Čovjek je sa skladištenjem mesa počeo još dok je živio u pećinama i jedva poznavao vatru. Znao je da se mora pripremiti za zimu, i da neće biti toliko životinja koje će moći uloviti. Shvatio je da ako meso dobro osuši i zasoli, da mu može produžiti vijek trajanja i preživjeti teške zime. Također je shvatio da meso može zamrznuti u snijegu i ledu.
Danas postoji više metoda skladištenja mesa, ali tradicionalne metode, kao što su sušenje, dimljenje, zamrzavanje i konzerviranje, se i dalje najčešće i najviše prakticiraju.
Mesna pašteta
Mesne paštete mogu se pronaći na policama svih trgovina, pakiraju se u konzerve i imaju dug rok trajanja zbog čega su vrsta prehrambene namirnice koja se uvijek nalazi u hladnjaku u mnogim kućanstvima. No, kupovne paštete sadrže puno aditiva, zbog čega preporučujemo da sami napravite ukusnu domaću paštetu. Doziranjem raznih začina po želji dobit ćete ukusan namaz koji će obožavati svi ukućani.
Postupak pripreme pašteta
Mesni proizvodi
Mesni proizvodi koji se najčešće proizvode u kućnoj radinosti su sušeno ili dimljeno meso, kobasice, šunka, kulen, krvavice, pršut, špek i sl. Sve te proizvode moguće je začiniti prema vlastitom ukusu, a proces sušenja ili dimljenja produžiti ili skratiti. Važno je napomenuti i čvarke, koji su prženi u vlastitoj masti, dobiveni topljenjem.
Iako jaja nisu meso, ubrajaju se u proizvode životinjskog porijekla.
Postupak pripreme
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi mogu obuhvaćati sve proizvode nastale preradom sviježeg mlijeka putem prirodnog procesa fermentacije mlijeka. Najčešći proizvodi su klasični: sir, vrhnje, jogurt, kefir, ali od mlijeka se radi puno više proiozvoda. U današnje vrijeme, mliječni proizvodi ne obuhvaćaju samo mlijeko ili vrhnje nastalo od životinjskog mlijeka, već i od raznih vrsta biljaka.
Biljna mlijeka
Foto: Edi Libedinsky / Unsplash