Riječ "sterilizacija" možda zvuči komplicirano, no radi se o jednostavnom zagrijavanju nečega do točke u kojoj niti jedna bakterija ne može preživjeti. Steriliziranje staklenki i konzervi u pripremi zimnice važan je korak u sprječavanju kvarenja svih vaših napora i truda zbog nakupljanja štetnih bakterija i mikroorganizama.
Ako koristite staklenke s gumenim poklopcima, obavezno gumu uklonite prije stavljanja u pećnicu. Prilikom dodavanja hrane u staklenke nakon sterilizacije, potrebno je da i hrana i staklenke budu na istoj temperaturi kako staklenke ne bi pukle.
Prije svake uporabe, operite staklenke u vrućoj vodi s deterdžentom i dobro ih isperite ručno ili u perilici posuđa. Ove metode pranja su obavezne, ali ne steriliziraju staklenke.
Vrste termičke obrade
Postoje različite metode termičke obrade zimnice i mnogi miješaju sterilizaciju sa pasterizacijom, stoga smo u nastavku objasnili razliku i na što se koja termička obrada odnosi kako biste uspješno mogli provesti proces termičke obrade na svojoj zimnici i time spriječili kvarenje:
- Sterilizacija - pod sterilizacijom podrazumijevamo potpuno uništenje mikroorganizama. Zbog otpornosti određenih bakterijskih spora na toplinu, to često znači tretiranje vlage toplinom od najmanje 121°C tijekom 15 minuta. Obično se staklenke steriliziraju netom prije ulijevanja zimnice u njih.
- Pasterizacija - znači relativno niski stupanj toplinske obrade (iako se danas provode i pri visokim), uglavnom pri temperaturi nižoj od vrelišta vode. Cilj pasterizacije je produljenje roka trajanja proizvoda. Pasterizacija se često kombinira s drugim načinima konzerviranja - koncentracijom, kemijskim zakiseljavanjem, itd.
- Blanširanje - vrsta pasterizacije koja se obično primjenjuje na povrću radi inaktivacije prirodnih enzima hrane. Ovisno o vremenu, blanširanje će također uništiti neke mikroorganizme.
Što je sterilizacija
Sterilizacija je proces koji se, u pripremi zimnice, odnosi na potpuno uništenje štetnih mikroorganizama pod utjecajem određenih visokih temperatura. S obzirom na to da su mikroorganizmi otporni na toplinu, za sterilizaciju staklenke je potrebna minimalna temperatura od 100°C na minimalnih 15 minuta.
Postupak sterilizacije
Postupak sterilizacije ovisi o staklenkama koje sterilizirate, na primjer boce ne možete sterilizirati u pećnici ili mikrovalnoj pećnici tako da je potrebno prilagoditi proces zimnici koju pripremate i staklenkama koje koristite.
Sterilizirati staklenke možete:
- u pećnici
- u mikrovalnoj pećnici
- kuhanjem na štednjaku
- u perilici za suđe
Za svaki od navedenih načina u nastavku se nalaze detaljni opisi procesa koji će razumjeti i početnici. No, prije same sterilizacije staklenki, potrebno je imati par stvari na umu:
- Staklenke do punjenja zimnicom uvijek držite na toplom
- Kad pripremate staklenke za steriliziranje, uvijek ih je potrebno prethodno prati ručno ili u perilici posuđa
- Ako je vrijeme obrade zimnice manje od 10 minuta, morat ćete sterilizirati svoje staklenke . Većina recepata za konzerviranje hrane na vodenoj kupelji zahtijeva najmanje 10 minuta vremena obrade zimnice
- Nikad ne stavljajte plastične ili gumene poklopce u pećnicu, kipuću vodu ili mikrovalnu. Provjerite unutrašnjost metalnih poklopca kako biste bili sigurni da na unutrašnjoj strani nemaju gumeni brtveni prsten.
- Iako se plastika ili guma možda neće potpuno rastopiti, poklopac se vjerojatno više neće moći pravilno zatvoriti, a kada je u pitanju konzerviranje prehrambenih namirnica, poput džemova ili sirupa, vrlo je važno da su poklopci čvrsto zatvoreni. Iz istog razloga ne bi trebali koristiti zahrđale ili oštećene kapke.
- Sterilizirati znači podići temperaturu staklenke, pa pripazite da s njom postupate pažljivo i poduzmete mjere opreza kako se ne biste opekli.
- Pećnice su vaši najbolji prijatelji kada je riječ o sterilizaciji! Ako možete, uvijek koristite pećnicu. Lakše je i brže.
Sterilizacija staklenki u pećnici
Za sterilizaciju staklenki u pećnici, zagrijte pećnicu na 130°C. Držite se navedene temperature i nikako ne stavljajte višu temperaturu jer bi mogla prouzrokovati pucanje stakla.
Na limenu tepsiju stavite sloj papira za pečenje, a zatim na njega staklenke i poklopce te rasporedite tako da se staklenke ne dodiruju
Tepsiju uvijek stavljajte u sredinu pećnice, zatvorite i pustite ih da se “peku” (steriliziraju) otprilike 20 minuta
Prilikom vađenja, obavezno nosite zaštitne rukavice i staklenke izvadite iz pećnice nekoliko minuta prije nego budu spremne za punjenje zimnicom.
Posložite ih na ručnik koji će zadržavati toplinu dna staklenke i napunite ih vrućim džemom ili sirupom.
Sterilizacija staklenki kuhanjem
Za sterilizaciju staklenki kuhanjem ili vodenom kupelji koristite velike i visoke posude (lonce) za boce ili pliće i šire za staklenke.
Na dno posude stavite krpu, a zatim slažite staklenke tako da se međusobno ne dodiruju. Između staklenki “provucite” krpe jer će tijekom kuhanja početi skakati i postoji mogućnost da se u međusobnom dodirivanju razbiju.
Napunite posudu mlakom vodom u kojoj ćete “kuhati” staklenke i brzo zagrijavajte vodu tako da kuha, no ne i da ključa. Neki tvrde da treba početi s hladnom vodom, no to zapravo nije jako važno. Važno je da temperatura staklenki postepeno raste, a temperatura staklenki je vjerojatno sobne temperature tako da će mlaka (ili čak malo topla) voda biti sasvim u redu.
Staklenke i poklopci moraju potpuno biti uronjeni u vodi, bez imalo zraka.
Na jakoj vatri brzo postignite da voda proključa i od trenutka ključanja, staklenke se moraju kuhati 10 minuta. Ne 8 minuta. Ne 9 minuta. 10! U redu je ako se boce i staklenke kuhaju koju minutu duže, no manje nikako ne smiju, pa si namjestite kuhinjski timer ili alarm.
Imajte na umu da staklenke stavite kuhati 10 minuta prije nego vam je zimnica gotova. Nakon 10 minuta isključite vatru i ostavite staklenke potopljene u vodi dok ih niste spremni puniti. Važno je da ne pokušavate hladne staklenke napuniti vrućim džemom ili sirupom, jer može doći do pucanja stakla i uvijek provjerite jesu li staklenke još tople prije nego ih napunite. Ako su već hladne, potrebno ih je ponovno zagrijati.
Nakon što je vaš džem ili sirup skuhan, izvadite vruću staklenku iz tople vode. Budite oprezni prilikom vađenja. Obično treba malo prakse i uspješno ćete ih izvaditi vilicom, no s bocama je malo kompliciranije. Teško ih je izvaditi vrele i isprazniti vodu, stoga pazite da se ne opečete. Uvijek budite oprezni s vrućom vodom.
Pripremite čisti ručnik za odlaganje staklenki te na slažite vruće boce i staklenke. Odmah ih napunite vrućim džemom ili sirupom.
Nakon što su staklenke ili boce napunjene, upotrijebite čistu, vlažnu krpu za brisanje poklopaca te ih čvrsto zavrnite na boce ili staklenke. Tako napunjene i zatvorene staklenke okrenite naopako (na poklopac) i ostavite da se ohlade. Tako se stvara vakuum, koji, uz pravilnu sterilizaciju staklenki, osigurava duži rok trajanja.
Sterilizacija staklenki u perilici za suđe
Ako na perilici posuđa imate opciju za visoku temperaturu (najmanje 80°C) ili funkciju pare, staklenke možete sterilizirati i u perilice. Pažljivo ih poslažite, uključite što ciklus vrućeg ispiranja ili pare i nakon što je proces završio, staklenke odmah vadite i punite. Također budite oprezni da se ne opečete prilikom vađenja staklenki iz perilice.
Ovo je očito vrlo jednostavna metoda, no potrošit ćete više vode od sterilizacije kuhanjem. Nadalje, može biti teško pogoditi vrijeme kada će perilica završiti s ciklusom pranja s vremenom kad je vaš džem ili sirup spreman za sipanje u staklenke.
Sterilizacija staklenki u mikrovalnoj
Sterilizacija staklenki u mikrovalnoj je zgodna ako vam je potrebno sterilizirati manje staklenki u kraćem vremenu. Ovaj način je jednostavan, brz i ne traje duže od 40 sekundi. Staklenke je obavezno potrebno prvo oprati i ovu metodu možete koristiti samo za obične staklenke, nikako za one s metalnim ili gumenim poklopcima.
Nakon pranja ostavite staklenke da budu malo vlažne. Stavite ih u mikrovalnu na najjaču temperaturu na 35-45 sekundi (ovisno o veličini staklenke). Standardnu veličinu staklenki sterilizirajte 45 sekundi, dok manje staklenke možete i kraće, otprilike 30 sekundi.
Savjeti
Prilikom bilo koje metoda sterilizacije staklenki savjetujemo da uvijek nosite debele kuhinjske rukavice kako se ne biste ispekli. Također pripazite i na pucanje stakla uslijed visokih temperatura ili međusobnog dodirivanja staklenki.
Staklenke nikad nemojte puniti do samog vrha. Kada pripremate džemove ili marmelade ostavite minimalno 1 cm praznog prostora od vrha, a u pripremi zimnice koje zahtijevaju pasterizaciju ili kasnije stavljate još ulje, ostavite barem 2 cm prostora od vrha.
Prije zatvaranja staklenki poklopcem uvijek čistom krpom prebrišite grlo staklenke.
Zimnicama u ulju i octu nije potrebna dodatna termička obrada (pasterizacija), no svakako morate paziti da nakon punjenja u staklenkama nema zraka. Sokove i određene umake uvijek nakon ulijevanja u staklenke dodatno pasterizirajte kako bi produžili vijek trajanja zimnici.
Vruće džemove, umake i marmelade punite jednako vruće staklenke nakon čega ih zatvorite i okrenite naopako te ostavite da odstoji. Na taj način u staklenci se stvara vakuum koji osigurava dulje trajanje namirnice. Nakon što se staklenke i zimnica ohladi, okrenite ih i pritisnite sredinu poklopca, ako ne čujete “klik” staklenke su uspješno vakumirane. Ako čujete zvuk, potrebno je ponoviti proces pasterizacije.
Foto: Andreas Göllner / Pixabay
Odgovori