčešće služe za pripremu umaka.
Blanširanje špinata prije zamrzavanja
Uz pravilno vrijeme blanširanja dobiti ćete špinat koji ćete vrlo lako u zimskim mjesecima moći pripremati na koji god način želite. Količinu špinata koju želite zamrznuti odredite sami, ali morate znati da špinat sastoji od 90% vode koja se izgubi tijekom kuhanja i kada špinat povene. Zbog toga je količina zamrznutog špinata puno manjeg obujma u odnosu na svježe listove špinata. Najčešća mjera koja se uzima kao mjerodavna je da od 450 g svježih listova špinata možete dobiti oko 50 g blanširanog špinata odnosno ako ga mjerite u broju šalica to bi bilo da od otprilike 10 - 12 šalica svježih listova špinata dobijete 1 šalicu blanširanog.
Sastojci
- svježi listovi špinata
- voda
Priprema
- U posudu stavite vodu i nemojte ju naliti skroz do ruba posude već ostavite dovoljno praznog prostora da voda može kuhati, a da se ne prelijeva iz posude.
- Listove špinata operite pod mlazom vode i malo ih posušite pomoću papirnatih ručnika ili pamučne krpe.
- Stavite ih u vodu koja je prokuhala i smanjite vatru te ostavite da se kuha oko 2 minute.
- Nakon što je špinat kuhao 2 minute procijedite ga kroz cijedilo i stavite u posudu s hladnom vodom.
- Špinat procijedite i stavite na papirnate ručnike ili pamučnu krpu da se dodatno ocijedi. Možete ga i dodatno istapkati papirnatim ručnikom kako bi se upila što veća količina vode.
- Na vrećice ili posude naznačite datum kada ste pripremali špinat. Možete ga pakirati u plastične vrećice ili posude s poklopcem, ali ako ga usitnjavate ili blendate možete ga spremiti i u posude za led.
- Blanširani špinat odmah možete spremiti u zamrzivač.
Zamrzavanje svježeg špinata
Brza varijanta zamrzavanja špinata odnosi se na zamrzavanje svježih listova bez prethodne termičke obrade blanširanjem. Neki nisu zagovornici ove metode zamrzavanja jer je smatraju nezdravom, ali i dovodi do gubitka boje listova. Blanširanjem listova čuva se zelena boja lista dok kod zamrzavanja svježih listova prilikom špinat poprima zelenožutu boju. Ova metoda zamrzavanja je dobra za mlade listove špinata, ali kao što smo već spomenuli, mladi špinat je najbolje konzumirati odmah nakon berbe jer tada ima najbolji okus i aromu, ali i jako lijepu zelenu boju.Količina zamrznutog i sirovog špinata se u ovoj pripremi neće razlikovati jer zamrzavate svježe listove, ali kasnije prilikom pripreme jela obujam namirnice će se smanjiti.
Sastojci
- svježi listovi špinata
Priprema
- Svježe listove špinata dobro operite pod mlazom hladne vode ili ih ostavite nekoliko minuta da odstoje u vodi.
- Izvadite ih na cijedilo i ostavite da se dobro ocijede.
- Stavite listove na papirnate ručnike ili pamučnu krpu i dobro ih još tapkanjem osušite.
- Što bolje ih osušite manje će se vode kristalizirati tijekom zamrzavanja.
- Listove posložite jedan na drugi ili od njih napravite loptice te ih stavite u vrećice. Možete ih spremati i u plastične posude, ali loptice nemojte stavljati jednu do druge da se ne bi slijepile tijekom zamrzavanja.
- Želite li listove za pripremu umaka ili variva možete ih odmah i usitniti. Stavite te ih na dasku za rezanje i prerežite na 2 - 3 dijela.
- Nakon što ste lišće spakirali u vrećice ili posude stavite ih u zamrzivač.
Čuvanje i skladištenje
Špinat se zamrzava u plastičnim vrećicama ili u plastičnim posudama, a ako radite brikete onda će vam biti potrebni silikonski ili plastični kalupi za led. Uvijek pakirajte špinat u manjim količinama jer se nakon odmrzavanja ne smije ponovo zamrzavati i potrebno ga je pojesti odmah nakon pripreme jer se ne smije ni podgrijavati.
Špinat možete spakirati tako da stavite jedan list na drugi ili ga možete izrezati nožem na manje komadiće ili trakice debljine 2 cm. Tako zamrznut špinat može se čuvati u hladnjaku do 12 mjeseci, dok se svježi zamrznuti listovi mogu čuvati najduže 6 mjeseci, ali ih je najbolje iskoristiti u što kraćem roku jer dužim stajanjem sve više gube boju.
Savjeti
Špinat je najbolje blanširati prije zamrzavanja jer ste tako sigurni da ste spriječili stvaranje štetnih kemijskih spojeva koji mogu negativno utjecati na ljudski organizam.
Špinat koji zamrzavate u briketima odnosno nakon blendanja zamrzavate u posudicama za led ili kalupima, koristite za pripremu umaka ili zdravih smoothieja.
Jela od špinata nije dobro podgrijavati zato nemojte zamrzavati velike količine špinata u jedno pakiranje.
Ako želite sačuvati zelenu boju špinata morate ga blanširati prije zamrzavanja.
Upotreba u kuhinji
Zamrznuti špinat vrlo lako se priprema i izvrstan je za pripremu brzih jela i onda kada nemate vremena za kuhanje. Nakon zamrzavanja špinat se priprema tako da se stavi u jelo koje se priprema ili se kratko može prokuhati u vodi kako bi se odmrznuo ako se koristi kao nadjev za tijesta.
Od briketa špinata može se pripremiti umak i krem juha. Ako ste zamrznuli svježe listove njih je potrebno obavezno kuhati prije pripreme jela jer on termički nije obrađen.
Ljekovita svojstva
Špinat je iznimno zdravo lisnato povrće koje sadrži puno minerala i vitamina iznimno važnih za ljudsko zdravlje.
Jedina mana špinata je što sadrži nitrate koje apsorbira iz zemlje pomoću korijena. Nitrat može biti jako opasan za ljudsko zdrave ako se namirnica prije konzumacije ne prokuha dobro. Ako se nitrat spoji s aminima onda nastaje kancerogeni spoj koji se naziva nitrozaminima. Zbog ovog sastojka špinat se ne preporučuje podgrijavati već ga je potrebno jesti odmah nakon kuhanja.
Proces zamrzavanja pomaže kod sprječavanja pojave štetnih spojeva i zbog toga je zamrzavanja špinata zdrav način skladištenja listova špinata.
Foto: No-longer-here / Pixabay
Zimnica od špinata
Odgovori