• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
zamrznuto meso

Skladištenje mesa

Čovjek je sa skladištenjem mesa počeo još dok je živio u pećinama i jedva poznavao vatru. Znao je da se mora pripremiti za zimu, i da neće biti toliko životinja koje će moći uloviti. Shvatio je da ako meso dobro osuši i zasoli, da mu može produžiti vijek trajanja i preživjeti teške zime. Također je shvatio da meso može zamrznuti u snijegu i ledu.

Danas postoji više metoda skladištenja mesa, ali tradicionalne metode, kao što su sušenje, dimljenje, zamrzavanje i konzerviranje, se i dalje najčešće i najviše prakticiraju.

Mesna pašteta

Mesne paštete mogu se pronaći na policama svih trgovina, pakiraju se u konzerve i imaju dug rok trajanja zbog čega su vrsta prehrambene namirnice koja se uvijek nalazi u hladnjaku u mnogim kućanstvima. No, kupovne paštete sadrže puno aditiva, zbog čega preporučujemo da sami napravite ukusnu domaću paštetu. Doziranjem raznih začina po želji dobit ćete ukusan namaz koji će obožavati svi ukućani.

Postupak pripreme pašteta

  • Foie gras
  • Jetrena pašteta
  • Mesni narezak
  • Pašteta od bakalara
  • Pašteta od čvaraka
  • Pašteta od kozica
  • Pašteta od lososa
  • Pašteta od pastrve
  • Pašteta od piletine
  • Pašteta od srdela
  • Pašteta od tune
  • Riblja pašteta
  • Slavonska pašteta od čvaraka

Mesni proizvodi

Mesni proizvodi koji se najčešće proizvode u kućnoj radinosti su sušeno ili dimljeno meso, kobasice, šunka, kulen, krvavice, pršut, špek i sl. Sve te proizvode moguće je začiniti prema vlastitom ukusu, a proces sušenja ili dimljenja produžiti ili skratiti. Važno je napomenuti i čvarke, koji su prženi u vlastitoj masti, dobiveni topljenjem.

Iako jaja nisu meso, ubrajaju se u proizvode životinjskog porijekla.

Postupak pripreme

  • Čvarci
  • Majoneza
  • Tartar umak

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu obuhvaćati sve proizvode nastale preradom sviježeg mlijeka putem prirodnog procesa fermentacije mlijeka. Najčešći proizvodi su klasični: sir, vrhnje, jogurt, kefir, ali od mlijeka se radi puno više proiozvoda. U današnje vrijeme, mliječni proizvodi ne obuhvaćaju samo mlijeko ili vrhnje nastalo od životinjskog mlijeka, već i od raznih vrsta biljaka.

Biljna mlijeka

  • Bademovo mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Kokosovo vrhnje
  • Rižino mlijeko
  • Sojino mlijeko
  • Zobeno mlijeko

 

Foto: Edi Libedinsky / Unsplash

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR