Recepti za tradicionalne metode skladištenja: sušenje, blanširanje, zamrzavanje, kiseljnje i skladištenje u ulju, se i dalje najčešće i najviše prakticiraju, ali postoji još više metoda skladištenja zimnice.
Sušenje
Skoro da nema jednostavnijeg načina za dugotrajno skladištenje hrane od dehidracije (sušenja). Postupak koji se prakticira tisućama godina kako bi hrana dugo stajala trajala bez hlađenja, sušenje je jedan od najkvalitetnijih načina za čuvanje namirnica. Danas nam je poznato i moguće nekoliko načina sušenja hrane, a neke metode su uspješnije od drugih, ovisno o voću ili povrću koje sušite. Saznajte kako sušiti biljke i pogledajte najbolje recepte te postupak i metode za sušenje svih vrsta biljaka.
Postupak sušenja različtih vrsta biljaka
- Cimet začin
- Čips od batata
- Čips od cikle
- Čips od jabuke
- Čips od kelja
- Čips od krumpira
- Čips od tikvica
- Curry
- Đumbir u prahu
- Dvopek
- Grožđice
- Kim začin
- Kokice
- Korijander
- Krušne mrvice - prezle
- Kurkuma
- Majčina dušica začin
- Prženi bademi
- Prženi lješnjaci
- Rahatluk
- Šafran
- Sjemenke bundeve
- Smokvenjak
- Stevija u prahu
- Suhe šljive
- Suhe smokve
- Sušene brusnice
- Sušene marelice
- Sušene rajčice
- Sušeni bosiljak
- Sušenje bazge
- Tonka
- Ušećereni (kandirani) đumbir
- Vegemiks - mješavina povrća i začina
- Začin za medenjake
Sušene žitarice
Metode za sušenje biljaka u dehidratoru, u pećnici, u mikrovalnoj, na zraku i suncu. Saznajte koje se sve namirnice suše, a koje se ne suše! Više informacija >>
Blanširanje
Blanširanje je postupak kuhanja u kojem se hrana, obično povrće ili voće, kratko uranja u kipuću vodu, a zatim u ledenu vodu kako bi se smanjio gubitak kvalitete namirnice prilikom dugog skladištenja. Najčešće se koristi kao postupak prije zamrzavanja, sušenja ili konzerviranja te modificiranja teksture i uklanjanja kore. Sam postupak ima tri faze: predgrijavanje, blanširanje i hlađenje. Saznajte kako blanširati sve vrste biljaka i začina, metode, koliko se dugo koja biljka blanšira i i kako ih pripremiti za daljnju preradu.
Postupak blanširanja različtih vrsta biljaka
Zamrzavanje
Zamrzavanje je najlakši, najprikladniji i dugotrajan način konzerviranja hrane, a prirodno zamrzavanje hrane već stoljećima koriste populacije u hladnijim klimama. Većina namirnica dobro se zamrzava - osim proizvoda s visokim udjelom vode, proizvoda na bazi kreme i kuhane škrobne hrane poput kuhanih rezanaca i riže. Saznajte kako i koje biljke možete zamrznuti kako bi spriječili gubitak hranjivih sastojaka, promjene boje i okusa te kvarenje namirnice i tako omogućili dugotrajno skladištenje voća i povrća tijekom zime.
Postupak zamrzavanja različtih vrsta biljaka
Kiseljenje
Kiseljenje povrća fermentacijom odličan je način konzumaciju svježeg i domaćeg povrća tijekom cijele godine, a lakto-fermentacija odličan način skladištenja sezonskog povrća čak i do godinu dana. Na taj način možemo uživati u bogatim okusima svježe ubranog povrća čak i usred zime! Jednostavna lakto fermentacija ili kiseljenje jedan je od najčešćih načina konzerviranja i skladištenja povrća na našem području. Međutim, fermentirano povrće ostaje "svježe" i s vremenom mijenja okus, boju i teksturu. No, postoji par trikova za produljenje vijeka trajanja fermentiranog povrća i tako zadržali dobar okus i hrskavost mjesecima. Zahvaljujući kiseljenju možemo jesti svježe i domaće povrće tijekom cijele godine!
Postupak kiseljenja različtih vrsta biljaka
Konzerviranje u ulju
Kada je u pitanju skladištenja ljetnog povrća, većina se okreće kiseljenju. Iako postoji mnogo kreativniih načiina kiseljenja, mnogima smeta ocat ili žele suptilnije okuse. Ako se prepoznajete u ovom opisu, predlažemo da umjesto kiseljenja ove godine pokušate sačuvati svježinu svog povrća u ulju. Iako se mnoge biljke mogu konzervirati u ulju i skladištiti ograničeno vrijeme u hladnjaku, neke od njih nisu pogodne za ovakav način konzerviranja i predstavljaju potencijalnu opasnost od trovanja hranom, osim ako se ne poduzmu određene osnovne mjere opreza pri njihovom skladištenju. Najčešće se sigurno u ulju konzerviraju češnjak, rajčice, paprike, đumbir, patrdžan i gljive, a kako na siguran način konzervirati i druge namirnice pogledajte u popisu ispod.
Postupak konzerviranja različtih vrsta biljaka u ulju
Popularne metode skladištenja hrane: džemovi, marmelade, pekmezi, kompoti, slatko, likeri, vina, sokovi, sirupi, čajevi, brašna, umaci i namazi.
Foto: Willfried Wende / Pixabay