Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no što ako te okuse želimo zadržati i izvan sezone? Zar postoji nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili čak marmeladu i usred zime na stol stavite okuse ljeta.
Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom kišniih jesenskih i hladnih zimskih dana, a doručak bez marmelade na kruhu se čini kao nezamisliv. Sve to možete kupiti u bilo kojem supermarketu, često i prilično jeftino ako naletite na povoljne akcije. Međutim, izrada vlastitih namaza je toliko zabavna i takav užitak da ih oni koji ih pripremaju svake godine nikad neće zamijeniti kupovnim.
Sigurno ste se uvijek pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Neki od vas su vrlo vjerojatno mislili da je to isto, samo se drugačije zove u drugim dijelovima naše države. Saznajte jednom zauvijek koja jerazlika između ovih ukusnih, premda različitih zimnica!
Što je džem?
Džem se uvijek pravi od cjelovitog ili izrezanog voća, kuhanog u kašu sa šećerom, tvoreći gusti, voćni namaz. Džem se maže na tost, svježe kiflice ili koristi kao podloga za kolače poput Bakewella. Džem, ako se pravilno napravi i stavi u sterilne staklenke, može se skladištiti do godinu dana, jer količina šećera u džemu u kuhanju pomaže u očuvanju (zadržavanju) kvalitete.
Glavna karakteristika džema je to da sadrži krupne komadiće neoguljenog ili oguljenog voća u glatkom namazu te moraju biti vidljivi. Inače se priprema od jedne vrste voća, no mnoge domaćice kombiniraju razno voće i time dobivaju nove okuse. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (1 kg voća se ukuhava s 1 kg šećera).
Detaljne upute kako napraviti džem >>
Što je pekmez?
Pekmez se radi ukuhavanjem voćne kaše više ili jedne vrsta voća. U pekmez se dodaje (ali i ne mora) šećer, a postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20% ukupne količine voća koje se ukuhava. Najčešće se priprema od marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća.
Detaljne upute kako napraviti pekmez >>
Što je marmelada?
Za razliku od pekmeza i džema, marmelada je glatki i gust voćni namaz koji najčešće mažemo na palačinke ili kruh. Za razliku od džema u kojem je poželjno imati komadiće voća i pekmeza koji tolerira vrlo malo komadića voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Pravi se od soka voća ili pulpe koje se obavezno pasira.
Kako bi bio što gušći, obično mu se dodaje želin koji mu daje potrebnu karakterističnu gustinu. Iako se priprema od svih vrsta voća koje ima puno soka i pulpe, najčešće se priprema od citrusnog voća. Struktura marmelade treba biti blistava i svijetla i zahtjeva malo kompliciraniju metodu pripreme. Marmelada se može koristiti na isti način kao džem i pekmez - na tostu i kiflicama, ali ne i kao podloga tartu; topi se vrlo brzo.
Detaljne upute kako napraviti marmeladu >>
Foto: RitaE / Pixabay
Odgovori