Za sve koji se prvi put susreću s izradom kompota, voćnih namaza i ukusnog konzerviranog povrća, olakšali smo vam posao i podijelili korisne savjete za pripremu zimnice. U nastavku pročitajte sve o termičkoj obradi, pasterizaciji, sterilizaciji, pripremi i čišćenju plodova kako bi vaša zimnica bila što uspješnija.

Kako napraviti pektin
Pektin je prirodan i komercijalno (E440) proizveden esencijalni sastojak bez kojeg pekmeze, marmelade i džemove ne bi mogli ugustiti. Pektin je vrsta škroba koja se naziva heteropolisaharid, a koja se prirodno pojavljuje u staničnim stijenkama … [više] about Kako napraviti pektin

Konzerviranje hrane
Morate znati da priprema zimnice zahtjeva puno strpljenja i vremena, no vaš će se trud isplatiti, jer ćete svojim ukućanima pripremiti domaću zimnicu koja će biti jeftinija, ukusnija i zdravlja od tvornički konzervirane hrane. Za pripremu zimnice … [više] about Konzerviranje hrane

Konzerviranje voća
Sve vrste voća se mogu konzervirati i čuvati u staklenkama pri čemu boja i okusi ostaju posve sačuvani. Voće za konzerviranje treba pažljivo izabrati i pripremiti, a svako mora biti tek ubrano (svježe), dovoljno zrelo za pripremu, bez znakova … [više] about Konzerviranje voća

Pasterizacija zimnice
Ako mislite da je pasterizacija neobičan naziv za grijanje hrane, u pravu ste. Postupak je nazvan po francuskom biologu Louisu Pasteuru (1822.-1895.), koji je na tu ideju došao sasvim slučajno pokušavajući otkriti što je zapravo pokvarilo vino … [više] about Pasterizacija zimnice

Razlika između džema, pekmeza i marmelade
Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no što ako te okuse želimo zadržati i izvan sezone? Zar postoji nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili čak marmeladu i usred zime na stol stavite okuse ljeta. Džemovi, … [više] about Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Sterilizacija staklenki
Riječ "sterilizacija" možda zvuči komplicirano, no radi se o jednostavnom zagrijavanju nečega do točke u kojoj niti jedna bakterija ne može preživjeti. Steriliziranje staklenki i konzervi u pripremi zimnice važan je korak u sprječavanju kvarenja svih … [više] about Sterilizacija staklenki

Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja
Chia sjemenke pronalaze put u našu prehranu i često se nađu na popisu sastojaka u receptima poput peciva, smoothieja ili preljeva od salate. S obzirom na to da tvore gelastu strukturu kad se dodaju u vodu, jesu li prikladni za izradu džema, pekmeza … [više] about Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja

Kako napraviti pektin
Pektin je prirodan i komercijalno (E440) proizveden esencijalni sastojak bez kojeg pekmeze, marmelade i džemove ne bi mogli ugustiti. Pektin je vrsta škroba koja se naziva heteropolisaharid, a koja se … [više] about Kako napraviti pektin

Konzerviranje hrane
Morate znati da priprema zimnice zahtjeva puno strpljenja i vremena, no vaš će se trud isplatiti, jer ćete svojim ukućanima pripremiti domaću zimnicu koja će biti jeftinija, ukusnija i zdravlja od tvornički … [više] about Konzerviranje hrane

Konzerviranje voća
Sve vrste voća se mogu konzervirati i čuvati u staklenkama pri čemu boja i okusi ostaju posve sačuvani. Voće za konzerviranje treba pažljivo izabrati i pripremiti, a svako mora biti tek ubrano (svježe), … [više] about Konzerviranje voća

Pasterizacija zimnice
Ako mislite da je pasterizacija neobičan naziv za grijanje hrane, u pravu ste. Postupak je nazvan po francuskom biologu Louisu Pasteuru (1822.-1895.), koji je na tu ideju došao sasvim slučajno pokušavajući … [više] about Pasterizacija zimnice

Razlika između džema, pekmeza i marmelade
Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no što ako te okuse želimo zadržati i izvan sezone? Zar postoji nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili čak marmeladu i usred zime na stol … [više] about Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Sterilizacija staklenki
Riječ "sterilizacija" možda zvuči komplicirano, no radi se o jednostavnom zagrijavanju nečega do točke u kojoj niti jedna bakterija ne može preživjeti. Steriliziranje staklenki i konzervi u pripremi zimnice … [više] about Sterilizacija staklenki

Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja
Chia sjemenke pronalaze put u našu prehranu i često se nađu na popisu sastojaka u receptima poput peciva, smoothieja ili preljeva od salate. S obzirom na to da tvore gelastu strukturu kad se dodaju u vodu, jesu … [više] about Zašto ne koristiti chia sjemenke kod konzerviranja