• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
čaj od gloga

Čaj od gloga

Objavljeno: 01.08.2022. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Sušenje gloga za čaj
  • Recepti
  • Čaj od listova gloga
  • Čaj od cvjetova gloga
  • Čaj od bobica gloga
  • Ljekovitost čaja od gloga
  • Uzgoj gloga
  • Berba i kupovina
  • Čuvanje i skladištenje

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući utjecaj na krvni tlak. Priprema se od sušenih listova, cvjetova ili zrelih bobica, a prije pripreme čaja, listove i cvjetove je potrebno osušiti u dehidratoru, mikrovalnoj, pećnici ili na zraku.

Karakteristike gloga

Čaj od gloga priprema se od listova, cvjetova ili bobica bijelog ili crvenog gloga. Najčešće se priprema čaj od listova koji su obrnuto jajasti, nejednako nazubljeni, duboko urezani i za grane su pričvršćeni s tankim peteljkama. Listovi bijelog gloga razlikuju se od crvenog jer imaju dublje urezane režnjeve na listovima i dlakavu dršku cvijeta. Glog cvjeta u svibnju ili lipnju, a može biti bijeli i svijetloružičast.

Razlika između cvijeta bijelog i crvenog gloga je u veličini te je bijeli manji u odnosu na crveni. Cvijet gloga ima pet latica i stoje u uspravnim štitovima. Plod gloga je jajolika ili kuglasta bobica veličine oko 1 cm kod crvenog gloga i oko 8 mm kod bijelog. Dozrijeva u rujnu ili listopadu, a unutar bobice se nalaze 2 - 3 sjemenke ili 1 sjemenka kod bijelog gloga.

Sušenje gloga za čaj

Listovi, cvjetovi i bobice imaju ljekovita svojstva i koriste se za pripremu čaja, ali ih je prije kuhanja potrebno osušiti. Ono što je važno imati na umu je da cvjetovi prilikom sušenja moraju zadržati prirodnu boju, a najprirodniji način sušenja je na zraku u hladu, dok je bobice bolje sušiti u dehidratoru ili pećnici.

Sušenje na zraku

Listovi i cvjetovi mogu se sušiti na zraku u hladu na prozračnom mjestu. Tijekom sušenja ih nemojte izlagati sunčevoj svjetlosti jer to može utjecati na kvalitetu namirnice. Poslažite ih na pamučnu krpu ili pleh, stavite u hlad na prozračno mjesto i ostavite da se suše 2 - 3 tjedna. Svaki dan provjeravajte listove i cvjetove te ih po potrebi okrenite. Kada postanu suhi i lomljivi možete ih spremiti u staklenku i pripremati čaj. Bobice se ne preporučuje sušiti na zraku jer ako nije odgovarajuća temperatura i vlaga zraka mogu popljesniviti.

Sušenje u dehidratoru

Listove, cvjetove i bobice gloga najbolje je sušiti u dehidratoru. Na rešetke dehidratora poslažite posebno listove, cvjetove i bobice i ne sušite u isto vrijeme različite dijelove biljke. Listovima će biti potrebno kraće vrijeme da se osuše dok ćete za sušenje bobica trebati 2 - 4 sata više. Dehidrator uključite na 40°C i listove sušite 3 - 4 sata, cvjetove 1 sat duže, a bobice 2 sata duže. Po potrebi produžite vrijeme sušenja sve dok listovi nisu suhi i smežurani, cvjetovi suhi i malo plosnati, a bobice smežurane i suhe na dodir. Nakon sušenja namirnicu ostavite da se ohladi te ju nakon toga spremite u staklenke i napravite kondicioniranje.

Sušenje u mikrovalnoj

Listove i cvjetove možete sušiti u mikrovalnoj pećnici tako da ju uključite na srednje jaku temperaturu, a namirnice rasporedite na tanjur. Uključite ju na 1 minutu te postupak ponavljajte sve dok listovi i cvjetovi ne postanu suhi i lomljivi na dodir. Bobice sušite na isti način samo uz višu temperaturu. Postupak ponavljajte sve dok se bobice ne smežuraju i postanu suhe. Namirnicu nakon sušenja ostavite da se ohladi te ju spremite u staklenku.

Sušenje u pećnici

Glog možete sušiti u pećnici tako da pleh obložite s papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 40 - 60°C. Listove sušite 1 - 2 sata, cvjetove oko 3, a bobice ćete morati sušiti i do 4 sata. Svakih pola sata provjerite tako da ne izgori, a posebno bobice koje se lako mogu prepeći. Vrata pećnice možete ostaviti malo otvorena kako bi para mogla izlaziti i kako bi se namirnica brže osušila. Nakon što primijetite da je suho izvadite ju iz pećnice i ostavite da se ohladi te ju spremite u staklenku.

Recepti

Domaći čaj od gloga možete pripremati od sušenih listova, cvjetova ili bobica. Priprema je jednostavna te je potrebno oko 20 minuta za njegovu pripremu. Možete ga zasladiti sa šećerom ili medom te obogatiti okus s cimetom, limunom ili nekim drugim začinom po vlastitoj želji.

Čaj od listova gloga

Čaj od gloga se najčešće priprema od mladih sušenih listova koji su bogati nutritivnim vrijednostima. Ne preporučuje se prevelika konzumacija ovog napitka, ali u tjedan dana možete konzumirati najviše do 3 šalice. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 200 ml čaja od gloga.

Sastojci

  • 2 žličice sušenih listova gloga
  • 200 ml vode

Priprema

  1. U posudu ulijte vodu i stavite ju na štednjak na prokuha.
  2. Suhe listove gloga stavite u šalicu i prelijte s prokuhanom vodom.
  3. Ostavite čaj da odstoji 20 minuta, povremeno ga promiješajte te ga procijedite.
  4. Zasladite ga po želji s medom ili šećerom.

Čaj od cvjetova gloga

Sušeni cvjetovi gloga mogu se koristiti za pripremu čaja, ali je važno da tijekom sušenja na izgube boju. Čaj od sušenih cvjetova ima gorkast i kiselkast okus te po želji možete dodati med ili cimet kako bi bio blažeg okusa. Nemojte dnevno konzumirati više od 3 šalice ovog napitka. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 240 ml čaja od gloga.

Sastojci

  • 1 žličica sušenih listova gloga
  • 250 ml vode

Priprema

  1. U šalicu stavite sušene cvjetove gloga.
  2. Na štednjaku prokuhajte vodu i ulijte ju u šalicu sa sušenim cvjetovima gloga.
  3. Poklopite šalicu s tanjurićem i ostavite da sve odstoji 10 minuta.
  4. Procijedite čaj i začinite ga po želji te ga možete odmah piti.

Čaj od bobica gloga

Sušene bobice mogu se koristiti za pripremu zdravog i ljekovitog čaja koji možete piti s medom i limunom. Konzumirajte ga najviše 2 - 3 puta dnevno u manjim količinama. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 300 ml čaja od gloga.

Sastojci

  • 1 žlica sušenih bobica gloga
  • 500 ml vode

Priprema 

  1. U posudu stavite sušene bobice gloga i dodajte vodu te stavite na štednjak na laganu vatru da se kuha.
  2. Kada voda prokuha, smanjite vatru i kuhajte 10 - 15 minuta.
  3. Nakon toga čaj procijedite i začinite po želji s medom i limunom. Možete ga odmah konzumirati.

Ljekovitost čaja od gloga

Čaj od gloga je ljekovit biljni napitak koji se može koristiti za ublažavanje umora, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica i ubrzanog lupanja srca. Često ga konzumiraju žene u menopauzi jer smanjuje tjeskobu, nervozu i povećava energiju. Konzumiraju ga i oni koje žele smršavjeti jer potiče izbacivanje vode iz organizma i sprječava nastanak celulita, ali smanjuje i koncentraciju lošeg kolesterola u krvi.

Prije konzumacije čaja od gloga potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se spriječile moguće nuspojave kao što su usporenost refleksa i pospanost. Ne smiju ga konzumirati dojilje i trudnice, a ni upravljanje vozilom.

Uzgoj gloga

Glog se najčešće nalaz u prirodi kao samonikla biljka u šumama i na livadama. Grm je potrebno tijekom rasta orezivati kako bi biljka bila zdrava i oblikovala se krošnja. Sadi se u parkovima i dvorištima, ali i na plantažama. Prilagođava se raznim klimatskim uvjetima i nije zahtjevan za uzgoj. Dugoročna je biljka koja na jednom mjestu može rasti više godina, a prve bobice mogu se brati nakon treće godine.

Grm nije potrebno zalijevati i traže manju količinu vode prilikom rasta. U slučaju dužih suša dovoljno ga je zalijevati jednom tjedno, a intenzivnije ga zalijevajte samo nakon sadnje.

Može se razmnožavati sjemenom, korijenskim reznicama, reznicama i kalemljenjem. Najbolje ga je razmnožavati reznicama koje se uzimaju od jednogodišnjih grana. Sadi se u proljeće ili jesen, a za sadnju se mogu koristiti jednogodišnje ili dvogodišnje reznice.

Berba i kupovina

Beru se listovi, cvjetovi i bobice gloga koji se suše te koriste za pripremu čaja. Listovi se beru dok su mladi te se trgaju s peteljkom. Ako uberete previše listova to može utjecati na veličinu bobica. Cvjetovi se beru kada su napola otvoreni i nije dobro da ih previše oberete kako bi mogli imati dovoljno bobica. Potrebno ih je brati pažljivo kako ne bi oštetili cvijet te se beru ručno. Najbolje ih je lagano trgati s peteljkom, a beru se kada je sunčano vrijeme.

Bobice se beru kada su zrele, ali budite oprezni jer grane imaju trnje koje može biti opasno za kožu. Moraju se brati ručno pomoću grabljica za masline. Bobice prilikom berbe moraju biti tamnocrvene boje i prikladne veličine ovisno o sorti. Glog nije moguće kupiti te ćete ovu namirnicu morati nabrati ako želite pripremati čaj.

Čuvanje i skladištenje

Sušene listove, cvjetove i bobice najbolje je čuvati u staklenim posudama koje se mogu hermetički zatvoriti. Tako se čuva aroma i ljekovitost ove biljke. Možete ih skladištiti u metalnim posudama, ali ih je tada potrebno potrošiti u roku do 6 mjeseci. Čuvajte ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu daleko od vode i pare. Ako ih skladištite u staklenim posudama onda ih potrošite u rok od godine dana jer nakon toga počinju gubiti aromu i nutritivne vrijednosti.

Foto: Gaurav Mishra / CC

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

pupoljci breze

Čaj od breze

Breza je prepoznatljiva po bijeloj kori i visećim granama, a može se koristiti za pripremu raznih … [više] about Čaj od breze

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR