• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup

Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Objavljeno: 13.10.2020. Autor: Maja Z.

  • Što je džem?
  • Što je pekmez?
  • Što je marmelada?

Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no što ako te okuse želimo zadržati i izvan sezone? Zar postoji nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili čak marmeladu i usred zime na stol stavite okuse ljeta.

Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom kišniih jesenskih i hladnih zimskih dana, a doručak bez marmelade na kruhu se čini kao nezamisliv. Sve to možete kupiti u bilo kojem supermarketu, često i prilično jeftino ako naletite na povoljne akcije. Međutim, izrada vlastitih namaza je toliko zabavna i takav užitak da ih oni koji ih pripremaju svake godine nikad neće zamijeniti kupovnim.

Sigurno ste se uvijek pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Neki od vas su vrlo vjerojatno mislili da je to isto, samo se drugačije zove u drugim dijelovima naše države. Saznajte jednom zauvijek koja jerazlika između ovih ukusnih, premda različitih zimnica!

Što je džem?

Džem se uvijek pravi od cjelovitog ili izrezanog voća, kuhanog u kašu sa šećerom, tvoreći gusti, voćni namaz. Džem se maže na tost, svježe kiflice ili koristi kao podloga za kolače poput Bakewella. Džem, ako se pravilno napravi i stavi u sterilne staklenke, može se skladištiti do godinu dana, jer količina šećera u džemu u kuhanju pomaže u očuvanju (zadržavanju) kvalitete.

Glavna karakteristika džema je to da sadrži krupne komadiće neoguljenog ili oguljenog voća u glatkom namazu te moraju biti vidljivi. Inače se priprema od jedne vrste voća, no mnoge domaćice kombiniraju razno voće i time dobivaju nove okuse. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (1 kg voća se ukuhava s 1 kg šećera).

Detaljne upute kako napraviti džem >>

Što je pekmez?

Pekmez se radi ukuhavanjem voćne kaše više ili jedne vrsta voća. U pekmez se dodaje (ali i ne mora) šećer, a postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20% ukupne količine voća koje se ukuhava. Najčešće se priprema od marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća.

Detaljne upute kako napraviti pekmez >>

Što je marmelada?

Za razliku od pekmeza i džema, marmelada je glatki i gust voćni namaz koji najčešće mažemo na palačinke ili kruh. Za razliku od džema u kojem je poželjno imati komadiće voća i pekmeza koji tolerira vrlo malo komadića voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Pravi se od soka voća ili pulpe koje se obavezno pasira.

Kako bi bio što gušći, obično mu se dodaje želin koji mu daje potrebnu karakterističnu gustinu. Iako se priprema od svih vrsta voća koje ima puno soka i pulpe, najčešće se priprema od citrusnog voća. Struktura marmelade treba biti blistava i svijetla i zahtjeva malo kompliciraniju metodu pripreme. Marmelada se može koristiti na isti način kao džem i pekmez - na tostu i kiflicama, ali ne i kao podloga tartu; topi se vrlo brzo.

Detaljne upute kako napraviti marmeladu >>

Foto: RitaE / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR