• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
pekmezi u staklenkama

Pekmez

Vjerojatno su mnogi od vas kao dijete gledali kako baka i mama kuhaju pekmez od raznog voća i bobica i spremaju za zimu. Nečije su bake pripremale desetke staklenki da bude dovoljno ne samo za zimu, već i za cijelu godinu, a vi ste samo čekali da probate taj slatki namaz od kojeg je mirisala cijela kuća.

Ono što je odlično kod pekmeza je da ga možete dodatno obogatiti cimetom i vanilijom, pa ako ste ljubitelj začina i bogatih okusa, isprobajte modernije inačice ove tradicionalne slatke zimnice koja se nalazi na policama smočnica i hladnjaka u svakom domaćinstvu. Ako preferirate jednostavnu pripremu pekmeza bez šećera, za vas smo pripremili i recepte za pekmeze koji su idealni za dijabetičare. Za sladokusce tu su pekmezi s dodatkom ruma i čokolade, a za one koji imaju malo manje vremena, brze pripreme pekmeza u pećnici.

Što je pekmez?

Razlika između pekmeza, marmelade i džema >>

Pekmez je tradicionalni voćni desertni namaz koja spada u slatku zimnicu. Razlikuje se od marmelade i džema i pravi se bez ili s dodatkom šećera. Nastaje ukuhavanjem voćne kaše jedne ili više vrsta voća, sa ili bez dodatka šećera, po čemu se razlikuje od marmelade i džema. Ako se dodaje šećer, važno je da ne količina ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća kako bi dobili pekmez. Ako dodajete više šećera, više ne pravite pekmez nego marmeladu ili džem. Najčešće se priprema od zrelih šljiva, a može ili ne mora sadržavati manje komadiće voća.

Za dobivanje 100 g pekmeza potrebno vam je minimalno 160 g svježeg ili smrznutog voća, a nakon ukuhavanja dobit ćete finu mazivu konzistenciju punog i bogatog okusa koji će pružiti poseban doživljaj pri svakoj konzumaciji.

Kako napraviti pekmez?

Postupak pripreme različtih pekmeza

  • Pekmez od aronije
  • Pekmez od borovnica
  • Pekmez od bresaka
  • Pekmez od drijena
  • Pekmez od dunja
  • Pekmez od grožđa
  • Pekmez od jabuka
  • Pekmez od jagoda
  • Pekmez od krušaka
  • Pekmez od kupina
  • Pekmez od luka
  • Pekmez od malina
  • Pekmez od mandarina
  • Pekmez od marelica
  • Pekmez od ribizla
  • Pekmez od šipka
  • Pekmez od šljiva
  • Pekmez od smokava
  • Pekmez od trešanja
  • Pekmez od višanja

Pekmez se pravi dugim ukuhavanjem potpuno zrelog voća kojeg prije kuhanja možemo ili ne moramo usitniti u kašu, sa ili bez dodatka šećera, no količina nikako ne smije prelaziti 20% ukupne količine voća (na primjer na 1 kg šljiva, maksimalna količina šećera iznosi 200 grama šećera). Ako se dodaje šećer, prije ukuhavanja s voćem, prvo ga je potrebno prokuhati s malo vode, a zatim se u pripremljen sirup dodaje voće ili voćna kaša.

Kao i kod pripreme džemova, možete koristiti voće prerađeno na različite načine, smrznuto ili svježe voće, voćnu kašu ili voćnu pulpu. Plodovi mogu biti prešani, sječeni, ali i pasirani u kašu s komadićima voća. Pekmezi se mogu praviti od svih vrsta voća, bez ikakvih ograničenja, prema ukusu. Štoviše, neobičnijom i boljom kombinacija voća e miješanjem kiselih i slatkih voćnih plodova dobit ćete bogatije okuse pekmeza. Prirodne, ukusne i zdrave voćne prerađivanje uz poštivanje tradicionalnih, domaćih recepata pravi su izbor za svako nepce.

S obzirom na to da se pekmez priprema dužim kuhanjem, pasterizacija nije potrebna. Dovoljno je vruć pekmez uliti u vruće sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pogledajte ovdje), okrenuti naopako, zamotati u deku ili ručnik i ostaviti tako dok se potpuno ne ohladi. Ako ne želite riskirati, možete napraviti postupak pasterizacije ili dodati sredstvo za konzerviranje.

Foto: Morana T / Pixabay 

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

umak od češnjaka

Umak od češnjaka

Češnjak je povrtna kultura koja svakom jelu pruža dodatnu aromu i užitak i mnogima je upravo on … [više] about Umak od češnjaka

kurkuma u prahu

Čaj od kurkume

Iako se kurkuma koristi u mnogim kuhinjama, jako malo ljudi zna da se od nje može pripremati vrlo … [više] about Čaj od kurkume

čaj od komorača

Čaj od komorača

Koromač ili komorač, slatki aniš, morač, janež slatki kopar ili divlja mirodija samo su neki od … [više] about Čaj od komorača

sjemenke kima

Čaj od kima

Kim je poznat kao sastojak jela koji poboljšava probavu i regulira želučane tegobe. Iako ima posebno … [više] about Čaj od kima

čaj od cimeta

Čaj od cimeta

Cimet je začin koji se dobije sušenjem kore cimetovca i kao takav se koristi prilikom priprema jela … [više] about Čaj od cimeta

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.