• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot i slatko
  • Čaj
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Sušeno
  • Brašno
  • Savjeti
žitarice

Žitarice

Objavljeno: 16.03.2021. Autor: Maja Z.

  • Pšenica
  • Kukuruz
  • Lan
  • Heljda
  • Riža
  • Sezam
  • Zob

Žitarice čine najveći dio sastojaka u pekarskim proizvodima i proizvodima koji zahtijevaju brašno. Iako su se prije koristile kao stočna hrana, zahvaljujući hranjivosti i svestranosti, pronašle su put i do naših stolova. Sve žitarice u receptima su zamjenjive, a možete ih koristiti cjelovite ili napraviti brašno koje kasnije možete preraditi u ukusna peciva ili koristiti kao prirodne zgušnjivače.

Pšenica

Iako pšenica nije karakteristična biljka koju sami često uzgajamo u vrtovima i koristimo za zimnicu, ipak čini standardnu postavu naše prehrane. Kruh, peciva, brašna, tjestenine, sva ona ukusna jela u kojima želimo uživati što duže. No, jeste li znali da sami možete napraviti brašno ili da možete ukusna peciva i kruhove skladištiti duže?

Većina domaćinstava nema uvjete za pravilno skladištenje žitarica, stoga kako biste najučinkovitije skladištili pšenicu, potrebno ju je prvo preraditi. Na koje sve načine možete iskoristiti pšenicu za dugotrajno skladištenje, saznajte u nastavku gdje vam donosimo ideje i recepte za pripremu raznih zimnica od različitih vrsta pšenice.

Vrste zimnice od pšenice

Kruh nije jedino što možemo napraviti od pšenice. Naravno, sve vrste pšenice koristimo u obliku brašna, no mogućnosti izrade zimnice su razne. Uz malo dobre volje i vremena, možete pripremiti široku paletu namirnica koje imaju dugi vijek trajanja, hranjive su i od njih možete napraviti omiljena jela - razna peciva i tjestenine.

  • Domaći kruh
  • Durum brašno
  • Graham integralno brašno
  • Pirovo brašno
  • Pšenično brašno

Kukuruz

Skladištenje kukuruza dobar je način da se produži mogućnost konzumacije s ljeta na jesen i zimu. Konzerviranje i zamrzavanje kukuruza su dvije najpopularnije metode, posebno za današnje sorte kukuruza šećerca. No, postoji nekoliko drugih dobrih načina da se zadrže bogati okusi kukuruza.

Slatke sorte kukuruza ili nezrela zrna mogu postati smeđa nakon konzerviranja ili tijekom skladištenja, iako je sigurno za konzumaciju, ali uz pravilno skladištenje i pripremu možete izbjeći ovaj problem. Kiseljenje kukuruza, priprema kukuruznog brašna, soljenje i sušenje su druge dobre metode konzerviranja kukuruza, a svaka od ovih metoda detaljno je opisana u nastavku.

Vrste zimnice od kukuruza

Za pripremu zimnice od kukuruza važno je uzeti u obzir samu vrstu kukuruza koja vam je dostupna i na temelju toga odabrati vrstu zimnice koju ćete pripremati. Kiselite ga s kupusom ili miješanim povrćem za ukusnu i brzu kiselu salatu, meljite u brašno za izradu raznih kukuruznih peciva, ili jednostavno zamrznite u uživajte u ljetnim okusima kuhanog kukuruza i tijekom zime.

  • Kukuruzno brašno

Lan

Lanene sjemenke su jedna je od korisnijih superhrana za pripremu zdravih jela, a postala je popularna i u pripremi zimnice. Masne sjemenke prepune su vlakana, antioksidansa i dobrih masti te imaju bogat, orašast okus, što ih čini dobrodošlim dodatkom mnogim različitim jelima zbog čega ih želimo moći što duže skladištiti.

Sjeme lana je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu poput hladnjaka u cijelom obliku, gdje će trajati do godinu dana, no jedan od načina koji je jednako kvalitetan je mljevenje lanenih sjemenki za preradu u ukusna peciva i kruhove. U nastavku se nalaze detaljne informacije kako na pravilan način skladištiti sjemenke lana i iskoristiti njihov potencijal u pripremi zimnice.

Vrste zimnice od lana

Sjeme lana je superhrana sa zdravstvenim blagodatima, no jeste li znali da se sjemenke lana moraju samljeti kako bi se pružile maksimalan okus? Ili da se zimnice pripremljene od sjemenki lana, nakon mljevenja, moraju čuvati u hladnjaku? Istražimo mnoge načine kako uživati ​​u njenim bogatim svojstvima.

  • Laneno brašno

Heljda

Iako heljda tehnički nije žitarica, nego sjemenka voća ili trava s jestivim sjemenkama, tretira se kao svaka druga žitarica na našem popisu. Na našem području nije često zastupljena namirnica, no mnogi ne znaju da ju vrijedi koristiti u svojim zimnicama upravo zbog specifičnog okusa i nutritivnih svojstava. No, znate li kako ju skladištiti što duže i koje uvjete morate imati za pravilno skladištenje?

Heljdu, bilo cjelovitu ili mljevenu u brašno, najbolje je čuvati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom mjestu. Cjelovitu heljdu moguće je skladištiti do godinu dana u zamrzivaču ili 6 mjeseci u smočnici, dok je heljdino brašno najbolje čuvati u zamrzivaču i trajat će vam i do 6 mjeseci. U nastavku pročitajte sve detaljne informacije o pravilnom skladištenju bogate namirnice koju još nazivamo superhranom.

Vrste zimnice od heljde

Heljda je biljka koja čini izvrsnu bazu za izradu raznih peciva, kruha i kaša. Možete ju kuhati s više tekućine ili jednostavno sirovu ubaciti u zdrave granole i kruh, a odličan je dodatak i varivima. U našim krajevima tradicionalno se koristi u sjevernim dijelovima gdje se često dodaje mesnim jelima, no puno se više koristi kao brašno. U nastavku se nalaze ideje i recepti kako pripremiti i skladištiti heljdu na što kvalitetniji način.

  • Heljdino brašno

Riža

Toliko je biljaka idealnih za skladištenje i čuvanje, a riža je izvrstan izbor za početnike koji žele pripremiti zimnicu na jedan drugačiji način. Jeftina je, može se kupiti u velikim količinama i čuvati jako dugo bez ikakve termičke obrade. Čini izvrsnu osnovu raznih obroka i ima hranjive sastojke ako se jede sama.

Riža je namirnica kojoj ne morate dodavati puno soli ili druge konzervanse kako bi ju dugo skladištili što ju čini zdravijom opcijom od mnogih drugih konzerviranih ili sušenih namirnica. Iako je uzgoj riže na našem području skoro nemoguć, možete ju kupiti u svakoj trgovini i konzervirati na razne načine.

Vrste zimnice od riže

Riža je već suha namirnica i kao takva, nisu joj potrebne termičke obrade za duže skladištenje, no načini čuvanja riže su razni. Samo konzerviranje riže suprotstavlja se svakom pravilu sigurnog konzerviranja kuće zato što zadržava vlagu i ta vlaga može prouzročiti plijesan zbog čega se najčešće ne skladišti već kuhana nego suha ili mljevena. U nastavku donosimo ideje kako iskoristiti rižu na pravilan način i napraviti jela koja ćete moći duže skladištiti.

  • Rižino brašno

Sezam

Uz orašasto krckanje i slatkast okus, sjemenke sezama popularan su sastojak koji se intenzivno koristi u indijskoj kuhinji. Dolaze u različitim bojama - crnoj , bijeloj i smeđoj, a koriste se i za izradu sezamovog ulja. Slično kao i druga ulja za kuhanje, sezamovo ulje dobro se slaže s drugim okusima.  U kuhinji se sjeme može koristiti na brojne načine za pripremu niza delicija - od tradicionalnih slatkih poslastica u zemlji i raskošnih grickalica do salata.

Osim svog izrazitog okusa, ovo sjeme ima i mnoštvo korisnih svojstava. Kombinacija esencijalnih vitamina i minerala čini ih savršenim dodatkom svakodnevnim obrocima. Sirove sjemenke sezama imaju blagu, orašastu aromu, a jednom kad ih termički obradite, orašasta se aroma pojačava. U nastavku pročitajte detaljne informacije o pravilnom skladištenju sezama i kako iskoristiti sjemenke za pripremu ukusne zimnice.

Vrste zimnice od sezama

Ako ste tijekom spremanja kuhinje ili smočnice pronašli otvorenu vrećicu sezamovih sjemenki ili kupili pakiranje u namjeri da možda napravite tahini pastu, u nastavku se nalaze ideje i recepti s kojima ćete moći iskoristiti sezam na najbolji mogući način i uživati u njegovim okusima duže vrijeme. Pripremite kruh od sezamovih sjemenki, razne salate, umake i tahini paste ili ulja, mogućnosti za duže skladištenje sjemenki sezama su razne.

  • Pasta od sezama - tahini

Zob

Zobene pahuljice ili jednostavno zob, doista su jedna od nužnih sastojaka svake smočnice. Uobičajeno je da se zobene pahuljice čuvaju dugoročno, ali koji je najbolji način za njihovo skladištenje?

Da biste im zadržali svježinu, zob je potrebno čuvati držati u hermetički zatvorenoj posudi i spremiti ga u čistu, hladnu, tamnu i suhu prostoriju. Ostava, hladnjak i zamrzivač najbolja su mjesta za skladištenje zobi. Saznajte na koji točno način je potrebno čuvati zob i kakve sve zimnice možete pripremiti od ove žitarice.

Vrste zimnice od zobi

Kako biste sačuvali svježinu i hranjivu vrijednost, važno je naučiti kako na pravi način čuvati i pripremiti zobene pahuljice. U nastavku se nalaze osnovni recepti i ideje na koje sve načine možete konzervirati zob i za pravilno čuvanje zobenih pahuljica i kuhane zobene kaše što duže vremena.

  • Zobeno brašno

Foto: DESPIERRES / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

sušeni bosiljak

Sušeni bosiljak

Suhi bosiljak ima intenzivan okus kad je svjež, ali se brzo razgrađuje, dok osušeni bosiljak … [više] about Sušeni bosiljak

pšenično brašno u vreći

Pšenično brašno

Pšenično brašno je najčešća vrsta brašna koja se koristi u kućanstvu za pripremu krušnih proizvoda, … [više] about Pšenično brašno

hrana u staklenkama

Kondicioniranje hrane

Jeste li se ikad susreli s tim da otvorite staklenku dehidriranog voća ili povrća i unutra pronađete … [više] about Kondicioniranje hrane

domaći kruh

Domaći kruh

Koji je najbolji način za izradu i skladištenje domaćeg kruha? Treba li ga praviti s kvascem ili bez … [više] about Domaći kruh

bezglutensko brašno u vreći

Brašno bez glutena

Brašno je čest sastojak mnogih namirnica, uključujući kruh, deserte i rezance. Često se koristi i … [više] about Brašno bez glutena

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.