Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su voće koje se uzgaja i na našem području te ih u vrijeme berbe možete kupiti po pristupačnoj cijeni. Osim mandarina, za pripremu vam je potreban šećer i limunska kiselina, a sirup nije nužno kuhati. S obzirom na to da nema koštice, kao limun i naranča, mandarina je savršeno voće za pripremu osvježavajućeg sirupa koji se može skladištiti u hladnjaku, a pripremajte ga u manjim količinama. Možete ga koristiti za pripremu koktela ili razrijediti s vodom i piti kao osvježavajući sok.
Karakteristike sirup od mandarina
Sirup od mandarina priprema se od zrelih slatkih mandarina koje bi trebale biti što veće. Krupnije mandarine imaju više soka i prikladne su za pripremu sirupa. Mandarine su slatko voće i što su slađe i imaju više šećera to će sirup biti slađi i gušći. Ovaj sirup često uspoređuju sa sirupom od naranče, ali razlika je u bistrini i boji tekućine. Sirup od mandarine je slađi i bistriji te svijetlo narančaste boje. Prilikom pripreme dodaje se limunska kiselina kako bi se produžio rok trajanja, a mandarine možete kuhati ili samo dodati sok od mandarine u prokuhanu smjesu vode i šećera. Sirup je prije konzumacije potrebno razrijediti s vodom, osim ako ga koristite kao zamjenu za med.
Mandarina za preradu
Križanjem osnovnih sorti nastalo je puno raznih sorti mandarina koje se danas uzgajaju u cijelom svijetu. Sorte dijelimo prema vremenu dozrijevanja tako da imamo rane i kasne, a postoji podjela i s obzirom na boju ploda. Za pripremu sirupa najbolje je koristiti sorte koje se uzgajaju na našem području, a to su Unšiu, Klementina, Havana, Seto i Zorica rana.
Unšiu
Unšiu je japanska sorta koja dobro podnosi niske temperature u zato se uzgaja i na našem području. Ima bijele mirisne cvjetove, a plod je sočan i sladak bez sjemenki. Sazrijeva u jesen, a naziva se još i Satsuma sortom. Zbog slatkastog ploda i nedostatka koštica idealna je za pripremu sirupa i sokova i za cijeđenje.
Klementina
Klementina je sorta mandarine koja je manje otporna na hladnoću, ali se uzgaja u našim krajevima. Pripada skupini kasnih sorti i sazrijeva u prosincu te se može brati sve do siječnja. Plod je sladak, crvenkast i bez sjemenki te se od njega može pripremati sok ili sirup. Plosnat je i okrugao te ima tanku koru. Stablo može narasti do 2 m visine te je plodove lako obrati.
Havana
Sorta Havana najkasnije sazrijeva od svih sorti mandarina zbog čega se sirup priprema u prosincu. Plodovi Havane sadrže sjemenke pa ćete prilikom pripreme tekućinu obavezno nakon cijeđenja morati još jednom procijediti kroz gazu ili sito. Sirup od ove sorte je jako ukusan i slatkast te čak slađi od svih prethodnih.
Seto
Seto je kasna sorta mandarina koja se bere tijekom studenog, a stablo je srednje bujno, ali izrazito rodno. Plod je srednje veličine i plosnat, a meso je ukusno, sočno i nema sjemenke. Uzgaja se na našem području jer je otporno na hladnoću, a koristi se za pripremu sok, sirupa i likera.
Zorica rana
Zorica rana je sorta nastala na našem području i prilagođena je mediteranskim klimatskim uvjetima. Dozrijeva tijekom rujna i rana je sorta te ima srednje krupne plodove. Plodovi su plosnati, meso je svijetle boje te je slatkasto-kiselog okusa. Plod nema sjemenke zbog čega je idealna sorta za pripremu soka i sirupa. Visoko stablo je srednje bujnosti, ali daje dobar urod te podnosi izrazito niske temperature.
Berba i kupovina
Vrijeme berbe ovisi o sorti mandarina koju uzgajate tako da se mogu brati od rujna do prosinca. Beru se ručno tako da se plodovi otkidaju s grana. Nakon berbe potrebno ih je odmah preraditi jer imaju kraći rok trajanja od ostalih agruma. Dok ne počnete s pripremom sirupa, skladištite ih na tamnom i hladnom mjestu kao što je podrum. Tijekom berbe je važno da se beru samo potpuno zrele mandarine.
Mandarine možete kupiti i u trgovini u vrijeme kada dozrijevaju. Važno je da provjerite da nisu oštećene, da nemaju plijesan i nisu počele trunuti. Nakon kupnje obavezno ih držite na hladnom i tamnom mjestu. Ne smiju biti premekane i imati smežuranu i suhu koru jer je to znak da su počele trunuti.
Recepti za sirup od mandarina
Sirup od mandarin možete pripremati na dva načina i to na način da kuhate mandarine ili da cijeđeni sok od mandarine dodate u prokuhanu mješavinu šećera i vode. Koju god varijantu izabrali nećete pogriješiti jer ćete dobiti ukusan sirup od mandarina.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Sirup od mandarina
Sirup od mandarina priprema se od nekoliko sastojaka koji se pomiješaju i ne kuhaju. Za sat vremena dobit ćete ukusan slatkasti sirup od mandarina koji možete konzumirati kao napitak ili kao dodatak slasticama. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 3,5 l soka od mandarina
Sastojci
- 3 l soka od mandarina
- 2 kg šećera
- 0,5 l vode
- 1 vrećica limunske kiseline
Priprema
- U posudu ulijte vodu te dodajte šećer i stavite na štednjak na laganu vatru. Smjesu miješajte sve dok ne prokuha te ju nakon toga maknite sa štednjaka.
- Ostavite smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi dok ne postane mlaka.
- Prerežite mandarine i pomoću cjedila za agrume ocijedite polovice mandarina.
- Cijeđeni sok od mandarina dodajte u mlaku smjesu vode i šećera i dodajte limunsku kiselinu.
- Sve sastojke dobro pomiješajte dok se ne sjedine te ih ostavite da odstoje preko noći.
- Smjesu drugi dan procijedite kroz gazu i ulijte u staklene ili plastične boce koje se mogu hermetički zatvoriti.
Sirup od mandarina bez konzervansa
Prilikom pripreme sirupa od mandarina možete dodati i druge agrume kao što su limun ili naranča. Oni će obogatiti okus sirupa te se pomoću njih može regulirati razina kiselosti u sirupu. Umjesto limunske kiseline možete koristiti limun koji će također spriječiti kvarenje proizvoda. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 4 l sirupa od naranče.
Sastojci
- 3 kg mandarina
- 1 limun
- 1 naranča
- 5 l vode
- 2 kg šećera
Priprema
- Mandarine ogulite. Narežite ih na manje dijelove i stavite u blender.
- Usitnite i stavite u posudu te ulijte vodu. Ostavite smjesu da odstoji 24 sata.
- Nakon što je smjesa odstajala procijedite ju kroz gazu ili sito kako bi dobili tekućinu bez pulpe.
- U tekućinu dodajte šećer i stavite posudu na laganu vatru na štednjak.
- Miješajte smjesu sve dok se šećer ne otopi i maknite sa štednjaka.
- Staklene boce sterilizirajte oko 30 minuta u pećnici i nakon toga u njih ulijte sirup. Boce odmah zatvorite s poklopcima te ih ostavite da se ohlade na tamnom i suhom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Sirup od mandarina skladištite u hladnjaku najduže 2 tjedna. Nakon toga je moguće da će se početi kvariti te obvezno prije konzumacije provjerite da nije promijenio miris i boju. Možete ga i zamrznuti, ako želite da što duže ostane svjež. Skladištite ga u staklenim bocama ako ćete ga spremiti u hladnjak ili plastičnim ako ga namjeravate zamrznuti. Prije spremanja u boce možete ih pasterizirati kako bi mu produžili rok trajanja. Boce sa sirupom moraju biti dobro hermetički zatvorene kako zrak ne bi ulazio u bocu i sirup se pokvario.
Savjeti
Nakon što iscijedite sok iz mandarine, dobivenu tekućinu još jednom procijedite kroz gazu kako bi uklonili veće komadiće. Ako volite pulpu onda ne morate tekućinu još jednom cijediti.
Mandarine možete ocijediti u sokovniku gdje nećete dobiti pulpu ili pomoću električnog cijedila kako bi ubrzali pripremu sirupa. Od ostataka pulpe mandarine možete pripremiti džem. Od 3 kg mandarina može se dobiti oko 2 l sirupa.
Upotreba u kuhinji
Sirup od mandarine najčešće se konzumira samostalno kao piće. Može se dodavati i prilikom pripreme koktela ili kolača. Možete namočiti i biskvite, a ako želite da vam kolači imaju okus voća, malu količinu dodajte prilikom pripreme kreme. Sirup možete razrijediti s vodom i piti ga kao sok ili ga dodati u kašu ili pahuljice.
Ljekovita svojstva
Mandarina je voće bogato vitaminima A i B, vlaknima, mineralima, magnezijem i kalcijem. Sadrži veliku količinu karotenoida, a posebno alfa - karotena i beta - karotena, lutein, beta - kriptoksantina. Konzumacijom mandarine tijelu osiguravate potrebnu količinu vitamina i minerala.
Konzumacijom sirupa od mandarine možete regulirati probavu jer sadrži veliku količinu antioksidansa. Također mogu smanjiti i razinu lošega kolesterola, ali nemojte pretjerati s količinom koju konzumirate. Sirup sadrži i visoke količine vlakana koji u tijelu stvaraju osjećaj sitosti te su pogodne za osobe koje žele smršaviti, djecu i starije osobe.
Foto: Caitlin Regan / CC
Zimnica od mandarina
Odgovori