Najbolji recepti za sve vrste pekmeza. Pekmez je tradicionalni voćni namaz koji se pravi sa ili bez šećera, ukuhavanjem voćne kaše.
Vjerojatno su mnogi od vas kao dijete gledali kako baka i mama kuhaju pekmez od raznog voća i bobica i spremaju za zimu. Nečije su bake pripremale desetke staklenki da bude dovoljno ne samo za zimu, već i za cijelu godinu, a vi ste samo čekali da probate taj slatki namaz od kojeg je mirisala cijela kuća.
Ono što je odlično kod pekmeza je da ga možete dodatno obogatiti cimetom i vanilijom, pa ako ste ljubitelj začina i bogatih okusa, isprobajte modernije inačice ove tradicionalne slatke zimnice koja se nalazi na policama smočnica i hladnjaka u svakom domaćinstvu. Ako preferirate jednostavnu pripremu pekmeza bez šećera, za vas smo pripremili i recepte za pekmeze koji su idealni za dijabetičare. Za sladokusce tu su pekmezi s dodatkom ruma i čokolade, a za one koji imaju malo manje vremena, brze pripreme pekmeza u pećnici.
Što je pekmez?
Pekmez je tradicionalni voćni desertni namaz koja spada u slatku zimnicu. Razlikuje se od marmelade i džema i pravi se bez ili s dodatkom šećera. Nastaje ukuhavanjem voćne kaše jedne ili više vrsta voća, sa ili bez dodatka šećera, po čemu se razlikuje od marmelade i džema. Ako se dodaje šećer, važno je da ne količina ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća kako bi dobili pekmez. Ako dodajete više šećera, više ne pravite pekmez nego marmeladu ili džem. Najčešće se priprema od zrelih šljiva, a može ili ne mora sadržavati manje komadiće voća.
Za dobivanje 100 g pekmeza potrebno vam je minimalno 160 g svježeg ili smrznutog voća, a nakon ukuhavanja dobit ćete finu mazivu konzistenciju punog i bogatog okusa koji će pružiti poseban doživljaj pri svakoj konzumaciji.
Kako napraviti pekmez?
Postupak pripreme različtih pekmeza
- Pekmez od aronije
- Pekmez od borovnica
- Pekmez od bresaka
- Pekmez od drijena
- Pekmez od dunja
- Pekmez od grožđa
- Pekmez od jabuka
- Pekmez od jagoda
- Pekmez od krušaka
- Pekmez od kupina
- Pekmez od luka
- Pekmez od malina
- Pekmez od mandarina
- Pekmez od marelica
- Pekmez od ribizla
- Pekmez od šipka
- Pekmez od šljiva
- Pekmez od smokava
- Pekmez od trešanja
- Pekmez od višanja
Pekmez se pravi dugim ukuhavanjem potpuno zrelog voća kojeg prije kuhanja možemo ili ne moramo usitniti u kašu, sa ili bez dodatka šećera, no količina nikako ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća (na primjer na 1 kg šljiva, maksimalna količina šećera iznosi 200 grama šećera). Ako se dodaje šećer, prije ukuhavanja s voćem, prvo ga je potrebno prokuhati s malo vode, a zatim se u pripremljen sirup dodaje voće ili voćna kaša.
Kao i kod pripreme džemova, možete koristiti voće prerađeno na različite načine, smrznuto ili svježe voće, voćnu kašu ili voćnu pulpu. Plodovi mogu biti prešani, sječeni, ali i pasirani u kašu s komadićima voća. Pekmezi se mogu praviti od svih vrsta voća, bez ikakvih ograničenja, prema ukusu. Štoviše, neobičnijom i boljom kombinacija voća e miješanjem kiselih i slatkih voćnih plodova dobit ćete bogatije okuse pekmeza. Prirodne, ukusne i zdrave voćne prerađivanje uz poštivanje tradicionalnih, domaćih recepata pravi su izbor za svako nepce.
S obzirom na to da se pekmez priprema dužim kuhanjem, pasterizacija nije potrebna. Dovoljno je vruć pekmez uliti u vruće sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pogledajte ovdje), okrenuti naopako, zamotati u deku ili ručnik i ostaviti tako dok se potpuno ne ohladi. Ako ne želite riskirati, možete napraviti postupak pasterizacije ili dodati sredstvo za konzerviranje.
Foto: Morana T / Pixabay