Kakao zrna smatraju se proizvodom visoke vrijednosti, a zahvaljujući potražnji zaspecijalnom, vrhunskom i luksuznom čokoladom, globalna industrija čokolade raste iz godine u godinu. Kakaovac se na našem području ne uzgaja, a kupnja samih zrna je skoro pa nemoguća. No, izbor čokolade nam je nepresušan i od nje pravimo razne vrste zimnica, pa ćemo se ovdje fokusirati na ono što nam je dostupno - čokoladu i zimnicu od čokolade.
Iako će možda neki smatrati da je skladištenje i čuvanje čokolade pomalo smiješna ideja jer zašto ju čuvati kada ju možemo pojesti, ono što je ovdje važno je daljnja prerada kakaovca i same čokolade u druge ukusne proizvode koje možemo čuvati tijekom cijele godine. Čokolade se nikad ne smiju držati na toplom, a zatim spremiti u hladnjak. To je prvo i osnovno pravilo koje vrijedi za sve čokoladne proizvode. Skladištena na pravilan način, čokolada će vam trajati čak više od godinu dana, dok je tamnu čokoladu (s većim postotkom kakaa) moguće čuvati i do dvije godine. Zato za pripremu zimnice koristite čokoladu sa što većim postotkom i udjelom kakaa.
Vrste zimnice od kakaovca
Pekarska čokolada, čokoladni čips, mljevena suha čokolada i kakao te namaz od čokolade i kikirikija samo su neke vrste načina prerade čokolade u zimnicu koju možete skladištiti duže vrijeme bez upotrebe hladnjaka. U nastavku pogledajte ideje i recepte što možete napraviti od čokolade i uživati u bogatstvu slasnih okusa duže vremena.
Foto: Justyna Kunkel / Pixabay
Odgovori