S obzirom na to da je sezona svježeg povrća i voća kratka, tijekom stoljeća naučili smo čuvati hranu na različite načine, a sve što je potrebno su točni procesi koje trebamo pratiti i svježe i kvalitetne namirnice.
U nastavku se nalazi popis svih biljaka koje možete koristiti za pripremu zimnice, a klikom na pojedinu biljku otvorit će vam se sve mogućnosti pripreme, kombinacija, recepti i savjeti za pojedinu vrstu biljke.

Ananas
Mnogima jedan od najdražih načina provođenja vremena u kuhinji ljeti je pokušaj da se konzervira svježe voće i povrće na što više različitih načina, a ananas … [više] about Ananas

Aronija
Tko još može odoljeti ukusnom pekmezu od aronije? Ako ste ljubitelj aronije, pripremite džem, marmeladu, likere ili sokove koji će upotpuniti vašu zimnicu i … [više] about Aronija

Avokado
Avokado je svestrano voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, tacosima ili radi popularani umak guacamole. Ali avokado je nezgodna namirnica za duže … [više] about Avokado

Badem
Bademi su odličan međuobrok i idealan dodatak zdravoj prehrani. Ovi orašasti plodovi bogati su hranjivim sastojcima, uključujući vlakna i proteine, i prilično … [više] about Badem

Batat
Batat je porijeklom iz Afrike i Azije, a većina uroda dolazi iz Afrike. Srodni su ljiljanima, a mogu biti mali kao obični krumpir ili veliki. Imaju cilindrični … [više] about Batat

Bazga
Sok ili sirup od bazge čini stalnu postavu na policama smočnica i ostava u skoro svakom kućanstvu. No, jeste li znali da se za pripremu zimnice mogu koristiti i … [više] about Bazga

Blitva
Blitva nije biljka koja se posebno često koristi u pripremi zimnice. Iako je vrlo popularna u mediteranskim područjima, najčešće se kuha "na lešo". Jedna je od … [više] about Blitva

Borovnica
Borovnice su hranjive, zdrave i ukusne, a priprema slatke zimnice od borovnica je neizostavni dio svakog ljeta. U nastavku možete pronaći ideje, klasične … [više] about Borovnica

Bosiljak
Neovisno o tome želite li zamrznuti bosiljak, pripremiti ga u pireu, osušiti ili uživati u okusima bosiljka u mješavini začina, kraj ljeta je savršeno vrijeme … [više] about Bosiljak

Breskva
Zimnica od bresaka je, uz jabuku, redoviti stanovnik polica u ostavi ili podrumu u većini domova. Uživanje u sočnim i ukusnim plodovima breskve sada je moguće i … [više] about Breskva

Brokula
Bez obzira na to čuvate li velike količine brokule koje ste osobno uzgajali i sakupljali u vrtu ili ste jednostavno naišli na akciju u trgovini, skladištenjem … [više] about Brokula

Brusnica
Brusnica je višegodišnja kultura koja se od davnina koristi za pripremu ljekovitih napitaka i ukusnih namaza. Iako trpkog i kiselkastog okusa omiljeno je … [više] about Brusnica

Bundeva
Najbolji način za konzerviranje bundeve, buče ili tikve ovisit će o tome koju vrstu buče želite sačuvati i zašto. Ako slatku bundevu planirate skladištiti u … [više] about Bundeva

Celer
Celer je vrlo cijenjen zbog svojih ljekovitih i aromatičnih svojstava zbog čega ga nastojimo što duže skladištiti i sačuvati njegova nutritivna svojstva. Svi … [više] about Celer

Češnjak
Konzerviranje češnjaka bilo kojom metodom nije zamjena za svježi, ali ima svoje čari i prednosti, pogotovo ako ga sami uzgajate. Ovdje ćemo istražiti kako … [više] about Češnjak

Cikla
Cikla je nutritivno i hranjivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuhana ili sirova, a veće količine najčešće kiselimo i tako skladištimo za … [više] about Cikla

Cimet
Sigurni smo da svatko ima poluotvoreno pakiranje mljevenog cimeta koji stoji u smočnici ili kuhinjskom ormariću mjesecima. Koristimo ga samo povremeno i svaki … [više] about Cimet

Cvjetača
Cvjetača možda nije očiti izbor zimnicu, ali ovo svestrano povrće zapravo je savršen dodatak bilo kojem obroku - posebno tijekom zime, kada je tijelu potrebna … [više] about Cvjetača

Drijen
Drijenak, drijen ili drenjine je pomalo zaboravljeno voće koje danas rijetki koriste u pripremi zimnice. S obzirom na to da je vrlo oporog i kiselog okusa … [više] about Drijen

Đumbir
Vjerojatno ste se nekad našli u situaciji da ste imali veliki dio svježeg đumbira, a zatim ste u receptu upotrijebili samo mali centimetar, a s ostatkom niste … [više] about Đumbir

Dunja
Dunja ima ugodan, no pomalo opor okus zbog čega se najčešće koristi u pripremi slatkih zimnica. Ukuhana, ukusna, mirisna i bez komadića voća postaje idealni … [više] about Dunja

Gorušica
Gorušica nije jedna od biljaka koja se uzgaja u većini vrtova i koju ćete često naći u trgovinama, no specijalizirane trgovine prodaju nekoliko oblika … [više] about Gorušica

Grah
Kako se ljeto bliži kraju, tako kasno sezonski usjevi daju nevjerojatne posljednje žetve ove ukusne biljke koju često koristimo za pripremu raznih jela. Grah je … [više] about Grah

Grašak
Zeleni grašak je jedna od omiljenijih povrtnih kultura koje rado spremamo u zamrzivač tijekom zime. Vrlo je hranjiva i ukusna namirnica, bogata … [više] about Grašak

Grožđe
Konzervirano grožđe, pripremljeno u svrhu dužeg skladištenja, ima odličan okus, sličan vinu. Iako se najviše koristi za preradu u vino, grožđe se također može … [više] about Grožđe

Hren
Ako ste ljubitelj hrena i u hladnjaku uvijek imate barem malu staklenku hrena, zašto se ove godine ne biste odvažili i napravili domaću inačicu? Ukratko, domaća … [više] about Hren

Jabuka
Konzerviranje jabuka izvrstan je način da potrošite višak jabuka koje niste mogli pojesti ili ste ih našli na tržnici na akciji. Iako ih možemo naći u trgovini … [više] about Jabuka

Jagoda
Izrada i konzerviranje domaćih konzerviranih jagoda jednostavan je projekt koji traje samo nekoliko sati, ali rezultati su vrlo ukusni. Jagode su voće kojim … [više] about Jagoda

Kadulja
Kadulja je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od nježnih rođaka - bosiljka i peršina - listovi su joj čvrsti i smolasti. Zbog moćne arome i masne … [više] about Kadulja

Kakaovac
Kakao zrna smatraju se proizvodom visoke vrijednosti, a zahvaljujući potražnji zaspecijalnom, vrhunskom i luksuznom čokoladom, globalna industrija čokolade … [više] about Kakaovac

Kava
Zrna kave počinju gubiti svježinu gotovo odmah nakon prženja zbog čega se savjetuje kupnja manjih količina svježe pržene kave, dovoljno za jedan ili dva tjedna. … [više] about Kava

Kelj
Kad se jesenske temperature počnu spuštati ispod nule, odmah pomislimo na sav prekrasan kelj koji još uvijek raste u vrtu. Svakako, u svježem kelju možete … [više] about Kelj

Kesten
Slatko kestenje jedna je od omiljenih blagodati jeseni. Bez na to obzira volite li pečene kestene ili u ukusnim slatkim desertima, jedno je sigurno, nedostajat … [više] about Kesten

Kikiriki
Kupnja velike količine kikirikija obično završi s tim da vam stoji u smočnici ili hladnjaku i mjesecima nakon kupnje. U početku ste motivirani i svakodnevno … [više] about Kikiriki

Kim
Kim ima nepogrešiv okus, istodobno zemljast, mošusan, razigran i pomalo ljutkast. Više od 5.000 godina ljudi ga melju i koriste u svojoj prehrani. Na … [više] about Kim

Kokos
Jeste li znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šalice svježih pahuljica kokosa od kojih možete napraviti ukusno ulje? Znate li kako zadržati te ljupke … [više] about Kokos

Komorač
Ako se nađete s obiljem komorača koji ne možete odmah upotrijebiti, razmislite o tome da sačuvate svoje bilje, umjesto da ga samo bacite. Zasigurno vam se … [više] about Komorač

Kopar
Kopar je nevjerojatna, ali nedovoljno iskorištena biljka začin. Korisna je za konzerviranje kiselih krastavaca, naravno, ali je i izvrstan dodatak mnogim drugim … [više] about Kopar

Kopriva
Kopriva je jedna od glavnih biljnih vrsta koje se u medicini koriste od davnina, no zahvaljujući svojoj svježini i zanimljivom okusu, brzo se uvukla i u naše … [više] about Kopriva

Korijander
Korijander je jedna od biljki od koje se dobiju dvije vrste začina različitog okusa. Kao začin mogu se koristiti svježi listovi svježeg citrusnog i … [više] about Korijander

Krastavac
Krastavci su jedna od najčešćih povrtnih kultura koje rado uzgajamo kod kuće. I svatko tko uzgaja krastavce zna da vas čak jedna biljka može iznenaditi bogatim … [više] about Krastavac

Kruška
Počevši od rujna, listopada, a ponekad čak i studenog, ako je klima dovoljno blaga, beru se kruške i pripremaju za zimu. Ne računajući one koji padnu na zemlju … [više] about Kruška

Kupina
Ako se pitate kako i tijekom zime možete uživati u domaćim proizvodima napravljenim od kupina, u nastavku ćete pronaći svoj odgovor. Mnogi aspekti konzumacije … [više] about Kupina

Kupus
Jeste li ove godine u svom vrtu posadili mnogo kupusa? Pronašli ste na tržnici odličnu ponudu, kupili kilograme i kilograme kupusa i sada ne znate što učiniti … [više] about Kupus

Kurkuma
Korijen kurkume koristi se u indijskoj kuhinji tisućama godina. U novije vrijeme postao je popularan zbog svoje snažne protuupalne sposobnosti, između ostalih … [više] about Kurkuma

Lavanda
Lavanda je mirisna i ukrasna mediteranska biljka koju karakterizira slatkast, cvjetni okus s notom mente i citrusa. Uzgaja se plantažno za potrebe kozmetičke … [više] about Lavanda

Leća
Leća je svestrana grahorica ili mahunarka koji se može čuvati na neodređeno vrijeme. Sjemenke leće su pronađene čak u egipatskim grobnicama prije više od 5.000 … [više] about Leća

Limun
Kao voće s visokim udjelom kiseline i prirodnim pektinom, limun je savršen za konzerviranje. Limunov sok pronalazi put u sve vrste recepata za zimnicu, no … [više] about Limun

Lješnjak
Lješnjaci su ukusnog okusa, posebno kad su pečeni, a također ih je moguće dugo skladištiti. Priprema zimnice od domaćih lješnjaka nije teška, posebno ako imate … [više] about Lješnjak

Lovor
Lovor je mirisni list sa stabla lovora koji se koristi kao biljka začin. Dostupan je cijeli - svjež ili suh - samljeven u prah. Listovi se dodaju polako … [više] about Lovor

Luk
Luk je lako uzgajati i uz vrlo malo truda možete imati sasvim dobar usjev. Nakon što se luk ubere, dugo može održati svoju svježinu ako ga pravilno skladištite, … [više] about Luk

Mahune
U vrijeme sezone, mahune su jeftine i, ako se pravilno skladište, mogu se čuvati i do 2 godine što ih čini savršenom namirnicom za dugoročno skladištenje i … [više] about Mahune

Majčina dušica
Majčina dušica je najčešće sušeni začin koji je jednako izvrsnog okusa kao da je upravo ubran u vrtu. Također je biljka koja se više dodaje tijekom samog … [više] about Majčina dušica

Malina
Maline su ukusne, zdrave ljetne bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se pravilno skladište, maline možete dulje zadržati svježima, a pranje … [više] about Malina

Mandarina
Mandarine su ukusne, ali zimi su dostupne samo ograničeno vrijeme. Konzerviranje u žele, džem ili marmeladu sjajan je način da uživate u slatkom okusu mandarina … [više] about Mandarina

Marelica
Voćni vjesnici ljeta, marelice su često dostupne na tržnicama prije drugog koštičavog voća. Najčešće se uzgajaju u toplim južnim regijama, ali zahvaljujući … [više] about Marelica

Maslačak
Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka s dugim popisom zdravstvenih blagodati. Ove su malene ljepotice posvuda. Rastu u skoro svim dvorištima i … [više] about Maslačak

Maslina
Masline su jedno od najdražih mediteranskih plodova koje želimo konzervirati i sačuvati što duže kako bi mogli u njima uživati i izvan sezone. Postoji mnogo … [više] about Maslina

Med
Med je glavni sastojak mnogih jela i koristan je u zaslađivanju hrane i piće. Ono što je odlično kod njega je da se nikad neće pokvariti i vrlo ga je … [više] about Med

Menta (metvica)
Većina vrtlara ima gorko-slatki odnos s metvicom, puzavom, plodnom i prilično "invazivnom" biljkom. Ako u vrtu imate veliku količinu metvice i pitate se što … [više] about Menta (metvica)

Mirta
Osušene i konzervirane biljke mirte popularno se koriste za uređenje domova. Osušeni aranžmani, formalni i neformalni, sačuvat će graciozne linije, teksture i … [više] about Mirta

Mrkva
Bez obzira na to uzgajate li vlastitu mrkvu ili je kupujete na lokalnoj tržnici ili u trgovini, mrkva je jedno od najzdravijih i najsvestranijih povrća koje … [više] about Mrkva

Nar
Nar je jedno od najstarijih voća koje je poznato čovjeku i simbol je u mnogim različitim kulturama. Nalikujući pomalo na božićni ukras, često se miješa sa … [više] about Nar

Naranča
U svako doba godine - bilo tijekom ljetnih vrućina ili jake zime - citrusi pružaju osvježavajući predah od svakodnevice. Iza guste kore i oštre i živahne opne … [više] about Naranča

Orah
Berba i sakupljanje oraha dio je jesenske rutine većine ljudi. Iako je mnogima nedostupno, zbog čega se najčešće kupuju u trgovini, rijetko kad se skladište na … [više] about Orah

Origano
Origano je višegodišnja zeljasta aromatična biljka koja se koristi kao začin u mnogim jelima posebno prilikom pripreme talijanskih specijaliteta. Nezaobilazan … [više] about Origano

Paprika
Papriku za zimnicu možemo pripremati na mnogo načina, a sve što vam je potrebno je dobra volja, malo volje i ideje i recepti koje vam donosimo u nastavku. Jedno … [više] about Paprika

Patlidžan
Svježe ubrani patlidžan je mekan i ukusan, ali kao i svako druge povrće koje dugo čuvamo u hladnjaku, brzo počinje propadati i postaje gorko. Bez obzira na to … [više] about Patlidžan

Pelin
Pelin je prekrasna biljka ispunjena poviješću, tradicijom i običajima, a piće koje se priprema od njega, absint, jedno je od najjačih na svijetu. S tako … [više] about Pelin

Peršin
Peršin je poslije soli i papra začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Poznata je biljka koju često nazivamo “zeleni začin” i rekli bismo da ovo prikladan … [više] about Peršin

Pistacija
Pistacije su drevni orašasti plodovi, ljudi ih konzumiraju već 9.000 godina i jedan su od dva orašasta ploda (drugi je badem) koji se spominju u Bibliji. … [više] about Pistacija

Poriluk
Poriluk je jedno od omiljenih povrtnih kultura koje dodajemo pomfritu, salatama, juhama i mnogim drugim jelima. Imaju predivan suptilan okus i krutu teksturu … [više] about Poriluk

Rajčica
Svježe rajčice nezaobilazan su gost naših stolova tijekom ljeta, ali i zimi se prikrade u različitim oblicima šalše, umaka, soka ili sušene. Rajčica je zapravo … [više] about Rajčica

Repa
Konzerviranje repe nije uobičajeno u pripremi zimnice. Mnogi nemaju mogućnost uzgoja repe kojoj je potreban prostor, zbog čega se često zanemaruje. No, repu je … [više] about Repa

Ribiz
Svježi ribiz dostupan je samo kratku sezonu krajem proljeća i početkom ljeta. Ako imate dovoljno sreće da ga uzgajate i uživate u vlastitim trpkim plodovima - … [više] about Ribiz

Ruža
Ruža je jedno od najpoznatijih vrsta cvijeća koja ima jestive latice. U pripremi zimnice, najčešće odabiremo razne likere i rakije jer svojim bogatim mirisom i … [više] about Ruža

Šafran
Šafran je biljka čiji se cvjetovi koriste za proizvodnju kvalitetnog, zdravog i skupocjenog začina crveno narančaste boje. Vrijednost ovog začina je u tome što … [više] about Šafran

Šalša
Korištenje šalše kao stolnog umaka prvi su popularizirali meksički restorani u Sjedinjenim Državama kada su tijekom 1980-ih posluživali meksičke šalše na bazi … [više] about Šalša

Šipak
Šipak je plod divlje ruže koji mnogi miješaju s narom zbog istog naziva. Često ga pronalazimo uz šumske puteve i cestu, a idealan je za pripremu pekmeza i … [više] about Šipak

Slanutak
Konzervirani slanutak, koji je već unaprijed spreman za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za brzo dodavanje juhama, salatama i pripremu drugih sličnih … [više] about Slanutak

Šljiva
Šljiva pripada među najčešće korišteno i najrasprostranjenije voće na svijetu, podrijetlom iz Azije. Postoji čak 2.000 sorti šljiva koje se razlikuju po boji, … [više] about Šljiva

Smokva
Priprema domaće slatke zimnice od smokava polako odlazi u zaborav, no ako imate drvo smokve u vlastitom dvorištu i malo vremena bacite se u izradu ukusnih … [više] about Smokva

Soja
Soja je namirnica koju je korisno imati pri ruci kod kuhanja, posebno ako cijenite zdrave super-namirnice koje imaju višestruku namjenu. Kada je riječ o … [više] about Soja

Šparoga
Ako imate obilje šparoga koje biste željeli sačuvati, zamrzavanje je najbolja opcija. Imat ćete kvalitetniju namirnicu od konzervirane inačice koja može biti … [više] about Šparoga

Špinat
Špinat je jedna od manje poznatih povrtnih kultura koje spremamo za zimu. Iako ga često možemo kupiti već unaprijed zamrznutog, ipak više uživamo u neutralnim … [više] about Špinat

Tapioka
Tapioka ili kako se još poznato nazivaju tapioka biseri ili “bobice” obično se dodaju u različita pića poput čaja, ledene kave i smoothija, a najčešće ih … [više] about Tapioka

Tikvica
Tikvice su jedno od sezonskih povrća koje najčešće poželimo skladištiti, ali ne znamo kako. Iako se mogu naći u trgovinama tijekom cijele godine, izvan sezone … [više] about Tikvica

Timijan
Timijan je začinska biljka koja se u kuhinji koristi od davnina i ne samo zbog svog intenzivnog okusa i mirisa već i zbog ljekovitih svojstava. Iako je sličan … [više] about Timijan

Trešnja
Iako se u svrhu dužeg skladištenja, trešnje najčešće konzerviraju u kompotima ili u obliku soka, malo je poznato se mogu konzervirati na više načina, između … [više] about Trešnja

Višnja
Iako zahtijevaju malo više vremena oko čišćenja, višnje svakako pronalaze put do naših kuhinja i smočnica. Iskoristite ovo nimalo zanemareno voće, konzervirajte … [više] about Višnja

Vrkuta
Vrkuta je neobična biljka porijeklom iz Europe i Grenlanda, raste u hladnim predjelima i otporna je na vrlo niske temperature. Pripada rodu Alchemilla koji … [više] about Vrkuta

Začini
Začinsko bilje i začini su nam najbolji prijatelji i saveznici u kuhinji, a razlog tome je što sušeno bilje ima jače arome i okuse od svježeg. Jedna žličica … [više] about Začini

Žitarice
Žitarice čine najveći dio sastojaka u pekarskim proizvodima i proizvodima koji zahtijevaju brašno. Iako su se prije koristile kao stočna hrana, zahvaljujući … [više] about Žitarice

Ananas
Mnogima jedan od najdražih načina provođenja vremena u kuhinji ljeti je pokušaj da se konzervira svježe voće i … [više] about Ananas

Aronija
Tko još može odoljeti ukusnom pekmezu od aronije? Ako ste ljubitelj aronije, pripremite džem, marmeladu, likere ili … [više] about Aronija

Avokado
Avokado je svestrano voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, tacosima ili radi popularani umak guacamole. … [više] about Avokado

Badem
Bademi su odličan međuobrok i idealan dodatak zdravoj prehrani. Ovi orašasti plodovi bogati su hranjivim … [više] about Badem

Batat
Batat je porijeklom iz Afrike i Azije, a većina uroda dolazi iz Afrike. Srodni su ljiljanima, a mogu biti mali kao … [više] about Batat

Bazga
Sok ili sirup od bazge čini stalnu postavu na policama smočnica i ostava u skoro svakom kućanstvu. No, jeste li … [više] about Bazga

Blitva
Blitva nije biljka koja se posebno često koristi u pripremi zimnice. Iako je vrlo popularna u mediteranskim … [više] about Blitva

Borovnica
Borovnice su hranjive, zdrave i ukusne, a priprema slatke zimnice od borovnica je neizostavni dio svakog ljeta. U … [više] about Borovnica

Bosiljak
Neovisno o tome želite li zamrznuti bosiljak, pripremiti ga u pireu, osušiti ili uživati u okusima bosiljka u … [više] about Bosiljak

Breskva
Zimnica od bresaka je, uz jabuku, redoviti stanovnik polica u ostavi ili podrumu u većini domova. Uživanje u sočnim … [više] about Breskva

Brokula
Bez obzira na to čuvate li velike količine brokule koje ste osobno uzgajali i sakupljali u vrtu ili ste jednostavno … [više] about Brokula

Brusnica
Brusnica je višegodišnja kultura koja se od davnina koristi za pripremu ljekovitih napitaka i ukusnih namaza. Iako … [više] about Brusnica

Bundeva
Najbolji način za konzerviranje bundeve, buče ili tikve ovisit će o tome koju vrstu buče želite sačuvati i zašto. … [više] about Bundeva

Celer
Celer je vrlo cijenjen zbog svojih ljekovitih i aromatičnih svojstava zbog čega ga nastojimo što duže skladištiti i … [više] about Celer

Češnjak
Konzerviranje češnjaka bilo kojom metodom nije zamjena za svježi, ali ima svoje čari i prednosti, pogotovo ako ga … [više] about Češnjak

Cikla
Cikla je nutritivno i hranjivo povrće bogato vlaknima i vitaminima. Može se jesti kuhana ili sirova, a veće … [više] about Cikla

Cimet
Sigurni smo da svatko ima poluotvoreno pakiranje mljevenog cimeta koji stoji u smočnici ili kuhinjskom ormariću … [više] about Cimet

Cvjetača
Cvjetača možda nije očiti izbor zimnicu, ali ovo svestrano povrće zapravo je savršen dodatak bilo kojem obroku - … [više] about Cvjetača

Drijen
Drijenak, drijen ili drenjine je pomalo zaboravljeno voće koje danas rijetki koriste u pripremi zimnice. S … [više] about Drijen

Đumbir
Vjerojatno ste se nekad našli u situaciji da ste imali veliki dio svježeg đumbira, a zatim ste u receptu … [više] about Đumbir

Dunja
Dunja ima ugodan, no pomalo opor okus zbog čega se najčešće koristi u pripremi slatkih zimnica. Ukuhana, ukusna, … [više] about Dunja

Gorušica
Gorušica nije jedna od biljaka koja se uzgaja u većini vrtova i koju ćete često naći u trgovinama, no … [više] about Gorušica

Grah
Kako se ljeto bliži kraju, tako kasno sezonski usjevi daju nevjerojatne posljednje žetve ove ukusne biljke koju … [više] about Grah

Grašak
Zeleni grašak je jedna od omiljenijih povrtnih kultura koje rado spremamo u zamrzivač tijekom zime. Vrlo je … [više] about Grašak

Grožđe
Konzervirano grožđe, pripremljeno u svrhu dužeg skladištenja, ima odličan okus, sličan vinu. Iako se najviše … [više] about Grožđe

Hren
Ako ste ljubitelj hrena i u hladnjaku uvijek imate barem malu staklenku hrena, zašto se ove godine ne biste … [više] about Hren

Jabuka
Konzerviranje jabuka izvrstan je način da potrošite višak jabuka koje niste mogli pojesti ili ste ih našli na … [više] about Jabuka

Jagoda
Izrada i konzerviranje domaćih konzerviranih jagoda jednostavan je projekt koji traje samo nekoliko sati, ali … [više] about Jagoda

Kadulja
Kadulja je intenzivno aromatična biljka, a za razliku od nježnih rođaka - bosiljka i peršina - listovi su joj … [više] about Kadulja

Kakaovac
Kakao zrna smatraju se proizvodom visoke vrijednosti, a zahvaljujući potražnji zaspecijalnom, vrhunskom i luksuznom … [više] about Kakaovac

Kava
Zrna kave počinju gubiti svježinu gotovo odmah nakon prženja zbog čega se savjetuje kupnja manjih količina svježe … [više] about Kava

Kelj
Kad se jesenske temperature počnu spuštati ispod nule, odmah pomislimo na sav prekrasan kelj koji još uvijek raste … [više] about Kelj

Kesten
Slatko kestenje jedna je od omiljenih blagodati jeseni. Bez na to obzira volite li pečene kestene ili u ukusnim … [više] about Kesten

Kikiriki
Kupnja velike količine kikirikija obično završi s tim da vam stoji u smočnici ili hladnjaku i mjesecima nakon … [više] about Kikiriki

Kim
Kim ima nepogrešiv okus, istodobno zemljast, mošusan, razigran i pomalo ljutkast. Više od 5.000 godina ljudi ga … [više] about Kim

Kokos
Jeste li znali da ćete od jednog kokosa dobiti 3 - 4 šalice svježih pahuljica kokosa od kojih možete napraviti … [više] about Kokos

Komorač
Ako se nađete s obiljem komorača koji ne možete odmah upotrijebiti, razmislite o tome da sačuvate svoje bilje, … [više] about Komorač

Kopar
Kopar je nevjerojatna, ali nedovoljno iskorištena biljka začin. Korisna je za konzerviranje kiselih krastavaca, … [više] about Kopar

Kopriva
Kopriva je jedna od glavnih biljnih vrsta koje se u medicini koriste od davnina, no zahvaljujući svojoj svježini i … [više] about Kopriva

Korijander
Korijander je jedna od biljki od koje se dobiju dvije vrste začina različitog okusa. Kao začin mogu se koristiti … [više] about Korijander

Krastavac
Krastavci su jedna od najčešćih povrtnih kultura koje rado uzgajamo kod kuće. I svatko tko uzgaja krastavce zna da … [više] about Krastavac

Kruška
Počevši od rujna, listopada, a ponekad čak i studenog, ako je klima dovoljno blaga, beru se kruške i pripremaju za … [više] about Kruška

Kupina
Ako se pitate kako i tijekom zime možete uživati u domaćim proizvodima napravljenim od kupina, u nastavku ćete … [više] about Kupina

Kupus
Jeste li ove godine u svom vrtu posadili mnogo kupusa? Pronašli ste na tržnici odličnu ponudu, kupili kilograme i … [više] about Kupus

Kurkuma
Korijen kurkume koristi se u indijskoj kuhinji tisućama godina. U novije vrijeme postao je popularan zbog svoje … [više] about Kurkuma

Lavanda
Lavanda je mirisna i ukrasna mediteranska biljka koju karakterizira slatkast, cvjetni okus s notom mente i citrusa. … [više] about Lavanda

Leća
Leća je svestrana grahorica ili mahunarka koji se može čuvati na neodređeno vrijeme. Sjemenke leće su pronađene … [više] about Leća

Limun
Kao voće s visokim udjelom kiseline i prirodnim pektinom, limun je savršen za konzerviranje. Limunov sok pronalazi … [više] about Limun

Lješnjak
Lješnjaci su ukusnog okusa, posebno kad su pečeni, a također ih je moguće dugo skladištiti. Priprema zimnice od … [više] about Lješnjak

Lovor
Lovor je mirisni list sa stabla lovora koji se koristi kao biljka začin. Dostupan je cijeli - svjež ili suh - … [više] about Lovor

Luk
Luk je lako uzgajati i uz vrlo malo truda možete imati sasvim dobar usjev. Nakon što se luk ubere, dugo može … [više] about Luk

Mahune
U vrijeme sezone, mahune su jeftine i, ako se pravilno skladište, mogu se čuvati i do 2 godine što ih čini … [više] about Mahune

Majčina dušica
Majčina dušica je najčešće sušeni začin koji je jednako izvrsnog okusa kao da je upravo ubran u vrtu. Također je … [više] about Majčina dušica

Malina
Maline su ukusne, zdrave ljetne bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se pravilno skladište, … [više] about Malina

Mandarina
Mandarine su ukusne, ali zimi su dostupne samo ograničeno vrijeme. Konzerviranje u žele, džem ili marmeladu sjajan … [više] about Mandarina

Marelica
Voćni vjesnici ljeta, marelice su često dostupne na tržnicama prije drugog koštičavog voća. Najčešće se uzgajaju u … [više] about Marelica

Maslačak
Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka s dugim popisom zdravstvenih blagodati. Ove su malene ljepotice … [više] about Maslačak

Maslina
Masline su jedno od najdražih mediteranskih plodova koje želimo konzervirati i sačuvati što duže kako bi mogli u … [više] about Maslina

Med
Med je glavni sastojak mnogih jela i koristan je u zaslađivanju hrane i piće. Ono što je odlično kod njega je da se … [više] about Med

Menta (metvica)
Većina vrtlara ima gorko-slatki odnos s metvicom, puzavom, plodnom i prilično "invazivnom" biljkom. Ako u vrtu … [više] about Menta (metvica)

Mirta
Osušene i konzervirane biljke mirte popularno se koriste za uređenje domova. Osušeni aranžmani, formalni i … [više] about Mirta

Mrkva
Bez obzira na to uzgajate li vlastitu mrkvu ili je kupujete na lokalnoj tržnici ili u trgovini, mrkva je jedno od … [više] about Mrkva

Nar
Nar je jedno od najstarijih voća koje je poznato čovjeku i simbol je u mnogim različitim kulturama. Nalikujući … [više] about Nar

Naranča
U svako doba godine - bilo tijekom ljetnih vrućina ili jake zime - citrusi pružaju osvježavajući predah od … [više] about Naranča

Orah
Berba i sakupljanje oraha dio je jesenske rutine većine ljudi. Iako je mnogima nedostupno, zbog čega se najčešće … [više] about Orah

Origano
Origano je višegodišnja zeljasta aromatična biljka koja se koristi kao začin u mnogim jelima posebno prilikom … [više] about Origano

Paprika
Papriku za zimnicu možemo pripremati na mnogo načina, a sve što vam je potrebno je dobra volja, malo volje i ideje … [više] about Paprika

Patlidžan
Svježe ubrani patlidžan je mekan i ukusan, ali kao i svako druge povrće koje dugo čuvamo u hladnjaku, brzo počinje … [više] about Patlidžan

Pelin
Pelin je prekrasna biljka ispunjena poviješću, tradicijom i običajima, a piće koje se priprema od njega, absint, … [više] about Pelin

Peršin
Peršin je poslije soli i papra začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Poznata je biljka koju često nazivamo … [više] about Peršin

Pistacija
Pistacije su drevni orašasti plodovi, ljudi ih konzumiraju već 9.000 godina i jedan su od dva orašasta ploda (drugi … [više] about Pistacija

Poriluk
Poriluk je jedno od omiljenih povrtnih kultura koje dodajemo pomfritu, salatama, juhama i mnogim drugim jelima. … [više] about Poriluk

Rajčica
Svježe rajčice nezaobilazan su gost naših stolova tijekom ljeta, ali i zimi se prikrade u različitim oblicima … [više] about Rajčica

Repa
Konzerviranje repe nije uobičajeno u pripremi zimnice. Mnogi nemaju mogućnost uzgoja repe kojoj je potreban … [više] about Repa

Ribiz
Svježi ribiz dostupan je samo kratku sezonu krajem proljeća i početkom ljeta. Ako imate dovoljno sreće da ga … [više] about Ribiz

Ruža
Ruža je jedno od najpoznatijih vrsta cvijeća koja ima jestive latice. U pripremi zimnice, najčešće odabiremo razne … [više] about Ruža

Šafran
Šafran je biljka čiji se cvjetovi koriste za proizvodnju kvalitetnog, zdravog i skupocjenog začina crveno … [više] about Šafran

Šalša
Korištenje šalše kao stolnog umaka prvi su popularizirali meksički restorani u Sjedinjenim Državama kada su tijekom … [više] about Šalša

Šipak
Šipak je plod divlje ruže koji mnogi miješaju s narom zbog istog naziva. Često ga pronalazimo uz šumske puteve i … [više] about Šipak

Slanutak
Konzervirani slanutak, koji je već unaprijed spreman za upotrebu, zaista je korisno imati pri ruci za brzo … [više] about Slanutak

Šljiva
Šljiva pripada među najčešće korišteno i najrasprostranjenije voće na svijetu, podrijetlom iz Azije. Postoji čak … [više] about Šljiva

Smokva
Priprema domaće slatke zimnice od smokava polako odlazi u zaborav, no ako imate drvo smokve u vlastitom dvorištu i … [više] about Smokva

Soja
Soja je namirnica koju je korisno imati pri ruci kod kuhanja, posebno ako cijenite zdrave super-namirnice koje … [više] about Soja

Šparoga
Ako imate obilje šparoga koje biste željeli sačuvati, zamrzavanje je najbolja opcija. Imat ćete kvalitetniju … [više] about Šparoga

Špinat
Špinat je jedna od manje poznatih povrtnih kultura koje spremamo za zimu. Iako ga često možemo kupiti već unaprijed … [više] about Špinat

Tapioka
Tapioka ili kako se još poznato nazivaju tapioka biseri ili “bobice” obično se dodaju u različita pića poput čaja, … [više] about Tapioka

Tikvica
Tikvice su jedno od sezonskih povrća koje najčešće poželimo skladištiti, ali ne znamo kako. Iako se mogu naći u … [više] about Tikvica

Timijan
Timijan je začinska biljka koja se u kuhinji koristi od davnina i ne samo zbog svog intenzivnog okusa i mirisa već … [više] about Timijan

Trešnja
Iako se u svrhu dužeg skladištenja, trešnje najčešće konzerviraju u kompotima ili u obliku soka, malo je poznato se … [više] about Trešnja

Višnja
Iako zahtijevaju malo više vremena oko čišćenja, višnje svakako pronalaze put do naših kuhinja i smočnica. … [više] about Višnja

Vrkuta
Vrkuta je neobična biljka porijeklom iz Europe i Grenlanda, raste u hladnim predjelima i otporna je na vrlo niske … [više] about Vrkuta

Začini
Začinsko bilje i začini su nam najbolji prijatelji i saveznici u kuhinji, a razlog tome je što sušeno bilje ima … [više] about Začini

Žitarice
Žitarice čine najveći dio sastojaka u pekarskim proizvodima i proizvodima koji zahtijevaju brašno. Iako su se prije … [više] about Žitarice
Za sve koji se prvi put susreću s izradom kompota, voćnih namaza i ukusnog konzerviranog povrća, olakšali smo vam posao i podijelili korisne savjete za pripremu zimnice. U nastavku pročitajte sve o termičkoj obradi, pasterizaciji, sterilizaciji, pripremi i čišćenju plodova kako bi vaša zimnica bila što uspješnija.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Foto: Ray Shrewsberry / Pixabay