Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u mediteranskoj kuhinji. Listovi origana mogu se koristiti za pripremu ljekovitog čaja, a kuha se od svježih ili suhih listova.
Prirodni je lijek za glavobolju, kašalj i prehladu te djeluje umirujuće na ljudski organizam. Preporučuje se konzumacija u manjim količinama nakon jela. Sušeni origano se može kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju čajne pripravke, ali je uvijek bolje napraviti domaću mješavinu ovog čaja. Origano je biljka koju možete uzgojiti na prozorskoj dasci u kuhinji tako da uvijek imate dovoljno namirnice za pripremu ovog ljekovitog čaja.
Karakteristike origana
Origano je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača, a naziva se još i mravincem. Koristi se pretežno kao začinska biljka zbog izrazito jake arome. Stabljike su uspravne, crvenkaste i odrvenjele u donjem dijelu biljke. Gornji dijelovi stabljike su razgranati, a može narasti do 60 cm. Korijen je vodoravan i ima puno malog korijenja. Listovi su jednostavni i mali, dužine 1 - 4 cm i uski. Ušiljeni su, nasuprotni, za stabljiku pričvršćeni s malim i kratkim peteljkama. Na vrhu stabljike nalaze se manji listovi dok su pri dnu veći. Cvijet origana je malen i veličine 4 - 7 mm te je za stabljiku pričvršćen s kratkom peteljkom. Cvjetovi su skupljeni u metličaste cvatove na vrhu stabljike, a plod je plod je glatka stabljika dužine oko 1 mm.
Sušenje origana
Origano je jedna od rijetkih biljaka koja zadržava sva svoja ljekovita i blagotvorna svojstva poslije sušenja. Nakon sušenja i dalje ima intenzivnu aromu i miris te prilikom sušenja ispušta jak miris. Listovi se brzo suše u hladu na zraku, ali ih možete osušiti u pećnici, mikrovalnoj ili dehidratoru.
Sušenje na zraku
Listove origana rasporedite na pleh ili pamučnu krpu, stavite na sjenovito i prozračno mjesto. Nemojte namirnicu izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti jer će izgubiti boju i ljekovita svojstva. Svaki dan listove okrenite te ako je velika vlaga zraku stavite ih u zatvorenu prozračnu prostoriju. Možete ubrati i cijelu biljku te ju objesiti u hlad na prozračno mjesto.
Origano je višegodišnja biljka i zbog toga se ne preporučuje brati cijelu biljku već samo listove, jer ćete i u narednim godinama imati listova za sušiti. Listovi će, ovisno o atmosferskim uvjetima, biti suhi u roku od 3 - 4 tjedna. Nakon toga ih stavite u hermetički zatvorene posude i spremite na suho i tamno mjesto.
Sušenje u dehidratoru
Listove možete sušiti u dehidratoru koji iz njih izvlači vodu, ali zadržava sva ljekovita svojstva. Rasporedite ih na rešetke dehidratora i uključite ga na 40°C. Stavite ih jedan do drugoga tako da se ne preklapaju, a provjerite svaki sat koliko su se osušili. Listovi će biti suhi nakon 3 - 4 sata te ih je nakon toga potrebno ohladiti i spremiti u staklenke. Tijekom sušenja nije ih potrebno okretati jer dehidrator ravnomjerno izvlači vodu iz namirnice, a kada listovi postanu suhi i lomljivi na dodir potrebno to je znak da je namirnica suha.
Sušenje u mikrovalnoj
Listove origana posložite na tanjur u mikrovalnoj pećnici i uključite ju na srednje jaku temperaturu. Sušite ih oko 30 sekundi te provjerite koliko su se osušili. Postupak ponavljajte sve dok listovi ne postanu suhi i lomljivi na dodir. Ako postupak sušenja traje predugo možete povećati temperaturu, ali morate biti oprezni da listovi ne izgore. Nakon sušenja ih ostavite da se ohlade te ih nakon toga spremite u staklene posude ili staklenke.
Sušenje u pećnici
Pećnica će listove osušiti u roku od 30 minuta ako se pridržavate osnovnih uputa. Listove rasporedite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje te ga stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 40°C te ako možete uključite ventilaciju na pećnici. Umjesto ventilacije možete malo ostaviti vrata pećnice otvorena kako bi para mogla izlaziti. Svakih 10 minuta provjeravajte koliko su listovi suhi te pazite da ne počnu gorjeti. Kada se počnu skupljati i promijene boju u tamno zelenu, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade.
Recepti za čaj od origana
Čaj od origana priprema se od suhih listova te je ljekoviti napitak koji možete konzumirati nekoliko puta tjedno. Dobar je napitak za smanjenje nadutosti te ga se preporučuje konzumirati nakon jela.
Čaj od svježih listova origana
Biljku origana možete uzgojiti u kuhinji i malo posudi te po potrebi napraviti čaj od svježih listova. Ovako pripremljen čaj ima jaču aromu i drugačiji okus, a potrebno ga je piti hladnog. Zbog intenzivnog okusa preporučuje se dodati šećer, med ili neki drugi prirodni zaslađivač.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za 250 ml čaja od origana.
Sastojci
- 1 žličica svježih listova origana
- 260 ml vode
Priprema
- Svježe listove origana narežite na manje komade te ih stavite u šalicu.
- U posudu ulijte vodu i prokuhajte ju na štednjaku. Ulijte ju u šalicu i tanjurić na vrh šalice.
- Ostavite da odstoji 5 - 10 minuta te procijedite.
- U čaj dodajte med ili šećer te dobro promiješajte. Napitak možete konzumirati.
Čaj od suhih listova origana
Manje količine čaja možete pripremiti u 10 minuta od dva sastojka. Kako bi obogatili okus možete dodati med ili šećer, a ako želite intenzivniji okus dodajte još ½ male žlice suhih listova. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 240 ml čaja.
Sastojci
- 1 žličica suhih listova origana
- 250 ml vode
Priprema
- U posudu stavite vodu i stavite ju na štednjak da prokuha.
- U šalicu stavite suhe listove origana te ih prelijte s prokuhanom vodom.
- Poklopite šalicu s tanjurićem i ostavite da odstoji 5 minuta.
- Čaj procijedite i ostavite da se malo ohladi te ga možete konzumirati.
Ljekovitost čaja od origana
Origano je biljka bogata antioksidansima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Čaj od origana pomaže kod kašlja i glavobolje, a njegova aroma i miris blagotvorno djeluje na ljudski organizam. Čaj od origana ublažava sinusitis, grlobolju, prehlade i gripe. Sadrži vitamine A, C i E te pomaže kod obnavljanja stanica. Origano sadrži cink, mangan, željezo, kalij, kalcij i bakar, a konzumacijom čaja unosite ih u organizam. Ima antibakterijska i protuupalna svojstva, ali daje energiju tijelu. Djeluje umirujuće na živčani sustav i smanjuje migrene, mučnine i povraćanje. Prije konzumacije svakako se posavjetujte s liječnikom jer možete imati nuspojave ako pretjerate s upotrebom ovog napitka.
Uzgoj origana
Origano se pretežno uzgaja u mediteranskim područjima jer mu odgovara topla klima. Mlade biljke ne smiju biti izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti te se u početku siju u posude. Nakon što dostignu određenu veličinu, sadnice se presađuju u otvoreno. Origano ne podnosi velike količine vlage i vode te ga nije potrebno puno zalijevati. Ako ima previše vode korijen počinju trunuti i biljka vene. Može se uzgojiti i u kuhinji u posudi dalje od izravnog utjecaja sunčeve svjetlosti.
Berba i kupovina
Za pripremu čaja beru se mladi i mali listovi, a prilikom berbe morate paziti da previše ne oberete biljku. Nakon berbe, listovi se ne peru već se odmah suše, a ako pripremate čaj od svježih listova onda ih možete oprati. Berba se obavlja ručno jer se listovi lako mogu otrgnuti sa stabljike. Origano se može kupiti u trgovini ili supermarketu parkiran u manja ili veća pakiranja. Najčešće ćete na policama trgovina pronaći sušene listove origana, ali možete naći i cijelu sadnicu biljke. Nakon kupnje takvu biljku možete uzgajati u kuhinji, a po potrebi trgati svježe listove i pripremati čaj ili ih sušiti.
Čuvanje i skladištenje
Suhe listove origana čuvajte u staklenim posudama koje se mogu hermetički zatvoriti. Možete ih spremiti i u metalne posude, ali zbog intenzivne arome metalne posude nisu najbolje za čuvanje sušenog origana. Ovu namirnicu možete koristiti i do godinu dana ako ju držite na hladno, tamnom i suhom mjestu. Listove koje ste sušili u pećnici, mikrovalnoj ili dehidratoru, prije skladištenja morate dobro ohladiti jer mogu popljesniviti. Svježe listove odmah nakon branja iskoristite za pripremu čaja ili ih možete spremiti u hladnjak najduže na 2 - 3 dana. Zbog utjecaja vlage smežurati će se i mogu početi trunuti te se zbog toga u svježem obliku ne čuvaju predugo.
Foto: Karolina Grabowska / Pexels
Odgovori