Zobeno mlijeko svrstava se u skupinu biljnih mlijeka koja najčešće zamjenjuju kravlje mlijeko, a posebno ga vole konzumirati osobe koje ne podnose laktozu. Osim što je dobro za osobe koje imaju zdravstvene probleme te samim tim ne mogu konzumirati mlijeka životinjskog podrijetla, ovo mlijeko se odlikuje i s visokim udjelom bjelančevina za razliku od ostalih biljnih mlijeka.
Konzumacijom zobenog mlijeka poboljšava se probavni sustav, želudac i održava zdrav rad srca i krvožilnog sustava. Zbog velike količine pozitivnih utjecaja na ljudski organizam njegova konzumacija nije samo rezervirana za vegane i vegetarijance već se preporučuje svim osobama koje žele konzumirati zdravo i ukusno biljno mlijeko.
Zobeno mlijeko je iznimno hranjivo i jednostavno za napraviti u vlastitom kućanstvu, a potrebna su vam dva sastojka i blender. Za pripremu će vam biti potrebne zobene pahuljice ili zrno zobi i u svega nekoliko minuta dobiti ćete ukusan napitak prikladan za korištenje prilikom kuhanja ili za pripremu zdravog doručka.
Karakteristike zobi
Zob je samooplodna biljka te pripada porodici trava, a razvila se od divlje zobi koja predstavlja korov. Kultivirana je biljka i rijetko uspijeva kao samonikla te se sije kao i pšenica na velikim površinama, a potječe iz Male Azije odakle je slučajno uvezena uz ječam i pšenicu. Konzumiraju je ljudi i životinje, prije svega služi za prehranu konja, te se od nje priprema brašno, ali se mogu pripremati i čajevi, tinkture, pahuljice i mlijeko.
Stabljika je šuplja, uska i glatka te može doseći visinu od 60 cm do 120 cm Korijen zobi je jak i razgranat te u tlo može prodrijeti i do 2 m, a i dobro upija vodu i hranjive tvari iz zemlje. List je tanak i gol te na rubovima hrapav širine oko 15 mm i specifične je plavozelene boje. Ima rukavce koji obuhvaćaju vlat dok se na prijelazu rukavca u plojku vide kratki jezičci uški koje nisu razvijene.
Cvijet zobi je dvospolan u obliku je metlice koja se nalazi na vrhu klasa, a klasići su viseći koji se sastoje od dvije pljeve. Cvate od svibnja do srpnja, a nakon cvatnje razvija se plod koji je duguljasto zrno slično pšenici. Zrno obavija pljeva koja ne srasta sa zrnom, koje je u početku zelene boje te u fazi pune zrelosti postane zlatnožute do svjetlosmeđe boje. Zrno karakterizira i brazda koja se nalazi s donje strane, a zrno je nakon žetve potrebno očistiti, oljuštiti, rezati, mljeti te prešati kako bi bilo moguće za daljnju upotrebu u ljudskoj prehrani.
Zob za preradu
U svojim početcima zob je bila korov i razvila je izvrsne sposobnosti opstanka u teškim vremenskim uvjetima te se zbog toga kultivirane sorte zobi mogu uzgajati na raznim područjima. Jako dobro podnosi vlažna i teža tla te postoje dvije vrste ove žitarice, a to je jara zob i ozima zob koje se razlikuju s obzirom na vrijeme sjetve. Svaka od vrsta zobi ima i sorte s obzirom na kojem se području uzgaja i kojim se okolišnim uvjetima prilagodila.
Jara zob ima vegetacijsko razdoblje od 70 do 120 dana dok je to razdoblje kod ozime 270 do 280 dana. Zbog toga se preporučuje sjetva jare pšenice u kontinentalnim dijelovima zemlje dok je u brdskim područjima najbolje sijati ozimu. Za pripremu zobenog mlijeka može se koristiti jara i ozima vrsta te je od ozimih moguće uzgojiti Bc Martu i Eagle sortu, a od jarih Baranju, Effektiv i Earl sortu.
Bc Marta
Bc Marta je sorta koja ima rastresitu metlicu i stabljiku visine od 90 do 95 cm. Pripada ozimoj vrsti zobi koja se sije u jesen pa sve do početka zime, a žetva se obavlja već u rano proljeće. Ima dobru otpornost na polijeganje, ali i na niske temperature i sušu. Proizvodi se za ljudsku ishranu, ali i kao stočna hrana.
Eagle
Ozima sorta zobi koja dobro podnosi niske temperature je Eagle. Otporna je na polijeganje i ima stabljiku koja nije lako lomljiva. Zrno je veće od prosjeka te daje dobar urod. Sije se najčešće početkom listopada, a žetva se obavlja početkom proljeća. Uzgaja se za pripremu brašna i zobenih pahuljica, a samim tim je i sirovina za pripremu zobenog mlijeka.
Baranja
Domaća sorta jare zobi je Baranja koja ima rastresitu metlicu te joj je visina stabljike oko 96 cm. Otporna je na polijeganje i na niske temperature, sušu i bolesti. Sije se početkom proljeća i to najčešće sredinom ožujka. Daje dobar urod i koristi se kao sirovina za brašno i zobene pahuljice.
Effektiv
Effektiv sorta je jara zob sa srednje visokom stabljikom koja se lako prilagođava različitim vremenskim uvjetima tijekom rasta. Sije se u rano proljeće i ima dobar urod te zrno srednje veličine koje se lako ljušti.
Earl
Vrlo rana sorta jare zobi je Earl koja ima visoku stabljiku i otporna je na polijeganje. Lako se prilagođava svim vremenskim uvjetima i daje dobar urod, a sije se početkom ožujka. Uzgaja se kao sirovina za mlinarsku industriju, ali i kao stočna hrana.
Berba i kupovina
S obzirom na koju vrstu i sortu uzgajate prema tome određujete vrijeme žetve zobi. Ozima zob se sije u jesen ili početkom zime dok jara početkom proljeća i najčešće početkom ožujka. Jare sorte se siju na dubinu do 3 cm, a obrada tla gdje se sije se obavlja u jesen. Prilikom vegetacije potrebno ju je malo prihranjivati, ali morate biti oprezni jer ova vrsta ima osjetljivu stabljiku koja može brzo polegnuti. Ozima zob podnosi temperature do -10°C, a sije se na dubinu od 3 cm do 4 cm.
Žetva zobi obavlja se kada se utvrdi da su svi plodovi približno podjednako zreli. Početak žetve je dosta teško odrediti te je najbolji pokazatelj vršni dio metlice koji bi trebao doseći puni stupanj zrelosti, ali prije nego što zrna počnu ispadati iz klasova. Vlaga u zrnu prije žetve trebala bi pasti ispod 20°C, a zrno se može uskladištiti kada vlaga padne ispod 14%. Ozime sorte se žanju prije žetve pšenice, a jare zobi nakon pšenice.
Zrna zobi, zobeno brašno ili zobene pahuljice možete i kupiti u trgovini pakirane u kartonske kutije ili vrećice. Prilikom kupnje zrno mora biti suho i ne vlažno te bez nekog posebnog mirisa. Ne smije na sebi imati tragove pljesni ili oštećenja od kukaca. Ako ne želite sami praviti zobeno mlijeko, možete ga i kupiti već pripremljeno i spremno za konzumaciju samo morate znati da se prilikom industrijske proizvodnje biljnom mlijeku dodaju razni aditivi i zaslađivači što smanjuje vrijednost nutrijenata koji se nalaze u biljnom mlijeku.
Recepti za zobeno mlijeko
Zob se nakon žetve u industrijskoj proizvodnji podvrgava raznim procesima kako bi se zrno dovelo u stanje moguće za konzumaciju. Nakon žetve potrebno je da prođe proces čišćenja, ljuštenja, rezanja, mljevenja i prešana na valjcima kako bi se pretvorilo u zobene pahuljice ili zobeno brašno koje se poslije pretvara u zobeno mlijeko.
U vlastitom kućanstvu zobeno mlijeko možete vrlo lako napraviti od zobenih pahuljica ili od zrna zobi. Važno je da prilikom pripreme dozirate dovoljnu količinu vode kako bi bilo dovoljno kremasto i ukusno za konzumaciju. Prirodno pripremljeno mlijeko neće sadržavati emulgatore i aditive za razliku od kupovnih varijanti.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Zobeno mlijeko od zobenih pahuljica
Zobeno mlijeko najlakše ćete napraviti od zobenih pahuljica koje se nalaze gotovo u svakom kućanstvu. Uz pomoć blendera i svega 15 minuta dobit ćete zdravo domaće zobeno mlijeko odmah spremno za konzumaciju. Jedini dio procesa pripreme mlijeka koji zahtjeva duže vrijeme je namakanje zobenih pahuljica koje je najbolje ostaviti da izvjesno vrijeme provedu u vodi kako bi omekšale.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za malo više od 1 l zobenog mlijeka.
Sastojci
- 90 g zobenih pahuljica
- 1,7 l vode
Priprema
- Zobene pahuljice stavite u posudu i prelijete s 500 ml hladne vode te ostavite da odstoje najmanje 1 sat, a možete ih namočiti i preko noći kako bi što bolje upile vodu.
- Nakon što su zobene pahuljice odstajale u vodi predviđeno vrijeme procijedite ih pomoću cijedila i stavite u blender.
- U blender dodajte oko 1,2 l hladne vode te uključite blender na najjaču brzinu i blendajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Predviđeno vrijeme potrebno za blendanje je od 2 do 4 minute ovisno o jačini blendera koji koristite.
- Gazu stavite u posudu i na sredinu gaze izlijte smjesu iz blendera koju ste dobili.
- Napravite mali svežanj od gaze te prstima pritišćite gazu kako bi iscijedili tekućinu.
- Tekućina koju ste dobili je zobeno mlijeko i možete ga odmah konzumirati ili preliti u staklenu bocu.
Zobeno mlijeko od zrna zobi bez kuhanja
Prirodan način pripreme zobenog mlijeka je da kao sirovinu koristite zrna zobi. Proces pripreme na ovaj način bit će malo duži i zahtijevat će malo više iskustva, ali i okus mlijeka će biti jači i više ćete osjećati okus zobi.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 l zobenog mlijeka.
Sastojci
- 50 g sušenih zrna zobi
- 1 l vode
- 1/4 male žlice soli
Priprema
- Zrna zobi stavite u posudu i prelijte s vodom tako da ih potpuno prekriva.
- Ostavite zrna da se namaču najmanje 8 sati, ali mogu ostati i namočena preko noći kako bi zob što više omekšala.
- Nakon namakanja u vodi zrna procijedite pomoću cijedila i stavite u blender te dodajte 1 l vode.
- Sve dobro izblendajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Vrijeme potrebno za blendanje je od 4 do 5 minuta ovisno o jačini blendera koji koristite te vremenu namakanja zrna zobi.
- Usmjesu dodajte i soli po želji te blendajte oko 30 sekundi.
- Smjesu nakon blendanja ostavite da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi te ju nakon toga procijedite kroz gazu ili pomoću sitnog cijedila.
- Tekućina koju dobijete cijeđenjem je zobeno mlijeko te ga je prelijte u staklenu bocu i dobro zatvorite.
Zobeno mlijeko od kuhanog zrna zobi
Zrno zobi možete podvrgnuti procesu kuhanja te nakon toga ga blendati i cijediti. Pripremom mlijeka na ovaj način okus zobi bit će manje izražen u mlijeku te će imati blaži okus za sve one koji nisu ljubitelji biljnih mlijeka.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 l zobenog mlijeka.
Sastojci
- 50 g sušenih zrna zobi
- 1 l vode
Priprema
- Zrna zobi stavite u posudu i prelijte s 400 ml vode te sve stavite na štednjak da se kuha na laganoj vatri.
- Smjesa neka prokuha 1 do 2 minute te nakon toga smanjite vatru i ostavite da kuha od 30 do 40 minuta
- Kada zob omekša skinite posudu sa štednjaka i ostavite smjesu da se ohladi u vodi u kojoj ste ju kuhali.
- Ohlađenu smjesu stavite u blender i ulijte 600 ml vode te sve blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu odnosno dok se sva zrna ne usitne i sjedine s vodom.
- Za blendanje će vam trebati od 5 do 10 minuta ovisno o jačini blendera koji koristite.
- Ostavite smjese da odstoji oko 5 minuta te ju procijedite kroz gazu ili sitno cijedilo.
- Gazu ili cjedilo postavite iznad posude i smjesu dobro izgnječite prstima ili žlicom kako bi što više mlijeka iscijedili iz smjese.
- Tekućinu koju dobijete je zobeno mlijeku te ju možete odmah konzumirati ili preliti u staklenu bocu te zatvoriti.
Čuvanje i skladištenje
Zobeno mlijeko potrebno je nakon pripreme pravilno uskladištiti kako bi ga što duže mogli konzumirati. U prosijeku zobeno mlijeko pripremljeno u vlastitoj kuhinji možete skladištiti do 5 dana u hladnjaku. Ako ga želite koristiti duži period možete ga zamrznuti u posudama za led i odmrzavati po potrebi.
Nakon pripreme mlijeko je potrebno preliti u tamne staklene boce kako bi sačuvalo vrijedne nutrijente. Bocu obavezno morate hermetički zatvoriti s čepom i bilo bi dobro da je boca tamne boje.
Savjeti
Ostatke samljevene zobi nakon pripreme mlijeka možete iskoristiti za pripremu zobene kaše za doručak. Ako ne pripremate zobenu kašu, ostatke zobi možete dodati u smjesu prilikom pripreme kolača ili kruha.
Zobeno mlijeko možete obogatiti prirodnim sladilima poput meda, nektara od agave ili javorovog sirupa. Možete dodati i neki drugi sastojak kao što je cimet, čokolada ili vanilija.
Upotreba u kuhinji
Zobeno mlijeko ima veću gustoću od ostalih biljnih mlijeka zato se u kuhinji često koristi za zgušnjavanje jela. Dodaje se prilikom pripreme juha ili tijesta poput onoga za palačinke. Dodaje se najčešće prilikom pripreme slatkih tijesta i onih koja se peku kraće vrijeme poput muffina. Može se koristiti za pripremu smoothieja, ali i prilikom pripreme kave s mlijekom. Ova vrsta mlijeka ima poseban okus pa će vam biti potrebno određeno vrijeme da se prilagodite na njega.
Kako bi napravili ukusan i zdrav doručak zobeno mlijeko kombinirajte sa zobenom kašom i pahuljicama, ali ga možete popiti i samo bez ikakvih drugih namirnica. Prilikom pripreme slastica i kolača, zobeno mlijeko može poslužiti kao zdrava alternativa za kravlje mlijeko.
Ljekovita svojstva
Zob je iznimno zdrava namirnica bogata vitaminima, antioksidansima i mineralima kao što su mangan, željezo, bakar, cink te vitaminima skupine A, D i B. Samim tim ljekovitost zobenog mlijeka proizlazi iz njegovog bogatstva hranjivim tvarima i izostanka laktoze i glutena kao sastojaka. Za osobe koje su intolerantne na gluten i laktozu savršena je namirnica za svakodnevnu konzumaciju.
Ovaj napitak obiluje vitaminima i mineralima te sadrži čak 15 vitamina i 10 minerala. Unosom jedne šalice dnevno u organizam unosite 36% preporučene dnevne doze kalcija i 10% preporučene doze vitamina A. Zobeno mlijeko sadrži više kalcija od kravljeg mlijeka, a ne sadrži laktozu i ne stvara osjećaj napuhnutosti i nelagode u crijevima. Sadrži vrlo male količine kolesterola za razliku od mlijeka životinjskog podrijetla, ima i nizak udio masnoća. Dobra je namirnica za osobe koje žele smršavjeti, a jedna šalica sadrži 120 kalorija. Beta glukan koji se također nalazi u zobenom mlijeku je koristan za osobe koje koriste od dijabetesa jer regulira količinu šećera u krvi, a posebno kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Konzumacijom zobenog mlijeka u organizam unosite dovoljno vlakana da probava može normalno funkcionirati, a i duže ćete se osjećati sitim ako konzumirate ovo mlijeko. Sadrži i vitamin A koji je zaslužan za zdravlje očiju i sprječavanja pojave žute pjege. Konzumacijom zobenog mlijeka možete spriječiti pojavu kroničnih bolesti i smanjiti mogućnost dobivanja raka i artritisa.
Ipak prilikom prve konzumacije zobenog mlijeka morate biti oprezni i konzumirajte ga u manjoj količini jer postoji mogućnost da ste alergični na zob iako postoji jako malo takvih slučajeva. Također ako konzumirate kupovno zobeno mlijeko morate znati da može sadržavati tragove glutena i laktoze. Djeca, a posebno dojenčad, ne bi smjela konzumirati ovo mlijeko jer nije istraženo kako utječe na rast i razvoj djeteta stoga je bolje da konzumiraju kravlje ili neko drugo životinjskog podrijetla.
Foto: misskursovie2013 / Pixabay
Zimnica od zobi
Odgovori