• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
džemovi u staklenkama

Džem

Najbolji tradicionalni recepti za sve vrste džemova. Džem je voćni namaz koji se pravi od oguljenog ili neoguljenog voća i jako je sladak.

Svaka domaćica ima svoj provjereni recept za džem, no jeste li razmišljali o tome da promijenite pristup i napravite džem koji je drugačiji i po okusu i po izgledu? Donosimo vam provjerene recepte za pripremu domaćeg džema od raznih vrsta voća koji će oduševiti sve koji ga probaju.

Mnogi ne znaju razliku između marmelade, džema i pekmeza, a s obzirom na to da EU za marmeladu priznaje samo proizvode napravljene od agruma, tj. limete, naranče, limuna i mandarine, proizvođači su bili prisiljeni re-kategorizirati i preimenovati svoje pekmeze i marmelade od citrusnog voća u džemove, a džemove od citrusnog voća u extra džemove.

Što je džem?

Razlika između pekmeza, marmelade i džema >>

Džem je voćni namaz koji se pravi od samo jedne vrste oguljenog ili neoguljenog voća, a komadići u smjesi nakon ukuhavanja moraju biti jasno vidljivi. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi i važna karakteristika džema je da količina šećera mora biti jednaka količini voća koje se kuha (na 1 kg očišćenog voća koristi se 1 kg šećera).

Džem, s druge strane, dopušta veće, pa čak i nedovoljno kuhane komadiće voća kako bi već na prvi pogled bilo jasno od čega je pripremljen. Kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti pri konzumaciji. Šećer možete zamijeniti umjetnim zaslađivačima ili agar-agarom, ali ako koristite prirodno slatko voće, šećer vam ponekad nije ni potreban, a izostavljanjem šećera dobit ćete potpuno prirodan džem.

Prema definiciji džem je proizvod koji ima odgovarajuću želiranu konzistenciju s nekoncentriranom voćnom kašom ili pulpom jedne vrste voća. Danas se miješaju razne kombinacije voća, zbog čega džemovi dobivaju nove okuse i boje. Slatke su poslastice bogate komadićima voća koje volimo mazati na kruh, koristiti u pripremi kolača i deserata ili čak pojesti žlicom.

Kako napraviti džem?

Postupak pripreme različtih džemova

  • Džem od aronije
  • Džem od borovnica
  • Džem od bresaka
  • Džem od dunja
  • Džem od jabuka
  • Džem od jagoda
  • Džem od kupina
  • Džem od malina
  • Džem od mandarina
  • Džem od marelica
  • Džem od šljiva
  • Džem od smokava
  • Džem od trešanja
  • Džem od višanja

Tradicionalni recept za džem je najjednostavnije pripremiti, a sve što vam treba su voće i šećer (koji alternativno možete zamijeniti stevijom ili agar-agarom).

Vrste voćnih sirovina od kojih se pripremaju džemovi i ekstra džemovi čini voće prerađeno na različite načine, a to je svježe ili zamrznuto voće, voćna pulpa i voćna kaša. Voćnu pulpu čine jestivi dijelovi cijelih plodova voća, koji mogu biti narezani, sječeni ili prešani, ali ne pasirani u kašu, dok se voćna kaša/pire sastoji od jestivih dijelova cijelih plodova voća koji su prerađeni u kašu/pire pasiranjem. Voćne pulpe i voćne kaše mogu biti konzervirane toplinom ili konzervansom.

Prilikom pripreme džemova i ekstra džemova posebna se pažnja posvećuje procesu pripreme. Ukuhavanje voća i šećera, uz dodatak pektina i limunske kiseline, provodi se pod nižim temperaturama kuhanja čime se bolje čuvaju prirodne boje i arome voća te sadržaj vitamina i minerala koje to voće sadrži.

Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i količini voća koje koristite te veličini komadića voća koje želite ostaviti u džemu. Provjeriti je li džem gotov možete tako da malu žličicu smjese stavite na tanjurić i ostavite da se potpuno ohladi. Ako se smjesa zgusnula, džem je gotov, a ako primijetite da je još rijedak, džem je potrebno još kuhati.

Nakon što je džem gotov, ulijevajte ga vrućeg u vruće, prethodno sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pogledajte ovdje), okrenite naopako kako bi se napravio vakuum, po želji umotajte u deku ili ručnik i ostavite tako da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. S obzirom na to da se termički obrađuje kuhanjem, pasterizacija džema nije potrebna, no ako želite izbjeći kvarenje zimnice, džemove možete pasterizirati ili im prilikom kuhanja dodati konzervans.

Foto: meineresterampe / Pixabay 

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR