Vjerojatno su mnogi od vas kao dijete gledali kako baka i mama kuhaju pekmez od raznog voća i bobica i spremaju za zimu. Nečije su bake pripremale desetke staklenki da bude dovoljno ne samo za zimu, već i za cijelu godinu, a vi ste samo čekali da probate taj slatki namaz od kojeg je mirisala cijela kuća.
Ono što je odlično kod pekmeza je da ga možete dodatno obogatiti cimetom i vanilijom, pa ako ste ljubitelj začina i bogatih okusa, isprobajte modernije inačice ove tradicionalne slatke zimnice koja se nalazi na policama smočnica i hladnjaka u svakom domaćinstvu. Ako preferirate jednostavnu pripremu pekmeza bez šećera, za vas smo pripremili i recepte za pekmeze koji su idealni za dijabetičare. Za sladokusce tu su pekmezi s dodatkom ruma i čokolade, a za one koji imaju malo manje vremena, brze pripreme pekmeza u pećnici.
Što je pekmez?
Pekmez je tradicionalni voćni desertni namaz koja spada u slatku zimnicu. Razlikuje se od marmelade i džema i pravi se bez ili s dodatkom šećera. Nastaje ukuhavanjem voćne kaše jedne ili više vrsta voća, sa ili bez dodatka šećera, po čemu se razlikuje od marmelade i džema. Ako se dodaje šećer, važno je da ne količina ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća kako bi dobili pekmez. Ako dodajete više šećera, više ne pravite pekmez nego marmeladu ili džem. Najčešće se priprema od zrelih šljiva, a može ili ne mora sadržavati manje komadiće voća.
Za dobivanje 100 g pekmeza potrebno vam je minimalno 160 g svježeg ili smrznutog voća, a nakon ukuhavanja dobit ćete finu mazivu konzistenciju punog i bogatog okusa koji će pružiti poseban doživljaj pri svakoj konzumaciji.
Kako napraviti pekmez?
Postupak pripreme različtih pekmeza
- Pekmez od aronije
- Pekmez od borovnica
- Pekmez od bresaka
- Pekmez od drijena
- Pekmez od dunja
- Pekmez od grožđa
- Pekmez od jabuka
- Pekmez od jagoda
- Pekmez od krušaka
- Pekmez od kupina
- Pekmez od luka
- Pekmez od malina
- Pekmez od mandarina
- Pekmez od marelica
- Pekmez od ribizla
- Pekmez od šipka
- Pekmez od šljiva
- Pekmez od smokava
- Pekmez od trešanja
- Pekmez od višanja
Pekmez se pravi dugim ukuhavanjem potpuno zrelog voća kojeg prije kuhanja možemo ili ne moramo usitniti u kašu, sa ili bez dodatka šećera, no količina nikako ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća (na primjer na 1 kg šljiva, maksimalna količina šećera iznosi 200 grama šećera). Ako se dodaje šećer, prije ukuhavanja s voćem, prvo ga je potrebno prokuhati s malo vode, a zatim se u pripremljen sirup dodaje voće ili voćna kaša.
Kao i kod pripreme džemova, možete koristiti voće prerađeno na različite načine, smrznuto ili svježe voće, voćnu kašu ili voćnu pulpu. Plodovi mogu biti prešani, sječeni, ali i pasirani u kašu s komadićima voća. Pekmezi se mogu praviti od svih vrsta voća, bez ikakvih ograničenja, prema ukusu. Štoviše, neobičnijom i boljom kombinacija voća e miješanjem kiselih i slatkih voćnih plodova dobit ćete bogatije okuse pekmeza. Prirodne, ukusne i zdrave voćne prerađivanje uz poštivanje tradicionalnih, domaćih recepata pravi su izbor za svako nepce.
S obzirom na to da se pekmez priprema dužim kuhanjem, pasterizacija nije potrebna. Dovoljno je vruć pekmez uliti u vruće sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pogledajte ovdje), okrenuti naopako, zamotati u deku ili ručnik i ostaviti tako dok se potpuno ne ohladi. Ako ne želite riskirati, možete napraviti postupak pasterizacije ili dodati sredstvo za konzerviranje.
Foto: Morana T / Pixabay