• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
pupoljci breze

Čaj od breze

Objavljeno: 01.07.2022. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Sušenje breze
  • Recepti za čaj od breze
  • Čaj od svježih listova breze
  • Čaj od suhih listova breze
  • Čaj od osušenih pupoljaka breze
  • Ljekovitost čaja od breze
  • Uzgoj breze
  • Berba i kupovina
  • Čuvanje i skladištenje

Breza je prepoznatljiva po bijeloj kori i visećim granama, a može se koristiti za pripremu raznih ljekovitih pripravaka. Koristi se kao diuretik, a prije primjene listovi se suše, ali se mogu i koristiti svježi. Pupoljci se kao i listovi, prije konzumacije suše, a čaj se koristi za čišćenje bubrega i kao antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje. Čaj od breze potiče mokrenje 5 - 6 puta više od prosjeka te ujedno djeluje i kao dezinficijens mokraćnih puteva i mjehura.

Karakteristike breze

Breza je listopadno stablo koje raste u Europi i Aziji te je najpoznatija po visećim granama i svrstava se u porodicu breza. Ima glatku bijelu koru koja se ljušti i prošarana je s crnom bojom. Stablo može narasti do 30 m te je vitka i promjera 40 - 60 cm, a kora je tanka. Starije grane imaju tvrdu koru i više se ljušte od mlađih. Korijen je dubok i ima razgranate bočne žile. Grane su viseće, a mlade grane su crvenosmeđe, ljepljive i prekrivene bradavičastim nakupinama.

Listovi su svijetlo zeleni, ljepljivi na dodir i naizmjenično postavljeni na grani. Dužine su 3 - 7 cm, širine 2 - 3 cm, s dvostrukim pilastim rubovima i trokutasti. Pupovi su ljepljivi, ušiljeni i uskojajasti, dužine 3 - 8 mm. Prekriveni su sa zeleno smeđim do crveno smeđim ljuskama koje imaju zaobljene rubove. Cvjetovi su skupljeni u rese, a muški cvjetovi su u obliku visećih resa, dok su ženski u obliku uspravnih resa dužine oko 2 cm. Muški cvjetovi se pojavljuj u jesen, a ženski u proljeće. Plod breze je jednosjemeni oraščić dužine oko 2 mm, a dozrijeva u srpnju ili kolovozu.

Sušenje breze

Listovi i pupoljci breze mogu se sušiti na zraku, u mikrovalnoj ili pećnici, ali i dehidratoru. Najzdraviji način sušenja je na zraku ili u dehidratoru, dok su najbrži načini sušenja u pećnici ili mikrovalnoj.

Sušenje na zraku

Listovi i pupoljci breze nakon berbe moraju se sušiti na tamnom i suhom mjestu. Posložite ih na pamučnu krpu ili pleh te ih ostavite da se suše na prozračnom mjestu sve dok listovi i pupoljci ne postanu lomljivi na dodir. Za sušenje pupoljaka potrebno je više vremena dok će listovi biti suhi u roku od tjedan dana, ako je mala količina vlage u zraku. Tijekom sušenja listove i pupoljke ponekad okrenite kako bi se ravnomjerno osušili te ih prije sušenja nemojte prati jer mogu početi trunuti tijekom sušenja.

Sušenje u dehidratoru

Dehidrator je uređaj koji će iz listova i pupoljaka isušiti višak vlage, ali će namirnica zadržati sve nutritivne vrijednosti. Na rešetku dehidratora posložite listove i pupoljke breze te ga uključite na 30°C i ostavite da se suše 4 - 6 sati. Pupoljke je potrebno duže sušiti zato se preporučuje posebno sušiti lišće i pupoljke. Svakih sat vremena ih provjerite i kada postane suha i lomljiva na dodir izvadite ju i ostavite da se ohladi te ju spremite u staklenku.

Sušenje u mikrovalnoj

Listove rasporedite na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu na najjaču temperaturu da se suši oko 30 sekundi. Izvadite tanjur i listove okrenite te ponovite postupak sve dok listovi ne budu suhi i lomljivi na dodir. Pupoljke je potrebno duže sušiti i njih ostavite da se suše oko 1 minute. Izvadite ih iz mikrovalne, okrenite i ponavljajte postupak dok ne postanu suhi, a nakon toga ih ostavite da se ohlade te ih koristite za pripremu čaja.

Sušenje u pećnici

Sušenje u pećnici je jedna od bržih metoda sušenja listova i pupoljaka. Rasporedite ih na pleh koji ste obložili s papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 40°C i stavite pleh sa sirovinom da se suši oko 30 minuta. Vrata pećnice ostavite blago otvorena kako bi vlaga mogla izlaziti i kako bi se sirovina brže osušila, a možete uključiti i ventilaciju u pećnici. Možete ih nekoliko puta tijekom sušenja okrenuti te stalno provjeravati koliko su osušeni. Nakon sušenja potrebno ih je ostaviti da se ohlade te ih nakon toga možete konzumirati.

Recepti za čaj od breze

Čaj od breze najčešće se priprema od suhih listova iako se mogu koristiti i sušeni pupoljci te svježi listovi. Svaka namirnica se drugačije priprema i ima određenu količinu vode koja se dodaje te vrijeme koje je potrebno da odstoji.

Čaj od svježih listova breze

Čaj od breze može se pripremiti od svježih listova, ali morate paziti s količinom sastojaka. Svježi listovi imaju jaču aromu i više aktivnih sastojaka koji utječu na organizam. Možete ga konzumirati tijekom cijelog dana, ali nemojte ga previše piti jer je snažan diuretik. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 l čaja od breze

Sastojci

  • 1/2 šake svježih listova breze
  • 1 l vode

Priprema

  1. U posudu ulijte vodu i stavite ju na štednjak na laganu vatru da prokuha.
  2. U drugu posudu stavite svježe listove breze te ju prelijte s prokuhanom vodom.
  3. Posudu zatvorite s poklopcem ili prekrijte s tanjurom.
  4. Sastojke ostavite da odstoje 10 minuta te nakon toga pomoću cijedila procijedite čaj.
  5. Čaj od breze možete odmah konzumirati ili ga tijekom dana podgrijte prije nego ga pijete.

Čaj od suhih listova breze

Suhi listovi breze su najbolji za pripremu ljekovitog čaja. Preporučuje se konzumacija u manjim količinama jer pročišćuje organizam. Navedena količina sastojaka je dovoljna za oko 250 ml čaja od breze.

Sastojci

  • 2 male žlice usitnjenih suhih listova breze
  • 270 ml vode

Priprema

  1. U posudu stavite vodu i stavite ju na štednjak da prokuha.
  2. U šalicu stavite suhe listove breze i prelijte ih s vrelom vodom.
  3. Na vrh šalice stavite tanjurić i ostavite vodu i listove da odstoje oko 10 minuta.
  4. Procijedite čaj i pijte ga u manjim količinama tijekom dana.

Čaj od osušenih pupoljaka breze

Sušene pupoljke breze možete namočiti u vodi i dobiti jak čaj od breze. Intenzivne je arome i priprema se od veće količine sušenih pupoljaka. Ovaj čaj se preporučuje konzumirati u manjim količina i samo jednom dnevno. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 240 ml čaja od breze.

Sastojci

  • 4 šake osušenih pupoljaka
  • 1 l vode

Priprema

  1. U posudu stavite vodu i stavite ju na štednjak da prokuha.
  2. Sušene pupoljke dodajte u prokuhanu vodu i kuhajte sve oko 20 minuta dok pola vode ne ispari.
  3. Nakon toga procijedite čaj i ostavite ga u posudu te pijte tijekom dana.

Ljekovitost čaja od breze

Ljekovitost breze proizlazi iz listova i pupoljaka koji sadrže saponin, tanin, eterična ulja saharozu, betulin i vitamin C. Redovitom konzumacijom čaja od breze možete smanjiti kolesterol, pročistiti krv i jetru, ali se prije konzumacije posavjetujte s liječnikom.

Čaj od breze može dovesti do povećanog znojenja, ali pomaže i kod liječenja gripe, prehlade i kronične upale sinusa. Snižava temperaturu, jača imunološki sustav, smanjuje glavobolju, ali može ublažiti simptome upale pluća. Čaj od pupoljaka i listova pomlađuje tkivo, ubrzava zacjeljivanje rana i smanjuje nastajanje ožiljaka od dubokih rana. Ako redovito konzumirate čaj možete poboljšati koncentraciju i osnažiti organizam.

Uzgoj breze

Breza je drvo koje najbolje uspijeva na glinenim, kamenim, pjeskovitim i kiselim tlima. Sadnice se sade u proljeće ili u jesen, a može se razmnožavati vegetativni i sjemenom. Vegetativno se razmnožava pomoću reznica, a sadnja pomoću sjemena je složenija. Kada posadite sadnicu, potrebno ju je u početku obilno zalijevati, ali nije ju dobro saditi kraj drugih voćaka. Najvažnije je tijekom rasta pravilno oblikovati krošnju kako bi mogli brati listove i pupoljke. Nakon što se stablo ukorijeni nije ga potrebno zalijevati te ga je potrebno samo orezivati.

Berba i kupovina

Pupoljke je najbolje brati krajem zime ili početkom proljeća prije nego se otvore. Listove se beru od svibnja do srpnja, a prilikom branja pazite da ne oštetite grane. Berbu možete obaviti pomoću vrtnih škara, a list berite s peteljkom. Nakon berbe odmah ih sušite kako ne bi počeli pljesnivit.

Čuvanje i skladištenje

Sušene listove i pupoljke spremite u staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti. Možete ih spremiti i u metalne posude, ali tada će brže gubiti aromu i ne možete ga čuvati duže od 4 - 6 mjeseci. Potrošite ih u roku od 4 - 12 mjeseci ovisno kako ih skladištite. Obavezno ih držite na hladnom, suhom i tamnom mjestu što dalje od izvora vlage.

Foto: Manfred Richter / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR