Najbolji tradicionalni recepti za sve vrste džemova. Džem je voćni namaz koji se pravi od oguljenog ili neoguljenog voća i jako je sladak.
Svaka domaćica ima svoj provjereni recept za džem, no jeste li razmišljali o tome da promijenite pristup i napravite džem koji je drugačiji i po okusu i po izgledu? Donosimo vam provjerene recepte za pripremu domaćeg džema od raznih vrsta voća koji će oduševiti sve koji ga probaju.
Mnogi ne znaju razliku između marmelade, džema i pekmeza, a s obzirom na to da EU za marmeladu priznaje samo proizvode napravljene od agruma, tj. limete, naranče, limuna i mandarine, proizvođači su bili prisiljeni re-kategorizirati i preimenovati svoje pekmeze i marmelade od citrusnog voća u džemove, a džemove od citrusnog voća u extra džemove.
Što je džem?
Džem je voćni namaz koji se pravi od samo jedne vrste oguljenog ili neoguljenog voća, a komadići u smjesi nakon ukuhavanja moraju biti jasno vidljivi. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi i važna karakteristika džema je da količina šećera mora biti jednaka količini voća koje se kuha (na 1 kg očišćenog voća koristi se 1 kg šećera).
Džem, s druge strane, dopušta veće, pa čak i nedovoljno kuhane komadiće voća kako bi već na prvi pogled bilo jasno od čega je pripremljen. Kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti pri konzumaciji. Šećer možete zamijeniti umjetnim zaslađivačima ili agar-agarom, ali ako koristite prirodno slatko voće, šećer vam ponekad nije ni potreban, a izostavljanjem šećera dobit ćete potpuno prirodan džem.
Prema definiciji džem je proizvod koji ima odgovarajuću želiranu konzistenciju s nekoncentriranom voćnom kašom ili pulpom jedne vrste voća. Danas se miješaju razne kombinacije voća, zbog čega džemovi dobivaju nove okuse i boje. Slatke su poslastice bogate komadićima voća koje volimo mazati na kruh, koristiti u pripremi kolača i deserata ili čak pojesti žlicom.
Kako napraviti džem?
Postupak pripreme različtih džemova
Tradicionalni recept za džem je najjednostavnije pripremiti, a sve što vam treba su voće i šećer (koji alternativno možete zamijeniti stevijom ili agar-agarom).
Vrste voćnih sirovina od kojih se pripremaju džemovi i ekstra džemovi čini voće prerađeno na različite načine, a to je svježe ili zamrznuto voće, voćna pulpa i voćna kaša. Voćnu pulpu čine jestivi dijelovi cijelih plodova voća, koji mogu biti narezani, sječeni ili prešani, ali ne pasirani u kašu, dok se voćna kaša/pire sastoji od jestivih dijelova cijelih plodova voća koji su prerađeni u kašu/pire pasiranjem. Voćne pulpe i voćne kaše mogu biti konzervirane toplinom ili konzervansom.
Prilikom pripreme džemova i ekstra džemova posebna se pažnja posvećuje procesu pripreme. Ukuhavanje voća i šećera, uz dodatak pektina i limunske kiseline, provodi se pod nižim temperaturama kuhanja čime se bolje čuvaju prirodne boje i arome voća te sadržaj vitamina i minerala koje to voće sadrži.
Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i količini voća koje koristite te veličini komadića voća koje želite ostaviti u džemu. Provjeriti je li džem gotov možete tako da malu žličicu smjese stavite na tanjurić i ostavite da se potpuno ohladi. Ako se smjesa zgusnula, džem je gotov, a ako primijetite da je još rijedak, džem je potrebno još kuhati.
Nakon što je džem gotov, ulijevajte ga vrućeg u vruće, prethodno sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pogledajte ovdje), okrenite naopako kako bi se napravio vakuum, po želji umotajte u deku ili ručnik i ostavite tako da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. S obzirom na to da se termički obrađuje kuhanjem, pasterizacija džema nije potrebna, no ako želite izbjeći kvarenje zimnice, džemove možete pasterizirati ili im prilikom kuhanja dodati konzervans.
Foto: meineresterampe / Pixabay