Kad se jesenske temperature počnu spuštati ispod nule, odmah pomislimo na sav prekrasan kelj koji još uvijek raste u vrtu. Svakako, u svježem kelju možete uživati ijekom proljeća i ljeta, ali pomisao na to kako se u jesen obilne gredice kelja pretvaraju u kašu na temperaturama smrzavanja, ponukalo nas je da se uozbiljimo i sačuvamo okus kelja i tijekom zime. Srećom, postoji nekoliko načina za očuvanje kelja, a u nastavku ćemo podijeliti svoje omiljene!
Iako je kelj je najlakše sačuvati ako ga ostavite u vrtu, u većina područja diljem Hrvatske nemamo mogućnosti i dovoljno sunčeve svjetlosti da kelj u zimskim mjesecima nastavi s rastom, zbog čega ga često konzerviramo i skladištimo kako bismo uživali u njegovim okusima i izvan sezone.
Vrste zimnice od kelja
Ako ste ljubitelj fermentacije kao načina konzerviranja hrane, onda je kelj idealna namirnica za vas. Imajte na umu da stariji listovi kelja imaju gorak okus prilikom fermentacije, dok mladi listovi postaju kašasti zbog čega je potrebno odabir načina i vrste zimnice prilagoditi namirnici koju imate. U nastavku vam donosimo ideje i recepte za fermentirani kelj, kao i druge verzije zimnice od kelja s dodatkom začina i začinskog bilja.
Foto: alleksana / Pexels
Odgovori