• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
džemovi u staklenkama

Džem

Svaka domaćica ima svoj provjereni recept za džem, no jeste li razmišljali o tome da promijenite pristup i napravite džem koji je drugačiji i po okusu i po izgledu? Donosimo vam provjerene recepte za pripremu domaćeg džema od raznih vrsta voća koji će oduševiti sve koji ga probaju.

Mnogi ne znaju razliku između marmelade, džema i pekmeza, a s obzirom na to da EU za marmeladu priznaje samo proizvode napravljene od agruma, tj. limete, naranče, limuna i mandarine, proizvođači su bili prisiljeni re-kategorizirati i preimenovati svoje pekmeze i marmelade od citrusnog voća u džemove, a džemove od citrusnog voća u extra džemove.

Što je džem?

Razlika između pekmeza, marmelade i džema >>

Džem je voćni namaz koji se pravi od samo jedne vrste oguljenog ili neoguljenog voća, a komadići u smjesi nakon ukuhavanja moraju biti jasno vidljivi. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi i važna karakteristika džema je da količina šećera mora biti jednaka količini voća koje se kuha (na 1 kg očišćenog voća koristi se 1 kg šećera).

Džem, s druge strane, dopušta veće, pa čak i nedovoljno kuhane komadiće voća kako bi već na prvi pogled bilo jasno od čega je pripremljen. Kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti pri konzumaciji. Šećer možete zamijeniti umjetnim zaslađivačima ili agar-agarom, ali ako koristite prirodno slatko voće, šećer vam ponekad nije ni potreban, a izostavljanjem šećera dobit ćete potpuno prirodan džem.

Prema definiciji džem je proizvod koji ima odgovarajuću želiranu konzistenciju s nekoncentriranom voćnom kašom ili pulpom jedne vrste voća. Danas se miješaju razne kombinacije voća, zbog čega džemovi dobivaju nove okuse i boje. Slatke su poslastice bogate komadićima voća koje volimo mazati na kruh, koristiti u pripremi kolača i deserata ili čak pojesti žlicom.

Kako napraviti džem?

Postupak pripreme različtih džemova

  • Džem od aronije
  • Džem od borovnica
  • Džem od bresaka
  • Džem od dunja
  • Džem od jabuka
  • Džem od jagoda
  • Džem od kupina
  • Džem od malina
  • Džem od mandarina
  • Džem od marelica
  • Džem od šljiva
  • Džem od smokava
  • Džem od trešanja
  • Džem od višanja

Tradicionalni recept za džem je najjednostavnije pripremiti, a sve što vam treba su voće i šećer (koji alternativno možete zamijeniti stevijom ili agar-agarom).

Vrste voćnih sirovina od kojih se pripremaju džemovi i ekstra džemovi čini voće prerađeno na različite načine, a to je svježe ili zamrznuto voće, voćna pulpa i voćna kaša. Voćnu pulpu čine jestivi dijelovi cijelih plodova voća, koji mogu biti narezani, sječeni ili prešani, ali ne pasirani u kašu, dok se voćna kaša/pire sastoji od jestivih dijelova cijelih plodova voća koji su prerađeni u kašu/pire pasiranjem. Voćne pulpe i voćne kaše mogu biti konzervirane toplinom ili konzervansom.

Prilikom pripreme džemova i ekstra džemova posebna se pažnja posvećuje procesu pripreme. Ukuhavanje voća i šećera, uz dodatak pektina i limunske kiseline, provodi se pod nižim temperaturama kuhanja čime se bolje čuvaju prirodne boje i arome voća te sadržaj vitamina i minerala koje to voće sadrži.

Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i količini voća koje koristite te veličini komadića voća koje želite ostaviti u džemu. Provjeriti je li džem gotov možete tako da malu žličicu smjese stavite na tanjurić i ostavite da se potpuno ohladi. Ako se smjesa zgusnula, džem je gotov, a ako primijetite da je još rijedak, džem je potrebno još kuhati.

Nakon što je džem gotov, ulijevajte ga vrućeg u vruće, prethodno sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pogledajte ovdje), okrenite naopako kako bi se napravio vakuum, po želji umotajte u deku ili ručnik i ostavite tako da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. S obzirom na to da se termički obrađuje kuhanjem, pasterizacija džema nije potrebna, no ako želite izbjeći kvarenje zimnice, džemove možete pasterizirati ili im prilikom kuhanja dodati konzervans.

Foto: meineresterampe / Pixabay 

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podsjeća na ljuću verziju ajvara dok neki tvrde da više sliči na pinđur. Ipak moramo … [više] about Ljutenica

domaća majoneza

Majoneza

Majoneza je namaz koji se pravi od žumanjka jajeta i ulja te je neizostavan dodatak sendvičima, ali … [više] about Majoneza

kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kao što mu i sam naziv govori kukuruzno brašno nastaje mljevenjem zrna kukuruza. U prošlosti se … [više] about Kukuruzno brašno

kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu … [više] about Kokosovo brašno

narezane tikvice

Čips od tikvica

Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica … [više] about Čips od tikvica

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.