• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
zamrznuta hrana

Skladištenje

  • Sušenje
  • Blanširanje
  • Zamrzavanje
  • Kiseljenje
  • Konzerviranje u ulju

Postoji više metoda skladištenja zimnice, ali tradicionalne metode, kao što su sušenje, blanširanje, zamrzavanje, kiseljnje i skladištenje u ulju, se i dalje najčešće i najviše prakticiraju.

Sušenje

Skoro da nema jednostavnijeg načina za dugotrajno skladištenje hrane od dehidracije (sušenja). Postupak koji se prakticira tisućama godina kako bi hrana dugo stajala trajala bez hlađenja, sušenje je jedan od najkvalitetnijih načina za čuvanje namirnica. Danas nam je poznato i moguće nekoliko načina sušenja hrane, a neke metode su uspješnije od drugih, ovisno o voću ili povrću koje sušite. Saznajte kako sušiti biljke i pogledajte najbolje recepte te postupak i metode za sušenje svih vrsta biljaka.

Postupak sušenja različtih vrsta biljaka

  • Cimet začin
  • Čips od batata
  • Čips od cikle
  • Čips od jabuke
  • Čips od kelja
  • Čips od krumpira
  • Čips od tikvica
  • Curry
  • Domaća vegeta
  • Đumbir u prahu
  • Dvopek
  • Grožđice
  • Kim začin
  • Kokice
  • Korijander
  • Krušne mrvice - prezle
  • Kurkuma
  • Majčina dušica začin
  • Prženi bademi
  • Prženi lješnjaci
  • Rahatluk
  • Šafran
  • Sjemenke bundeve
  • Smokvenjak
  • Stevija u prahu
  • Suhe šljive
  • Suhe smokve
  • Sušene brusnice
  • Sušene marelice
  • Sušene rajčice
  • Sušeni bosiljak
  • Tonka
  • Ušećereni (kandirani) đumbir
  • Začin za medenjake

Sušene žitarice

  • Čokolino
  • Dvopek
  • Granola
  • Krušne mrvice - prezle
  • Krutoni
  • Musli
  • Palenta
  • Panko mrvice
  • Zobena kaša
  • Zobene pahuljice

Metode za sušenje biljaka u dehidratoru, u pećnici, u mikrovalnoj, na zraku i suncu. Saznajte koje se sve namirnice suše, a koje se ne suše! Više informacija >>

Blanširanje

Blanširanje je postupak kuhanja u kojem se hrana, obično povrće ili voće, kratko uranja u kipuću vodu, a zatim u ledenu vodu kako bi se smanjio gubitak kvalitete namirnice prilikom dugog skladištenja. Najčešće se koristi kao postupak prije zamrzavanja, sušenja ili konzerviranja te modificiranja teksture i uklanjanja kore. Sam postupak ima tri faze: predgrijavanje, blanširanje i hlađenje. Saznajte kako blanširati sve vrste biljaka i začina, metode, koliko se dugo koja biljka blanšira i i kako ih pripremiti za daljnju preradu.

Postupak blanširanja različtih vrsta biljaka

  • Blanširanje badema
  • Blanširanje blitve
  • Blanširanje mahuna
  • Blanširanje špinata

Zamrzavanje

Zamrzavanje je najlakši, najprikladniji i dugotrajan način konzerviranja hrane, a prirodno zamrzavanje hrane već stoljećima koriste populacije u hladnijim klimama. Većina namirnica dobro se zamrzava - osim proizvoda s visokim udjelom vode, proizvoda na bazi kreme i kuhane škrobne hrane poput kuhanih rezanaca i riže. Saznajte kako i koje biljke možete zamrznuti kako bi spriječili gubitak hranjivih sastojaka, promjene boje i okusa te kvarenje namirnice i tako omogućili dugotrajno skladištenje voća i povrća tijekom zime.

Postupak zamrzavanja različtih vrsta biljaka

  • Pečene paprike
  • Povrće za juhu
  • Rezanci od tikvica
  • Smrznute šljive
  • Zamrzavanje blitve
  • Zamrzavanje mahuna
  • Zamrzavanje špinata
  • Zamrzavanje tikvica

Kiseljenje

Kiseljenje povrća fermentacijom odličan je način konzumaciju svježeg i domaćeg povrća tijekom cijele godine, a lakto-fermentacija odličan način skladištenja sezonskog povrća čak i do godinu dana. Na taj način možemo uživati u bogatim okusima svježe ubranog povrća čak i usred zime! Jednostavna lakto fermentacija ili kiseljenje jedan je od najčešćih načina konzerviranja i skladištenja povrća na našem području. Međutim, fermentirano povrće ostaje "svježe" i s vremenom mijenja okus, boju i teksturu. No, postoji par trikova za produljenje vijeka trajanja fermentiranog povrća i tako zadržali dobar okus i hrskavost mjesecima. Zahvaljujući kiseljenju možemo jesti svježe i domaće povrće tijekom cijele godine!

Postupak kiseljenja različtih vrsta biljaka

  • Dinstani kupus
  • Kimchi
  • Kisela cikla
  • Kisela repa
  • Kisele mahune
  • Kisele paprike
  • Kiseli feferoni
  • Kiseli krastavci
  • Kiseli kupus
  • Konzerviranje maslina
  • Kuhana repa
  • Ljute papričice
  • Ljuti feferoni
  • Miješana salata
  • Prženi kiseli kupus
  • Salata od krastavaca
  • Turšija
  • Ukiseljene rajčice

Konzerviranje u ulju

Kada je u pitanju skladištenja ljetnog povrća, većina se okreće kiseljenju. Iako postoji mnogo kreativniih načiina kiseljenja, mnogima smeta ocat ili žele suptilnije okuse. Ako se prepoznajete u ovom opisu, predlažemo da umjesto kiseljenja ove godine pokušate sačuvati svježinu svog povrća u ulju. Iako se mnoge biljke mogu konzervirati u ulju i skladištiti ograničeno vrijeme u hladnjaku, neke od njih nisu pogodne za ovakav način konzerviranja i predstavljaju potencijalnu opasnost od trovanja hranom, osim ako se ne poduzmu određene osnovne mjere opreza pri njihovom skladištenju. Najčešće se sigurno u ulju konzerviraju češnjak, rajčice, paprike, đumbir, patrdžan i gljive, a kako na siguran način konzervirati i druge namirnice pogledajte u popisu ispod.

Postupak konzerviranja različtih vrsta biljaka u ulju

  • Konzerviranje maslina
  • Ljuta paprika
  • Ljute papričice
  • Pečene masline
  • Pečene paprike
  • Pečeni kesteni

Popularne metode skladištenja hrane: džemovi, marmelade, pekmezi, kompoti, slatko, likeri, vina, sokovi, sirupi, čajevi, brašna, umaci i namazi.

Foto: Willfried Wende / Pixabay 

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR