• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti

Savjeti za pripremu zimnice

Za sve koji se prvi put susreću s izradom kompota, voćnih namaza i ukusnog konzerviranog povrća, olakšali smo vam posao i podijelili korisne savjete za pripremu zimnice. U nastavku pročitajte sve o termičkoj obradi, pasterizaciji, sterilizaciji, pripremi i čišćenju plodova kako bi vaša zimnica bila što uspješnija.

pektin od jabuka

Kako napraviti pektin

Pektin je prirodan i komercijalno (E440) proizveden esencijalni sastojak bez kojeg pekmeze, marmelade i džemove ne bi mogli ugustiti. Pektin je vrsta škroba koja se naziva heteropolisaharid, a koja se prirodno pojavljuje u staničnim stijenkama … [više] about Kako napraviti pektin

prazne staklenke

Konzerviranje hrane

Morate znati da priprema zimnice zahtjeva puno strpljenja i vremena, no vaš će se trud isplatiti, jer ćete svojim ukućanima pripremiti domaću zimnicu koja će biti jeftinija, ukusnija i zdravlja od tvornički konzervirane hrane. Za pripremu zimnice … [više] about Konzerviranje hrane

konzerviranje voća

Konzerviranje voća

Sve vrste voća se mogu konzervirati i čuvati u staklenkama pri čemu boja i okusi ostaju posve sačuvani. Voće za konzerviranje treba pažljivo izabrati i pripremiti, a svako mora biti tek ubrano (svježe), dovoljno zrelo za pripremu, bez znakova … [više] about Konzerviranje voća

staklenke za pasterizaciju

Pasterizacija zimnice

Ako mislite da je pasterizacija neobičan naziv za grijanje hrane, u pravu ste. Postupak je nazvan po francuskom biologu Louisu Pasteuru (1822.-1895.), koji je na tu ideju došao sasvim slučajno pokušavajući otkriti što je zapravo pokvarilo vino … [više] about Pasterizacija zimnice

Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no što ako te okuse želimo zadržati i izvan sezone? Zar postoji nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili čak marmeladu i usred zime na stol stavite okuse ljeta. Džemovi, … [više] about Razlika između džema, pekmeza i marmelade

sterilizacija staklenki

Sterilizacija staklenki

Riječ "sterilizacija" možda zvuči komplicirano, no radi se o jednostavnom zagrijavanju nečega do točke u kojoj niti jedna bakterija ne može preživjeti. Steriliziranje staklenki i konzervi u pripremi zimnice važan je korak u sprječavanju kvarenja svih … [više] about Sterilizacija staklenki

chia sjemenke

Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja

Chia sjemenke pronalaze put u našu prehranu i često se nađu na popisu sastojaka u receptima poput peciva, smoothieja ili preljeva od salate. S obzirom na to da tvore gelastu strukturu kad se dodaju u vodu, jesu li prikladni za izradu džema, pekmeza … [više] about Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja


pektin od jabuka

Kako napraviti pektin

Pektin je prirodan i komercijalno (E440) proizveden esencijalni sastojak bez kojeg pekmeze, marmelade i džemove ne bi mogli ugustiti. Pektin je vrsta škroba koja se naziva heteropolisaharid, a koja se … [više] about Kako napraviti pektin

prazne staklenke

Konzerviranje hrane

Morate znati da priprema zimnice zahtjeva puno strpljenja i vremena, no vaš će se trud isplatiti, jer ćete svojim ukućanima pripremiti domaću zimnicu koja će biti jeftinija, ukusnija i zdravlja od tvornički … [više] about Konzerviranje hrane

konzerviranje voća

Konzerviranje voća

Sve vrste voća se mogu konzervirati i čuvati u staklenkama pri čemu boja i okusi ostaju posve sačuvani. Voće za konzerviranje treba pažljivo izabrati i pripremiti, a svako mora biti tek ubrano (svježe), … [više] about Konzerviranje voća

staklenke za pasterizaciju

Pasterizacija zimnice

Ako mislite da je pasterizacija neobičan naziv za grijanje hrane, u pravu ste. Postupak je nazvan po francuskom biologu Louisu Pasteuru (1822.-1895.), koji je na tu ideju došao sasvim slučajno pokušavajući … [više] about Pasterizacija zimnice

Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no što ako te okuse želimo zadržati i izvan sezone? Zar postoji nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili čak marmeladu i usred zime na stol … [više] about Razlika između džema, pekmeza i marmelade

sterilizacija staklenki

Sterilizacija staklenki

Riječ "sterilizacija" možda zvuči komplicirano, no radi se o jednostavnom zagrijavanju nečega do točke u kojoj niti jedna bakterija ne može preživjeti. Steriliziranje staklenki i konzervi u pripremi zimnice … [više] about Sterilizacija staklenki

chia sjemenke

Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja

Chia sjemenke pronalaze put u našu prehranu i često se nađu na popisu sastojaka u receptima poput peciva, smoothieja ili preljeva od salate. S obzirom na to da tvore gelastu strukturu kad se dodaju u vodu, jesu … [više] about Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

umak od češnjaka

Umak od češnjaka

Češnjak je povrtna kultura koja svakom jelu pruža dodatnu aromu i užitak i mnogima je upravo on … [više] about Umak od češnjaka

kurkuma u prahu

Čaj od kurkume

Iako se kurkuma koristi u mnogim kuhinjama, jako malo ljudi zna da se od nje može pripremati vrlo … [više] about Čaj od kurkume

čaj od komorača

Čaj od komorača

Koromač ili komorač, slatki aniš, morač, janež slatki kopar ili divlja mirodija samo su neki od … [više] about Čaj od komorača

sjemenke kima

Čaj od kima

Kim je poznat kao sastojak jela koji poboljšava probavu i regulira želučane tegobe. Iako ima posebno … [više] about Čaj od kima

čaj od cimeta

Čaj od cimeta

Cimet je začin koji se dobije sušenjem kore cimetovca i kao takav se koristi prilikom priprema jela … [više] about Čaj od cimeta

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.